Maanantai 17.6.2019

Hallitus valmistautuu myymään valtion omaisuutta – valinnanvapauden pilotit vaativat 100 miljoonaa lisää

Luotu: 
12.4.2018 08:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallitustrio kertoi keskiviikkona tiedostustilaisuudessaan lisäpanostuksista sote-uudistuksen valinnanvapauskokeiluihin. Kuva tiistain alkuinfosta.
|

Hallitus valmistautuu myymään valtion yhtiöomaisuutta rahoittaakseen valinnanvapauspilottien tuplaamisen. Pilottihankkeissa on tarkoitus kokeilla valinnanvapausmalliin siirtymistä jo ennen kuin uudistus astuu koko Suomessa voimaan.

Hallitustrio, eli hallituspuolueiden puheenjohtajat Juha Sipilä (kesk.), Petteri Orpo (kok.) ja Sampo Terho (sin.), ilmoitti kehysriihen tiedotustilaisuudessa, että valinnanvapauspilotteihin satsataan nyt 200 miljoonaa euroa aiemmin suunnitellun 100 miljoonan euron sijaan. Sen rahoittamiseksi hallitus aikoo hyödyntää valtion tasetta.

Käytännössä se tarkoittaa omaisuuden myyntiä. Pääministeri Sipilä huomauttaa, että valtion yhtiöomaisuuden arvo on kasvanut viisi miljardia euroa.

– Kun yritysomaisuuden arvo on kasvanut sen viisi miljardia euroa, niin kyllä se sata miljoonaa löytyy aika helposti. Me olemme olleet aika tarkkoja tässä, että pitää olla hirveän hyvin perusteltu hanke, että siihen tasetta lähdetään käyttämään, Sipilä sanoo.

Ilmeisesti valinnanvapauspilotit nyt koetaan sellaisiksi?

– Minä ajattelen sen sillä tavalla, että kun sillä tähdätään kolmen miljardin euron säästöön, niin kyllä siihen muutokseenkin pitää olla valmiita investoimaan, Sipilä toteaa.

– Tämä on konkreettinen tapa varmistaa muutos, kun maakunnat kokeilevat ja oppivat.

Lue myös: Hallitukselta 200 miljoonaa euroa soten valinnanvapauden pilottihankkeisiin

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #8

Sitä pitäisi kysyä Vasurien entiseltä puheenjohtajalta, Outi Siimekseltä, se kun oli ministerinä ja myi silloin laman uhrien velat ja muidenkin suomalaisten velat silloin ulkomaille, saisi edes vähän osviittaa summista.

Pasi Käyhkö

Viime viikolla hallitus totesi maakuntauudistuksen vaativan lisärahoitusta ja nyt soteuudistus vaatii samaa. Tätäkö me veronmaksajat haluamme.
Siis rahoitamme vain kahden puolueen johdon tarpeita ja haluja veronmaksajien piikkiin. Takiaispuolue Siniset vain nyökyttelee hyväksyvästi viiden ministerin voimin.

Harri Tapani

Jotain sinnepäin se nimi voisi olla...mutta jo aiemmin:

”Valtionyritysten myyntivaihe alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun EU-innostus ja globalisaationaivismi olivat huipussaan. Suomen poliittinen eliitti hyväksyi kritiikittä Washingtonin konsensuksen

”Nyt on havahduttu huomaamaan, että globaali talous ei olekaan pyyteetöntä”

Jälkiviisaus käy kalliiksi. Jaakko Kiander on laskenut millaisia tappioita on aiheutunut valtionyhtiöiden myynnistä. Yhtiöt ovat olleet hyviä sijoituskohteita. Fortum, Neste, Outokumpu, Rautaruukki, Sampo Pankki, Kemira ja TeliaSonera ovat maksaneet hyviä osinkoja.

Ilman osakemyyntejä valtion osakesalkun arvo olisi vuoden 2007 lopussa ollut lähes 60 miljardia euroa eli kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Kiander on siitä laskenut, että jälkikäteen arvioituna osakkeiden myynti on aiheuttanut valtiolle noin 15 miljardin euron laskennallisen tappion verrattuna siihen, että osakkeista ei olisi luovuttu. Niillä rahoilla hoidettaisiin kuntoon vaikkapa kuntatalous. Nyt suljetaan kouluja ja nostetaan kunnallisveroa...”

http://voima.fi/blog/arkisto-voima/saatanan-tunarit-2/

”Suomalaiset ovat olleet näissä asioissa partiopoikamaisen kilttejä nenästä vedettäviä. Ruotsi on ollut näissä asioissa itsekkäämpi ja tarkempi”

Harri Tapani

Tulevien vaalien...

Kyllähän tiedät, että suomaaliset äänestää vuodesta toiseen ihan sitää samaa väliin ehkä eri paketissa, mutta kuitenkin, äänestävät kun mummu ja pappakin jo äänesti niin, omilla aivoilla ei oikein jakseta ajatella ja ei oikein tietopohjakaan riitä, salkkarit ja kaunarit yms. on paljon tärkeämpia asioita :P

Ps. Sitten ne taas ihmettelee ja hämmästelee että kuinkas sitä nyt näin...

Per-ole Stenman

Ehkä Sipilä halua että palatsit rakennetaan itteles ja keskustaliselle kuin tule niitä maakunta uudistukset ja tietenkin pitä olla prameat ei se kelpaa muuten Sipilälle maksa mitä maksa aina voi höylätä eläkkestä köyhilltä ja työttömältä.

Marko Telinkangas

Kas kummaa kun valtakunnanlahkolainen Sipilä haluaa myydä loputkin kotimaastamme... no ex-Oululaisena en todellakaan ihmettele miten nämä sekopäät näkevät koko maan kauppatavarana jolla kerätä muhkeat voitot suvun piiriin. Ihmettelen vain sitä että miten rakas pääministerimme on saanut myös lahkoon kuulumattomat ajamaan asiaansa...

Harri Tapani

No tuohon on äkkiseltään kolmekin vastausta (varmaan enemmänkin löytyy), mutta:

1.) tuolla edellä mainittu Washingtonin konsensus, sen jatkumot ja taustavoimat jotka käytännössä painostavat ja pakottavat maita myymään omaisuutensa ja pyörittämään talouttaan veloilla. Esim:

https://www.uusisuomi.fi/comment/317056#comment-317056

2.) EU jonka tarkoitus on komissaarin mukaan "kaiken kattava globalisaatio kaikilla alueilla".

3.) Itse globalisaatio ja sen mukana kulkeva ja suomalaistenkin politiikojen omaksuma & hyväksymä uusliberalisimi.

Perttu Huovinen

Täytyy vain toivoa että perustuslakivaliokunnalla on riittävästi kiveksiä laittaa stoppi sipilän idiotismille. Ja, niin pitkään kun tuo tuolla saa suhmuroida, niin kaikkien hallituksessa olevien yksilöiden kaikki sukulaiset pitäisi olla syynin alla että kuka ei ole bulvaanina. Ja koska kaiken "yksityistäminen" on toiminut niin hiivatin hyvin Suomen kannalta, Caruna, Digita jne, niin ensisijassa pitäisi etenkin sipilän osalta, koska on todistettavasti jo pitkään Suomea kusettanut miljonääri, varmistaa ettei ole millään tavalla kytköksissä yhteenkään "Valinnan vapaus"- terveydenpalveluja tuottavaan yritykseen.

Arska Hedström

Jos tuo valinnanvapaus tuo raakasti säästöjä niin kait se kokeilukin tuo säästöjä. Eli kokeilun aikana pitäsi kustannusten tippua tai sitten kokeilu ei ole onnistut.

Valinnanvapaus on muuten harhaanjohtava sana tämän uudistuksen yhteydessä. Valinnanpapaus itse asiassa kaventuu kun joutuu sitoutumaan puoleksi vuodeksi valitsemaansa terveyskeskukseen ja kaiken lisäksi ei monopolitilanteessa ole edes vaihtoehtoja mistä valita. Puhumattakaan hintakartelleista jotka syntyy näillä monopolistisilla markkinoilla.

Tapani Ojala

On se kumma juttu, 100 miljoonaa löytyy helposti, kun kyse on noiden loisten paskanjauhannasta syntyneistä ideoista. Verotusta on pakko nostaa ja kaikkien on osallistuttava "talkoisiin" tekemällä ilmaista työtä...kaikkien muiden, kuin noiden duunarin selkänahassa loisivien syöpäläisten. Maahanmuuttajille ja soteen riittää rahaa...suomalaiset pienituloiset, lapsiperheet ja työtyömät ovat toissijainen asia, he voi kuolla nälkään, raha ei riitä avustuksiin. Pitäis olla valtavat punkkipihdit, joilla saisi nypittyä moiset verenimijät pois, voisi heittää sotensa kanssa juuri sinne minne kuuluvatkin...