Keskiviikko 12.12.2018

TE-toimiston virkailija tv:ssä: Aktiivimalliin jäi kannustinloukku – ”ikävä marssijärjestys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.2.2018 08:25
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
|

Uudenmaan te-palveluiden asiantuntija Jaana Korppi kummastelee Ylen A-Teema-ohjelmassa, tehtiinkö aktiivimalli liian aikaisin.

–Minusta tässä on ikävä marssijärjestys. Ennen kuin sähköinen tulorekisteri on käytössä, otettiin tämä käyttöön, Korppi kertoo.

Sähköinen tulorekisteri on ensi vuoden alusta käyttöön otettava järjestelmä, jonne palkka- ja tulotiedot siirtyvät reaaliaikaisesti. Vuodesta 2020 alkaen myös etuusmaksut päivittyvät järjestelmään.

Nykyisin etuuskäsittely kestää jonkin aikaa, mikä voi luoda Korpin mukaan kannustinloukun aktiivimallin tarkoittaman työn tekemiseen. Vaikka aktiivimalliin sisältyy 18 tunnin työvelvoite kolmelle kuukaudelle, se ei välttämättä tarkoita, että työttömyysetuuden voi saada täysimääräisenä. Esimerkiksi Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen on huomauttanut, että jos ansiot ylittävät 300 euroa kuukaudessa, joutuu työtön sovitellun päivärahan piiriin.

Sovitellun päivärahan etuuskäsittely taas kestää jonkin aikaa ja siksi Korppi pitää sitä yhtenä kannustinloukkuna. Sähköinen tulorekisteri taas lyhentäisi käsittelyaikaa.

–Yksikin asiakkaistani kertoi, että hän saisi omaishoitajan sijaisuuksia, mutta hän miettii nyt sitä, saako hän palkkakuitit niin ajoissa, että hän saa sovitellun päivärahan ajoissa. Koska ei hänellä pitkäaikaistyöttömänä ole – kelläpä olisi – niin paljon säästöjä, että voisi odottaa sitä laskelmaa, Korppi kertoo Ylellä.

–Tässä on kannustinloukku edelleen olemassa. Se ei tietysti ole aktiivimallin vika, mutta tähän on ratkaisujakin mietitty, Korppi sanoo viitaten sähköiseen tulorekisteriin.

LUE MYÖS: Kelan tutkija varoittaa aktiivimallista: Aktiivisen työttömän päivärahaan voikin tulla yllätysleikkaus

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

IlmanosAktiivimalli viedään kiireellä kuin käärmettä pyssyyn.Aktiivimalli II tulossa kesään menessä.
Kahdet työmarkkinat:Työttömät halpatöihin sosiaali ja työttömyysturvaansa vastaan.
Helppoa kuin heinänteko. Sormeillaan entiset lait sopivaksi työn teettämistä varten.TES ja yhdenvertaisuuslaista viis veisataan.

Tuhannet joutuvat kortistoon!
Lauantai 17.2.2018 klo 08.33
IL
Sote- ja maakunta-uudistus johtaa julkisen alan työpaikkojen verilöylyyn. Saneeraus alkaa, kun uudet maakunnat luopuvat lähivuosina kannattamattomasta perusterveydenhuollosta ja siirtävät sen suurille työterveysfirmoille.

Marja-Liisa Kalkela

Loukku -94-18 Kaikille toimeentulotukea saavalle työttämälle jolla on ollut työvelvoite tuen saamisen ehtona jo-14 lähtin.
Toimeentulotukia vähentävät etuudet ja tulot.
esim.Perustulo 560e vähennetään edm.tuesta toimeentulotuessa työvelvoite. Suurinosa työttömistä saa peruspäivärahaa/toimeentulotukea.
Vai joko Kepu-hallitus on tehnyt muutoksia Kepu-johtoisen toimeentulotuen ehtoihin ? Ei näy ainakaan vielä Kelan eikä Stvm-sivuilla 16.2-18

lainaus:
–Tässä on kannustinloukku edelleen olemassa.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Susan Kuivalainen sanoo, että uudistus tuli hiipien, kun perhetukia ja lapsilisiä sekä niiden verovähennyksiä uudistettiin.

- Vuodesta 1994 lapsilisä on otettu tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään tuista, Kuivalainen sanoo.
(samoin muut kelan etuudet)

Toimeentulotukien perusosien ajatellaan kattavan päivittäiset menot. Lapsilisiä pidetään tulona, joka leikataan pois toimeentulotuesta.
Toimeentulotukia saavia lapsiperheitä on uusimpien tilastojen mukaan noin 50 000. Kymmenesosa suomalaisista lapsiperheistä ei siten saa lapsilisiä lainkaan.

- Yksinhuoltajien kotitalouksista joka neljäs sai toimeentulotukea viime vuonna . Voidaan puhua kaikkein köyhimmistä, sanoo Kuivalainen.

Samaan tapaan myös yksinhuoltajien saamat
-elatustuet leikataan pois toimeentulotuesta.
YLE-12

Tuleeko vähentävä tulorekisteri myös perhe-etuuksiin ja ansiosidonnaisiin Kela-etuuksiin jossa etuudet maksetaan tulojen mukaan?

Jos toimeentulotukea saa vajaa 500e/kk ,muut etuudet vähennetään.
Niin 5000e/kk saa tulojensa mukaan ansiosidonnaiset etuudet +kaikki muut kelan-etuudet mihin kulloinkin on oikeutettu? Esim.lisäksi lapsilisät,elätusmaksut ym?

Onko tarkoitus köyhiltä viedä leipä suusta toimeentulotuen ehdoilla?

Marja-Liisa Kalkela

Tuen saajia oli huhtikuussa 2017 10 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa 2015.
Huhtikuussa 72 prosenttia toimeentulotukea saavien kotitalouksien hakijoista oli työttömiä.
- Työssäkäyviä oli 5 prosenttia ja
työvoimaan kuulumattomattomia 23prosenttia.
lähde:
Savonsanom. 10.5-17

Marja-Liisa Kalkela

JK.
Eiköhän nuo työttömät ole "työvelvoitteensa" tehnyt jo sillä mitä heidän tuetaan Kela vetää takaisin omaan kirstuun?
Päälle yli 50e tulleet veronpalautukset joka vuosi toimeentulotukea saavilta työttömiltä.
Paljonko kirstu lihoi joulukuussa-17 veronpalautuksista?
Entä 40% leikkauksista ja 3kk karensseista?

Henri Toivonen

Esikuvana on USA. Siellä toimii kaikki ”mukavasti” ja on ”hieno unelmien maa”. Telkkaristahan sen näkee viisainkin päättäjä ettei lukuihin kannata tuijottaa. Sitäpaitsi, askel oikeaan suuntaa, on aina oikeassa, lukuisista päinvastaisista näytöistä huolimatta.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.
Olisi mielenkiintoista tietää mitä esim.Oikeusministeri olisi mieltä Suomessa käytössä olevan työlainsäädännön mukaan.
Jos esim. Pizzeria -yrittäjä tai marjoja keräävä yrittäjä maksaisi palkkaa työntekijöilleen alle 500e ja vähentäisi vielä yli menevän osan pois .Esim. ylitöistä,asumisesta,ruuasta tms.
Uskoisin että oikeus toteaisi laittomaksi ja työntekijöiden hyväksikäytöksi.
Sanktioita tulisi varmasti sakkojen kera.
Näin oikeusvaltio Suomessa jossa lakien edessä pitäisi perustuslain mukaan kaikkien oltava yhdenvertaisia.

Marja-Liisa Kalkela

Akkasen mielestä meille eläkeläisillekkin jotka ollaan työssä käyvien maksamilla eläkkeillä ja sosiaaliturvalla kotona löhöömässä ,pitäisi saada edm.vastinetta vaikka hyväntekeväisyystyötä tekemällä.

Samaan tapaan kuin kotihoidontuilla olevillekkin? Vai mitä?

Marja-Liisa Kalkela

Paljon valtio saa Aktiivimalista veroja palkoista?
Paljon työllistämiseen on verovaroja upotettu -07-17 aikana?

Ei ihme että leikataan ja veroluonteisia maksuja korotetaan.
Tempputyöllistämisellä ei verotuloja tule kirstuun .

Työttömyyskorvauksissa jo hävyten veroaste ja 300e tuli veroa monta %?
Verotetaanko sitäkin kuten työmarkkinatukea 20% sama vero 300e?

Jari Kaisla

En ole muistaakseni nähnyt yhtään perustelua koskaan Pasilta asioihin. Yleensä kommentit ovat vain luokkaa "olen samaa mieltä" epämääräisiin ilman perustelua kirjoitettuihin vastauksiin. Vähän kuin lammaslaitumella yhden sanoessa "mää" niin toinen sanoo "mää" ja meillä on vahva johtopäätös "mää".

Jari Kaisla
Vastaus kommenttiin #17

Tuolla väitteellä tekisit arvottomaksi lähes kaikki tieteelliset tutkimuksetkin joissa ei käytetä omia kuvia. Onko kirjoittajan oma kuva jotenkin todiste käsiteltävän asian totuudenmukaisuudesta? Etsitkö aina lukemallesi tekstille kirjoittajan kuvan ennen kuin voit hyväksyä sen? Vaikuttaako kannanottoosi se onko kuvassa mies, nainen, nuori, ulkomaalainen tms?

Ainakin omasta mielestäni argumentit ovat ne jotka väittelevät keskenään eivätkä kirjoittajan henkilökuvat tai meriitit. Jos kykenet esittämään vakuuttavamman vasta-argumentin asiaan joko kuvan kanssa tai ilman niin ainakin minusta se on paljon merkittävämpi lisäarvo. Omat kommenttisi ovat useimmiten: "olen samaa mieltä" ja vieläpä sellaisiin kommentteihin joissa ei lähtökohtaisestikaan ole minkäänlaisia perusteluja joten minusta niillä ei tuoda mitään arvoa keskustelulle.

Jari Kaisla
Vastaus kommenttiin #21

Asia selvä. Kommentteja ei siis tarvitse mielestäsi perustella mitenkään. Kiitos panoksestasi "älykkääseen" keskusteluun. Sama logiikkahan pätee myös baarikeskusteluissa. Sielläkin vain todetaan jotain ja jos toinen ei usko niin sitten ratkotaan väittämän oikeellisuus fyysisin voimin.

Marja-Liisa Kalkela

#9 Perusteleppa nyt kantasi.

Hallituksen toimet on kuin hevosmarkkinoilla. Työtä on 250 000.
Toisaalta työtä EI ole? Kotihoidontuilla oleville?

Terhon (sinis) mukaan perhevapaauudistuksen työllisyystavoitteista esitetyt arviot eivät olleet realistisia.

12.2.2018
Annika Saarikko (kesk)
Yle
Vain tuhat työllistä lisää?
– Samalla oli riski, että jos äiti ei työllistykään tai isä ei pidäkään vapaitaan, kaksi kolmasosaa perheistä olisi perhe-etuuksina kokenut sen heikennyksenä.

A)-Nokia aloittaa jälleen yt-neuvottelut: yhteensä yli 400 voi saada potkut
Torstai
B)-OP aloitti yt-neuvottelut – koskee 240 henkilöä
Julkaistu: 13.2.

C)-Sipilä puolusti aktiivimallia ja vertasi yrittäjiä lampaisiin –
-Toimitusjohtajan tilitys: ”Ei ole työtä, jota joku vain tulee tekemään ja lähtee pois”
IS 15.2-18

Puheet on kuin Savolaismarkkinoilla. Tulkinta jää kuulijan päätettäväksi.

Marja-Liisa Kalkela

Eikö ole metkaa kun aloitin työnteon 15v ja tein työurani jo yli 10v sitten.

Teen eläkeläisenä yhä "Yhdyskuntapalvelua" ilman korvausta valtiolta.
Hoidan ala-aste ikäisiä lastenlapsiani jos he sairastuvat.
Jotta vanhemmat pääsevät töihinsä eikä tarvitse olla pois työstä.

Sitä kun tottu isonaikäpolvena siihen ettei valtio elättänyt ketään verovaroilla. 12xvuodessa OP-seinään Kelasta etuuksia ,ansiotulojen ja pääomatulojen päälle.
Vain 4xvuodessa lapsilisä.
Motivoi kummasti työhaluja jos oli asuntovelkaa tai lapsia huollettavana.
Ei tarvittu Aktiivitoimia kun rahaa ei jaettu kuin sitä todella tarvitseville jotka ei työtä enää pystynyt tekemään. Tai oli jo työnsä tehnyt. esim.Sairaat,vammaiset,sotaveteraanit ja eläkeläiset.

Tapio Mäkeläinen

Ottaen huomioon karenssin aiheuttaman kaaoksen yksilölle niin voi sanoa tämän lain säätämistä pers edellä puuhun kiipeämiseksi
Substanssiohjautuva Hjallitus yrittää kakkaroillaan siivota kortistoja hintaan mihin hyvänsä ja tässä Touko Aalto on ihan oikeassa.
Mikä helkutin kiire tämäKIN laki oli työntää raakileena matkaan kun just on selvitty Kelan karseasta sössimisestä toimeentulon kanssa. Sen syy tietysti oli se, että Kepu veisi Kelaan vaikka Loton ja rikesakotkin jos voisi.
Kun huhtikuussa viikate käy niin Kela on uudelleen polvillaan kun ihmisiltä loppuu ruoka ja sähköt. Siinä onkin sitten hyvä käyttää Te-tsto viime vuosituhannen aikaista tikitaalista palvelua.
Kannatan aktivointia kovasti mutta sen tekijäksi tarvitaan osaavaa väkeä eikä ministeri Lindströmin ja Mattilan & Avustajat tapaisia tahoja. Selvittelin asiaa ja yrityksiin ei ole tullut mitään ohjeita aktiivimallista eikä myöskään etujärjestöihin.

Summa Summarum: koko tämän hallituksen aikana on ollut leimallista pari asiaa:

-työttömät ovat yks harmaa massa
-työttömyys on oma vika
-osa työttömistä välttelee työtä
-työttömyys on vain rahaongelma ja kauneushaitta hallitukselle - ei humaani katastrofi
-kukaan ei välitä miltä työttömästä ja hänen perheestään tuntuu
- kaikki panokset on pantu alimman vaatimustason ongelmiin
- toimihenkilötyöttömyydelle ole tehty yhtään mitään eikä se ministeri Lindströmiä
eikä hänen edeltäjäänsä Ihalaista edes kiinnostanut. For obvious reasons.Bitte.
- ei ole liike-elämäkään ongelmalle korviaan lotkauttanut paria poikkeusta
lukuunottamatta

Montako uutta työpaikkaa nyt on saatu kun koeaikaa venytettiin ja takaisinotto teilattiin? Nollasoppareille ei tehty mitään eikä villiksi menneelle vuoktatyövoiman käytölle.
Turun yliopistossa v 1981 luettiin työoikeuden aprån opinnoissa tutkimusta työttömien tilanteesta ja työllistymisestä. Kortistojen puhdistuskin oli esillä ja esimerkkinä erään turkulaisen vanhemman miehen kohtalo. Autoton kaveri oli kieltäytynyt hänelle osoitetusta 3 viikon mittaisesta kananlannan kärräämisestä Vakka-Suomen munapitäjä Laitilassa => karenssi pamahti.
Lautakunnassa asiaa oli käsitelty ja karenssi piti. Tällä tiellä ollaan taas.

Taidan edustaa vanhan liiton työnantajapolitiikkaa. Minua fiksummat sanoivat että jos ottaa niin muista välillä antaa kanssa. Se ohje on näköjään haudattu ydinjätehautaan.

Tuija Venninen

Olen päättänyt antaa sen 30€ aktiivirahaa,helpompaa kuin saada jotain"työtä"täällä tosi korvessa,tulee edullisemmaksi kuin lähteä 100km päähän isoon cityyn,josta jotain voisi löytyä
Jätetään lihat kauppaan ja ostetaan nakkeja

Marja-Liisa Kalkela

Juu kyllä niin on 100% että yksikään yritys ei palkkaa yhtään työntekijää jos sillä ei ole tarvetta siihen.
Eikä niitä hetkauta tippaakaan jos työttömiltä vaikka vietäisiin kuukauden työttömyyskorvaus kuukauden elannosta,vaikka lopullisesti.
Kansaltahan ne verot sosiaaliturvaan kerätään kuntien ja valtion kautta.Veroinna,ALV24%,veroluonteisissa maksuissa.
Ex-palkansaajalta työssä ollessa n.29% +työttömyysvakuutusmaksu joka tilistä+Työttömyyskorvauksesta 20% veroa+ALV 14%-24%.

Harri Kota-aho

Sopeutumiseläkkeen ja sopeutumisrahan saajat (28.6.2017), suluissa edustajavuodet.
-----
Alho Arja Inkeri (1983-1999, 2003-2007)
Aula Maria Kaisa (1991-2003)
Bryggare Arto Kalervo (1995-1999, 2003-2007)
Forsius Merikukka (1999-2011)
Gestrin Anna Christina (2000-2003, 2003-2015)
Hemmilä Pertti Aatos (1999-2015)
Holmlund Anne Elisabeth (2002-2015)
Hänninen Tuomo Juhani (2003-2011)
Kaarilahti Marjut Hannele (1991-1999)
Karhu Saara Elina (1999-2015)
Karpela Tanja Tellervo (1999-2011)
Kerola Eeva Inkeri (1999-2015)
Kokko Osmo Urmas (2011-2015)
Komi Katri Helena (1999-2015)
Korhola Eija-Riitta Anneli (europarlamentissa 1999-2014)
Korhonen Martti Allan (1999-2015)
Koskinen Elise Marjaana (1995-2011)
Kurvinen Esko Anton (1991-2007, 2011-2015)
Kuusisto Merja Anneli (2007-2015)
Kärkkäinen Kari Juhani (1999-2011)
Lindén Suvi Helmi Tellervo (1995-2011)
Lipponen Päivi Pauliina (2007-2015)
Matikainen-Kallström Marjo Tuulevi (2003, 2004-2015)
Nurmi Tuija Anna-Liisa (1995-2011)
Ojansuu-Kaunisto Kirsi Johanna (1999-2011)
Paasio Heli Tuulikki (1999-2015)
Parpola Marjukka Meri (1999-2007)
Pykäläinen Tuija Maaret Sinikka (1991-1999)
Rauramo Anssi Mauno Heikki (1987-1998)
Rönni Tero Matti Johannes (1999-2011)
Seivästö Ismo Eero (1991-1995, 1999-2003)
Seppälä Arto Eemil (1999-2007)
Thors Astrid Gunilla Margareta (2003, 2004-2013)
Viitamies Johanna Pauliina (2007-2015)
Virtanen Erkki Alvar (2003-2015)
Väätäinen Tuula Anneli (2003-2015)
(Lähde: IL 9.7.2017) Aktiivimalli toimii näköjään toisilla paremmin. Eipä siinä mitään onhan nämä henkilöt olleet ”aktiivisia ja ansainneet eläkkeensä olleensa kansanedustajina”.Ainoa ongelma on vain,että en muista mitä ovat tehneet. Paitsi ovat onnistuneet saamaan hyvät eläke ehdot. Sääli ettei pysty elättämään itseään ilman veronmaksajia.

Joni Rikkola

Jos saa toimeentulotukea, on sama paljonko tekee töitä ja ansaitsee koska palkaksi jää aina 100 euroa, ei enempää.

Suomalainen sosiaali'turva' on muuttunut rangaistuksen välikappaleeksi. jolla rangaistaan mitä hyuonommin elämä menee. Jos et saa töitä saa vielä päälle rangaistuksen. Siinä tiivistettynä tämän hallituksen moraali.

Näännytetään nälkään jos et tottele. Muinaisessa Egyptissä pidettiin edes orjista huolta että jaksoivat rakentaa pyrämideja. Suomen hallitus ei. Varasta tai mene leipäjonoon