Tiistai 18.6.2019

Yllätys demarinuorista: Tehkää sote nyt – muuten kunnissa alkaa hallitsematon ulkoistus

Luotu: 
12.3.2018 17:26
Päivitetty: 
12.3.2018 17:30
  • Kuva: Alma Media arkisto / Mika Ahonen
    Kuva
    Hallituksen sote tulisi toteuttaa, koska vaihtoehto on vielä huonompi, katsoo Demarinuorten puheenjohtaja. Hänen perustelunsa on se, että muuten Meri-Lapin kaltaisia ulkoistushankkeita tulee rutkasti lisää. Kuvassa Kemin keskussairaala.
  • Kuva: Mikkel Näkkäläjärvi
    Kuva
    Mikkel Näkkäläjärvi.
|

Sote-uudistus valinnanvapauksineen ja maakuntineen kannattaisi nyt viedä eteenpäin ja korjailla mallia jälkikäteen, katsoo SDP:n nuorisojärjestö Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Näkkäläjärvi täsmentää Uudelle Suomelle, ettei kyse ole siitä, että hän kannattaisi uudistusta siksi, koska se on hyvä. Mutta jos uudistus kaatuu, olisivat seuraukset vieläkin ikävämmät.

–En ole varma, että mikä nyt olisi paras ratkaisu, koska hallitus on ajanut tilanteen siihen, että enää jäljellä on vain huonoja vaihtoehtoja. Suo siellä, vetelä täällä, Näkkäläjärvi sanoo.

–Mutta mikä minua huolestuttaa, on se, että jos sote-uudistus nyt kaatuu, kunnissa mennään tekemään tällaisia hallitsemattomia ratkaisuja. Todennäköisesti tultaisiin tekemään isoja ja pitkäaikaisia sote-palveluiden uudistamisia, hän jatkaa.

Lappilaisena ja rovaniemeläisenä kaupunginvaltuutettuna Näkkäläjärvi on seurannut omien sanojensa mukaan ”pitkään ja perusteellisesti” Kemin keskussairaalan ja Meri-Lapin alueen kuntien perusterveydenhuollon ulkoistushanketta.

–En toivoisi, että sen kaltaisia tilanteita tulee uusia, missä tehdään pitkän lobbaamisen seurauksena 10–15 vuoden sopimuksia, joissa sitten ollaan kiinni. Jos hallituksella on nyt sote-investointien rajoittamislait voimassa – ja hyvä niin – niin totta kai sote-uudistuksen kaatuminen tarkoittaa myös niiden lakien kaatumista, Näkkäläjärvi arvioi.

–Kyllä minä veikkaan, että viidestä kymmeneen ”merilappia” tulisi hyvinkin äkkiä, hän jatkaa.

Lue lisää:

Kansanedustaja luetutti Mehiläisen sopimuksen juristeilla – ”Se on karsea”

Mehiläisen miljardisopimus säikäytti: Hallitus sopi kiellosta pikavauhtia

Näkkäläjärvi näkee hallituksen sote-mallissa ongelmia niin maakuntauudistuksessa kuin valinnanvapaudessakin. Yksi Näkkäläjärven keskeinen huoli liittyy mallin kustannuksiin.

–Eihän sitä ole esimerkiksi kukaan pystynyt vielä uskottavasti osoittamaan, että sillä hirveästi säästöjä tehtäisiin pitkällä aikavälillä. Ja kun tiedetään, että väestö ikääntyy ja pienemmät ikäluokat jäävät rahoittamaan hyvinvointiyhteiskuntaa – niin kuin kuuluukin – niin silloin on huono rakentaa sellaista järjestelmää, jossa asiantuntijat näkevät menojen kasvavan, hän sanoo.

–Parasta tietysti olisi, jos hallitus olisi tehnyt sellaisen mallin, että nyt jäljellä olisi muitakin vaihtoehtoja kuin huonoja vaihtoehtoja, Näkkäläjärvi toteaa.

Näkkäläjärvi toi kantansa ensin esiin Twitter-päivityksessään.

 

LUE MYÖS:

Sote-asiantuntijoilta painava ulostulo - HS: ”Tarpeettomalla pitkittämisellä arvaamattomat vaikutukset”

Sote-käännöksen tehnyt professori Heikki Hiilamo: ”Asiantuntijan tehtävä ei ole kerätä suosiota oppositiosta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Tämä sote-/maakuntauudistushärdellihän on juuri nyt suunniteltu käyttäen poliittisia okulaareja.
HS julkaisi viikonloppuna eri puolueiden näkemykset sote-/maakuntaratkaisuksi. Parhaat esitykset ovat RKP::llä ja Kristillisillä ja kolmantena Vihreät.

Pentti Westerholm

Jaha ,siis on olemassa raati joka arvostelee Sote/maakunta esitykset paremmuus järjestykseen.Hyvin ovat asiaan perehtyneet kun oikein paremmusjärjestykseen ovat osanneet laittaa. Hallitus on tehnyt 3,5 vuotta huolellista työtä ja vieläkin on hiomista.Sen pohjalta HS,n tarina ei tuo uskottavuutta vaikka se on lehteen kirjoitettu.

Nita Hillner
Vastaus kommenttiin #10

On pelottavaa etteivät poliitikot ja mediaväki kuuntele lääkärikuntaa. Luin juuri lääkärilehdestä sote-suunnitelmista ja kylmäsi. Ymmärsin jutusta että jo nyt maakuntien joistakin sairaaloista on lähtemässä sitä osaavinta väkeä.

http://www.laakarilehti.fi/ajassa/nakokulmat/sote-uudistus-ei-toteuta-sa...

Lääkärilehti: "Erikoissairaanhoidossa kahdeksan keskussairaalaa on jo mielletty "vajaakuntoisiksi" sairaaloiksi, ja osaamisen pako näistä sairaaloista on alkanut. Tämä ei ole enää hallittavissa yliopistosairaaloiden koordinaatiolla."

"Tästä seuraa kiireellisen ja päivystyksellisen hoidon tarpeen kasvu. Inhimillisten kärsimysten lisäksi tämä johtaa huonompiin hoitotuloksiin ja lisännee paitsi sairastavuutta, myös korvattavien potilasvahinkojen määrää. Tämä heikentää osaltaan maamme yleistä talouskehitystä."

Jaakko Aalto

On sentään positiivinen piirre, että järki otetaan käyttöön kun oikein tiukka paikka tulee. Tilannehan on se, että jos sote nyt kaatuu, se kaatuu varsin suurella todennäköisyydellä demarien syliin. Jos heillä olisi takataskussa yhtä hyvä tai parempi vaihtoehto, se tietysti kannattaisi kaataa, mutta kun sellaista vaihtoehtoa ei ole, niin se järki sitten kannattaa ottaa käyttöön.

Harri Tapani

Ei tämä nyt ihan uusi asia ole demareillekaan.

"Suomessa oli meneillään voimakas elinkeinopoliittinen, kansallinen lobbaustoiminta palveluiden järjestämistavan muuttamiseksi ja sote-markkinoiden luomiseksi.Tämä vaikuttamistoiminta oli alkanut jo1990-luvulla...

Aiikoinaan entinen "Pääministeri Paavo Lipponen kuvasi muutosta ”paradigmanomaiseksi muutokseksi”, joka oli välttämättömyys siirryttäessä ”suljetusta taloudesta” EU:n sisämarkkinoille. Lipponen kirjoitti EU-suurlähettiläs Antti Satulin muistokirjassa, että ”EU-integraation vahvimpiin perusteluihin kuuluukin välttämättömyys talouden yleiseen liberalisointiin ja kilpailukyvyn parantamiseen."

"Samasta ja tulevasta julkisten palveluiden romuttamisesta kertoi toinen demari, Kalevi Sorsa jo 1992 kirjassaan "Uusi itsenäisyys". (piti sitä jopa demarien tehtävänä)."

https://www.uusisuomi.fi/comment/783703#comment-783703

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #11

Kaikkea sinäkin uskot. Demarithan ne EU ytimeenkin ja Emuun rahaliittoonkin vei.
Jo-92-94. Oppositiosta vielä. (Sopimus astui voimaan 1.11-93 ei vasta -98 Euron /EMU kohdalla)
Suosittelen lukemaan Maacrihtin sopimuksen minkä porvari-hallitus allekirjoitti.
-03-19 kepu,kok,rkp on pääasiassa ollut asialla.
SOTE:Parashanke,kuntauudistus=SOTE-07 lähtien .
Eurooppa-2020
Vanhasen II-hallitus
Kilpailun vapauttaminen ulkomaalaisille yrityksille valtion ja kuntien palveluista.
Kilpilu tehtävä mahdolliseksi muuttamalla lakeja jotka velvoittaa kuntia järjestämään palvelut.
Näinhän on tehtykkin: VR,Posti,Julkinen liikenne,Terveyspalvelut ....
Vasta -99-03 jälkeen kun demareilla oli viimeeksi hallitus.
-87 jälkeen on ollut porvarienemmistö eduskunta ja yhä Demarit on vallassa sdp 1- 8 puolueesta.
Mihin on vastuunkanto hävinnyt pääministeripuolueilta?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #13

"Kaikkea sinäkin uskot"

No demareitahan tuossa käytän lähteenä, kummatkin ovat ollet demareiden puhenjohtajia, eikö demareiden puheenjohtajien puheita ja kirjoituksia yleensä pidä ottaa ollenkaan vakavasti vaan ajatella että demarien puheenjohtajat nyt puhuvat ja kirjoittavat joutavanpäiviäisiä ja mitä sylki suuhun tuo aina yleensäkin ? No, useimmat nykyään taitavat niin tehdäkin ;P

Ja, olen lukenut tuon edellä mainitun Kalevi Sorsan "Uusi itsenäisyys" kirjan, ja kyllä se juttu vaan siellä on. Siellä kuvataan aika hyvin näitä nyt tapahtuvia asioita. Käytännössä lähes kaikki puolueet ovat tässä olleet samalla asialla.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #18

Kuvattiinko kirjassa myös että kepu ja kok PM johtaa touhua ja ihan omilla Stvm-ministereilläkin? (Hyssälä,Rehula,Risikko,Räty,Mäntylä (Ps),Mattila (ps/sinis)

On palanut rahaa taas "pyörän" uudelleen keksimisessä. Vielä kun siihen on sisäälletty sosiaaliturvan uudistus ja tekijät on kaikki ko.työryhmässä tuloryhmien huipulla."Hyvää" tulee ruohonjuuritason puurtajille.

Politiikka
Arvovaltaisen osaamispaneelin laiha anti: Asiantuntijajoukko keksi 50 vuotta vanhan idean uudelleen
Opetusministeri nimitti syksyllä (-17)arvovaltaisen tulevaisuuspaneelin.
Nyt se on oivaltanut, että ”perinteinen polku opinnoista työelämään ja sieltä eläkkeelle on rapistumassa”.
HS
Julkaistu: 13.3. 12:00

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #20

Et sitten näy millään uskovaan demarijohtajien puheita...

Kirjassa kerrottiin että nämä uudistukset tulee viedä läpi ja Sorsa totesi että sellainen on demarien tehtävä koska kukaan ei epäilisi heitä siitä, Sorsa käsiteeli aihetta melko laajasti, loput kannaatta lukea sieltä kirjasta, saattaa hyvinkin vielä löytyä kirjastoista. Linkeissä enemmän.

https://www.uusisuomi.fi/comment/783197#comment-783197

Myös Kirjalija Risto Isomäki Ihmetteli tuota demareiden toimintaa jo v.2000:

"EU:n uusliberalistinen politiikka on pitkälti perustunut siihen, että sosialidemokraatit- ja heidän siivellään myös useimmat muut vasemmistolaiset ja vihreät puolueet ovat antaneet ainakin osittaisen tukensa uusliberalistisille linjauksille.

Miten on mahdollista, että sosialidemokraatit ovat osallistuneet näin merkittävällä tavalla Euroopan unionin rakentamiseen ja maailmantalouden globalisointiin, vaikka molemmat ovat kiistattomasti hyvinvointivaltion ja ammattiyhdistysliikkeen vastaisia projekteja?"

https://www.uusisuomi.fi/comment/769294#comment-769294

Ja kuten Demarijohtaja Lipponen edellä totesi, "Paavo Lipponen kuvasi muutosta ”paradigmanomaiseksi muutokseksi”, joka oli välttämättömyys siirryttäessä ”suljetusta taloudesta” EU:n sisämarkkinoille."

Lipposen lausuma on tuolla edellä tarjotussa linkissä laajemmassa yhteydessä johon liittyy myös EU jota käytettiin perusteluna lähes kaikelle julkisen sektorin purkamiselle ja yksityistämiselle, väliin vailla pohjaakin. Suomi jopa itse meni tekemään älyttömän EU:n vaatimuksia kireämmän hankitalain 2007 perustein jotka luonnollisesti osittautuivat totaalisen virheellisiksi. Siihen ei toki demarit ollet syyllisiä, sillon oli Vallassa Vanhasen hallitus kakkonen. Hallituspuolueet olivat Keskusta, Kokoomus, RKP, Vihreät.

Muutos oli markkina-ajatr5teluun alkanut jo aikaa sitten.

Sosan puhe Korpilammella -77 oli kuin "patruunan päiväuni"

https://www.uusisuomi.fi/comment/450309#comment-450309

Suomen omat "Chicagon" pojat :P

"Talouspolitiikkakoulutuksen historiaa Korpilammelta laman kautta globalisaatioon Sitran legendaarisia talouspolitiikan johtamiskursseja järjestettiin vuosina 1977-2005 yhteensä 63. Kurssin suoritti lähes 2000 päättäjää.

Vuonna 1977 Korpilammen kokouksen jälkimainingeissa aloitetut Sitran talouspolitiikan johtamiskurssit heijastelivat suomalaisen talouspolitiikan ajankohtaisia aiheita. Kurssien keskustelut veivät 1970-luvun lopun Korpilammen konsensuspolitiikasta 1980-luvulla Euroopan yhdentymiseen"

https://www.sitra.fi/artikkelit/korpilammelta-laman-kautta-globalisaatioon/

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #21

lainaus:
Vuonna 1977 Korpilammen kokouksen jälkimainingeissa aloitetut Sitran

3.9-10
UKK-päivät
Poliittisia ratkaisuja ei pidä irrottaa omasta ajastaan.

Oman kansallisen historiamme näkökulmasta mielenkiintoinen ajanjakso tästä viitekehyksestä on vuodet 1975 - 1995, kehitys ETYK-Suomesta EU-Suomeen. Kauppatie länteen oli
-Kekkosen työlistalla 1950-luvulta ja Efta-vapaakauppasopimuksesta alkaen.

Hallitusvastuussa oli vuorotellen kepu,MSP,johti Kekkonen.
Yksinkö demarit päätti asioista Kekkosen aikana? Vai olisiko"klopaalia" suunniteltu jo tuolloin-50-75 ?
Historia on hyvä tuntea jokaiselta ajanjaksolta.
EY-kuriiri E.Aho Kepu jatkoi -91 Kok kanssa siitä mihin Kekkoselta jäi.

Jk. EU alettiin sorvata heti toisen mailmansodan jälkeen.
lähde:
EU-historia
Yksi puolue EI koskaan päätä yksin mistään eduskunnassa. Koskaan ei ole ollut yhtä puoluetta jolla olisi ollut enemmistö 101 kansanedustajaa.

Hannu Hämäläinen

Eipä mene kuin hetki ja suuretkin kukat on hävinnyt ..ja kukaan ei halua miettiä miten käy nyt rakennetuille terveyspalveluille.Sama lyhyt näjöisyys vaivaa monilla muillakin sektoreilla.Samoin kestävää kehityksesäkään ei paljoa suunnitelmallisuutta näy pitkälle aikavälille.Liian usein suunnittelu perustuu nykyisten valitseminen olosuhteiden varaan ja niissä ei laskelmoida reaaliajassa ajassa tapahtuvaa muutosta .Esim sitä ei huomioida kuinka ihminen muuttaa..ja haluaako hän muuttaa kuinka tiheästi.Ja jos Tiger muuttaminen yleistyy kuinka se vaikuttaa palveluihin.Ja kuinka globaalit muutto liikkeet vaikuttaa palveluihin.Mitkä palvelut ihmiset haluaa läheltä ja mitkä kaukaa.Epäilen että terveys palvelut halutaan läheltä.Harva haluaa hakea sairaana sairaalla palvelua toisesta maasta.Vain varakas voi hakeutua kauas hakemaan Erikois lääkäri palvelua mutta nyky tekniikka mahdollistaa myös etä lääkäri käytön.

Hannu Hämäläinen

Eipä mene kuin hetki ja suuretkin kukat on hävinnyt ..ja kukaan ei halua miettiä miten käy nyt rakennetuille terveyspalveluille.Sama lyhyt näjöisyys vaivaa monilla muillakin sektoreilla.Samoin kestävää kehityksesäkään ei paljoa suunnitelmallisuutta näy pitkälle aikavälille.Liian usein suunnittelu perustuu nykyisten valitseminen olosuhteiden varaan ja niissä ei laskelmoida reaaliajassa ajassa tapahtuvaa muutosta .Esim sitä ei huomioida kuinka ihminen muuttaa..ja haluaako hän muuttaa kuinka tiheästi.Ja jos Tiger muuttaminen yleistyy kuinka se vaikuttaa palveluihin.Ja kuinka globaalit muutto liikkeet vaikuttaa palveluihin.Mitkä palvelut ihmiset haluaa läheltä ja mitkä kaukaa.Epäilen että terveys palvelut halutaan läheltä.Harva haluaa hakea sairaana sairaalla palvelua toisesta maasta.Vain varakas voi hakeutua kauas hakemaan Erikois lääkäri palvelua mutta nyky tekniikka mahdollistaa myös etä lääkäri käytön.

Marja-Liisa Kalkela

Tarkoitatko kaikki "demareita " .700 000 köyhää? Vai kaikkia "demareita" työttömiä?
Vai n.50 000 köyhää lapsiperhettä jotka ei saa edes lapsilisiä eikä lapsiperheentukia -94 jälkeen?
Eikö päätökset pitäisi tehdä koko kansaa ajatellen? Veisitkö perustuslailliset oikeudet pois vasemmistoa äänestäviltä?

Simo Tamminen

"Väestö ikääntyy ja pienemmät luokat jäävät rahoittamaan hyvinvointiyhteiskuntaa." - Ikääntyvä väestö on suurimmalta osalta suhteellisen hyväkuntoisia. Heillä on myös eläkekertymää siinä määrin, että useimmat maksavat veroja, joka on suhteellisesti hiukan korkeampaa kuin työssäkäyvillä, vielä 20-30 vuotta. Suurempi huoli on siitä kansanosasta joka eläköytyy jo nuorella iällä. Kuka minkin syyn vuoksi. Kaiken kärjessä pitäisi olla nuorten innostaminen työeälämään osallistujiksi ja pitäisi tarjota heille siihen aito mahdollisuus yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Pelkästään puhumalla tai haukkumalla omista poteroistaan ei tule kuin.....No jääköön sanomatta.

Harri Tapani

" Suurempi huoli on siitä kansanosasta joka eläköytyy jo nuorella iällä."

Sekin mutta nämä nykymalliset työ ovat myös uhka:

"Eläkejärjestelmän uusi pommi: Pätkätöitä tekeville ei kerry riittävästi eläkettä – Edessä eläkeläisköyhyys

...että eläkeläisköyhyys kasvaa rajusti tulevaisuudessa Suomessa. Syynä on työelämän murros. Kun pätkä- ja osa-aikatyöt yleistyvät, eläkettä ei kerry riittävästi."

https://www.aamulehti.fi/uutiset/elakejarjestelman-uusi-pommi-patkatoita...

Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän se SOTE tehdä oli vaikka vasemmisto olisi ulkona koko bisneksestä.
EU/Julkisenpuolen säästöt/Alijäämä/Velat BKT saa olla 60%.
Mitä veikkaat sen olevan tulevaisuudessa kun väki vanhenee, syntyvyys on alhaalla ja työttömyys tätä luokkaa mitä nyt on .
Ainahan o porattu julkisenpuolen menoista ja etenkin sosiaaliturvamenoista.
Josta yllätys 5,5 milj.kansalaisen terveyspalvelut haukkaa suurimman osan ja työttömyyskorvausten osuus on vain 7%.