Sunnuntai 16.6.2019

T&T: Sähkön säästäminen ei enää näy laskussa – kiinteät maksut jo jopa 57 % sähkölaskusta

Luotu: 
13.2.2018 18:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Kuluttajan sähkönsäästö ei enää juuri pienennä sähkölaskua, kertoo Tekniikka&Talous.

Tämä koskee erityisesti sähköä vähän käyttäviä kotitalouksia: mitä vähemmän sähköä kuluttaa, sitä hankalampi on vaikuttaa jakelumaksuun.

Asia selviää Energiaviraston selvityksestä, jonka aiheena oli sähkön jakeluhintojen kehitys vuosina 2000–2017. Ongelma on syntynyt siitä, että sähkön jakeluyhtiöt ovat siirtohinnoittelussaan nostaneet sähkön siirron kiinteiden maksujen osuutta selvästi koko 2010-luvun.

Kiinteiden maksujen osuus on noussut reaalisesti keskimäärin 43 prosenttiin siirtohinnoittelussa. Kerrostalohuoneistossa asuvan tyyppikäyttäjän, jonka kulutus on 2000 kilowattituntia vuodessa, kiinteiden maksujen osuus sähkön jakelumaksuista oli noussut lähes 57 prosenttiin vuonna 2017.

Suuremmalla sähkönkulutuksella kiinteiden maksujen osuus ei ole aivan yhtä suuri. 5000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan pientaloasukkaan laskussa kiinteiden maksujen osuus nousi 40 prosentista yli 46 prosenttiin vuosina 2011-2017. Vielä suuremman kulutuksen pienaloasukkailla osuus jäi 38 prosenttiin.

Energiateollisuus ry:n julkaiseman Energiauutisten mukaan kiinteiden maksujen osuus sähkön siirrossa jatkaa kasvuaan.

– Energiaperusteinen maksukomponentti saattaa kadota kokonaan siirtohinnoittelusta, lehti kirjoittaa.

Lue laajempi juttu Tekniikka&Taloudesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Eljas Nikkilä

Kekkosen syy kun vaati että koko Suomi pitää pitää asuttuna. Imatran voima joutui aikoinaan tuomaan sähköt korpeen samalla hinnalla kuin tolpan juuressa asuvalle.
Siellä maalla muodotuvat siirtokulut, joita kapunkilaisetkin maksavat. Jos on niin että kulutus on vähäisempi kuin siirtomaksu, kannattaisi katkaista linja. Aurinkosähkö ja pari akkua on taloudellisempaa. Agregaatit on keksitty sähkön turha siirtäminen on kallista.

Mikko Räsänen

Taitaa olla silleen, että se sähkö tehdään enimmäkseen siellä korvessa ja siirretään sitten kaupunkilaisten iloksi. Että kuka sitten asuu väärässä paikassa? Ja muuten tiedoksi sekin, että siirtomaksut määräytyvät paikallisen verkkoyhtiön mukaan. Espoolainen ei kärsi lainkaan kainuulaisen siirtomaksuista. Ihan maksavat itse sähkönsä Kainuussa. Tosin Espoossa ei ole yhtään asiallista voimalaa, joten heitä varten energiaa kuskataan pohjoisen Suomen vesivoimaloista.

Harri Tapani

Mites siinä nyt niin päsi käymään, että kilpailu ei enään toimikaan (ei oikeasti ole toiminutkaan siirtohintojen takia). Takavuosinahan oli puhetta, että sähkön hinnat hinataan eurooopalaiselle tasolle, mikä tarkoitti silloin suuria korotuksia sähkön hintaan suomalaisille, kehuttiin oikein medioissakin, kuinka halvan sähkön aika on ohi.

Sähkömiehellä kohtuu eläkekin.

"Liliuksella hirmuinen eläke!"

https://www.uusisuomi.fi/raha/55713-liliuksella-hirmuinen-elake

Mikko Toivonen

Tämä on todellisuutta. On yhdentekevää kuinka paljon sähköä tai kuinka vähän käytät. Suurin osa menee pörssiyhtiöiden ja vakuutusyhjtiöiden omistamiin siirtoketjumaksuihin.

Maan enerhgiapolitiikka on jo ajat sitten monella tasolla mennyt pahasti pieleen. Suurimpia syyllisiä ovat tietenkin vihreät kelvottomine ajatuksineen mutta myös rationaalimpien hoitama energiapolitiikka joka tasolla.

Ai niin, mutta ketkäs lähinnä ennen ja nyt ovat olleet tuota pieleen mennyttä energiapolitiikkaa vetämässä. No esimerkiksi ennen Pekkarinen ja nyt Tiilikainen. Mistähän puolueesta mahtavat olla nuo suhmurit.
No on siinä välillä ollut "juristeja" muistakin puolueista.

Mikko Toivonen

Näin on ja siksi olen sitä mieltä että valtion tulisi tässäkin energia asiassa poikkeuslailla kansallistaa nuo siirtoverkot.
Se toinen poikkeuslakia vaativa on tuulivoiman kaikkien tukien lopettaminen heti ja kerrasta. Siis kaikkien.

Mikko Toivonen

Olen muuten laskenut, että saisin eteläikkunastani aurinkopanelilla riittävästi virtaa Tietokoneen, Television ja Jääkaappipakastimen pyörittämiseen vain puolen ikkunan aurinkopanelilla.

Sen järjestelmän hinta on kuitenkin sellainen ettei se lyö leiville edes kiskuri siirtohinta sähköön verrattuna

Henri Toivonen

Syrjä seudulle, isolle tontille en sähköliittymää ottaisi. Samalla hinnalla saa Teslan katon ja kesän ylijäämä sähkön muutettua vedyksi talvea varten. Tosin tuon säilytys...elämää vety(pommi)tankkien keskellä tai päällä, vaatinee lentävää mietintä myssyä.
Jatkuvasti lähestytään itse tuottaman sähkön kannattavuutta. Tulenee päivä jolloin en haluaisi olla sähkönsiirtoverkkojen omistaja jääden johdot käteen.

Aurinkokennojen hinnat ovat laskeneet kuin tietokoneiden aikoinaan. Tosin, ei omasta vanhasta 50 euron kennostani ollut mihinkään. Tai oli, mutta toimi vaan väärinpäin, akun virran tuo kehveli söi pikaisesti.

Kaarlo Kunnari

Henri,taisi kytkentä olla väärä (väärä napaisuus). Jos siinä ei ollut vikaa, niin diodin avulla olisit estänyt akun purkautumisen aurinkokennoon päin (sen alijännitteellä). Oliko sinulla oikea sähkömies sitä systeemiä asentamassa? Aurinkokennolla akkua ladattaessa sen tuottama jännite pitää olla suurempi kuin akun jännite jne.