Maanantai 20.5.2019

Tuleeko aktiivimalli 2 sittenkään? – Työministeri: ”Meillä on tiettyjä ongelmia sen kanssa”

Luotu: 
5.4.2018 17:38
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan niin sanottu aktiivimalli 2 on yhä hallituksen harkinnassa, mutta siitä ei ole tehty päätöksiä.

Malli, jota kutsuttiin aluksi aktiivisen työnhaun malliksi ja myöhemmin omatoimisen työnhaun malliksi, tehostaisi työnhakijoiden omatoimista työnhakua ja selkiyttäisi työttömyysturvaan liittyviä seuraamuksia. Uusi velvoite toisi työttömälle 60 päivän karenssiajan, jolloin työttömyysturvaa ei makseta, jos hän ei hae työtä keskimäärin kerran viikossa.

Ministeriön mukaan kyse ei ole uudesta velvoitteesta, koska työttömällä on jo velvollisuus hakea töitä. Määrällisiä vaatimuksia työnhausta ei kuitenkaan nykyisin ole.

Lue mallista lisää: Seuraava aktiivimalli tekee jo tuloaan: 60 päivän karenssi syrjäyttäisi kohusanktion

Lindström sanoi alkuvuodesta, että lakiesitys omatoimisesta työnhausta on tarkoitus antaa eduskunnalle tänä vuonna. Tänään kyselytunnilla sävy oli kuitenkin muuttunut. Asian nosti esille kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.), joka kysyi, onko aktiivimalli 2 tulossa.

Lindström vastasi, että omaehtoisen työnhaun malli on yhä prosessissa.

–Harkitsemme sitä, koska meillä on tiettyjä ongelmia sen kanssa, joita en tässä ryhdy avaamaan, koska asia on kesken. Ei ole tähän riiheen vielä tätä tulossa, Lindström vastasi.

Vuoden alusta voimaan tulleen aktiivimallin osalta Lindström lupasi täydentäviä toimenpiteitä kehysriihessä, jota varten alueille on tehty kysely palvelutarpeista. Ensi viikon kehysriihessä päätetään, ”mitä resursoidaan ja kuinka paljon”.

–Resursseja tulee lisää ja se on hallitukselta lupaus, mutta summista päätetään riihessä.

Esillä on ollut ainakin työvoimapalvelujen lisääminen, sillä kriitikkojen mukaan palveluita ei riitä kaikille halukkaille. Aktiivimalli laskee työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työvoimapalveluissa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

" koska meillä on tiettyjä ongelmia sen kanssa, joita en tässä ryhdy avaamaan"

Liittyisivätko ongelmat mahdollisesti perustuslakiin tai ihmisoikeus-sopimuksiin ? Edellisetkin toimet ovat siinä ja siinä, niillä rajoilla, että rikkovatko vai eivät ILO:n ja YK:n sopimuksia.

Jari Kaisla

Lindströmillä on noin vuosi aikaa varmistella itselleen jokin suojatyöpaikka, sillä hän tulee putoamaan eduskunnasta vuoden kuluttua. Hän tuskin on tulossa tavallisille työmarkkinoille, sillä kaverit siellä taitavat olla jo aika vähissä. Sen sijaan uskon, että näemme vielä tulevan vuoden aikana todella rajuja keppi & rangaistus malleja tavallisille duunareille & työttömille, jotta hän saisi "ostettua" itselleen suojatyöpaikan jostain porvarispiireistä. Hänen ainoa mahdollisuutensa on mielistellä niin paljon porvarispiirejä kuin vain vielä kerkeää.

Jari Lindström

Kiitos tulevan ennustamisesta. Sehän on tunnetusti vaikeampaa kuin menneisyyden. Kiitos myös huolenpidostasi tulevaisuuttani silmällä pitäen, mutta olet aivan ulapalla noiden näkemystesi kanssa.

Mitä sitten jos putoan? Miksi minun pitäisi "varmistaa" jokin suojatyöpaikka?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #14

Eiköhän hän ihan itse ole, pitää myös melko paljon luettua blogia tuolla blogi-osiossa, Puheenvuorossa. Se että politiikot jopa kommentoivatkin, kuten Lindström tuolla blogissaankin ei ole huono asia ollenkaan.

Auli Torikka

Ennustaahan on helppo tehdä että työtön on roskasakkia jolla ei ole lupa elää tulevaisuudessa ihmisarvoista elämää. Rahat ei riitä peruselämiseen jo nytten. Entäs sairaat jotka kuuluisivat jo eläkkeelle mutta eivät pääse ja eivät kykene enää töihin. Kuka ottaa vastuun jos sairas laitetaan tempputyöpaikkaan ja sairaus pahenee?? Entäs sisäilma, monikemikaali, väsymysoireyhtymä, sähköyliherkät mihin kategoriaan ne kuuluu??? Joilla on suuret rajoitteet ottaa vastaan tempputyöllisyys paikkoja. Ottaako ministeri vastuun jos pahimmassa tapauksessa saa niin rajun kohtauksen et saa työpaikalla laillistetun eutanasian. Onhan se sairaalle hyvä kannustin että jos et työllistä itseäsi saat karenssia 60pv ja milläs elät kun voimat ei piisaa ees jokapäiväisestä elämästä. Et uskalla käydä kaupassa kun joku setätäti on hajuvesipullon kaatanut päällensä tai joku haisee vain yksinkertaisesti vanhalle maakellarille, silloin häviää työ kunto moneks viikoks nollaan tai jopa moneks kuukaudeks. Jne. Vai onko nämä kaikki sairaat vain luusereita jotka tahallaan saavat epäpäteviltä lääkäreiltä sairaslomalappuja???? Jne.

Auli Torikka

Ja tiedän ettet vastaa esitettyihin kommentteihin. Elikkä lisätään kipupotilaat, reuma, syöpä, mielenterveys, jne. Se on kun ei ole kykenevä tekemään töitä niin silloin hallituksen mielestä joutaa heitteille yhteiskunnan taholta. Entäs rekkakuski tai sellainen joka joutuu ajamaan autoa työkseen ja on käytössä kolmiolääkkeet. Tai hoitojen ansiosta niin väsynyt pitkään aikaan ettei ole kykenevä töihin. Ai niin kelan ja vakuutusyhtiön mielestä kaikki on työkuntoisia. Samoin hallituksen. Entäs jos käyttää mielialalääkkeitä ja lääkitys tekee passiiviseksi ja ei tajuu yksinkertaisia juttuja, siitä seuraa että päätöksen teko on vaikeaa ja tulee hyväksyttyä omituisia juttuja tai saa aikaan vahinkoa. Työnantajat varmaankin tykkää. Saattaapi tulla miljoonien vahinko.

Teppo Oikari

Kävin tällä viikolla Jyväskylän TE-Toimistolla. Vastaanotto oli aivan jäätävää paskaa, koska "asiakasneuvoja" lähinnä väisteli kysymyksiäni.

Pikku debatin jälkeen hän kehoitti minua soittamaan palvelunumeroon lisätietojen saamiseksi. Kun pyysin saada käyttää puhelinta, tällaista ei tietenkään ollut saatavilla. Tietokoneita oli kyllä pilvin pimein. Kaiken lisäksi palvelunumero oli luonnollisesti maksullinen. No way tuumasin ma. Tästä mainittuani "asiakaspalvelija" liiti aulavartijan luo ja minut ohjattiin keskustelemaan hänen kanssaan. Tilanteen tajuttuani pyysin kohteliaasti saada palautelomaketta johon annoin kirjallista palautetta TE-keskuksen johtajalle sekä vannotin nahkakuulaa toimittamaan sen perille.
Onneksi kerkedin käydä jännäpaskalla vielä ilmaisessa aula-wcssä koska asiointini aikana joku heppu tuli fiksaamaan käymälänovien kolikkolukkoja. Nyt odottelen kirjallista vastinetta TE-päälliköltä. Edestakaista matkaa kertyi muuten 240km tähänkin iloiseen tapahtumaan. No, onneksi oli myös muita asioita hoidettavina. Voiko ministeri avata mitä järkeä tällaisessa touhussa oikein on? Pitäisikö vaan katsell riittävän vahva naru ja oksa jostain?

Kaisa Krannila

Voisiko "tietty ongelma" olla yksinkertaisesti rahan puute? Mistä saadaan rahaa palkata joku tarkastamaan kaikki työttömien työnhakuraportit, kun ei sitä ole riittänyt edes määrättyjen kolmen kuukauden välein tehtävien haastattelujen toteuttamiseenkaan.

Pertti Ikonen

"Mistä saadaan rahaa palkata joku tarkastamaan kaikki työttömien työnhakuraportit, "

Ei työhakujen tarkastaminen kohdistukaan kaikkiin työttömiin vaan niihin, joille lähetetään työhönosoitus. Sitten työantaja pelaa kimpassa te-viraston kanssa kertomalla, että onko työpaikkaa haettu ja mitä on puhelimessa keskusteltu. Kaikista puhelinkeskusteluista jää työantajalle merkintä, mitä keskusteltiin ja milloin. Siis ihan tavallisia työnantajia em. eivät ole, vaan ovat juuri nimenomaan keskittyneet raportoimaan te-viranomaiselle työnhaun etenemisestä. Miettikää suuria työantajia paikkakunnillanne ketka toimimvat ns. "nalkittajina". Työnantaja tuosta palkaksi saa ilmaista työvoimaa kun eivät palkkaakaan heti palkkatuella vaan ensin pitää suorittaa työkokeilu. Likaista peliä ja hipoo laittomuutta.

Kaarina Leinonen

Minun korkeakoulutettu tyttäreni on ollut työttömänä jo monta vuotta erikoisalueelle koulutettu, työtä ei vaan löydy. Aktiivitoimissa sinun "ministeri" Lindström ansiosta. Myy asuntoaan jonka hankki töissä ollessaan, autonsa jo möi aikaisemmin saadakseen rahaa edes elämiseen,että sellaisen helvetin olet järjestänyt.

Pertti Ikonen

Ammattisuoja tarkoittaa sitä, että viranomaisen ei tarvitse enään tarjota työpaikkoja koulutuksen mukaisesti. Mutta toistaiseksi jokainen työtön saa hakea sitä työpaikkaa mihin katsoo olevansa sovelias. Mutta aktiivimalli 2:ssa tuo ei enäään käy vaan haettuja työpaikkoja syynätään kissojen ja koirien kanssa, että onko työpaikan hakuun perusteita. Ja karenssia paukkuu kun te-viranomaisen mielestä työpaikan haku ei kohdistunut hakijalle sopivaan työpaikkaan.

Hannu Rautomäki

Suomessa poliitikoille tuntuu olevan ylivoimainen tehtävä ymmärtää se, että maassa vallitsee suurtyöttömyys avoimien työpaikkojen vähyyden vuoksi.
Se on pääongelma, jolle ei ole tehty yhtään mitään, eikä työttömien passiiviisuus, joka sekin on pääosin pelkkä väite.

Jari Lindström

Ei. Se on OSA ongelmaa. Meillä on osaajapulaa monella alalla. Työ ja tekijä eivät kohtaa eli on sekä työvoimatarvetta ja työttömyyttä samaan aikaan.

Toki sinun asiantuntemustasi voisimme hyödyntää saadaksemme paremman näkemyksen. Käy toki ehdolle ja tule mukaan ratkaisemaan ongelmia kun se kerran on NOINKIN yksinkertaista.

Kaarina Leinonen

Onko työttömän=ihminen hajotettava perheensä, myytävä kotinsa alihintaan ja kaikki mitä on saanut " koottua yksin kasaan" ja lähdettävä mieron tielle teidän "3 hallitus (suurimmat syylliset Orpo , Sipilä ja siniset joilla ei ole muuta kuin ahneus mahdollisimman suuresta eläkkeestä sillä teitä ei äänestä enää kukaan, se ero että Orpo ja Sipilä haluavat vielä palvonnan jatkuvan, heille se on käyttövoima ja tulevaisuuden "kunniatehtävä noin ironisesti sanottuna) . Yleensäkin yrityselämälle työntekijät ovat se väline jolla tehdään omistajille ne "suuret voitot" mutta sen jälkeen kaikki työntekijöitten "riistämisellä" voittonsa hankkineet poikkeuksetta hankkivat sellaisen vartioinnin kartanoihinsa etteivät sinne pääse ketkään . Lindströmille vielä terveiset että sos.terv.ministeri Pirkko Mattila puhui ensimmäisen kerran 3 vuoteen toissapäivänä, se oli IHME! terv. sairas äiti.

Tapio Mäkeläinen

Työttömistä pitää järjestää eläkkeelle n 20% koska iän ja/ työkyvyn takia eivät ikinä saa palkallista duunia.
Kielitaidottomien kuukympisten, maahamme jopa 2o v sitten muuttaneiden pyörittäminen velvoitetyöllistymisessa ja valmennuksessa nöyryyttää kaikkia osallisia. Kyseiset eivät osaa usein edes kirjoittaa eikä ole ikinä töissä olleetkaan. Varsinkaan naiset.
Entäs 61 v muurari, jolta akillesjänne poiki ja dialyysi 3 kertaa viikossa 4 h. Masentunut. Miksi näitä ihmisiä pyöritetään tukkimassa putkea? Siksi että hallitus ajaa raivopäisesti 72% työllisyysastetta?
Ex henkilöstöukkona muistan että työtön on hlö joka on työmarkkinoiden käytettävissä. Sairas tai mitään osaamaton ei täytä speksiä.