Maanantai 17.6.2019

Lähteet lehdelle: Kesko lähtee Venäjältä – myy K-raudat pilkkahintaan

Luotu: 
14.2.2018 10:02
  • Kuva: Alma Media arkisto / Tomi Vuokola
    Kuva
|

Kesko on poistumassa Venäjältä, kertoo Kauppalehti. Pietarin johtava talouslehti Delovoi Peterburg kirjoitti tiistaina lähteisiinsä viitaten, että Keskon päätöksestä myydä Venäjän K-rauta-ketju Leroy Merlinille sovittiin helmikuun alussa.

Delovoi Peterburg on haastatellut asiassa myös Terra Inkognita -analyysiyhtiön johtajaa Sergei Fjodorovia. Fjodorov arvioi K-rauta-ketjun myyntihinnaksi kiinteistöineen vain 4 miljardia ruplaa eli noin 56 miljoonaa euroa. Fjodorovin mukaan hinta selittyy sillä, että K-rauta-ketjun liiketoiminta on ollut viime vuosina tappiollista.

Jos alhainen hinta pitää paikkansa, Keskon yli 10 vuotta Venäjällä kestänyt rautakauppaliiketoiminta tulisi maksamaan yhtiölle tappiona vähintään kymmeniä miljoonia euroja.

K-rauta-ketjun vetäytymistä Venäjältä on ounasteltu sen jälkeen, kun yhtiö lopetti tappiollisen K-ruoka-ketjun Venäjällä. Viime vuonna Kesko myös lakkautti kiinteistöjensä kehittämiseen liittyvät työpaikat Venäjällä.

Leroy Merlinin liikevaihto Venäjällä oli viime vuonna lähes kolme miljardia euroa.

Lähde: Kauppalehti

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

tuleeko liiketoiminta venäjällä liian kalliiksi mafian suojelumaksujen ja virkamiesten lahjusten vuoksi liian kalliksi, venäjätaitaa olla bisnismiehioneen vielä kehitysmaan tasoa liiketoiimntaan,kuluja myös hävikistä, joka ainakin pietarin prismoissa suurempikuin suomessa.

Mikko Toivonen

On jo ajat sitten kirjoitettu, että Venäjälle ei kannata minkäänlaista tuotantop-tai kiinteöää laitosta rakentaa tai sellaiseen investoida.

Ainoa mikä on riittävän turvallista on tavaran vienti rekoilla, junilla ja laivoilla ostajille jotka maksavat tavaran kun se on kuljetusvälineeseen lastatuksi dokumentoitu

Keskon päätöstä on siten pidettävä viisaana ja Fortumin investointeja perus energiainfraan äärettömän epävarmoina ja huonosti aikoinaan harkittuna

Jouko Helenius

Toinen hyvä esimerkki on ministeri Mykkänen. Todellinen hallituksen nyrkki Venäjän markkinoille. Venättää sujui juohevasti. Ura taisi jäädä pariin seminaariin ja tuolin vaihto hallituksessa. Aikoinaan Katainenkin kävi kyselemässä kun ei herunut Suomelle Sotsin urakoita. Taisi oligarkeja naurattaa pienen maan pääministeri.

M Juhani Tuovinen

Kyllä Venäjällä on rahaakin tehty. Esimerkiksi Hartwallin omistajat tekivät hyvät tilit
kun myivät panotoiminnot Venäjällä ja sitten Suomessa. Nokian renkaatkin tekee
varmaan hyvää tulosta siellä.

Fortumin en usko milloinkaan saavan sijoituksiaan takaisin. Vähän samantyyppistä hölmöilyä on kuin aikaanaan Soneran 3g-lisenssiostokset Saksasta. Valtion rahoilla
on helppo ottaa riskiä, siksi valtion ei pitäisikään pörssiyhtiöistä suurta osuutta omistaakaan.

Teemu Terava

Suomalaiset arvioivat Venäjän yhteiskunnan, talouden ja liikeoimintaympäristön kehityksen täysin väärin.
Arviointivirheen tekivät silloisen presidentin lisäksi kovin monet muutkin, jotka tulevat nyt verissä päin pois Venäjältä. Tulevaisuuden ennustaminen on ennustamisen vaikein laji, mutta jälkiviisaus ...