Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pitää ”täsmätoimia” edelleen mahdollisina, vaikka perhevapaauudistus kaatui.
–Perhevapaauudistus suurena reformina ei etene tällä kaudella. Täsmätoimiin silti mahis ilman muuta; monimuotoisten perheiden asema paremmaksi perhevapaisiin, pitkään kotona olleille äideille tukea työllistymiseen ja osa-aikatyöhön kannustimia, hän kommentoi Twitterissä sunnuntai-iltana.
#perhevapaauudistus suurena reformina ei etene tällä kaudella.Täsmätoimiin silti mahis ilman muuta; monimuotoisten perheiden asema paremmaksi perhevapaisiin, pitkään kotona olleille äideille tukea työllistymiseen&osa-aikatyöhön kannustimia#keskusta kannattaa
— Annika Saarikko (@AnnikaSaarikko) February 18, 2018
Hän kirjoitti aiheesta sunnuntaina myös blogissaan Suomenmaassa. Saarikko korostaa, että perhevapaauudistuksen valmistelusta jäi käteen paljon hyvää eikä työ mennyt hukkaan.
Saarikon mukaan varsinaisen perhevapaajärjestelmän muutosten lisäksi valmisteltiin myös laadullisia parannuksia. Keskustalla on hänen mukaansa valmius viedä niitä itsenäisenä osana ilman kokonaisuudistusta eteenpäin.
–Esimerkiksi pitkään lastaan kotona hoitaneiden äitien työelämävalmiuksia tulee kohentaa. Tiedetään, että monesti heidän koulutustasonsa on keskimäärin alhaisempi kuin muulla työvoimalla. Heille valmistelimme pilottia, jolla kohennettaisiin näiden äitien työllisyyspalveluita vastaamaan juuri heidän tarpeisiin kotihoitomahdollisuuden päättyessä. Pilotti kannattaa käynnistää mahdollisimman pian, hän linjaa.
Saarikko sanoo, että myös adoptio- tai sateenkaariperheiden huomioiminen lainsäädännössä muiden perheiden kanssa samalla tavalla olisi edullisesti ja nopeasti korjattavissa.
Hän huomauttaa, että työelämän tasa-arvon toteutuminen vaatii perhevapaajärjestelmän rakenteiden uudistamisen lisäksi myös työn ja perheen yhteensovittamisen tekemistä aidosti mahdolliseksi.
–Pienten lasten vanhempien arkea voisivat helpottaa osa-aikatyö, joustavat etätyöjärjestelyt, kokouksien järjestäminen sellaisiin aikoihin, ettei päiväkodille ehtiminen muodostu painajaiseksi, tai vaikkapa sijaisten palkkaaminen isien perhevapaiden ajaksi, ministeri luettelee.
–Perheystävällisen työelämän käytäntöjä on olemassa, niihin sitoutumiseen pitää kannustaa kaikkia työpaikkoja ja työnantajia, hän jatkaa.
Saarikko sanoo, että myös perheiden toimeentuloa perhevapaiden aikana on pystyttävä vahvistamaan. Hän muistuttaa, että perhevapaiden korvaustaso jää tutkitusti Suomessa muiden Pohjoismaiden taakse.
Nykyisellään perhevapaiden rakenne aiheuttaa Saarikon mukaan etenkin nuorille naisille hankalan työmarkkina-aseman.
–On päästävä aitoon tasa-arvoon, jonka myötä myös naisten palkkataso voi nousta ansaitulle tasolle.
Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen jakoi sunnuntaina Twitterissä tanskalaistutkimuksen, jonka mukaan lasten saaminen heikentää naisten ansioita pitkällä tähtäimellä miltei 20 prosenttia miehiin verrattuna. Lapset vaikuttavat tutkimuksen mukaan naisten työhön osallistumiseen, tehtyihin tunteihin, palkkatasoon, ammattiin, toimialaan ja yritysvalintoihin.
(Juttu jatkuu tviitin alla.)
Tämä Kleven et. al tutkimuksen kuva Tanskasta on aika kuvaava. Lasten saaminen pienentää vain naisten tuloja. | https://t.co/RqN1XtmlR2 pic.twitter.com/OsuQzuOZTE
— Olli Kärkkäinen (@OlliKarkkainen) February 18, 2018
Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen toteaa omassa blogissaan, että järkevästi uudistettu malli huolehtisi siitä, että perheiden asema ei heikkene liikaa, samalla kun kannustimet työn teolle eivät olisi niin heikot, että köyhyysloukkuja syntyy, kuten nykyään.
Kosonen sanoo lisäksi suoraan, että kotihoidon tuki on usealle äidille köyhyysloukku.
–Se kannustaa lapsen vanhempaa olemaan usean vuoden ajan kotona lasta kohden, ja äidit usein tarttuvat tähän mahdollisuuteen. Aktiivimallista käytävä keskustelu on tuonut esiin ainakin sen seikan, että työnhaun edellytykset heikkenevät sitä enemmän, mitä pidemmän ajan on poissa töistä. Hallituksen, joka ajaa aktiivimallin kaltaisia toimia, olisi siten tässä perhevapaauudistuksessa voinut olettaa olevan samassa linjassa ja tekevän nykyiselle tilanteelle jotain.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi lauantai-iltana Ylelle toivovansa, että viikolla kaatunut uudistus voitaisiin ottaa uudelleen pöydälle jo syksyllä. Sinisten eduskuntaryhmä linjasi sunnuntaina omat ehtonsa perhevapaauudistukselle.
– Sinisten ehdot neuvotteluille: perhevapaauudistukselle varataan riittävä rahoitus, kotihoidontuki säilyy lapsen kolmanteen ikävuoteen asti, perheiden valinnanvapaus säilyy, kotihoidontukea porrastetaan korottamalla kahden ensimmäisen vuoden tuen tasoa ja vapaaehtoisen isyysvapaan osuutta kasvatetaan äidin vapaista tinkimättä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo luettelee.
Lisää aiheesta:
Sipilä jätti vastaamatta suoraan kysymykseen perhevapaista – ”Työ katkaistiin kesken”
Perheeltä pois yli 300 €/kk – He olisivat hävinneet perhevapaauudistuksessa
Näkökulma: Sipilän hallitus viritti itselleen ansan joka laukesi
Sipilä puuttuu hallitusväen some-mätkimiseen – Tämän takia perheuudistus hylättiin
Kommentit
Kepu posetiivi. Kammesta kun vääntää niin koneellista puhetta tulvii.
Moottoriturpa jälleen vauhdissa.
Lainaus:
Saarikko sanoo, että myös perheiden toimeentuloa
Turvataan nyt jo toimeelotuella. Perhetuilla oleville voi siirtää sen myös kuten työttömien perheillekkin turvaamaan elantoa.
Näin ei kotihoidontuillakaan olevat jää tyhjänpäälle. Turvaa nytkin jo
50 000 perheellisen myös yksihuoltajan elantoa.
Haittapuolena on sinä se että perhetuilla olevat menettäisi toimeentulotuessa:
Lapsilisät
Perhetuet
Elatusmaksut
Kotihoidontuet
Ansiosidonnaiset vanheimpainrahat
Lisäksi edm.tukeen kuuluu työvelvoite. Ja jos on perustulokokeilu 560e osunut kohdalle sekin vähennetään toimeentulotuesta.
Hyvin on "pärjänyt" työttömät lapsiperheet tuolla jo 23 vuotta,kepu,kok tehdessä edm.tukeen vähentävät ehdot -94.
Siitä vaan samat säännöt muillekkin. Toimeentulotuki n.491e/kk aikuiselle+lapsen toimeentulotuki n.290e/kk 0-7v.
Syntyisi paljon säästöä verovaroista .Toisella vanhemmalla kun on vielä ansiotuloja tai pääomatuloja.
Haiskahtaa tulonsiirrolta köyhimpien lapsiperheiden kustannuksella Kepun puuhastelu.
JK.
Ja näinhän Kepu,kok ja siniset myös säästää köyhimpien lapsiperheiden toimeentulosta eli kk elannosta:
Aktiivimallin suhdetta toimeentulotukeen on mietitty hyvinkin tarkkaan. Työttömyysetuutta ja toimeentulotukea saavalle aktiivimalli on se kauan puuhattu vastikkeellinen sosiaaliturva, joka velvoittaa tekemään työtä tuen vastineeksi.
Jos kieltäytyy tukea leikataan 20%.Jos kieltäytyy toisen kerran tukea leikataan 40%.
Eikä perhe saa siitä tosiaan itse päättää saako pitää sosiaaliturvansa tai meneekö ilmastöihin vai ei.
Pienenikö työttömän perheen elantoon tarkoitettu pienin kelan maksama tuki rajusti leikkauksilla 20%/40%?
Miten Elo ja Saarikko selittää tuon ?
Näin maanantai aamuna hyvin nukututun yön jälkeen on mieli virkeä. Ei virkeyttä edes hetkauta normi mielensäpahoittajat täällä US-rissa. Annika Saarikko niin raikas ja perheen turvaa puolustava ministeri on suuri lahja tälle maalle. Ei nyt sovi moittia ministeri kolleega Sanni Grahn-Laasostakaan pohjimmiltaan heiltä molemmilta löytyy tarvittaessa yhteinen sävel ja halit tähän muutoin molli voittoiseen hallitukseen.
Harmittaako Seppo sinua nyt virkeänä, se, että monillakin ihmisillä on sinun mielipiteestäsi poikkeavia mielipiteitä tai reaktioita asioihin?
On se merkillistä, että lainsäädännöllä puututaan yhä enemmän lapsiperheiden asioihin. Ohjataan vanhempien vastuuta pois lasten elämästä. Päiväkodeille vastuu alle kouluikäisistä, opettajille vastuu kouluikäisistä jne. Sitten ihmetellään,
kun vanhempien ja aikuistuvien nuorten välit kylmenevät ja nuoret joutuvat Ilman
läheistä tukea selviytymään elämässään. Tuki haetaan taas kodin ulkopuolelta,
siaaliviranomaisilta, Kelalta, Avilta, jne.
Kannattais vähän miettiä sitä "kokonaiskuvaa", mihin tämä kaikki johtaa "loppupeleissä". Annettais edes niiden vanhempien toimia itsenäisesti, jotka haluavat olla läsnä lapsilleen kehityksen eri vaiheissa. Alusta asti.
lainaus:
jotka haluavat olla läsnä lapsilleen kehityksen eri vaiheissa. Alusta asti.
Siitä vaan .Kun se tapahtuu perheen omilla rahoilla eikä sitä makseta verovaroista.
Ei se käy työttömillekkään eikä lapsettomillekkaan että elellään vastiikkeettomasti verovaroilla
Ja nostetaan Kelan etuuksia 12x vuodessa ,"palkkana"!
Joko kaikille samat oikeudet tai kaikille myös samat ehdot tukien saamiseen kuin työttömillä lapsiperheilläkin on.