Torstai 23.5.2019

Tutkijalta jäätävä Venäjä-arvio: ”Keinot ovat käyneet yhä häijymmiksi”

Luotu: 
31.3.2018 12:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kristi Raikin mukaan lännen tilannekuva Venäjästä on nyt realistisempi ja yhtenäisempi kuin Krimin valtauksen aikaan vuonna 2014.
|

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik kuvailee Salisburyn hermomyrkkyiskua jatkoksi Venäjän kovenevien viestien sarjalle.

–Sanoma on mennyt perille – eikä länsi voi antaa siihen myöntyvää vastausta, vaikka Venäjä kuinka huutaa ja häiriköi, hän kommentoi kolumnissaan Kalevassa.

Raikin mukaan lännen tilannekuva on nyt realistisempi ja yhtenäisempi kuin Krimin valtauksen aikaan vuonna 2014. Hän toteaa samalla, että Venäjän johto on perustellusti päätellyt, että kumppanuutta sille hyväksyttävin ehdoin on turha odottaa, ja alkanut siki panostaa lännen yhtenäisyyden hajottamiseen.

–Keinot ovat käyneet yhä häijymmiksi, kuten hermomyrkyn käyttö osoittaa. Kansainväliset normit ovat alisteisia Venäjän suurvaltapyrkimyksille eivätkä rajoita sen toimia. Rajoitteena toimii kuitenkin lännen selvä sotilaallinen ylivoima – Venäjä välttää ajautumista sotaan Natoa vastaan.

Venäjä on Raikin mukaan yrittänyt saada aikaan läntisen konsensuksen hajoamisen muun muassa sekaantumalla vaaleihin ja tukemalla ääriryhmiä. Hn arvioi Brexitin tehneen Britanniasta heikon lenkin, jota Skripalien myrkytys testasi. 

–Eurooppa ja Yhdysvallat vastasivat tähän testiin yllättävän voimakkaasti ja yhtenäisesti. Venäjä sai viestin, että tällaisella toiminnalla on sille itselleen vahingollisia seurauksia, Raik kommentoi.

Hän uskoo Venäjän ja lännen konfliktin jatkuvan vielä vuosia, koska erimielisyydet ovat perustavanlaatuisia. 

–Länsi ei pysty muuttamaan Venäjän käsitystä tämän strategisista eduista – eikä toisinpäin.

Raik huomauttaa, että jotkut asiantuntijat – viimeksi Dmitri Trenin helmikuussa ilmestyneessä Carnegie-ajatuspajan paperissa – ovat ehdottaneet osana kompromissia lännen lupausta, ettei Nato enää laajene.

Ehdotus osuu Raikin mukaan Euroopan turvallisuusjärjestyksen ytimeen, sillä se kieltäisi Natoon kuulumattomilta mailta kuten Suomelta oikeuden päättää omista turvallisuusratkaisuistaan. 

–Tällainen lupaus heikentäisi Euroopan turvallisuutta, paitsi ehkä Venäjän näkökulmasta, Raik toteaa.

Hän sanoo, että nykytilanteessa länsimaiden pitää vahvistaa resilienssiään eli kykyään selvitä Venäjän vaikutusyrityksistä, jotka voivat Raikin mukaan jatkossakin saada varsin ikäviä muotoja. 

Lisää aiheesta:

Uusi välikohtaus kiristää Venäjän ja Britannian välejä: ”Provokaatio”

Erkki Tuomioja karkotuksista: ”Turha antaa tällaista propaganda-asetta Venäjälle”

Venäjältä uusi varoitus Yhdysvalloille: ”Aiheuttaisi vakavia seurauksia globaalille vakaudelle”

Venäjä-tutkija: ”Vladimir Putin meni vihdoin liian pitkälle”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Melko selkeää tekstiä joka laittaa ajattelemaan, kuinka tärkeää on entisestään tiivistää EU:n yhtenäisyyttä, päätöksenteko- ja toimeenpanokykyä.

Suomi kuuluu läntiseen kulttuuriin ja on sitoutunut EU:n perusarvojen noudattamiseen. Nämä poikkeavat merkittävästi venäläisestä kulttuurista ja Venäjällä vallassa olevista arvoista. Siksi Suomen ja Venäjän raja, joka on samalla osa EU:n ja Venäjän rajaa, on merkittävä.

Toki rajan yli voidaan matkustaa kumpaankin suuntaan ja käydä kauppaa sekä tehdä kulttuuri- sekä tieteellistä yhteistyötä.

EU:n ulkorajan merkitys korostuu siinä, että sen yli ei tulla vaikuttamaan toisen yhteisön ja sen jäsenmaiden asioihin. Ei tulla, vaikka kuinka se tuntuisi joidenkin mielestä legitiimiltä.

Veijo Paasonen

Läntinen demokratia on parempaa?

Kuten CIAn Merkelin ja muiden Eu poliitikkojen vakoilu tai vaikuttaminen Ranskan presidentin vaaleihin vuosia aiemmin?

Ottamatta kantaa viimeisimpään myrkytykseen, joka on epäselvä kuka sen teki, eikö Venäjä käytä samoja työvälineitä, kuin USA EUta ja muuta maailmaa vastaan?

Lisäksi EU hajoaa ihan itse. Siitä ei pitänyt tulla liittovaltiota, vaan vapaakauppa-alue. Ei ihme että kansalaiset vääntävät vastaan. Joten miten voidaan sanoa, EU hajoavan ulkopuolelta käsin, kun EUn piti olla vain kauppa-alue?

Ehkä EUn pitäisi vetää taaksepäin, jotta alueen yhtenäisyys säilyisi, eikä rikoa hyvää markkina-aluetta.

Taisto Pihlajamaa

Sinä Tiltun perillisten äänitorvena siinä opettelet.. Nomikässiinä. Ja terveiset vain sinne teidän verstaalle. Vieläkö se on entisessä Leningradissa, vai oletteko jo siirtyneet johonkin muualle.

Koko tämä hässäkkä on kyllä tarpeettomuudessaan surullinen siinäkin mielessä, että mitä ilmeisimmin me Gaspadin Putinin jälkeen saamme venäläisten kulissiksi todennäköisesti vieläkin venäläisemmän. Ja niihin on meillä täällä Suomessa ollut joka kerta raskasta suhtautua.

Menisinkö hellävaraisiin nyansseihin, ikään kuin verstaanne kulttuurioppitunnin aineiston lisäämisen.
Ensin voisitte syventyä runoon, jossa jossakin välissä sanotaan ..raja railona aukeaa..
Ja siltä varalta, että tämä on teille nykyisessä vaiheessanne liian vaikea vihje, saatan ehkä vähän helpommin ymmärrettävän: Ryssä on ryssä, vaikka sen voissa paistais.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #25

Olet vamaan lukenut paljon näitä tälläisiä ja vakuuttunut :P

"Meille on tarjottu jo vuosikausia tämänkaltaisia uutisia melko kritiikittömästi ja aina niihin menee joku jopa uskomaankin:

"Bushin hallinto ujuttaa tv-kanaville tekaistuja uutisia

Yhdessä tällaisessa "uutisessa" nähtiin irakilaissyntyinen amerikkalaismies ylistämässä Bagdadin valtausta vuonna 2003.

- Kiitos sinulle Bush, kiitos USA, mies kiitti Bushin Irak-sotaa.

Todellisuudessa miehen lausunto oli kuitenkin peräisin Yhdysvaltain ulkoministeriön tehtailemasta propagandamateriaalista.

20 eri liittovaltion virastoa on valmistanut samantyyppisiä tekaistuja uutisia useille tv-asemille tarkoituksenaan muokata mielipiteitä myönteisiksi hallinnon toimille. "

https://www.uusisuomi.fi/comment/786428#comment-786428

Timo Nenonen

Mielipiteeseesi on Veijo helppo yhtyä. Lisäksi tässä artikkelissa häiritsee ja ärsyttää tämä "kuin Krimin valtauksen aikaan vuonna 2014." Oman muistikuvani mukaan Krimillä järjestettiin kansanäänestys liittymisestä Venäjään. Jos jokin alue moisen perusteella liitetään toiseen, niin milloin näillä palstoilla aletaan puhua ja kirjoittaa Suomen Valtauksesta, koska mekin liityimme EU.n kansanäänestyksen jälkeen? Krimillä tulos oli paljon selvempi kuin meidän melko tasainen äänestystulos.
Jos jollakulla on parempi muisti,kuin minulla ,korjatkoon nämä fatkat, vai onko niin, että vain toisille kansoille sallitaan demokratian yksi puhtaimmista ilmenenismuodoista, kansanäänestys.
Ja onko "demokratiaa" olemassa vain silloin, kun äänestystulos on vain joidenkin ryhmien mieleinen? Sama ilmiö nimittäin nähtiin Brexitin yhteydessä, hirmu mekkala syntyi, kun "leave" puoli voitti. On satavarmaa, että jos tulos olisi ollut päinvastainen olisivat kaikki ylistäneet demokratian toteutumista. I rest my case.

Mark Andersson

"Suomi kuuluu läntiseen kulttuuriin ja on sitoutunut EU:n perusarvojen noudattamiseen. Nämä poikkeavat merkittävästi venäläisestä kulttuurista ja Venäjällä vallassa olevista arvoista."

Miksi länsi on tässä Salisburyn tapauksessa sitten rikkonut sitoumuksensa EU:n perusarvoihin, joista yksi tärkeimmistä on syyttömyysolettama? Ennen kuin epäilty on syyttömäksi osoitettu (ei vain spekuloitu), ei tätä pidetä syyllisenä.

Se tässä keississä häiritsee eniten, että EU ja Suomi sen mukana onkin yhtäkkiä noudattanut Venäjällä vallassa olevia arvoja.

Irja Laamanen

Miten voisimme toimia toisin, kun meillä on pitkään elänyt Venäjän loukkaamisen pelko? Tässä yksi muistutus siitä: Vänrikki Stoolin tarinat aikanaan herättivät isänmaallista intoa. Sotavanhuksia kunnioitettiin Aleksanteri I:n hallitusvuosina julkisesti . Siinä ei edes huomattu mitään sopimatonta. Sitten ryhdyttiin suunnittelemaan hautapatsaita muistuttamaan sankareista, urotöistä, aikain unohdettujen, surun ja voitonpäivistä. Vanhemmassa polvessa oli niitä, joita suunnitelma arvelutti. Hallituspiireissä varoitettiin,: ” jos intoilemista vapaasti sallittaisiin, niin voisi tapahtua, ja tulla sanotuksi sellaista josta venäläinen kansallistunto loukkaantuisi.”

01.01.1908 Kaikuja Hämeestä : Hämäläis-osakunnan albumi no 7 sivu 56

Harri Tapani

” jos intoilemista vapaasti sallittaisiin..."

No nyt siihen on tosiasiassa kannustettu ja intoilu/uho on tietysti kasvanut ja uutisiin tuli jo tälläinenkin kansanryhmää syrjivä juttu.

"Suomalaismiehen ”Ei venäläisille” -ilmoituksesta tuli venäläislehden ykkösuutinen"

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005624893.html

Selvästikin vuokranantajana toimiva mies on lukenut suomalaista mediaa...

Olisi meielnkiintoista nähdä mikä olis seuraus, jos kyseessä olisi joku muu kansanryhmä jota boikotoidaan...

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #27

Ajatuksena tuollainen; Usa:n vaalien aikoihin ja jälkeenpäinkin on saanut mediasta lukea kuinka Trump on vaikka mitä, liki yhtä kauhea kuin Putin, niin ajatuskokeena vosi miettiä, että jos joku alkaisi vastaavasti täällä kieltäytyä vuokraamasta tai myymästä amerikkalaisille mitään yms. ennen kuin heidän presidenttinsä on vaihdettu...ihan vaan sen takia kun media on mieliä muokaten kertonut mitä on kertonut.

Harri Tapani

Heh, mitäs vikaa agenttitaustassa on, olihan Bush vanhempikin presidentti ja CIA-mies, peräti CIA:n johtajakin ja arvostettu edelleen. Sai lisäpointseja siitä kun lopetti lopulta Pol-Potin ja Kamputsean punaisten kehmrien tukemisen.

Pasi Käyhkö

Aikana jolloin Putin toimi asiamiehenä hallinto oli toinen. Venäjää/Neuvostoliittoa pidettiin silloin vielä mahtivaltiona. Mutta, maa meni konkurssiin. Nythän se sitä ei ole sotilaallisesti eikä taloudellisesti. Ainut mikä on suurta on pinta-ala.

Mikko Raatikainen
Vastaus kommenttiin #10

Tuossa kommentissa kiteytyy hyvin pitkälle koko ongelman ydin.

Me ruletetaan "meidän" agenttien/poliitikkojen toimia enemmän kuin vastustajan, vaikka todelisuudessa molemmat ovat täysin yhtä häikäilemättömiä päästäkseen päämääräänsä.

Ei kukaan asettanut minkäänlaisia pakotteita kun länsi hyökkäsi Irakiin täysin valheellisesti tekaistujen todisteiden perusteella kemiallisista aseista...koska läntinen propaganda koneisto oli iskostanut kansaan tarpeen hyökkäyksestä.
Ei kukaan ole kyseenalaistanut lännen pyrkimyksistä vaihtaa eri valtioden johtajia mieleiseksi...koska meidän propaganda koneisto on iskostanut mieliin tarpeen toimien tärkeydestä.
Ei kukaan kyseenalaista USA:n pommituksia siviilikohteisiin "vahinkoina" lähi-idässä, joissa kymmeniä kuolee per isku...koska meidän propaganda koneisto kertoo niiden olleen vahinkoja joita vaan sattuu.

Ihmiset vaan on niin naiiveja, että niihin uppoaa meidän oma propaganda kuin kusi lumeen.
Jopa se, kun haukutaan venäjän propagandaa, vaikka se ei ole sen kummempaa kuin omamme. Ainoastaan meidän näkökulmastamme huonommin organisoitua ja tökerömpää.

Kuinkahan monta EX-agenttia läntiset tiedustelupalvelut ovat aikojen saatossa poistaneet pelistä murhaamalla.

Kyse ei ole puolustaa venäjää, vaan nimenomaa tuoda ilmi, että "me" olemme aivan yhtä häikäilemättömiä kuin vastapuoli ja käytämme aivan samoja keinoja, mutta lopputulostaa katsoen huomettavasti tehokkaammin.
Jopa meidän propagandakoneistommekin toimii tehokkaammin kuin vastapuolen.

Petri Hämäläinen

Länsimaat ovat hermomyrkkytapauksen kanssa saattaneet itsensä totaaliseen häpeään.

Kaikki oikeusvaltion periaatteet on heitetty romukoppaan. Todisteita ei ole lainkaan, mutta hei, kuka niitä nykyään enää kaipaakaan?

Suurin murhe on älyllisyyden, kunniallisuuden ja periaatteiden rappio. Missä vastakkaiset mielipiteet, missä yhteiskunnallinen keskustelu? Onko ainoastaan Tuomiojalla yhä munat?

Jorma Nordlin

"Keinot ovat käyneet yhä häijymmiksi, kuten hermomyrkyn käyttö osoittaa. Kansainväliset normit ovat alisteisia Venäjän suurvaltapyrkimyksille eivätkä rajoita sen toimia."

Pitäisikö nyt maltaa edes odottaa, jotta saataisiin asiasta lisää tutkimustietoa ja näyttöjä? Tuntuu kuin ihmiset olisivat tulleet aivan hulluiksi tämän tapauksen kanssa. Ilmeisesti hermomyrkyllä on jonkinlainen lumevaikutus median kautta laajoihin ihmisjoukkoihin. :-D

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #46

Oikeasti ehkä pitäsi tutkia, joskus sillloin aiemmin kun SYT ja Puskalan poppoo kävi CIA:n kin rahoilla Suomessa trollisotaansa silloisine valeuutisineen yms. muutamat herkemmät menivät silloinkin uskomaan SYT:n ja Puskalan väen tuottamiin trollauksiin ja alkoivat oikeasti sekoilemaan, seurauksena yksikin Suomen pankin tutkija ampui harhoissaan jopa poliisin ja haavoitti toista ja olihan niitä muitakin...

Harri Tapani

Se on mennen maailman juttuja se "länsimainen demokratia", siinä vaan kestää aikansa, että suuri mediamanipuloitu ennemmistö edes tajuaa asiaa. YK:n päääsihteetinä ollut Boutros-Boutros Ghali selitti asian jo 90-luvulla naureskellen, että jotkut politiikotkin vielä luulevat että heillä on oikeasti valtaa...

Juha Kajander
Vastaus kommenttiin #36

On se edelleen "demokraattinen kansantasavalta". Noiden "demokraattisten" valtioiden määrä on muutaman vuosikymmenen takaisista lukemista vähentynyt, mutta jäljellä ovat ainakin Algeria, Kinshasan Kongo, Etiopia, Bangladesh, Laos ja Pohjois-Korea.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #40

Heh, toki toki, nimeltä ovat, mutta niitä ei mielletä "länsimaisiksi demokratioiksi" eivätkä ne sitä olekaan, se että onko sitä enää ollenkaan olemassa on jo toinen juttu.

Sinänsä kysmys demokratiasta on mielenkintoinen, on "alhaisen intensiteetin demokratioita", "eliitin demokratiakin" on monasti mainittu jne. Se mitä monet kuvittelivat demokratiasta, se on aika huonossa hapessa ja alkaa olemaan menneen maailman juttuja. Vallalla alkaa olemaan jonkinlainen Spengelerinkin aikoinaan mainitsema Rahan diktatuuri.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55308-vaarat-vast...

Jouni Borgman

Muistaakseni ennen vanhaan 'tutkija'-sanaa käytettiin henkilöstä, joka hyödynsi tieteellisiä menetelmiä ja nojasi päättelyketjussaan vain todeksi osoitettuihin faktoihin. Tästä menettelystä voi toki poiketa, mutta selvyyden vuoksi henkilästä olisi käytettävä nimikettä 'spekulantti' tai vastaavaa.

Harri Tapani

Tätä väkeä riittää, joka näkee pietarin trolleja joka paikassa, johtunee mediamanipulaatiosta, tai jostain vastaavasta. Muistaa pitää, että Venäjällä pelottelu alettiin jo EY liittymistä ennen ja jotkut menivät jopa ottamaan asian vakavasti. Sen jälkeen viime vuosina varsinkin homma on vain yltynyt. Noista trollinnäkijöistä varmaan pitäsi tehdä joku tutkimus...

Erkki Kelloniemi

Mitä "läntinen kulttuuri" tarkoittaa, miten se määritellään? Jos kunkin kansan omaperäistä kulttuuria jokin ilmentää, on se kieli. Eivätkö tässä suhteessa suomalaiset ole lähempänä itää kuin länttä ? Suomi on myös monikielinen ja siis monikulttuurinen valtio. Kuka voi sanoa kaikkien puolesta ykskantaan, että kuulumme johonkin, vieläpä epämääräiseen "läntiseen kulttuuriin"?

Juha Kajander

Yritin nopeasti arvioida, mihin sijoittuvat itä-länsisuunnassa uralilaisen ja indoeurooppalaisen kielikunnan väestöpainopisteet. Aika samoissa lukemissa taitavat olla, ja kummankin meridiaani kulkee luultavasti Suomen alueen kautta. Joku paikkatietoihminen voisi ehkä antaa tarkempaa tietoa.

Lauri Kiiski

Virolaiset ovat hyvin jyvällä Kremlin edesottamuksista. Nato- ja EU-maana on Virolla päällä idän hapatuksen kestävä sadetakki, jota toki naapuri yrittää hapertaa harva sa viikko.

Virostahan on kehittynyt läntisiä arvoja kunnioittava maa ja Venäjällä eletään edelleen 1800-luvun taantumuksellisessa feodalismissa ja patsaskumartelussa demokratian sijaan.