Lauantai 20.7.2019

Kansalaisten ”sote-pisteytys” yllätti tietosuojavaltuutetun – vaatii THL:ltä selvitystä

Luotu: 
10.4.2018 20:27
Päivitetty: 
11.4.2018 13:49
  • Kuva: Silja Viitala
    Kuva
    Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio haluaa THL:ltä lisätietoja siitä, millaisen järjestelmän sote-uudistuksen kapitaatiokorvaus vaatii ympärilleen.
|

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kertoo Uudelle Suomelle, että sote-uudistuksen suunnitelmiin sisältyvä kansalaisten yksilökohtainen pisteytysmalli on hänelle uutta tietoa. Aarnio vaatii Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) selvittämään tietosuojavaltuutetun toimistolle, minkä lain perusteella THL katsoo voivansa toimia julki tulleella tavalla.

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina sote-palveluiden uudistuksen ennen julkisuudessa käsittelemättömästä piirteestä. Valinnanvapausmallin kapitaatiokorvaus tarkoittaa THL:n tutkimuspäällikön Timo Seppälän mukaan käytännössä sitä, että jokaiselle suomalaiselle lasketaan henkilökohtainen hinta, joka hänestä maksetaan terveysyritykselle tai maakunnan sote-keskukselle.

Tiedot yhdistetään eri rekistereistä ja kansalaisen sote-pisteytyksessä eli hinnassa huomioidaan ”kunkin henkilökohtaiset terveyteen ja elämäntilanteeseen liittyvät riskitekijät ja sairaushistoria”, HS kertoo. Uutinen on herättänyt tuoreeltaan keskustelua siitä, millainen riski tällaisen datapaketin kerääminen ja vuotaminen on.

THL luo parhaillaan tätä kapitaatiokorvausmallia, joka on valittu valinnanvapausjärjestelmän toteutustavaksi. Henkilökohtainen pisteytys ja kuukausihinta on Seppälän mukaan ainoa tapa ehkäistä sitä, että sote-keskukset eivät haali asiakkaikseen vain terveimpiä ihmisiä. Näin kävisi, jos kuukausikorvaus olisi kaikista sama, eli jos hoitoa tarvitsemattomasta ihmisistä saisi saman rahan kuin ihmisestä, joka tarvitsee paljon hoitoa.

– Korvauksen pitää ehdottomasti olla yksilökohtainen, Seppälä sanoo HS:lle.

Tietosuojavaltuutettu Aarnio ei toistaiseksi tunne asiaa HS:n uutista laajemmin. Työmatkalla oleva Aarnio kertoo Uudelle Suomelle, että hänen tietojensa mukaan asiaa ei ole esitelty tietosuojavaltuutetun toimistolle ”siten kuin nykyinen henkilötietolaki edellyttää”. Pisteytys ei ole esillä terveystiedon toissijaista käyttöä koskevassa hallituksen esityksessäkään.

– Vaikuttaa, ettei asiaa ole THL:ssä arvioitu myöskään sovellettavaksi tulevan EU:n tietosuoja-asetuksen perusteella, Aarnio sanoo ensikommentteinaan.

Aarnion mukaan pisteytysjärjestelmässä ongelmalliselta kuulostaa muun muassa se, että ihmisille ei THL:n mukaan ole tarkoitus kertoa heidän omaa kapitaatiomaksuaan.

– Itseään koskevien tietojen saanti rekisteristä tarkastusoikeuden nojalla on pääsääntö eikä siihen saa tehdä yleistä, kattavaa poikkeusta. Vähintään niin sanottu välillinen tarkastusoikeus pitää olla, Aarnio kertoo.

Hänen mukaansa tietosuojavaltuutetun toimisto tulee pyytämään THL:ltä selvitystä siitä, ”minkä lain tai lainkohdan mukaan he katsovat voivansa asiassa uutisessa kuvatulla tavalla toimia”.

Päivitys: THL on myöhemmin rauhoitellut uuteen järjestelmään liittyviä pelkoja. Laitoksen mukaan varsinaista uutta rekisteriä ei olla luomassa, eikä uutta tietosuojariskiä pitäisi syntyä. Lue lisää: THL-pomo sote-peloista: ”Emme ole luomassa uutta rekisteriä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Lindeman

Minua se ei yllättänyt, sillä kirjoitin jo kuukausi sitten kaksi blogia. Hesari julkaisi vasta ensiaskeleen, mutta minä kirjoitin jo sen, että mikä on tavoite!

"Keskustan sote, Esko Aho velottaisi toisilta enemmän sairaanhoidosta?
"KOSKA PELKKÄ VALISTUS ei näytä tehoavan, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. Sairausvakuutuksessa ja julkisen terveydenhoidon maksuissa voitaisiin antaa alennusta niille ihmisille, jotka noudattavat terveitä elintapoja. Näin syntyisi säästöä, joka voitaisiin käyttää vaikka kasvaviin vanhustenhoidon kuluihin", Esko Aho sanoo.” Hän uskoo, että taloudellisilla kepeillä ja porkkanoilla saataisiin enemmän aikaan kuin lempeällä valistuksella ja vetoamalla ihmisten ymmärryskykyyn." Lähde: Helsingin Sanomat 1.9.2005."

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251999-keskustan-sote-esko-aho...

"Kaatuuko hallitus vai sote, kumpi saa mennä, että terveyspalvelut on turvattu?"

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251734-kaatuuko-hallitus-vai-s...

Mikko Räsänen

Tämä kuulostaa aika sairaalta. Vasta on päästy kauhistelemasta rodunjalostusoppia, jota Suomessakin vimmalla harrastettiin koko 1900 luvun alku aina sotiin saakka. Ja varmaan vielä sen jälkeenkin. Nyt ollaan rakentamassa vastaavanlaista järjestelmää, joilla erotellaan hyvät ja huonot ihmiset toisistaan. Tässä luonnollinen kehitysaskel on pakottaa huonot ihmiset kantamaan julkisesti näkyvää tunnusta huonoista tavoista kertomaan. Sivistyneissä ihmisissä asuu aina pieni natsin siemen, jonka saa kasvamaan aika herkästi. Näin se on tulkittava.

Kari Kallio

Malli lainattu vakuutusyhtiöiltä? Autovakuuttuksesta - se on samanlainen mutta käänteinen bonusjärjestelmä! Yksityinen hoitolaitos saa yhteiskunnalta korkeamman kapitaatiokorvauksen, mitä romummassa kunnossa ihminen on.
Parhaita asiakkaita ovat silti terveet ihmiset, niistä rahaa valuu koko ajan kuin mannaa taivaasta, vaikka he eivät koskaan olekaan laitoksen rasitteena.
Rahantekokone on keksitty! Kuka sen kustantaa? No sinä ja minä ja muut veronmaksajat!

Gun-May Arffman

Entäs tällaisessa mallissa sitten ne ihmiset, jotka ovat koko elinikänsä eläneet terveellisiä elämäntapoja noudattaen, mutta sairastuvatkin yllättäen krooniseen sairauteen josta ei enää loppuelämässään parane ja hoito maksaa. Jätetäänkö raatona makaamaan?

Lehmänkaupasta ei seuraa koskaan mitään hyvää. Tämä sote saa mennä romukoppaan.

Harri Tapani

"Vasta on päästy kauhistelemasta rodunjalostusoppia, jota Suomessakin vimmalla harrastettiin koko 1900 luvun alku aina sotiin saakka. "

Itse asiassa osittaista eugeniikka harrastettiin vielä 1970-luvulle asti Suomessakin ja Ruotsissa.

Tästä lähiaikojen mallista ja tulevasta priorisointeineen voitaiin kait käyttää eugeniikan sijaan jonkinlaista "myöhäisabortointi" nimitystä, netissä joskus aiemmin käytetyn ja tutumman jälkiabortointi sanan sijaan jota on aiemmin käytetty hieman huumorimielessä metakeskusteluissa. Mutta nyt; kun ihminen lakkaa olemasta tuottava hän saa mennä...

Ellu Hyppönen

Uskomatonta 1: eri rekistereitä yhdistelemällä minusta salassa pidettävien terveystietojen perusteella tehdään kuluriskiprofiili
Uskomatonta 2: en saa minusta tehtyä profiilia nähtäväkseni
Uskomatonta 3: tämä tehdään siksi, että kermankuorjatkin hoitaisivat potilaita, joita he eivät muuten halua hoitaa.

Mihin tämä maa on menossa! Järkyttävää!

Irja Laamanen

Olen kanssasi samaa mieltä. Tässä ei yksilön oikeuksia ole otettu huomioon. Olemme pelkkiä rahasummia soten tultua. Sote saa mennä ja se voidaan kuopata. Hallituksen aika on ohi. Tällaiset systeemit eivät nykymaailmaan sovi.

Harri Tapani

"Tässä ei yksilön oikeuksia ole otettu huomioon."

Tämä hallitus on töpeksinyt lähes kaikki lainvalmistelunsa, vain järjetön ideologia ja tieto mahdollisesta tulevasta vaalitappoista jonka jälkeen asiat on vaikeampi tehdä ajaa heitä enään tähän, joidenkin mahdollisesti jopa päästessä uran jälkeen"hillotolpalle".

Seppo Simonen

Kehittyykö kapitaatiokorvauksesta sotekeskukselle yksityiselle potilasasiakaalle bisneshyvän paikka. Esim. minulla on ollut niinsanottu huono sotehistoria siis olen tärvännyt terveyden hoidon resusseja, minäpä myyn itseni parhaiten tarjoavalle sotekeskukselle mani mani tekee hyvä ja kun on iloinen mieli ei muista sairastaa ja sotekeskus saa fyrkat minusta tekemättä mitään.
Tälläinen uudustunut sote ja maakuntamalli me tarvitaan tähän maahan.

Kalevi Salonen

Koko kapitaatiokorvaus on aivan liian monimutkainen ja haavoittuva ratkaisu. Yksinkertaisinta olisi maksaa terveydenhuolto verotuksessa.

Yksityisellä puolella jokainen maksaisi palvelunsa itse, mutta saisi verotuksessa kiinteän terveysvähennyksen (siis kapitaatiokorvauksen vastine). Näin kilpailu asiakkaista olisi jokahetkistä eikä mitään keinottelua voisi tapahtua.

Julkiselle puolelle kirjautuneet saisivat terveydenhuollon maksutta, mutta heillä olisi verotuksessa pienempi vähennys, jonka määrä alenisi sitä mukaa mitä enemmän he terveyspalveluja käyttävät. Siis sekä julkisella että yksityisellä puolella olisivat kannustimet palvelujen säästeliääseen käyttöön.

Näin laskutusbyrokratia ja siihen liittyvät Kelan ja sosiaalitoimen korvausbyrokratia jäisivät kokonaan pois ja samalla maksut kohdentuisivat automaattisesti sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Ei tarvittaisi kapitaatio- ja toimenpidekohtaisia maksuja tai kannustusrahoja yrityksille eikä käyntimaksuja potilaille. Säästöä tulisi noin miljardi euroa vuodessa.

Kimmo Mäntylä

Ei ole vaikeaa kuvitella, että nämä kerätyt tiedot päätyvät jossain vaiheessa esimerkiksi vakuutusyhtiöiden haltuun vaikkapa tietovuotojen seurauksena, jolloin esimerkiksi henkivakuutusten saaminen voisi hankaloitua tai muuttua kalliimmaksi.

Toivo Snellman

Jo aikoinaan ( v. 2005 ) silloinen pääministeri E AHO loihti lausumaan
"KOSKA PELKKÄ VALISTUS ei näytä tehoavan, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. "Sairausvakuutuksessa ja julkisen terveydenhoidon maksuissa voitaisiin antaa alennusta niille ihmisille, jotka noudattavat terveitä elintapoja. Näin syntyisi säästöä, joka voitaisiin käyttää vaikka kasvaviin vanhustenhoidon kuluihin",Hän uskoi, että taloudellisilla kepeillä ja porkkanoilla saataisiin enemmän aikaan kuin rehellisellä valistuksella ja vetoamalla ihmisten ymmärryskseen." Lähde: Helsingin Sanomat 1.9.2005."
Nyt tämä hallitus on nostanut ajatuksen reaaliaikaan ajatuksella Kansalaisten ”sote-pisteytys” mikä yllätti jopa tietosuojavaltuutetun – vaatii THL:ltä selvitystä. Niin että voi tätä Suomi-nimisen hyvinvointi valtion kehitystä tai oikeammin; vanhusten, sairaiden, työttömien ja lapsiperheiden palveluiden alasajoa .