Keskiviikko 19.6.2019

Patria myöntää Ylelle: Ugandassa kuollut suomalaismies sai virheellisesti luvan markkinoida – Uganda on ”mustalla listalla”

Luotu: 
13.2.2018 17:23
Päivitetty: 
13.2.2018 17:50
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Arkistokuvassa ugandalaispoliiseja Kampalassa.
|

Puolustusteollisuusyhtiö Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo sanoo Yleisradiolle, että yhtiö teki virheitä antaessaan suomalaiselle liikemiehelle markkinointiluvan Ugandaan. Liikemiehen Patria-rooli nousi esiin, kun hänet löydettiin kuolleena hotellihuoneestaan Kampalasta viime viikolla.

Valtio-omisteisen Patrian myyntipäällikkö oli antanut suomalaiselle, sittemmin menehtyneelle liikemiehelle luvan markkinoida Patrian tuotteita Ugandassa ja Mosambikissa. Toimitusjohtaja Isotalon mukaan myyntipäälliköllä ei ollut riittäviä valtuuksia luvan antamiseen.

– Harkinta petti, sillä lupa olisi vaatinut myyntipäällikön esimiehen suostumuksen ja Patrian oman prosessin mukaiset selvitykset, Isotalo sanoo Ylelle.

Patria oli selvittänyt liikemiehen taustaa, eikä esteitä yhteistyölle löytynyt. Sen sijaan Ugandaa ja Mosambikia koskevat maaselvitykset olivat jääneet tekemättä, Yle kertoo.

– Uganda on muun muassa Transparency Internationalin listalla ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Patria ei pyri sinne kauppasuhteisiin, Isotalo sanoo.

Miehellä ei ollut varsinaista sopimusta Patrian kanssa, mutta lupa jakaa yhtiön esitteitä. Mies ei myöskään lähtenyt Afrikan-matkalleen Patrian toimeksiannosta, yhtiöstä kerrotaan Helsingin Sanomille.

Noin 40-vuotiaan liikemiehen kuolinsyystä ei ole toistaiseksi varmaa tietoa. Ugandalaismedia on raportoinut asiasta laajalti.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Uusi-kakkuri

Entinen ministeri on hyvä ovenavaaja asekauppiaalle, kun halutaan luoda yhteyksiä Ugandan kaltaisissa valtioissa
asehankinnoista päättäviin henkilöihin, mutta näköjäänkin kehnohko henkivartija.

Hämmästyttävää on, että Patrian tyyppiselle yhtiölle kelpaa kuka tahansa jakelemaan yhtiö esitteitä maailmalla, vaikka asevientimme pitäisi olla hyvinkin säänneltyä ja valvottua toimintaa, ainakin jos markkinointi kohdennetaan Ugandan tyyppisiin maihin. Kyllä nyt vaikuttaa siltä, että joku ei todellakaan ole ollut tehtäviensä tasolla.

Harri Tapani

Sitähän tuolal blogissakin ihmetellään, varsinkin kun kyseinen ministeri pyörittää yritystoimintaa eläkkeeltä käsin...

"Ex-ministeri Suvi Lindén johtaa tulosta tekevää yritystään palkatta – ja nauttii sopeutumiseläkettä"

"Tanja Karpelan ja Suvi Lindénin sopeutumiseläkkeiden laskennallinen arvo on 1,1 miljoonaa euroa, mikä vastaa 2 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan siivoojan 44 vuoden palkkaa."

Pertti Ikonen

Aikoinaan eduskunta laittoi Etelä-Afrikan vientikieltoon ja aiheutti hiukan päänvaivaa vientiyrityksillemne, että Suomessa valmistetut koneet rahdattiinkin hieman eri paikkaan ja paikalliset agentit sitten hoitivat kauppakirjat ja rahtaukset Etelä-Arfikkaan. Viennistähän Suomi edelleen elää.

Kari Nieminen

Ihan totta!!!Patrian myyntipäällikkö ei muka tiedä että mm Uganda on aseviennin mustalla listalla..??? Tuollaista selitystä ei nyt kukaan usko kun on niin läpinäkyvä.Samoin että kyseinen hlö ei tiennyt ettei hänellä ole oikeutta antaa lupaa...Kaikenkaikkiaan aika ristiriitaisen tuntuista selitystä kaikilta .Tälläistä hataraa selittelyä on Patrialla ollut ennenkin,siis aina kun jotain tulee julkisuuteen.

Reijo Tani

Omisiko jo nyt kansan herätys,herrat touhuaa mitä vaan olise laillista tai laitonta,ei ole muu tarkoitus kun saada itselleen rahaa.Patrian tapaus on sellainen,että ministeri Lintilän on katsottava peiliin olisiko aika siirtyä vaikka "sopetumis eläkkeele"asiat hoidettu päin peetä?