Torstai 27.6.2019

Kesäaika alkaa taas – Ministeriö: Suomen aloite kellojen siirtelyn lopettamisesta etenee

Luotu: 
24.3.2018 17:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kesäaikaan siirrytään ensi yönä, kun kelloja siirretään tunti eteenpäin aamuyöllä kello 3.

Normaaliaikaan palataan taas sunnuntaina 28. lokakuuta, jolloin kellon viisareita käännetään tunti taaksepäin.

Suomi on tehnyt EU:ssa aloitteen kellojen siirtelyn lopettamisesta. Liikenne- ja viestintäministeriö selvittää parhaillaan muiden EU-maiden kantoja ehdotukseen. Esityksessä ei oleta kantaa siihen, jäisikö käyttöön kesä- vai normaaliaika.

EU-ministerivaliokunta linjasi tammikuussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksestä, että Suomi alkaa ajaa luopumista EU:n yhteisestä kesäaikajärjestelystä. Asian taustalla on kansalaisaloite, jossa vaadittiin kellojen kesäaikaan siirtämisen lopettamista.

Suomen aloite etenee liikenneministeriön mukaan tällä hetkellä muiden EU-maiden näkemysten selvittämisellä. Suomi on luonnostellut EU:n komissiota varten asiakirjan omista näkemyksistään kesäaika-asiassa. Asiakirjassa ilmoitetaan halusta luopua kesäaikajärjestelystä eli kahdesti vuodessa tapahtuvasta kellojen siirtelystä. Siinä ehdotetaan myös, että komissio arvioisi kesäaikadirektiivin muuttamisen vaikutukset ja tekisi aloitteen direktiivin muuttamiseksi.

Luopuminen edellyttää komission aloitetta EU:n kesäaikadirektiivin kumoamiseksi tai muuttamiseksi. Yhtenäisyyden ja ennustettavuuden vuoksi myös mahdollinen kesäaikajärjestelyn lopettaminen tulisi tapahtua koko EU:ssa samanaikaisesti.

Suomessa on noudatettu kesä- ja normaaliaikaa vuodesta 1981 lähtien. Tätä ennen kesäaikaa oli kokeiltu vuonna 1942.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kostet

Suomi on myös tässä asiassa menettänyt itsenäisyytensä. Tunnetusti EU:n rattaan ovat hitaat tai ei toimi lainkaan, joten tämä järjettömyys näyttää vain jatkuvan. Ministeriö lähettää siis jatkossakin näitä lohdutusviestejä vielä vuositolkulla.

Markku Voitto

Toivottavasti kellot jätetään talviaikaan.

Perustelen tätä luonnonmukaisuudella. Kello 12 päivällä auringon kuuluu olla korkeimmillaan. Tästä kellojen siirtelyn haitallisuudesta taitaa jo olla tieteellistä näyttöä siitä, että meidän biologiset kellot menevät sekaisin. Siitä aiheutuu haittoja.

Käsittääkseni biologinen kellomme seuraa aurinkoa / valoa, niin sitten pysyvässä kesäajassa se (meidän kehomme) on aina tunnin pielessä.