Keskiviikko 22.5.2019

Näkökulma: Ben Zyskowicz pilasi Elina Lepomäen soolon

Luotu: 
12.3.2018 17:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, eduskunnan konkari Ben Zyskowicz tukee puheenjohtaja Petteri Orpoa ja sote-uudistusta.
|

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen ja eduskunnan opposition mahdollisuudet kaataa pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus kutistuivat viime viikonloppuna olemattomiin.

Sen lisäksi, että professori Heikki Hiilamo kääntyi yllättäen hallituksen esityksen puolelle, tapahtui huomattava poliittinen ulostulo, jonka ympärillä ei kohistu sosiaalisessa mediassa.

Tuon hyvin merkittävän poliittisen peukalonnäytön takana oli kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, helsinkiläinen kansanedustaja Ben Zyskowicz. Ryhmässään suurta arvostusta nauttiva poliitikko asettui varauksettomasti uudistuksen taakse.

”Ben Zyskowicz pitää lakia onnistuneena kokonaisuutena. Hänen mukaansa uudistus on kiistaton parannus nykytilaan. Opposition esittämistä väitteistä Zyskowicz sen sijaan ei ole lainkaan vakuuttunut”, julistettiin lauantaisessa tiedotteessa. Siis tiedotteessa, Zyskowicz kun ei ole some-poliitikkoja.

Sen jälkeen Zyskowicz pani eri sanakääntein halki poikki ja pinoon opposition – erityisesti SDP:n ja vihreiden – sote- ja maakuntauudistuskielteiset näkemykset, ja lopuksi hän julisti taas hallituksen sote-uudistuksen hienoutta.

”Tosiasia on, että julkisten tuottajien rinnalle tarvitaan lisävoimaa myös yksityisistä ja kolmannen sektorin tuottajista. Nyt esitetty malli tuo valinnanvapauden ja potilasta ja veronmaksajaa hyödyttävän tuottajien välisen kilpailun sote-järjestelmään tarkoituksenmukaisella tavalla”, Zyskowicz päätti tiedotteensa.

Hän oli ajoittanut ulostulonsa keskelle kuumana käyvää sote-keskustelua ja yleistä pohdiskelua kokoomuksen ryhmän repeämisestä.

Hallituksen esitys valinnanvapaudesta on eduskunnan lähetekeskustelussa ylihuomenna keskiviikkona, mistä alkaa kevään mittainen käsittely, joka ratkaisee Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jatkon. Edessä on ehkä kymmeniä äänestyksiä, joihin hallitus tarvitsee enemmistön taakseen.

Kokoomusikoni Zyskowiczin voi katsoa antaneen julkisesti täyden tukensa samalla puheenjohtaja Petteri Orpolle. Jos joku ryhmästä lähtee sote-asiassa sooloilleen Elina Lepomäen tueksi äänestämään sotea vastaan, puuttuu häneltä joko poliittista itsesuojeluvaistoa, hän pelaa pitkää peliä uskoen Lepomäen tulevaan nousuun puolueessa tai sitten hän on Hjallis Harkimo, jonka elämä ei ole politiikan varassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erholan, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamon ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silanderin sote-myönteinen kannanotto viikonloppuna on Zyskowiczin ulostulon tavoin sote-uudistukselle tietä tasoittava. 

Myös kokoomuslaiset kansanedustajat voivat vedota jatkossa näihin sote-auktoriteetteihin perustellessaan, miksi äänestävät sote- ja maakuntauudistuksen puolesta. He voivat nojata tästä eteenpäin siis myös Hiilamoon, mikä sapettaa erityisen kovasti vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Uotinen

Minäkin olen tuota oudon nimistä ikäkansanedustajaa. Nyt hän näyttää syrjäytyneen yhteiskunnasta ja muuttuneen riistokapitalistiseksi kansanviholliseksi, köyhän kurjistajaksi unohtaen oman historiansa valtiomiehenä. Kunniaa ei anneta sanoista vaan se on teoilla ansaittava

Mikko Toivonen

Minäkin äänestin Beniä siihen asti kunnes Jyrki Boy astui kokkareiden johtoon eikä tämä edesauta palaamista Benin ja kohta ei Mykkäsenkään äänestäjäksi. Mykkänenhän on silmissäni ollut suopealla koeajalla, mutta virhetikkitili näyttää kasvavan

Pasi Käyhkö

Nita, juuri näin. Valitettavasti. Olenkin jo kääntänyt katseeni RKP:n ja Kristillisten suuntaan josko sieltä löytyisi sopiva ehdokas tulevissa vaaleissa. Heillä on mielestäni parhaat näkemykset sote-uudistuksesta
Nämä ovat minulle sote-/maakuntauudistusvaalit.

Juha Wiklund

Beni on vanha kettu joka oli kaatua aikoinaan lahjus skandaalin missä merisalo kumppanineen poliitikkoja lahjoi. Beni oli silloin homman keskiössä mutta Kataisen tuella selvisi nipin napin kuiville.

Mikä sai monet päättäjät vaihtamaan yhtäkkiä mielipidettä? Lieneekö takana pelkästään benin puhe vaiko taas jotain aivan muuta?? Varmaa on että eräät lääkäri alan yritysten omistajia odottaa miljardien voitot jos sote toteutuu.