Keskiviikko 19.6.2019

Menikö länsi Putinin ansaan? - Tutkija: Venäjä saattoi hakea juuri tätä

Luotu: 
16.3.2018 17:16
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Tutkija Mika Aaltola arvelee, että Vladimir Putin halusi testata lännen yhtenäisyyttä.
  • Kuva: Pekka Aho
    Kuva
    Tutkija Mika Aaltola.
|

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Iso-Britannia ja muu länsimaailma saattoi reagoida liian hätäisesti Venäjän tekemäksi epäiltyyn myrkytysiskuun. Hän uskoo, että Venäjä halusikin kääntää huomion itseensä suurvaltojen taistelussa, jota se käy Yhdysvaltoja vastaan.

Yksi osoitus taistelusta ovat uudet talouspakotteet, joita Yhdysvaltain valtiovarainministeriö torstaina asetti venäläisille henkilöille ja yhteisöille. Pakotteiden taustalla on vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantuminen sekä Venäjän kyberhyökkäys Ukrainaan. Pakotteissa on kyse Trumpin hallinnon toistaiseksi julkisimmista moitteista venäläisiä kohtaan vaaliin sekaantumisessa.

–Yhdysvalloissa vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että Venäjä sorkki Yhdysvaltain vaaleja ja sille asialle pitää tehdä jotain. Suurin riita on siitä, tiesikö Trump tästä ja toimiko yhteistoiminnassa Venäjän kanssa, Mika Aaltola sanoo Uudelle Suomelle.

Aaltolan mukaan eurooppalaisessa turvallisuusympäristössä eletään kriittisiä ja monella tavalla huolestuttavia aikoja. Trumpin hallinnon eilen torstaina asettamat pakotteet liittyvät Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden kiristymiseen, jossa polttopisteet ovat Ukraina ja Syyria.

–Painetta siellä on nostettu ja Venäjän veto voidaan myös liittää tähän. Venäjä muistutti itsestään ja kyvystään omien intressiensä häikäilemättömään puolustamiseen, Aaltola sanoo.

Venäjän vedolla hän viittaa Ison-Britannian tapahtumiin eli venäläisen ex-agentin murhayritykseen hermomyrkyllä. Aaltola arvioi, että Venäjä on todennäköisesti syyllinen myrkytysoperaatioon, josta Iso-Britannia sitä julkisesti syyttää.

Aaltolan mukaan Venäjä usein haluaakin jäädä tällaisista operaatioistaan kiinni. Toimintatavalle on olemassa syy, Aaltola mainitsee ja listaa viisi mahdollista skenaariota.

Kyseessä voi olla vastaava konkreettinen demonstraatio kuin hiljattainen joukkotuhoaseiden esittely. Sen voi nähdä myös yrityksenä korostaa lännen russofobiaa, joka ilmenee nopeassa Venäjän syyttämisessä.

"Venäjällähän voidaan nyt sanoa vaikkapa, että länsi on puuttunut heidän vaaleihinsa nostamalla tällaisen kohun"

Putin saattoi toimenpiteellä haluta myös osoittaa, että hän pystyy toimimaan syvällä lännessä. Toisaalta Venäjä saattoi haluta iskeä lännen selustaan rajusti osoittaakseen olevansa valmis menemään pitkälle turvatakseen omat intressinsä.

–Siinä missä länsi asetti pakotteita, Venäjä näytti, että se kykenee toimimaan ja ottamaan aloitteen käsiinsä niin halutessaan, Aaltola sanoo.

Viidenneksi Aaltola arvelee, että Putin testasi näin lännen yhtenäisyyttä ja sitä, miten haasteeseen vastataan.

–Siinähän on keskeistä, ettei vastata liikaa tyylillä, joka pelaa Venäjän strategisiin haluihin eli mennä tavallaan ansaan siinä asiassa.

Aaltolan mielestä teko on selkeästi lännessä luettu testinä lännen yhtenäisyydelle. Testiin on saatu konkreettinen vastine, kun vanhat suurvallat Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Saksa antoivat yhteisen julkilausuman, joka oli suunnattu Venäjälle.

Aaltolan mukaan tämän ajan keskeinen trendi on, että maailma on palaamassa yhä enemmän suurvaltakeskeiseen järjestelmään. Nato ja EU ovat pienemmässä roolissa ja suurvallat kamppailevat ja hakevat positioita suhteessa toisiinsa.

–Pienelle Suomelle tämä on aina ollut se kaikkein hankalin tilanne. Rikki repivä yllätyksellinen suurvaltasuhteiden ja valtapolitiikan maailma. Siinä se liima-aines, kuten EU ja Nato, saattavat yhtäkkiä jäädä taustalle, Aaltola sanoo.

Suomen linja on nykytilanteessa Aaltolan mukaan ollut ”strateginen hiljaisuus ja päättäväinen varautuminen” esimerkiksi konkreettisesti nostamalla puolustusmäärärahoja. Aaltolan mielestä Suomi on onnistunut linjassaan varsin hyvin ja pidättäytynyt pelaamasta Venäjän pussiin provosoitumalla liikaa.

–Se saattaa olla Venäjän yksi päämäärä juuri, mitä se nyt on saanut aikaan. Lännessä ollaan kuohuksissaan, mikä osoittaa Venäjän mahtia saada länsi sekaisin ja pyristelemään löytääkseen yhtenäisyyden. Aloite on tavallaan silloin Venäjällä.

–Venäjällä voidaan käyttää hyväksi nopeaa läntistä reaktiota. Venäjällähän voidaan nyt sanoa vaikkapa, että länsi on puuttunut heidän vaaleihinsa nostamalla tällaisen kohun.

Aaltolan mukaan nopea eskaloituminen olisi parempi ehkäistä. Viivästystä voisi hakea esimerkiksi tutkinnan tärkeyteen vedoten.

–Voi ajatella, että Britannian olisi ollut järkevämpää tulla tietoineen ulos vasta Venäjän vaalien jälkeen. Strategista järkeä ja ajoitusta olisi ehkä hyvä käyttää yhtenä vastatoimenpiteenä näihin Venäjän todennäköisiin tekoihin. Venäjä laskee sen varaan, että länsi on hyvin reaktiivinen ja pöyristyy tavattomasti ja tekee harkitsemattomia asioita.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Länsi ei voi voittaa Venäjää mediapelissä. Putinilla ei ole oppositiota, vaan hän voi keskittää kaiken tarmonsa propagandaan länttä vastaan. Länsimaat taas ovat hajanaisia, ja niiden on varmistettava paitsi totuus myös opposition kanta.
"Helppo" vastaveto olisi, jos vaikkapa Saksa, Ranska, Englanti ja Espanja jäisivät pois kesän futiksen MM-kisoista. Miksei Puola, Tanska ja Ruotsikin voisi jättää kisat väliin.

J.a. Tauriainen

Mielestäni Mika Aalto kirjoitti puita heiniä. Taustalla näkyi selvästi hänen ameriikkan vastainen asenne ja erikoisesti Donald Trumpin vastaisuus.
Trump on pannut pahasti sekaisin korttipakan poliittisessa käyttäytymisen kentässä. Hänen käyttäytyminen ei passaa ikuiselle eliitille, jotka haluavat pitää vallankahvasta kiinni kaikin keinoin. Likaisillakin keinoilla.
Muistaakseni Aaltola sanoi jossakin vaiheessa, että Trump ei ole kokonaista vuottakaan USA presidenttinä .

Eero Laine

Kyllä oli pelkkää pötyä ja arvailua koko juttu. Aaltola arvailuissa tosiasiat loistavat poissaolollaan. Helppo on "tutkijan" tutkia, kun lopputulos on jo ennalta päätetty. Tulee mieleen ajat, kun asiasta kuin asiasta syytettiin mustalaisia.

Raimo Laine

Ko. myrkkyhän valmistettiin vain Neuvostoaikana, joten sitä on säilytetty jossain paikoissa 30 vuotta. Tiedetään, että Venäjällä sai rahalla mitä tahansa, joten myrkkyä voi olla paljonkin ympäri maailmaa ja käyttäjiä myös.
Hätäiset Länsimaat munasivat itsensä.

Lauri Kiiski

Tuskin tässä oli muuta syytä, kun Venäjän sisäpolitiikka ja vaalit.

Isä Aurinkoinen II on tämän pelin mestareita. Pelihän perustuu oppositiovoimien ja tiedonvälityksen hallintaan tarvittaessa viime kädessä vaikka väkivalloin.

Venäjän petturi sai ansionsa mukaan, jonka varmasti nyt muistutuksena harhapoluille aikovat huomioivat.

Rauno Kujala

Onko popcornit pöydällä ja istutko mukavasti sohvalla ? Show alkaa..
On todella huvittavaa katsoa länsimaisen median ja poliitikkojen sekoilua. Venäjä sitä ja Venäjä tätä...voivoi. Tietääköhän tämä Upin huumoriveikkokaan yhtään mitä päästelee suustaan. Vai oikeen Putinin asettama ansa. Juuri luin brittien lehdistöä ja pääministeri May näyttää valehdelleen koko casesta. Kohta alkaa päitä tippumaan tai ainakin helvetillinen selittely. Usa ja etenkin UK ovat valmiiksi naulanneet Venäjän ja takuuvarmasti syyllistäneet Venäjän syylliseksi. Oma veikkaukseni on, että brittien tiedustelupalvelu on tämän kuoleman ja sopan takana. Se koira älähtää, mihin kalikka kalahtaa. Länsi on ryssinyt oikeen olan takaa (itse asiassa jo monta vuotta) jo Isiksen tukemisesta alkaen ja vieläkin aiemmin...ja kaikista mahdollisista syytetään Venäjää ja Putinia. Lännen narratiivi ja tavoite (ilmeisesti sota Venäjää) on joutunut naurettavaan valoon ja länsi on puolustuskannalla. Kokoajan ihmisiä herää huomaamaan; mitä helvettiä lännessä tapahtuu..myös Suomessa.

Kari Kallio

..ja miksi haluat puolustella noin pää märkänä Venäjää? Mitä sinä siitä hyödyt? Normaalijärjellä ja -logiikalla varustettu ihminen ei päädy omaehtoisesti tuollaisiin johtopäätöksiin. Venäjän Puolustajat ry:n jäsenillä ei ole koskaan puhtaat jauhot pussissa! Ei koskaan! Desantteja koko kööri!

Juhani Harjunharja

Tuoat noin, UPI:ssa on kovasti osattu puhua salaliittoteorioista - vähätellen , mutta kyllä nyt Mika Aaltola tuossa puhuu aidosti salaliitosta, siis venäläisestä salaliitosta Suurta, Pyhää, Nuhteetonta ja Oikeudenmukaista Länttä vastaan. No informaatiovaikuttaminen on UPI:n rooli meitä tyhmiä ja ajattelemattomia, osaamattomiakin, kansalaisia kohtaan. Jotta sitä rataa vaan jälleen, ehkä pienehkö pettymys USA:n arvaamattomuuden johdosta tulee näillä jutusteluilla hiukan korvatuksi?

Harri Tapani

Hyssyttelyä on, mutta keiden toimesta, Petteri Järvinen kertoi ja kyseli jo aiemmin. että:

"Venäjän Putinilla on kuulemma oma tappolistansa, Obamalla omansa. Kumman lista mahtaa olla pidempi?"

http://pjarvinen.blogspot.fi/2015/03/salamurhat-ovat-nsa-urkinnan-kaanto...

Olisiko Trump luopunut listoista?

"Tappolistat ja ydinaseet presidentin käsiin"

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201701212200057476_ul.shtml

Jotenkin havaittavissa on sellaista yksipuolista pöyristymistä:P

Harri Tapani

Oisihan se jännää, jos eurooppalaiseet menisivät toistamiseen kaasuhuijaukseen uskomaan :P

Näyttäisi, että ainetta tehtiin Uzbekistanissa ja Yhdysvallat tulivat osallistumaan aineen siivoamiseen yms. jo 90-luvulla...

http://www.nytimes.com/1999/05/25/world/us-and-uzbeks-agree-on-chemical-...

Onhan se tietysti niinkin että kun jää kerran kiinni vedätyksestä (Irakin kaasuhuijaus), niin hiukka sitä sitten aina ihmettelee että kuikahan totta nuo oiken tällä kertaa puhuvat. Mielenkiintoisia aikoja.

Jarmo Hämäläinen

Putin pettyy tosi pahasti Iso-Britannia ei karkoita yhtään Venäläistä miljonääriä. Putin haluaa että palaavat Venäjälle rahoineen. Eivät palaa vaikka välit huononee. Pääministeri ilmoitti ettei ole mitään Venäläisiä ihmisiä vastaan.

tom brunila

Mitä muuta Mika Aaltoilalta edes saattoi odottaa! Tietysti hän puolustaa je kehuu Putinia ja Venäjää. Jopa Putinin lapsellinen ja naurettava pullistelu olemattomilla aseilla on Aaltoilan mielestä loistava veto! Putinin tunaroinnitkin selitetään parhain päin! Ja muuten Mika, Putinin testi epäonnistui, Länsi olikin yhtenäinen.
Samoin Putinin asepullistelu meni puihin USA:ssa vaaditaan uusien aseiden kehittämisen nopeuttamista. Ja USA:lla on siihen varaa. Kun taas Putin on PA!

Kari Kallio

Ei-Ni! Totesi vain; " Aaltola arvioi, että Venäjä on todennäköisesti syyllinen myrkytysoperaatioon, josta Iso-Britannia sitä julkisesti syyttää."
Noinhan se juuri meni! Mikäs se nyt trolliarmeijaa noin ärhäköi? Olisi kiva tietää, keitä nuo ovat nuo Venäjän laulukuorolaiset täällä internetissä niinkuin siviilissä! Mikä on ajanut heidät lännen parjaajiksi ja Puten sylkkyyn? Suomeksi sanoen - mikä heitä riivaa.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #34

Kyllä Kuikka on mahdollisimman kaukana Venäjätrollista, siis todella kaukana. Hän toki selitti asiallisesti siinä edellä olevalle asian jota se edellä ollut ei ollut ollenkaan tajunnut, eli ymmärsi lukemansas aivan väärin, liekä tajunnut ollenkaan...

Markku Koivisto

Taisivat siellä venäjällä vähän säikähtää kun saivat britit selville, mistä myrkky on peräisin. Ei sen reseptiä ihan joka paikassa ole. Sen kehittäjä sen sijaan on nykyisin lännessä ja tuntee kyllä tuotteensa. Siispä vanha koettu menetelmä käyttöön ja kielletään osallisuus nyt ensihätään vaikkapa 50 vuotta. Mitä lienevät ne vihreät miehet siellä Ukrainassa, eivät tietenkään mitään venäläisiä, ehkä jotain lännen partiopoikia tms.

Juha Kuikka

Aaltola on oikeilla jäljillä pohjimmiltaan. Venäjä halusi osoittaa, että se pystyy mihin tahansa. Niin lännelle kuin omillekin kansalaisilleen. Se halusi jäädä kiinni. Tässä mielessä Aaltola on oikeassa. Mutta muutoin aivan liian spekulatiivisia skenaarioita esitti. Ilmiselvästi perussanoma on sama kuin Politkovskajan murhassa: jokainen, joka asettuu vastaan hallintoa, saa tuta kohtalonsa.

Vesa Leinonen

Re: – " Voi ajatella, että Britannian olisi ollut järkevämpää tulla tietoineen ulos vasta Venäjän vaalien jälkeen".

Kuka järkevän ymmärryksen ihminen niin voisi ajatella?
Sehän on täysin hullu mielikuvitus. Niin kuin peilata totuutta Venäjän valien kautta?

Crazy imagination !

Leo Mirala

Ikivanhan russofobinkin täytyy tässä ihan ottaa asento ja onnitella Putinia ja kaikkia putinisteja ja venäläisiä. Oli se taas loistava isku ja vielä brittejä kohtaan. Britit toisessa maailmansodasta lähtien ovat pettäneet lukemattomia kertoja ystäviään, alkaen Puolasta. Heille oli ihan oikein tämä nöyryytys. Ja nyt vielä eroamassa EU:sta, ainoista ystävistä, hävytöntä.
Onnea ja menestystä Venäjälle kaikesta huolimatta!
Seuraavaa iskua odotellen:)