Torstai 27.6.2019

Maanpuolustuskurssit lasten militarisoimista vai hyödyllisiä kansalaistaitoja? – Ministeri: ”Maanpuolustus kuuluu kaikille”

Luotu: 
17.3.2018 16:51
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ei voi pitää nuorison militarisoimisena.
|

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeri Jussi Niinistöä (sin.) puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille.

Niinistö vastaa Puheenvuoron blogissaan, että maanpuolustus kuuluu kaikille.

–Aion jatkossakin kannustaa MPK:ta järjestämään sotilaallisia valmiuksia antavaa koulutusta nuoremmille ja vanhemmille. Maanpuolustus kuuluu kaikille. Sotilaallista valmiutta palvelevaa kurssitarjontaa ei voi pitää nuorison militarisoimisena. Se antaa valmiuksia varusmiespalveluksen suorittamiseen ja vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta, Niinistö kirjoittaa.

Tuomiojan ja Paateron mukaan yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Koulutukset ovat vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. Tuomioja ja Paatero muistuttavat, että tällaiseen koulutukseen on samaisessa laissa määritelty ehdoton 18 vuoden alaikäraja.

─ Maanpuolustuksesta annetun lain esitöissä ikärajaa perustellaan lapsisotilassopimuksen kirjausten noudattamisella. Kyse on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjasta koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Suomi on ratifioinut kyseisen lisäpöytäkirjan vuonna 2002. Pöytäkirja määrää, että pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta. Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa UNICEFin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana. On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja toteaa.

Jussi Niinistö viittaa lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta.

–Sen mukaan sotilaallisella koulutuksella tarkoitetaan puolustusvoimien aseilla, ampumatarvikkeilla tai räjähteillä tapahtuvaa sotilaallisten taitojen sekä joukon yhteistoiminnan kehittämistä sodassa tai muissa aseellisissa selkkauksissa toimimista varten. Sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon taistelijapari Tuomioja-Paatero tulensa suuntaa, tarkoitetaan muuta vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kuten esim. suunnistusta, kartanlukua ja yleensä luonnossa selviytymistä.

Puolustusministerin mukaan MPK järjestää tänäkin vuonna kymmeniä nuorille suunnattuja kursseja.

–Näitä ovat mm. lukiolaisten turvakurssit ja intti tutuksi -tyyppiset tapahtumat. Näille kursseille voivat alle 18-vuotiaat osallistua vanhempien kirjallisella suostumuksella. Olen tutustunut näihin kursseihin paikan päällä. Ne ovat sangen suosittuja ja opettavat mielestäni hyödyllisiä kansalaistaitoja.

Paatero ja Tuomioja pitävät kyseenalaisena, että maanpuolustuksesta annetun lain ikärajavelvoitetta kierretään sillä, että huoltajien suostumuksella näillä kursseilla lapsille luodaan sotilaallisia valmiuksia.

Kurssien sotilaallisesta luonteesta ja valmiuskouluttamisesta kertoo heidän mukaansa muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia.

─ Lapsilla ja nuorilla on muun muassa koulujen ja järjestöjen kautta mahdollisuus tutustua monien eri viranomaisten toimintaan, kuten puolustusvoimat, poliisi, pelastuslaitos ja rajavalvonta. Tällaiset molemminpuoliset tutustumiset ovat luonteva kanava kertoa lapsille ja nuorille, miten suomalaiset viranomaiset toimivat, eikä niissä ole kyse minkäänlaisesta koulutustoiminnasta. Myös maanpuolustuksen osalta toiminnan luonteen tulee olla tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia, Paatero kommentoi.

Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle. Siinä kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

Niinistö puolestaan esittää vastakysymyksen SDP:n puheenjohtajalle.

–Antti Rinne, edustaako Tuomiojan ja Paateron ajattelu laajemminkin SDP:n kantaa vapaaehtoiseen maanpuolustukseen? Pitääkö partio kieltää, koska sekin palvelee varusmiespalveluksesta suoriutumista, hän kysyy.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Tämän ajattelun mukaan peruskoulukin palvelee "sotilaallisia valmiuksia", koska sen antamista tiedoista ja valmiuksista on mitä suurinta hyötyä maanpuolustukselle. On vaikea käsittää, miksi valtakunnalliset maanpuolustuskurssit käyneet isokenkäiset haluavat itselleen mediahuomiota valehtelemalla julkisesti tällaisesta asiasta ja reservin ylikersantti Tuomioja tekeytyy tyhmäksi huolimatta kaikista akateemisista ansioistaan.

Hannu Mononen

Tänään klo 20.30 YLE:n TV-uutiset näytti tälle valeuutiselle taustakuvituksena varusmiesten todellista sotilaskoulutusta rynnäkkökiväärien kanssa maastossa, eli valehteli hävyttömästi katsojille myös visuaalisesti, sen lisäksi että koko Tuomiojan ja Paateron "lapsisotilas"-valhe on totuudenvastainen itsessään.

Markku Lehto

No se lienee sitä "vastuullista journalismia". Laitetaan videoklippi pyörimään, joka ei liity aiheeseen. Niin kuin toit esiin , on kaksi eri asiaa, varusmieskoulutus ja MPK:n vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus. Mutta eihän tämä mediaa seuraavien harhauttaminen visuaalisesti ole mitenkään uutta.

MPK:n koulutuksesta olisi kyllä löytynyt videomateriaalia, jos halua sen julkaisemiseen olisi YLE:ssä ollut.

Mikko Räsänen

YLE ja muuten HS:kin ovat näiden samojen tuomiojien ja paateroiden kaveriden miehittämiä äärivassarien ja himovihreiden äänitorvia. Niissä ei paljon totuus paina, kun "uutisia" tehdään. Menetelmät ovat samat kuin Pravdassa aikoinaan.

Erkki Malinen

Eikös niitä lapsisotilaita käytetty 100v sitten teloitus komppaniassa, Neuvostoliitossakin pioneereille opetettiin maanpuolustusta. Lasten kuuluu leikkiä eikä murehtia maanpuolustus asioilla, onneks tästä sotaministeristä päästään vuoden päästä eroon.

Mikko Räsänen

Tuomioja, vanha kommunisti, tekee kaikkensa Suomen ja suomalaisuuden hävittämiseksi yhdessä Halosen kanssa. Ei saanut Erkki liitettyä Suomea neukkulaan, Hyvä niin. Silti edelleen jatkaa sitkeästi myyränä ja koettaa rikkoa ihmisten moraalia kunnon perusvassarin tavoin. Eki sedän ihannevaltiossa, entisessä Neuvostoliitossa, joka nappula oli valjastettu maanpuolustukseen ja -hyökkäykseen. Siltä tämä virtuoosi on onnistunut sulkemaan silmänsä.

Erkki Malinen

On näillä huono kaiku menneisyydestä SS nuoret sun muut, kyllä näissä tuntuu nationalismi olevan pääroolissa. Työkaveri on innokas vapaaehtoisen maanpuolustuksen kannattaja ja varmaan mielellään kouluttaa näitä nuoria. Hän on ihan tavan duunari, mutta ajatusmaalima hyvin äärioikeistolainen, tätä se varmaan opettaa näille nuorille. Urheilussakaan ei voi sietää mitään TULän toimintaa.