Sunnuntai 16.6.2019

Ugandalaiseversti IL:lle: Kuollutta suomalaismiestä huijattiin – ”Kysykää Suvi Lindéniltä”

Luotu: 
14.2.2018 08:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Suvi Lindèn on toiminut Suomen viestintäministerinä ja kulttuuriministerinä.
|

Eversti Frank Bagyenda Kakan mukaan Ugandassa kuollut suomalainen liikemies tuli huijatuksi, kertoo Iltalehti. Matkalla oli mukana entinen kokoomusministeri Suvi Lindén, joka ei ole suostunut kommentoimaan asiaa julkisuudessa.

Mies toimi puolustusteollisuusyhtiö Patrian konsulttina. Toimitusjohtaja Olli Isotalo myönsi eilen Ylelle, että miehen ei olisi pitänyt antaa jakaa Patrian esitteitä Ugandassa ja Mosambikissa ja annettu lupa oli virhe. Illan A-studiossa hän tarkensi, että konsultti ei saanut rahallista korvausta.

– Tarkalleen minkäänlaista sopimusta ei ole. Olemme antaneet kirjeen, jossa lukee, että on lupa käyttää Patrian markkinointimateriaalia, joka on muuten ladattavissa nettisivuilta, Isotalo sanoi lähetyksessä.

Mies oli tarjonnut Patrialle palveluksiaan aiemminkin. Yhtiön sisäisiä toimintatapoja ei Isotalon mukaan nyt noudattettu, mikä johtaa esimerkiksi keskusteluihin. Hän sanoi A-studiossa, että Patria ei halua tehdä asekauppoja Ugandassa tai Mosambikissa vaikean liiketoimintaympäristön takia.

– Vaikka virhe ei äkkiseltään tunnu isolta, tällä toimialalla ei vaan kerta kaikkiaan ole varaa edes pieniin.

Lue myös: Uganda-vyyhti: Ministeri vaatii Patrialta selvityksen

Ugandan Kampalasta kuolleena löydetty suomalaismies esitti Iltalehden mukaan lentokentällä kutsukirjeen, jonka allekirjoittajana oli Ugandan valtion sisäisen turvallisuuspalvelun ISO:n johtaja, eversti Frank Bagyenda Kaka, joka kertoi lehdelle tapahtumista.

Lentokenttäviranomaiset ilmoittivat ISO:lle, jonka joukot saapuivat paikalle. Bagyendan mukaan suomalaismiestä oli huijattu, mutta motiivista ei everstin mukaan ole vielä varmuutta.

– Lentokentältä otettiin kiinni yksi huijareista. Muut otettiin kiinni myöhemmin. Koko kopla on nyt hallussamme ja heitä kuulustellaan, Bagyenda kertoo Iltalehdelle.

Bagyendan mukaan suomalaismiestä ei pidätetty, vaan ISO kuljetti hänet hotellille ja neuvoi olemaan varovainen. Seuraavana päivänä mies löydettiin hotellihuoneesta kuolleena. Mukana oli paikallinen nainen, joka oli Iltalehden mukaan aluksi pidätettynä, mutta vapautettiin myöhemmin.

Paikallisen poliisin tiedottajan mukaan rikoksen mahdollisuutta ei ole poissuljettu, mutta sitä ei pidetä todennäköisenä. Iltalehden mukaan miehen hotellihuoneesta luksushotelli Pearl of Africassa löytyi huumeita.

Bagyenda mainitsee Iltalehdelle myös miehen matkaseurueessa olleen Suvi Lindénin.

– Miksi ette kysy häneltä? Hän tietää, miten koko matka meni, Bagyenda sanoo.

Lue uudempi juttu: IL: Suvi Lindén löysi liikemiehen ruumiin hotellihuoneesta – kommentoi viimein Ugandan matkaansa

Lindén on jo aiemmin vahvistanut julkisuudessa olleensa matkaseurueessa. Lisäksi hän on vahvistanut, että mies kuoli. Lindén ei kuitenkaan ole kommentoinut mitenkään sitä, miksi oli mukana matkalla ja mistä siinä oli kyse. Lindén toimii nykyään erityislähettiläänä YK:n laajakaistakomissiossa ja pyörittää omaa yritystä.

Iltalehden tietojen mukaan Lindén oli tehnyt kuolleen liikemiehen kanssa yhteistyötä jo pidempään.

– Menehtyneen omaiset ovat esittäneet toiveen, etten kommentoi ja kunnioitan heidän toiveitaan, Lindèn viestitti aiemmin Iltalehdelle, jonka mukaan liikemies oli mukana usean suomalaisen yrityksen toiminnassa joko taustalla tai sijoittajana. 

Expressen on kertonut, että myös ruotsalainen mies on löytynyt kuolleena eri hotellista Ugandasta vain päivää aiemmin kuin suomalaismies löytyi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Kostiainen

Pitää muistaa että Suomi on tasaarvomaa. Eiks toi sama koske kaikkia kun saa loparit siirtyy sopeutus eläkkeelle ja samaanaikaa voi työskennellä muualla. Ovista ja ikkunoista työnnetään rahaa että talon nurkat rutisee. Tarvii vaan todistella että mitään en ole tehnyt.

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #9

Suvi Lindéniä koskeva kansanedustajien eläkelaki taidettiin päättää ja astua voimaan Paasion I hallituksen aikana 1967. Käytännössä siis lakia olivat siis hyväksymässä 8 silloista eduskuntapuoluetta eli hallituspuolueiden SDP, Keskusta, SKDL ja TPSL lisäksi oppositiossa olleet Liberaalit, Kokoomus, RKP ja SMP.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Tarkoitata:
EK/Ahon-hallitus: Eläkeuudistus -91 -96 aikana. Vero-ministeri Viinanen.
Palautui Lipposen hallitukselle lausuntakierrokselta.
Veroministeri-Viinaselle.
-Jolle eläkkeet kuului.

Vai olisiko sittenkin VM-Viinanen/EK.
Eläkkeethän maksaa EK yksityisenpuolen
Valtio julkisenpuolen eläkkeet valtion verokirstusta.
Joten Kepulaisten propakandaa -95 eduskunta ja presidentin (Aho/Halonen)vaalitappioiden takia

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Tarkoitata:
EK/Ahon-hallitus: Eläkeuudistus -91 -96 aikana. Vero-ministeri Viinanen.
Palautui Lipposen hallitukselle lausuntakierrokselta.
Veroministeri-Viinaselle.
-Jolle eläkkeet kuului.

Vai olisiko sittenkin VM-Viinanen/EK.
Eläkkeethän maksaa EK yksityisenpuolen
Valtio julkisenpuolen eläkkeet valtion verokirstusta.
Joten Kepulaisten propakandaa -95 eduskunta ja presidentin (Aho/Halonen)vaalitappioiden takia

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Kyllä.Mutta Ahon -hallitus teki aloitteen eläkeuudistukseen -91 EK kanssa.

Vanhanen EK kanssa eläkeuudistus II.Eläkeiän pidennys.
Eläkeuudistus III on ovella porvarit/EK .
Tuskin eri professorit muuten olisi ilmestynyt puhumaan eläkkeiden leikkaamisesta nyt.
EK eikä yrittäjät tykkää maksaa työntekijöilleen eläkkeitä.
Vanhasen II-hallituksen tilaama USA konsulttifirma ehdotti -10
Kansalaisia:Hankkimaan oman eläkevakuutuksen. (Ala USA?)
Antaa viitettä mitä tulossa on.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #27

Hallitus tekee lakialoitteen ja virkamiehet tekee siihen laskelmat.Sitten se lähtee lausuntakierrokselle EK,SAK,MTK,kuntiin ,asiantuntijoille.
Ja sittenkö seuraava hallitus torppaa sen?
Oliko eläkkeissä joku ongelma silloin ja tulevaisuudessa? esim.RAHA ja
tulevat eläkeläiset ja huoltosuhde?
Isonikäpolven jäädessä eläkkeelle.
Siihen tarvittiin VM-virkamiesten laskelmat tulevista eläkkeistä ja tulevista eläkkeiden maksajista . Jotka väheni rajusti kun isoikäpolvi jää eläkkeelle ja silloinen jätti työttömyys 534 000 -93
20,4% työvoimasta.
Samoinhan kaikki leikkaukset tehdään.VM-asiantuntijavirkamiehet ynnää velat ,ajan mihin mennessä ne on tasapainossa ja kuinka suuria leikkauksia tarvitaan kulloinkin.
Poliittinen arvovalinta on se keiltä leikataan ja keiltä ei.
Koulu-uudistus: Julkisenpuolen säästöt.Kuntien yhdistäminen.Tulevat ikäluokat,syntyvyys ,koulujen tarve,työvoiman tarve eri aloille elinkeioelämälle. Nekin on VM-virkamiehet ynnännyt pitkälle tulevaisuuteen.
Mikään hallitus ei lähde tyhjältä pöydältä vaan aloitteita on tehty vuosiksi eteenpäin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #10

Nyt tuli iso vale.
Lipposen aikana ei jaeltu rahaa kenelekvaan maksettiin velkoja. Siitä piti huolen "punakynä" Sailas.
Vilkaiseppa kuka poisti pääomatuloista kunnallisverot,eriytti pääomatulot ansiotuloista -93.
Antoi varallisuusveronpoiston -05 (josta eniten hyötyi Perheyritykset)
Poisti osittain perintöveroa sukupolvenvaihdon yhteydessä-06.
Poisti metsäveroa -15
Siirsi yritysten sosiaaliturvamaksuja n.870milj/v palkansaajien maksettavaksi.

Kaikki nuo löytyy vuosilukuineen eduskunnan sivuilta.
JK. Osinkoverouudistus oli työnalla -09
Lähde:
EK/Hallitus

Esko Riikonen
Vastaus kommenttiin #14

Eikö nyt pitäisi korjata Lipposen ja Niinistön virhe taitetusta indeksistä. Siihen on varaa, kun rahastot ovat kasvaneet 200 miljardiin. Eikö edes demareille sovi Kiljusen ajama esitys. Eläkeläisten kurjistaminen sopii demareille?

Henri Toivonen

Juu. Porvarit ovat työväenpuolue. He marssivat aikoinaan kadulla ja vaativat 8 tuntista työpäivää työntekijöille. Seuraavaksi tietenkin viisi päiväistä työviikkoa ja sosiaaliturvankin he keksivät.
Joku väittää että porvaristo eli nykyinen kokoomus ei olisi saanut tätä kaikkea hyvää aikaiseksi sillä ”Hyvinvointiyhteiskunta” löytyy heidän vaalilauseissaankin puolueista eniten, elikkä kyllä heidän ansiotaan ovat kaikki. Ja vielä perään; ettäs tiedätte. Olen kyllä mainokset katsonut, tiedän kaiken. Eikä minun tarvitse katsoa mitä he ovat tehneet, vaan katson mitä mukavaa he ovat luvanneet tehdä.
Näin ajattelee pienipalkkainen heidän äänestäjä.

tom brunila

Outoa, hän oli kuulemma turvallisuusalan asiantuntija ja lähtee noin heppoisin perustein tekemään kauppaa Ugandan kaltaisen maan turvallisuusviranomaisten kanssa.
Olisi luullut, että hän tietää, että Välimeren eteläpuolisiin maihin mentäessä mukana on paikallinen edustaja/avustaja joka tuntee maan ja siellä olevat henkilöt. Hänen olisi pitänyt myös tietää, että jokainen tapaaminen on ennalta sovittu ja kaikkien tapaamiseen osaa ottavien taustat on tarkistettu ja varmistettu. Ja nämä tiedot saa hankittua Ranskassa ja Britanniassa toimivilta yrityksiltä joila on alueen tuntemusta ja yhteydet valtiollisiin "tahoihin" jotka ovat perillä olosuhteista ja henkilöistä ja jotka auttavat yrityksiä jotka haluavat käydä kauppaa kyseisten maiden kanssa. Mitään ei tehdä sattumalta tavattujen ihmisten kanssa sopimalla.

Marja-Liisa Kalkela

Suomessa ESKO AHON hallituskaudella toteutettiin lähes kuuden miljardin leikkaukset vuosina 1991-1995.

Esko Ahon hallitus, 1991-95, otti valtiolle velkaa 300miljardia markkaa, eli 50miljardia euroa, joka on puolet tämän päivän valtionvelasta.
Samalla mentiin Euroopan Unioniin vaikka valtionvelan osuus BKT:sta oli lähes 100%:a

Lipponen ja Niinistö onnistuivat saamaan vuoden 2000 budjetin ylijäämäiseksi, mitä ei ollut tapahtunut Suomessa vuosikymmeneen.
Ylijäämää 3 Mrd.
Jonka vielä Heinäluoma piti -03-07
3 Mrd ylijäämää,velkaa enää 54 Mrd
Vanhasen II-porvarihallitukselle.Sitten räjähti velanotto ja alijäämä.

Sipilän leikkaukset on kyllä 4 mrd.

Kepuhan on aina "syytön" kun se on oppositiossa?
Nyt onkin huonompi syyttää muita kun
kepu
-03-07
-07-11
-15-19
,kok
-11-15
on ollut puikoissa-03-19 .

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #26

6.2-11
YLE
Aikuisen toimeentulotuen perusosa, vajaa 420 euroa, on pysynyt samana 20 vuotta. Tutkimusprofessori Olli Kangas Kansaneläkelaitokselta sanoo, että tuki on oikeastaan samana aikana laskenut.

- Perusturvan taso toimeentulotuessa vuonna 1990 oli 418 euroa ja tällä hetkellä se on kuluttajahintaindeksillä muutettuna 417 euroa eli se on reaalisesti vähentynyt euron verran kahden vuosikymmenen takaisesta tilanteesta.
Juu ei noussut markoista euroiksi muutettuna työttömien eikä köyhien tuki 20 vuoteen.

Marja-Liisa Kalkela

1990-luvulla eläkepolitiikan suunta muuttui.
Osa uudistuksista oli sellaisia,
että niillä pyrittiin sopeutumaan muuttuneeseen taloudelliseen tilanteeseen.
Osa tavoitteli säästöjä tuleviin eläkemenoihin. Lama, rahoitusongelmien
kärjistyminen, väestön ikääntyminen ja huoli eläkejärjestelmien
kestävyydestä vaikuttivat eläkepolitiikan suunnan muutokseen.
Varhaiseläkkeelle siirtymisen yleistyminen alkoi aiheuttaa huolta
1990-luvun taitteessa. Esille nousi myös ikärakenteen muutoksen aiheut-
10
tama eläkemenojen tuleva kasvu. Vuosina 1994–1995 toteutettiin merkittävä
julkisen sektorin eläkeuudistus, jossa eläke-edut (eläkeikä ja eläkekarttuma)
heikkenevät asteittain yksityisen sektorin eläketurvan tasoisiksi.
Vuoden 1994 alusta yksilöllisen varhaiseläkkeen alaikärajaa nostettiin 55
vuodesta 58 vuoteen ja toisaalta laskettiin osa-aikaeläkkeen ikärajaa 58
vuoteen.

Lipponenko se oppositiosta tuon päätti?
Vai Ahon -hallitus ja VM-virkamiehet?