Torstai 27.6.2019

”Ei olisi varaa pelata tätä uhkapeliä” – Rkp:n Henriksson kiteytti pelätyn EU-riskin

Luotu: 
8.3.2018 18:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Rkp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson nosti kyselytunnilla esiin EU-notifikaation, jota koko oppositio on ihmetellyt. Hallitus ei aio lähettää sote-uudistusta EU-notifioitavaksi. Arkistokuva.
|

Rkp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson hämmästelee, miksi hallitus ei halua lähettää valinnanvapauslakeja EU-komission tarkastettavaksi, vaikka korkein hallinto-oikeus näin sille suosittaa.

–Voisitteko, arvoisa hallitus, selittää nyt koko kansalle, miksi olette siinä uskossa, että te tiedätte paremmin kuin korkein hallinto-oikeus tässä asiassa?

Eduskunnan kyselytunnilla esittämässään kysymyksessä Henriksson viittaa myös EU:n tuomioistuimen Slovakia-päätökseen, missä se kumosi niitä perusteita, joihin hallitus oli itse viitannut. Komissio oli aiemmin linjannut, ettei Slovakian laajalti yksityisiin vakuutuksenantajiin nojautuva terveydenhuoltojärjestelmä sisällä “taloudellista toimintaa”. Nyt EU:n tuomioistuin kumosi linjauksen. Taloudellisen toiminnan määritelmä on tärkeä, koska tällaisessa järjestelmässä voidaan tulkita EU:n valtiontukisäädöksiä. Ja juuri valtiontukisäädösten takia, KHO suositti hallitukselle lakiehdotuksen lähettämistä notifioitavaksi.

Kun lakiesitystä ei lähetetä komissiolle, Henriksson pitää tätä merkittävänä riskinä koko sote-uudistukselle. Samaan ovat aiemmin viitanneet muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Susanna Koski ja Elina Lepomäki.

–Ja voisitteko selittää, miksi te otatte tällaisen riskin? Ei olisi nyt varaa pelata tällaista uhkapeliä, kun on kyse näin valtavasta uudistuksen. Emme voi ottaa sellaista riskiä, että sieltä tulee kielteinen päätös ja joudumme tekemään koko uudistuksen uusiksi, Henriksson jatkaa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) vakuutti eri ministeriöiden virkamiesten arvioon nojaten, että uusi sote-järjestelmä ei sisältäisi taloudellista toimintaa.

–Sen takia me emme laita tätä niin sanotusti Brysselin tarkastukseen eli notifioitavaksi.

–Mitä tulee korkeimman hallinto-oikeuden lausuntoon, jota eilen viimeksi luin, niin katsoin hyvin tarkasti sen, mitä joulukuussa oli kirjoitettu. Siinä viitattiin joulukuussa lausunnolla olleeseen luonnokseen, jossa oli epäselvästi tämä asia sanottu. Jos te vertaatte tätä nyt hallituksen esitykseen, joka tänne on huomenna tulossa käsittelyyn, niin siinä tämä on sanottu hyvin selvästi: Suomen malli ei ole taloudellista toimintaa, Vehviläinen vastaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

"Nyt EU:n tuomioistuin kumosi linjauksen. Taloudellisen toiminnan määritelmä on tärkeä, koska tällaisessa järjestelmässä voidaan tulkita EU:n valtiontukisäädöksiä. Ja juuri valtiontukisäädösten takia, KHO suositti hallitukselle lakiehdotuksen lähettämistä notifioitavaksi."
Tarkoittiko päätös sitä, ettei yhteiskunta voi "ylläpitää" = rahoittaa yksityistä terveydenhoitobisnestä! Kuulostaa ihan järkeenkäyvältä logiikalta! Hieman samaa se prof. Kekomäkikin apprikoi päivän HS:ssa. Oli muuten mielenkiintoinen haastattelu. Se kapitaatioperiaate on vasta hämmästyttävä keksintö onkin. Siinä yksityinen sote-kesksus nyhtää yhteiskunnalta rahaa pelkän asiakasrekisterin pohjalta, ei sen pohjalta, mitä se asiakkailleen tekee. Tai nyhtää siitäkin sitten toiseen kertaan, mutta että laskuja lähetetään tyhjästä, se on poijjaat pajazzojen pajazzo; vain kepulainen keksii tuollaista - kuin kesannointikorvaus; palkkio siitä ettei tee pelloillaan mitään muuta kuin käy puhumassa siellä pastaa.

Mikko Toivonen

Hallitus ei lähetä pakettia EU tarkastettavaksi siksi, että se katsoo kepu isäntien maakuntahallintopaikat ja vallansiirron kasvukeskuksista taantumuskeskusiin sekä julkisen rahan siirtämisestä pörssiyhtiöiden terveydellä rahastettavaksi, niin suureksi harvojen eduksi enempien taskuista. Kun laki on saatu aikaan sitä on sen jälkeen helpompi puolustaa tai EU vaatimuksia viivyttää ja vesittää.

Pentti Westerholm

Pikakyselyn mukaan vain 5 % kansalaisista kertoo tietävänsä mitä Sote ja maakuntauudistus tarkoittaa toteutuessaan.Silti suuri joukko kansalaisista arvostelle ja moittii uudistusta vaikka he myöntävät etteivät tiedä asiasta oikeasti vielä mitään.Syytä olisi odottaa hallituksen lupamaa tietopakettia missä kerrotaan seikkaperäisesti mitä uudistus tarkoittaa.Lyhesti ,maakuntauudistus tarvitaan sotealueiden rahoituksen varmistamiseksi.Sotea tarvitaan ,että kaikki ihmiset pääsevät lääkäriin..

Heikki Santala

EU-komissiolla on yksinomainen toimivalta päättää Suomea sitovasti, sisältyykö valinnanvapauslakiin kiellettyä valtiontukea vai ei. Lainsäätäjällä/hallituksella tätä valtaa ei ole (KHO ja EU-säädökset).

Tästä ei päästä pakoon. Yritys kaatuu ensimmäiseen moitekanteeseen tuomioistuimessamme: KHO on velvoitettu hakemaan unionin tuomioistuimelta asiasta ennakkopäätöksen.

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251985-sote-laki-kaatuu-eu...

Hallituksella/lainsäätäjällä ei ole oikeudellisesti sitovaa valtaa arvioida sisältääkö valinnanvapauslaki kiellettyä valtintukea vai ei