Maanantai 17.6.2019

Puolustusvoimat huolestui ja kutsui bloggaajan yllättäen tapaamiseen – ”Upseeri soitti eilen”

Luotu: 
16.2.2018 17:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusvoimat kutsui bloggaajan tapaamiseen varmistuakseen tämän henkilöllisyydestä. Aihekuvitus.
  • Kuva: Kuvakaappaus Puheenvuorosta
    Kuva
    Turvallisuuspolitiikasta bloggaava Ari Pesonen kertoi blogissaan värikkääseen tyyliin kuulemisestaan Puolustusvoimissa.
|

Puolustusvoimien tiedusteluosasto kutsui turvallisuuspolitiikasta aktiivisesti bloggaavan Ari Pesosen tapaamiseen tämän raportoitua blogissaan Suomen ilmavalvontatutkien maantieteellisistä sijainneista. Pesonen kuvaa kuulemista lainausmerkeissä ”kuulusteluksi”, mutta Puolustusvoimien mukaan keskustelu sujui hyvässä hengessä.

– Puolustusvoimien tiedustelu-upseeri soitti minulle eilen ja vaati pikaista tapaamista, Ari Pesonen kertoi Puheenvuoron blogissaan torstaina.

– Sain käsityksen tilaisuuden perusteista, että joku oli polttanut Puolustusvoimissa päreensä blogikirjoituksistani ja esittänyt kysymyksen ”mikäs mies tämä oikein on”. Kirjoitus, johon tiedustelu-upseeri oli tutustunut ja joka ilmeisesti oli ollut erityinen päreenpolttaja, oli kirjoitukseni otsikolla ”Suomen avoin tieto puolustusinfrastruktuurista tekee työn helpoksi Venäjälle”.

Pääesikunnan tiedusteluosaston apulaisosastopäällikkö, eversti Pekka Turunen vahvistaa Uudelle Suomelle, että Puolustusvoimat lähestyi tällä viikolla Pesosta ja pyysi hänet tapaamiseen. Turusen mukaan pikakutsusta ei ollut kysymys vaan tapaamista ehdotettiin järjestettäväksi kun Pesoselle sopii ja ”jos mahdollista niin tällä viikolla”. Tapaaminen järjestyi keskiviikkona.

Everstin mukaan tapaamisen tarkoituksena oli lähtökohtaisesti selvittää ja ”poissulkea” asioita kahden kesken, luottamuksellisesti. Hänen mukaansa tapaamisen lähtökohta eivät olleen Pesosen blogit, vaikka niistäkin keskusteltiin, vaan sähköpostit, joita tältä oli tullut useille Puolustusvoimien edustajille.

– Haluttiin varmistaa, että kysymyksessä on oikea henkilö eikä minkäänlainen ”feikki”, väärällä nimellä esiintyvä henkilö. Ja tämä saatiin selville tässä tapaamisessa, Turunen kertoo Uudelle Suomelle.

– Siinä yhteydessä kun hän tuli tapaamiselle, oli kysytty, olisiko hänellä henkilöasiakirjoja mukana. Hän oli esittänyt passin.

Turusen mukaan sähköpostit, joita oli tullut useille henkilöille, herättivät huolta Puolustusvoimissa. Hän ei halua tarkentaa miksi, mutta sanoo, että kyse ei suoranaisesti ollut viestien sisällöstä.

– Niitä lähti tulemaan useammalle vastaanottajalle ja olimme siitä sen verran huolissamme, että halusimme selvittää, onko henkilö oikea.

”Tapaamisen tarkoitus oli henkilöllisyyden toteaminen”

Kuinka tyypillistä on, että Puolustusvoimat kutsuu siviilin tapaamiseen ja että hänen henkilöllisyytensä tarkistetaan?

– Tässä tapauksessa, koska tapaamisen tarkoitus oli henkilöllisyyden toteaminen, se pitikin tehdä, Turunen sanoo.

– Yleisesti ottaen rikostorjunnan – joka kuuluu yhtenä osa-alueena myös puolustusvoimien sisälle – tehtävänä on estää ennalta ja paljastaa mahdollisia sotilaalliseen maanpuolustukseen kohdistuvia uhkia. Kyllä me tässä tehtävässä otamme yhteyttä tarvittaessa myös siviileihin, hän jatkaa.

Turusen mukaan sähköpostiviestit käsittelivät ainakin osin ”samaa aihepiiriä” kuin Pesosen viimeaikaiset blogit. Bloggaaja on käynyt seikkaperäisesti läpi maanpuolustuksellisesti tärkeiden kohteiden kuten ilmavalvontatutkien sijainteja, jotka hän kertoo selvittäneensä julkisten lähteiden kuten maankäyttökaavojen sekä Maanmittauslaitoksen satelliittikarttojen avulla.

Pesonen on todennut muun muassa, että ”Suomen avoin tieto puolustusinfrastruktuurista tekee työn helpoksi Venäjälle”, mutta toisaalta myös, ettei maanpuolustus nettiaikana voikaan perustua tiedon salaamiseen, koska kaikki saadaan nykyisin selville.

Eversti Turunen ei halua vastata kysymykseen siitä, kokeeko Puolustusvoimat Pesosen tekstit ongelmallisiksi.

– Jos hän sanoo käyttävänsä julkisia lähteitä, niin varmaan tässä kohtaa voi luottaa hänen sanaansa, Turunen toteaa Pesosen tutkaraportoinnista.

Turusen mukaan voi kysyä, onko ilmavalvontatutkien sijainnin salaamiseen tarvettakaan.

– Tutkat ovat aktiivisia laitteita, joista kyllä tiedetään hyvinkin pienellä selvitystyöllä, missä ne sijaitsevat. Ei niitä pystytä salaamaan.

Pesonen väittää blogissaan, että Puolustusvoimien upseeri olisi kysellyt häneltä tapaamisessa muun muassa venäjän kielen taidosta, Venäjä-yhteyksistä sekä Naton kannattamisesta. Turusen mukaan Pesosen kanssa keskusteltiin hyvässä hengessä eikä hänen ajatuksiinsa tai kirjoituksiinsa pyritty vaikuttamaan.

– Sellaista päämäärää ei ollut.

Onko tapaus Puolustusvoimien näkökulmasta loppuun käsitelty?

– Kyllä on. Ei ole tarvetta käsitellä asiaa enää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Pesonen

Tarkennan tuohon, että kun laadin blogikirjoituksia, olen silloin tällöin yhteydessä siihen viranomaiseen tai toimijaan, johon kirjoitus liittyy. Näitä viranomaistahoja tai toimijoita on sekä täällä Suomessa että ulkomailla ja niitä on kirjattu usein myös blogikirjoituksiini. Kyse sähköposteissa on toisaalta tiedon kysymisestä tai varmistamisesta, toisaalta informoinnista valmistuneesta kirjoituksesta. Jos jokin kirjoitus koskee Puolustusvoimia, lähetän heille linkin tiedoksi. Minusta tuo on asiallinen ja tapa varsinkin, jos kirjoitus on kriittinen. Tämä tapa ei ole missään muussa viranomaisorganisaatiossa herättänyt vastaavaa reaktioita kuin nyt Puolustusvoimissa, ei edes puolustusministeriössä.

Arvioisin, että jotain Puolustusvoimille sähköpostiin kirjaamani tietoa, jota en kuitenkaan ole julkaissut blogissani, on synnyttänyt kysymyksiä Puolustusvoimissa ja huolta tietolähteestä ja Suomen turvallisuudesta. Tieto on ollut ilmeisen arkaluonteinen vaikkakin julkisista lähteistä hankittua. Pyrin blogikirjoituksissa siihen, että tieto olisi mahdollisimman oikeaa ja se edellyttää joidenkin tietojen varmentamista viranomaisilta. Suomen puolustusvoimat ei ole vastannut yhteenkään sähköpostiin, kun sen sijaan esimerkiksi Ruotsin puolustusvoimat vastaa. Vastaavasti ovat vastanneet Yhdysvaltain armeijan eri puolustuslajeilta. Enää näin en toimi sähköposteilla Puolustusvoimien suhteen.

Jos haluaa varmistaa, että sähköpostin lähettäjä on se taho, joka sanoo olevansa, kuten tiedustelu-upseeri minulle osaltaan kertoi syyksi tapaamiselle, asia on helposti varmennettavissa tapaamista ilmankin tämän laatuisissa asioissa. Jos olen yhdessä vaikkapa Yhdysvaltain armeijaan missä tahansa asiassa, se tapahtuu identiteettivarmennettuna sertien ja toiminteiden avulla, vaikka kaikki tieto sähköpostiin kirjattuna on sinänsä julkista ja tavanomaista.

Ralf Karlsson

"Tarkennan tuohon, että kun laadin blogikirjoituksia, olen silloin tällöin yhteydessä siihen viranomaiseen tai toimijaan, johon kirjoitus liittyy. Näitä viranomaistahoja tai toimijoita on sekä täällä Suomessa että ulkomailla ja niitä on kirjattu usein myös blogikirjoituksiini. Kyse sähköposteissa on toisaalta tiedon kysymisestä tai varmistamisesta, toisaalta informoinnista valmistuneesta kirjoituksesta. Jos jokin kirjoitus koskee Puolustusvoimia, lähetän heille linkin tiedoksi. Minusta tuo on asiallinen ja tapa varsinkin, jos kirjoitus on kriittinen. Tämä tapa ei ole missään muussa viranomaisorganisaatiossa herättänyt vastaavaa reaktioita kuin nyt Puolustusvoimissa, ei edes puolustusministeriössä. "

Mikä ylläolevassa selityksessä oli niin vaikeaa ettei se Juha Hämäläiselle auennut? Vähän useampi bloggaaja voisi tehdä saman, eli varmistaa tietojen paikkaansapitävyyttä, ettei kirjoitukset olisi täynnä mututietoa.

Juha Hämäläinen

Karlsson ei osaa suomea näemmä. Yksikään ulkovalta ei liity Suomen puolustukseen ja turvallisuuteen sillä tavoin, että suomalaisen tarvitsee niihin pitää yhteyttä näissä asioissa.

Ensinnäkään todellisia toimiaan ne eivät taatusti Pesoselle kerro ja tämän kyselyt näyttävät naurettavilta ulkovallan vinkkelistä. Ulkovallat eivät asioi pesosten tai virtasten kanssa valtion turvallisuusasioissa, jolleivat nämä ole niiden palkkalistoilla. Ehkä Karlsson tämän nyt ymmärtää.

Veijo Paasonen

Tunnen tälläistä suomalaisis. Kaksi jotka ovat tehneet töitä brittiarmejalle. Kolme jotka ovat työnsä puolesta toimineet useammalle eri maan armeijalle. Yhden joka kyseli mukaan kertaamaan Ruotsiin, hän olisi järjestänyt asian.

Sitten vielä useamman jotka ovat olleet toisen maan armeijan komennuksessa ulkomailla.

Harri Tapani

Eikös tuommoinen ollut vielä jokin aika sitten peräti laitonta, on jonkinlainen hämärä muistikuva sellaisesta. Taisi olla lähellä Mostarin tiellä "liftannut" ja siitä kirjankin kirjoittanut joutua oikeuteen tääällä...

Jorma Nordlin

Onkohan blogikirjoittaja kertonut tekemisistään nyt ihan kaikkea? Sen verran älyttömältä kuulostaa toi, että puolustusvoimista kutsuttaisiin tapaamiseen kirjoituksesta, joka perustuu julkisuudesta saatuihin tietoihin.

Ehkä blogikirjoittajan puolustusvoimien henkilöstölle lähettämissä sähköposteissa on ollut jotain ongelmallista.

Aika erikoinen tapa yleensä, että joku blogikirjoittaja lähettelee viranomaisille juttujaan. Nyt varsinkin kun trollauksen leimakirves heiluu herkästi.

Jorma Nordlin

Onko juttuja lähetelty sen verran laajalla jakelulla puolustusvoimien henkilöstölle, että on syytäkin tarkistella mistä on kysymys?

Tällaisesta kirjoitusten lähettelystä jää outo mielikuva. Todennäköisesti kirjoittajan taustat ja toiminta on tarkastettu heti ja huolellisesti. En itse toimisi niin, että lähettelisin mitään juttuja viranomaisille. Olen ollut töissä useaan kertaan myös viranomaisorganisastiossa. Jos asia koskee minua, niin se on tietenkin asia erikseen.

Milli Maja

Minä näen tämän blogistin kirjoitukset sellaisena että on haluttu kiinnittää huomiota kuinka helppoa tiedon saaminen aroistakin asioista on. Eli että voitaisiinko asioita parantaa. Detaljikaavoissa aikoinaan ainakin puolustusvoimain alueet merkittiin valkoisiksi eli ei millään tavalla. Voiko sitten satelliittikuvia hämätä jotenkin, en tiedä vaikka kattojen vaihtuvalla värillä: kesällä vihreä, talvella valkoinen? En tiedä, mutta kai ne puolustusvoimissa tietävät.

Vladimir Butler

Se kalikka kalahtaa johon älähdys osuu, vai mitenkä se meni.
On hyvä, että myös viranomaisten toiminnasta tai toimimattomuudesta keskustellaan, etenkin maanpuolustuksesta, etenkin kun Suomella on naapurina diktatuuri jolla on laajentumishalua.
Tapahtuneeseen yhteydenottoon Ari Pesoseen on pakko todeta, että kuulostaa hyvältä. On ryhdytty viran ja aseman mukaisiin toimenpiteisiin kun on havaittu jotakin epäilyttävää. Hyvä. Näin toivon tapahtuvan aina ja joka tilanteessa.
On tiedossa oleva fakta, että Venäjä pyrkii horjuttamaan kaikkia läntisiä demokratioita, näihän Venäjän Federaatio on julkisesti luvannut. Ukon kiitos, että Suomessa ollaan heräämässä tähän hyökkäykseen. Mennyt aika, aina vuodesta 1992 alkaen on ollut surullista seurattavaa. Miten Suomi kykeni olemaan vielä enemmän rähmällään kuin Neuvostoliiton aikana ja uskomaan kaiken mitä Venäjä meille syötti. Liki 20 vuotta Suomi ja kaikki länsimaat löivät laimin tämän uuden hyvän ystävän seuraamisen ja tiedustelun. Jopa Yhdysvallat oli ällikällä lyöty kun tsaari Putin miehitti Krimin. Suomessa puolustusvoimat ja koko maanpuolustus näivetettiin poliittisten päättäjien toimesta liki symboliselle tasolle. Nyt ollaan tilanteessa jossa vakavalla naamalla valehdellaan, että Suomea puolustetaan 230000 sotilaan joukolla! Kyllä, jos ei puhuta ajasta mitään. Kyllä! Keskustelua puolustusvoimista, maan puolustamisesta, Suomen harjoittamasta politiikasta eri suuntiin, NATO:sta, poliitikkojen ja puolueiden toiminnasta, yhteiskunnallisista asioista ja yhteiskunnasta on jokaisella oikeus ja velvollisuus käydä. On keskusteltava ja herätettävä tämä peloissaan nukkuvaa näyttelevä kansakunta, jolla on asiasta kuin asiasta vain yksi mielipide. Miten nukkuvalla voi olla mielipide?
Suomen on haettava NATO:n jäsenyyttä välittömästi, tuli Ruotsi mukaan eli ei. Hyviä suhteita Venäjään on todennäköisempää jopa helpompi pitää yllä ja kehittää NATO-maana kuin nyt, koska Venäjä kunnioittaa ainoastaan vain voimaa ja halveksii hölmöyttä ja heikkoutta.
Suomen suurin ja vakavin ongelma on ihmiset, joihin 100 vuotta jatkunut kommunistien ja nyt myöhemmin Venäjän heltymätön propaganda on ehtinyt tehdä jo geneettisiä muutoksia.

Juha Hämäläinen

Suomen puolustusasioiden osalta ei kuitenkasn kuulu rivikansalaisen ja blogistin lähetellä kyselyitä ulkovalloille ja niiden sotilas- tai diplomaattiosastoille. Se on niiden tehtävä, jotka virkansa puolesta suhteita hoitavat tai jopa vakoilevat.

Harri Tapani

Heh, tuo Butlerin kirjoitus taitaa nyt olla sitä kuuluisaa hybridisotaa ja propagandavaikuttamista joskin lännen puolelta. Epä-älyllistä teksti ainakin vaikuttaisi olevan, aivan kuin jossain lännen trollipajassa tuottettua :P

Mikko Toivonen

Minä olen vain sitä mieltä, että yhdenkään Suomen kansalaisen ei pitäisi helpottaa potentiaalisen tänne hyökkääjän tiedonsaantia tai kykyä tehdä hyökkäysretken kustannusarvioita.
Yleisistä asioista kuten miten paljon ja minkälaisiä lentäviä tai kelluvia meillä pitäisi olla voi mielipiteenä kirjoittaa mutta ei mihin ne on sijoitettu, miten siellä suojattu tai miten tiedonhankinta ja tutkatoiminta toimii ja missä.

Pekka Toveri

Länsimaiden suurimpia haavoittuvuuksia tämä päivänä on se, että tiedot kriittisistä haavoittuvuuksista on helposti saatavissa kenelle tahansa. Esimerkiksi Suomen sähköverkon haavoittuvuudet ja keinot lamauttaa verkko on löydettävissä internetistä. Puolustusvoimat pyrkii tätä välttämään. Tietoja tietyistä asioista ei anneta ihmisille vain siksi, että jotkut ovat niistä asioista kiinnostuneita. Jos ruotsalaiset tekevät niin, kun haluavat olla avoimia, ihan vapaasti. Ei ole PV:n linja. Tieto vaikka tutka-asemien sijainnista on selvitettävissä julkisista lähteistä riittävästi kaivamalla. Se ei kuitenkaan tarkoita, että PV alkaisi helpottamaan ulkomaisten tiedustelu-upseerien elämää julkaisemalla koordinaatit netissä. Kaivakoot itse, ovatpahan nekin tunnit poissa muusta Suomeen kohdistuvasta tiedustelusta. Tai kopioitkoon tiedot ahkerien bloggaajien sivustoilta... Puolustusvoimien tehtävä on puolustaa Suomea, ei julkistaa puolustukselle tärkeitä asioita uteliaille, vaikka jotkut muut maat niin tekevätkin.

Petri Aho

Vaikea ymmärtää mitä ihmettä tämän päätöksen tehneellä liikkuu mielessä jos tämä vaikutti hyvältä ajankäytöltä. Alkaa PV:een eläkit ilmeisesti käymään päivä päivältä koppavammaksi uusien valtuuksien läpimenon lähestyessä.

Eipä siinä, nyt on sitä aikaa mitä tuhlata kun on itkut itketty ja ministerit vakuuteltu. Näiden samojen upseerien esimiehistä koostuu se ruusukevalehtelijoiden joukko joiden täysipäiväinen työ oli 2016-2017 itkeä ja tarinoida eduskunnan käytävillä itselleen lisää valtuuksia -- viis siitä, että hintana on kansalaisten yksityisyys ja yksityisten toimijoiden koskemattomuus.

Pekka Toveri

Olipahan vuodatus. Kannattaisi lukea se esitys sotilastiedustelulaiksi ennen kuin avautuu kansalaisten yksityisyyden rikkomisesta. Taitaa tälläkin henkilöllä mennä sotilastiedustelu ja siviilitiedustelu täysin sekaisin.

Mitä tulee eversti Turusen toimiin, ei kysymyksessä selvästikkään ollut mikään kuulustelu, vaan kutsu vapaaehtoiseen keskusteluun, josta olisi voinut ihan rauhassa kieltäytyä. Jos joku käyttää valtavasti aikaa kaivaakseen esille tietoja keskeisestä puolustusinfrasta julkaistakseen tiedot blogissaan, kyllä minuakin kiinnostaisi kyseisen henkilön motiivit. Ja kysyminen on ihan sallittua, jopa virkamiehille.

Petri Aho

Laki tekee mahdolliseksi yksityisten tahojen liikenteen lukemisen ja antaa PV:lle valtuudet toimia _täysin_ salassa; mitään valvontaa tai seurantaa PV:een toimista on ihan turha tuoda esille kun laki antaa PV:lle mahdollisuudeen loppukädessä valehdella, että jokin asia missä valvojalla on syytä epäillä väärinkäytöksiä on niin tärkeä, että se täytyy pitää salassa.

Vetoamukset siihen, että laki ei tarkoittaisi massavalvontaa ovat pohjimmiltaan vain pyyntö luottamaan Puolustusvoimiin. Samaan joukkoon joka 2016-2017 sepitti ministeriön kautta kansalaisille aivan uskomattomia tarinoita siitä miksi tätä lakia tarvitaan.

Ja Suojeluspoliisi saa Puolustusvoimien kautta heitä kiinnostavaa dataa. PV on vastuussa datan tallentamisesta ja sen toimittamisesta Supolle. Ei ole siis mitään todellisuuteen perustuvaa syytä erotella sotilas- ja siviilitiedustelua tämän lain osalta. PV on se taho joka nyt vaatii yksityisten tahojen verkkoliikennettä itselleen, ja se on myös se taho joka lukee ja leikkii sillä liikenteellä.

Pitää olla todellinen hyödyllinen idiootti 2.0 jos alkaa tosissaan väittämään, että siviilitiedustelu on tuossa skenaariossa erillään sotilastiedustelusta.