Lauantai 25.5.2019

IL: Petteri Orpo yllättyi kovasta ulostulosta – Lepomäki haluaa kaataa soten

Luotu: 
28.2.2018 15:38
  • Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on hallituksen uudistuksesta eri mieltä kuin puoluetoveri Elina Lepomäki.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja yllättyi kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostulosta sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseksi. Orpo kommentoi asiaa Iltalehdelle.

– Yllätyin, sillä olemme kolme vuotta kuitenkin asiaa käsitelleet lähes viikoittain. En ole kuullut hänen puhuvan tästä aikaisemmin, Orpo sanoi Iltalehdelle eduskunnassa.

Lepomäki haluaisi kaataa rytäkässä myös kokoomukselle tärkeän valinnanvapauden, mistä Orpo yllättyi erityisesti. Lepomäen mielestä kaikki valta keskittyy valinnanvapausmallissa muutamille toimijoille eikä pienillä tuottajilla ole tässä mallissa ”mitään jakoa”. Lepomäen mukaan mallissa maksetaan asiakkaiden määrästä, eikä potilaiden hoidosta.

Lue Lepomäen ulostulosta lisää: Kova avaus kokoomuksen sisältä: ”Aika kaataa sote ja maakuntauudistus”

– Olen eri mieltä. Mielestäni valinnanvapaus(malli) aidosti parantaa ihmisten valinnanvapautta, eikä heikennä. Se nopeuttaa hoitoon pääsyä ja siihen tuodaan nimenomaan markkinataloutta ja markkinaperusteista mallia, Orpo sanoo.

Lepomäen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä on muitakin hänen kanssaan samalla tavalla ajattelevia.

– Se on ollut koko ajan tiedossa, että meidän ryhmässämme on niitä, jotka eivät ole kauhean innostuneita maakuntamallista, mutta soteen ja valinnanvapauteen liittyvää kritiikkiä en ole ainakaan itse saanut, Orpo totesi.

–Totta kai paljon ollaan asiasta puhuttu ja pohdittu yksityiskohtia, mutta en ihan tätä (vastustusta) osta.

Orpon mukaan hän itse ja kokoomus ovat sitoutuneita valinnanvapausmalliin ja soten kokonaisuudistukseen ja ”näin mennään”. Hän muistutti, että sote-uudistuksen yksityiskohdat ovat edelleen kesken ja lakiesitys on vasta tulossa eduskuntaa.

Myös Lepomäki oli ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi, kun Orpo valittiin tehtävään Lappeenrannan puoluekokouksessa 2016.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kota-aho

No,jos on oikeasti tota mieltä. Voitaisko sopia siitä,että päättäjät,jotka ovat samaa mieltä panttaavat omaisuutensa soten puolesta. Jos tulee plussaa,niin palkitaan,jos ei omaisuus menee ei saa mitään. Vertailu suoritetaan ennen ja jälkeen soten. Tässähän toteitusi tulospalkkaus. Näinhän se markkinatalous toimii.

Mikko Toivonen

On ollut jo vuosia selvää, että Orpo on ihan pihalla siitä mitä kansa ajattelee ja mitä se tarvitsee. Ihan liikaa on istuttu pienen saman mielisen porukan kanssa omia pieruja haistelemassa. Ennen kaikkea ymmärrys yhteisvastuusta on, jos sitä koskaan on ollutkaan, haihtunut kuin löyly rantasaunasta.
Olisi todella tarpeellista kokoomukselle uusia koko johtonsa kerrasta jotta se voisi parantua vanhaksi hyväksi kokoomukseksi jolla sentään oli kohtuullisesti vastuuta kaikista.
Hyvää kokoomusta tarvitaan kun sille ei ole noukittavista vihervasemmistostakaan järjelliseen toimintaan kykenevää hallintoa, mutta Kokoomuksen sisällä sellaista on, kuten esimerkiksi Lepomäki nyt osoittaa, hänkin tosin hyvin viiveellä. On siellä muitakin ja ne ovat kaikki alle 40 vuotiaita. Sitä vanhemmat taitavat olla liian pilalla vastuullisen yhteisön johtoon. Narsistinen etu ja kahminta kuten kepussa on ohittanut kaiken terveen inhimillisyyden-

Eero Pekonen

Orpo voisi julkisesti keroa, minkälaisia muutoksia verolakeihin on hänen aloitteestaan valmistelussa, jotta nämä ylikansalliset sote-yhtiöt saadaan maksamaan verot Suomeen. Epäilen, että tulee lyhyt luettelo. Mutta taitaa niiltä yhtiöiltä tulla vähän vaalirahaa?

Kalevi Salonen

Itse veikkaisin kyseen olevan nyt siitä, että Kokoomuksen piiristä löytyy vielä joitakin ihmisiä, joilla on vielä vähän selkärankaa ja isänmaallisuutta. Sote-uudistusta on viety eteenpäin jankkaamalla samoja sepitteitä päivästä toiseen, jolloin osa ihmisistä on jo alkanut väsyä ja uskoa, että pakko niiden on totta olla. Toisaalta ajatteleville ihmisille on käynyt päivä päivältä selvemmäksi millaisesta puhalluksesta on kyse. Nostan kyllä hattua Lepomäelle rohkeudesta ja suoruudesta.

Markku Helin

Elina pysyy linjassaan, hän ei nuoleskele vihervasemmistoa/kepua. Kolmesta Kokoomuksen pj. ehdokkaasta valikoitui kaikille sopiva kompromissi, tämä ei lämmitä eikä jäähdytä ketään. Arvelisin, ettei Elina Lepomäki voi kok riveistä päästä kovinkaan pitkälle yhteiskunnallisella urallaan, demarikokkarit pitävät siitä huolen , ovat olleet peloissaan jo eduskuntavaaleista alkaen. Toivottavasti kokoomuksesta löytyy oikeistolaiseen politiikkaan ja Natoon uskovia, ehkä jossain vaiheessa muutokset puhaltavat myös kokoomuksen riveissä, silloin puolue tarvitsee selväjärkistä johtajaa, siihen tarjoamme Elina Lepomäkeä, hänen aikansa tulee, vaikka sitä yritetään kaikin keinoin estää.

Esa Auramäki

Miksikähän kokkarit ajaa tätä epätasa-arvoa lisäävää kalliiksi tulevaa mallia. No varmaan siksi, kun heidän äänestäjänsä ovat pääosin pääkaupunkiseudulta sekä Turusta ja Tampereelta sekä niiden ympäristöistä. Varsinaista siltarumpupolitiikkaa. Lopputulos varmaan samaa mallia kuin Ruotsissa. "Ruotsin kokemusten perusteella johtamisen lisäksi myös alueen väestöpohja vaikuttaa laajennetun valinnanvapauden toimivuuteen. Laajat valinnanmahdollisuudet ja nopeampi hoitoon pääsy ovat toteutuneet Ruotsissa lähinnä tiheästi asutuilla alueilla, joilla asukkaat ovat tyypillisesti verrattain hyvinvoivia. Samaan aikaan paljon hoitoa tarvitsevien aseman on arvioitu lievästi heikentyneen: hoitosuhteet ovat katkonaisia ja koordinaatio eri palveluntuottajien välillä huonoa. Tutkimustieto kertoo myös, että huonoimmin pärjäävät eivät välttämättä hakeudu hoitoon silloinkaan, kun olisi tarvetta. " https://www.sitra.fi/uutiset/maakunnat-ratkaisevat-parantaako-laajentuva...

Jaakko Karki

Orpo ei ole johtaja ja se näkyi jo hänen sisäministeriaikanaan. Kokoomus ansaitsee ja tarvitsee paljon strategisemman ja isänmaallisemman puolueen puheenjohtajan ja kansa tarvitsee osaavamman valtiovarainministerin. Olisiko nyt Elina Lepomäen vuoro näyttää kykynsä ja tarmonsa johtajana?

Pasi Anttila

Haaste puolujohdolle on nyt annettu. Oikeistosiipi on saanut tarpeekseen Orpon politiikasta ja haluaa kääntää kokoomuksen kurssia reilusti oikealle. Kattavampi "kiky-sopimus", paikallinen sopiminen, irtisanomissuojan heikentäminen, yrittäjäriskin pienentäminen, matalapalkkatyön lisääminen ja sen tukeminen verovaroista, yhteisöverotuksen alentaminen, ja kaikki muu mikä työmarkkinareformiin kuuluu. Ketkä hallituskumppaniksi?

Jori Heikkinen

Lepomäen saadessa seuraajia maakunta- ja soteuudistus ei voi toteutua tämän hetken esityksen muodossa. Hallituksen kaatuminen välikysymykseen asiasta tulee uudessa asetelmassa yhä todennäköisemmäksi. Opposio saa tavallaan kiristysruuvin näkemyksilleen uudistuksen sisältöön, ja jotta hallitus saisi tukea myös muutamalta oppositiokansanedustajalta. Sipilä on osoittanut toistuvasti johtajuutta ja kyvykkyyttä, josta yleisesti on huutava pula. Sovinnollisuuden arvostusta polititiikkaan. Asiantuntemus uudelleen poliittisen päätöksenteon valmistelun keskiöön.

Irma Asikainen

Orpo valittiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi ikäänkuin "vaarattomampana" vaihtoehtona, kun Vapaavuorta ja Lepomäkeä pidetttiin liian vahvoina persoonina, mutta sitten Orpoon iskikin "suuruudenhulluus" ja hän luuli olevansa "iso poika", jolla on paljon valtaa, mutta nyt, kun asiat alkavat mennä tarpeeksi solmuun, alkavatkin rivit rakoilla ja "järjen ääni" alkaa kilkutella kelloja. Suottaapi olla, että Orpopojan valssi ei soikaan enää kaikissa saleissa.