Keskiviikko 19.6.2019

Raivo repesi yritystukiväännössä – Mauri Pekkarinen: ”Haastan milloin tahansa mittelöön”

Luotu: 
30.3.2018 10:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Mauri Pekkarinen.
|

Parlamentaarinen yritystukityöryhmä on saanut osakseen murskaavaa arvostelua sen jälkeen, kun useat mediat kertoivat torstaina saaneensa haltuunsa alustavan raportin parlamentaarisen yritystukityöryhmän ehdotuksesta.

Yritystukien kokonaismäärä on noin neljä miljardia euroa, ja mediatietojen mukaan työryhmä olisi päätymässä esittämään 60 miljoonan euron leikkauksia. 60 miljoonan luvulla ei kuitenkaan ole vielä saatu vahvistusta. Muun muassa työryhmässä istuva vihreiden Emma Kari sanoo, ettei halua tässä vaiheessa kommentoida työryhmän ehdotuksia.

Kari arvosteli työryhmän kokoonpanoa perjantaina.

– Keiden kanssa poliitikot kyseisessä ryhmässä tukien karsimista pohtivat? Ryhmässä on jäsenenä Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n edustaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n edustaja, Metsäteollisuus ry:n edustaja, Suomen Yrittäjien edustaja ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n edustaja. Ihan mukavia ihmisiä kaikki ei siinä mitään, mutta yritystukien leikkaamista pohtivassa työryhmässä istuvat siis Suomen suurimpien tukiensaajien edustajat, hän sanoi.

–Suomi on pieni maa, jossa yritysmaailmassa ja politiikassa valtaa käyttävät tuntevat kaikki toisensa. Siksi lobbareille ja lobbaukselle on tehtävä tiukat säännöt. Ainakaan elinkeinoelämän lobbareiden ei tulisi istua päättämässä omista miljardiluokan tuistaan, Kari jatkoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on arvioinut, että jos leikkaus todella on vain 60 miljoonaa euroa, se on vähäpätöisyydessään loukkaus valistunutta kansalaista kohtaan.

Samaa mieltä on Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna, jonka mukaan ryhmän puheenjohtajalla, kansanedustaja Mauri Pekkarisella (kesk.) on peiliin katsomisen paikka.

Pekkarinen on tulistunut Paunan kommentista.

– Kun olet tuollaisessa tehtävässä, olisi luullut, että ensin odotat, mitä esitetään ja haukkuisit sitten. Haastan sinut milloin tahansa mittelöön yritystuista ja mieluusti niin, että taustasi edustajat ovat, hän vastaa Paunalle Twitterissä.

Pauna vastaa haasteeseen ehdottamalla keskustelua myös kaupungistumisesta, aluetuista, maataloustuista ja asumistuista.

–Tuon mielelläni mukaan markkinaehtoisen kv-sidonnaisen rahoituksen näkökulman, hän vastaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto puolestaan lyttäsi yritystukityöryhmän torstaina ”täydelliseksi pannukakuksi”.

–Täydellinen pannukakku. Hallituksen valikoiva talouskuri näkyy koulutuksessa ja ihmisten perusturvaan tehtävissä leikkauksissa, mutta ei omien sidosryhmien miljardeissa. Tässä on kyse arvovalinnoista. Kaverikapitalismi elää ja voi hyvin keskustan ja kokoomuksen Suomessa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kertoi jo aikaisemmin viikolla aikovansa jättää eriävän mielipiteen parlamentaarisessa yritystukityöryhmässä.

Lue myös:

Yritystukien leikkauksista tihkui tietoja – yksi eduskuntaryhmä älähti heti

“Loukkaus kansalaisia kohtaan” – Kokoomuksen kansanedustaja pettyi mediatietoihin yritystukiesityksestä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Vuoriheimo

Eiköhän kannatuksen pitäisi nyt nousta. Tukia saavat iloitsevat nyt, kun heiltä ei viedä tuloja, esim. laaja SAK:n joukko. Työttömillekin maksetaan n. 6 miljardia. Paljonko olisi varaa ottaa pois? Ei kannatus kyllä siitä huolimatta nyt nouse, ymmärrys puuttuu. Eli tukia pitäisi poistaa, mutta ei meiltä.

Matti Auer

Höpö höpö. Pekkarinen ja lähipiirit ovat nimenomaan tuottamattoman tuulienergiamafian perustajia syöttötariffeineen. Hirvittäviä rahasummia hävinnyt ties minne. Tuulivoiman saa Pekkarisen ansiosta myydä veronmaksajille noin kaksi kertaa sen tuotantokustannuksen suuruisella hinnalla ja katetta tulee mukavat 52,3 euroa/MWh. Tämän lisäksi tuulivoimalan rakentajalle maksetaan vielä 18,5 prosentin suuruinen investointituki.

Markku Lehto

"Enpä olekaan kuullut Pekkarisen kannattavan tuulienergiaa."

Kannattaa pestä korvat, niin kuulee paremmin:

Tuulisähkön syöttötariffin ( tuulimyllytukiaiset ) junaili lävitse vuonna 2010 Vanhasen ( kesk ) II-hallituksen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ( kesk ).

https://www.motiva.fi/files/3200/Uusiutuvan_energian_velvoitepaketti_200...

tai katso sama täältä:

http://docplayer.fi/6919134-Kohti-vahapaastoista-suomea-uusiutuvan-energ...

Pekkarista toki asiassa komppasi myös silloinen työministeri Tarja Cronberg ( vih ) hehkuttamalla sitä, kuinka tuulimyllyteollisuus tuo Tanskan malliin Suomeen 15 000 - 20 000 työpaikkaa. Paljonko siitä on toteutunut, kun se ainoa suomalainen tuulimyllytehdas WinWind meni konkurssiin jo vuosia sitten. Tuulimyllythän tuodaan Suomeen Espanjasta, Saksasta ja Tanskasta.

Keskustan ketunhäntä tuulimyllytukiaisissa on se, että mittavien veronmaksajien kustantamien tukien ansiosta tuulisähköfirmoilla on varaa maksaa maata tuulisähköfirmoille vuokraaville maanomistajille ( Keskustan äänestäjät ) sievoiset maanvuokrat.

Tuon Pekkarisen tuulimyllytukiaset tulevat kustantamaan suomalaisille veronmaksajille 12 vuoden jaksossa 3 500 miljoonaa - 4 000 miljoonaa euroa. Mitähän muuta sillä rahalla olisi saatu suomalaiselle yhteiskunnalle ?

Ja lisää on tulossa. TEM:ssä ollaan ministereiden Lintilä ( kesk ) ja Tiilikainen ( kesk ) johdolla rakentamassa uutta tuulimyllytukiaisjärjestelmää.

Vihreät ovat jääneet tuulimyllytouhussa jälkijunaan. Edes Helsinkiin, jossa vihreät ovat toiseksi suurin puolue, eivät vihreät ole saaneet vielä yhtään tuulipuistoa aikaiseksi, vaikka muualla niitä on jo vaikka kuinka paljon.

Simo Tamminen

Eniten minua ihmetyttää henkilö tai henkilöt työryhmän sisällä. He kun ns. "Kusevat" sopimuksista välittämättä tiedotusvälineille ennakkoon keskeneräisiä tietoja. Eikä tämä ole ensimmäinen eikä varmaan viimeinen kerta kun he näin toimivat.

Seppo Simonen

Parempi tukea Suomalaisia yrityksiä työllistämään jos sillä saataisiin 6 miljardin työttömýys menoille sulku ja pudotus.
Huutelu pekkaroinnista on ilkeätä ja arvotonta kiusaamista jota ei aikainen mies tee. Kuitenkin paljon porua aihettanut tuulivoimatuki pitää uudistaa järkevästi uuteen muotoon.

Antti Ollikainen

"Parempi tukea Suomalaisia yrityksiä..." No eikö Seppo Simonen tiedä että näitä KERMAPERSEITÄ tuetaan reilulla 4 miljardilla joka vuosi.
Pitäskö olla vielä enemmän jakaa KERMAPERSEILLE ilmaista veronmaksajien rahaa piilotettavaksi veroparatiiseihin?

Mikko Toivonen

Epäilemättä Pekkarinen haastaa kenet tahansa. Onhan hänellä valtakunnan suurin ja vanhin kokemus etujen ja tukien junailemisesta mieliryhmille ja niinkuin olen tuulivoimasdta mediasta mieleeni antanut jäädä niin suorastaan "sukulaisille".

Tekisit Pekkarinen edes yhden miehen työn tukiasioissa ja esittäisit kansanedustajana että laaditaan poikkeuslaki jolla tuulivoimalta poistetaan syöttötariffituki kokonaan ja se palautetaan markkinahintaan

Juha Salmi

Tässä kohtaa olisi aiheellista kuulla mikä olisi se oikea tapa tavoittaa EU:n asettama tavoite uusiutuvien energian käytöstä?

Risujen käytön lisääminen tuskin käy, sillä siitä vasta keput saavat yhteiskunnan rahaa

Reijo Vuoriheimo
Vastaus kommenttiin #15

Tähän ei Touko Aallon porukka suostu. Vihreiden kannatus vaan lisääntyy, joten atomivoiman kannatus vähenee. Pitää osata kääntyä oikean puolueen taakse, jos atomivoimaa haluaa. Niin murheellista kuin se onkin, on siinä asiassa siirryttävä vihreistä vähintään kepuun.

Markku Nieminen
Vastaus kommenttiin #13

"Risujen käytön lisääminen tuskin käy, sillä siitä vasta keput saavat yhteiskunnan rahaa".

Voi olla että johtavat keput, Maurin sukulaisten esimerkin mukaan saavat, mutta metsänomistaja ja työn tekijä siitä ei pääse nauttimaan. Hinnat ovat jo vuosikymmeniä laskeneet ja tuet menevät kaikki isoille toimijoille ja risujen polttajille! Ei tuottajille!

Muuten Mauri puhuu tapansa, ja kepulaisen tavan mukaan, silkkaa pas**aa!

Markku Lehto
Vastaus kommenttiin #13

Suomi tuotti vuonna 2017 sähköstään uusiutuvilla polttoaineilla 47 % ja hiilidioksidineutraalisti 80 % .

Lähde:
Energiateollisuus ry,
https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki/sa...(esittelykalvot).html#material-view , ks. Kuva 2/17

Vertailun vuoksi todettakoon, että Saksassa, tuulivoiman ihmemaassa, vuonna 2016 43 % sähköstä tuotettiin rusko ja kivihiilellä.

Lähde: https://www.ise.fraunhofer.de/content/dam/ise/en/documents/publications/... , ks. Kuva 7/18.

Suomessa kivihiilellä tuotettiin sähköstä v. 2017 9,5 % .
Lähd: Energiateollisuus ry, ks. linkki yllä.

Kannattaa myös seurata toisen tuulimyllymaan, Tanskan, sähköntuotantoa oheisen linkin kautta:

http://www.statnett.no/en/Market-and-operations/Data-from-the-power-syst...

Juuri tällä hetkellä Tanska saa tuulimyllyistään irti 3 226 MW irti joka vastaa 3/4 Tanskan sähkönkulutuksesta, 4 094 MW . Silti Tanska jauhaa täysillä sähköä myös fossiilista polttoainetta käyttävillä voimalaitoksilla, 2 945 MW , ja myy alihintaan sähköä Norjaan ja Ruotsiin.

Lähde: http://www.statnett.no/en/Market-and-operations/Data-from-the-power-syst... , 31.3.2018 klo 11:15.

Kun vertaa näiden kahden tuulimyllymaan sähkön tuotantoa Suomen sähköntuotantoon ja päästöihin, niin voi ihmetellä sitä, eikö Suomi ole jo toteuttanut päästövaatimuksensa ? Vai pitääkö meidän supistaa tupalasti enemmän päästöjä kuin esimerkiksi Saksa ja Tanska ?

Per-ole Stenman

Pitäisikö olla kannssaedustajan ikä korkeintaan 55vuotias sen jälkein pois politiikkasta koska aivot rapistu ja tule vanhaikainen eikä ymmärä tai välitä mistään enä muuta kuin nosta oma palkka ja ajaa oma etu ja samat virrhet jatkuvasti. kannssanedustajat on sitten mentävä muualle töihin ei mihinkään sulle mulle hyvinpalkkattu työpaikka vaan tavallinen työ pitä tehdä 65v asti eikä eläkkelle päiväkään ennen täyttä ikä vaan työ on alettava välittömästi.

Markku Nieminen

Tietääkseni puhelinmyyjistä on aina ollut suomessa huutava työvoimapula. Jopa laman aikaan.
Entiset kansanedustajat olisivat loistavia siihen hommaan. Heiltä puhetta tulee kuin hullulta hevoselta pa**kaa, joten pärjäisivät ja pääsisivät hyville ansioille siinä! Ovathan he päässeet eduskuntaankin!

Ari Ohvo

EK:n henki on että yritystuista ei voi leikata, mutta työläisten lapsia voi vapaasti muutattaa ympäri maata ja sitten antaa potkut koeajalla kun itse hoidetaan yrityksiä päin persettä. "Kyllä valtio huolehtii omistaan" tai no ainakin vielä toistaiseksi huolehtii kunnes pääsevät eroon sosiaaliturvastakin. Olisi jännä tietää mitä EK ajattelee tapahtuvan kun sosiaaliturvasta luovutaan. Saattaapi olla ettei käy ihan niinkuin elokuvissa. Kapinaan on Suomessa lähdetty moneen otteeseen.

Mikko Räsänen

Ratkaisu yritystukiin on yksinkertainen: lopetataan kaikki yritystuet. Jos firma ei pysy omillaan pystyssä, joutaa se kuolla pois. On erinomaisen typerää tukea kannattamatonta liiketoimintaa. Tuet laiskistavat ja ennenkaikkea ne ovat suora polku korruptiolle. On mahdotonta kuvitella etteikö 4 mrd€ olisi kiinnostava puliveivaamisen kohde. Luonnollisesti päättäjät haluavat taikoa esiin ison rahaläjän ja sen jälkeen mennnä juttelemaan mukavia liike-elämän heppujen kanssa. Siitä syntyy "hyväveli" nimellä tunnettua synergiaa. Kukaan ei muuten oikeasti seuraa millään tavalla yritystukien hyötyjä - koska se ei ole se tärkein juttu. Tuilla haetaan asemaa, valtaa ja etuja henkilökohtaisella tasolla.

Markku Lehto

"Ratkaisu yritystukiin on yksinkertainen: lopetataan kaikki yritystuet. Jos firma ei pysy omillaan pystyssä, joutaa se kuolla pois."

Aivan ja tuohan on juuri sitä aitoa KiKy:ä. KiKy:hän on saatu jo muuten melkein valmiiksi. Ainoastaan kannattamattomien firmojen toiminnan jatkuvan tukemisen lopettaminen on jäänyt toteuttamatta.

tom brunila

Valtio maksaa yritystukia yrityksille joiden johto rehentelee hyvillä tuloksilla ja ennätysmäisillä voitoilla ja osingoilla! MIKSI?
Yritystuet pitäisi kokonaam lopettaa voittoa tuotaville ja osinkoa jakaville yrityksille. Voitto ja osinko ovat osiotus siitä, että yritys pärjää omillaan! Myös yrityksiltä jotka maksavat konserninsisäisiä veroparatiiseihin maksuja on syytä poistaa yritystuet! Samoin kuin yrityksiltä joiden omistus on alle 75%sesti suomalaisten käsissä!

Harri Kota-aho

Tämä sosiaalinen media on kyllä hieno juttu. Nämä hyväveli kerhot ja poliitikot eivät pääse piiloon,vaan joutuvat oikeasti vastuuseen päätöksistään. No neljä miljardia yritystukiin mitä yrittämistä on,kun se perustuu tukiin, ja samaan aikaan jakavat osinkoja ja bonuksia. Surkeeta johtamista hallitukselta. Onneksi saatiin aktiivimalli käyttöön 56% osallistuu säästämiseen. On tämä varmaan kansanedustajille ikävää,että joutuu astumaan pois mukavuus alueen ulkopuolelle eikä pysty vaikuttamaan mihinkään. Mihin me tarvitaan kansanedustajia?