Tiistai 21.5.2019

Laura Huhtasaari gradukohusta: ”Koko jutun idea oli lokakampanja”

Luotu: 
16.4.2018 18:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Laura Huhtasaari.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari pitää kohtuuttomana, että hänen 15 vuotta sitten tekemäänsä pro graduun sovelletaan nykyisiä ohjeita.

–Koko jutun idea oli lokakampanja. Minulta pyydettiin vastausta nykyisen tieteellisen käytännön mukaisesti, vaikka 15 vuotta sitten ohjeet olivat erilaiset, Huhtasaari sanoo Puheenvuoron blogissaan.

Jyväskylän yliopiston rehtorin tänään julkistetun päätöksen mukaan Huhgtasaaren pro gradussa ei kaikilta osin ole noudatettu hyvää tieteellistä käytäntöä.

– Tutkielman kirjallisuusosiossa on sellaisia osioita, joissa olisi tullut olla selkeästi merkintä sitaatista ja mistä teoksesta se on otettu. Näiden plagioitujen kohtien osuus kyseisestä osiosta on noin 10 prosenttia. Uutta tietoa tuovan empiirisen aineiston puolella ei ole havaittu merkkejä, jotka saisivat epäilemään aineiston autenttisuutta, sanoo yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen Ylelle.

Huhtasaaren mukaan käytäntö on ollut pro gradu -tutkielmiin tehtävien viittausten osalta epäselvä. Hän käy blogissaan yksityiskohtaisesti läpi viittaukset, joista kohu aiheutui.

Huhtasaari huomauttaa, että puutteet pro gradussa ovat olleet sellaisia, jotka ovat varmasti olleet työntarkastajien havaittavissa. 

–Vaikka tutkielman arvostelijat olisivat toimineet työssään huolimattomasti, sitä ei voida katsoa minun vahingokseni. Tutkielman arvosana perustuu joka tapauksessa kokonaisarvosteluun. On selvää, että jokaista tutkielman puutetta ei ole mahdollista yksilöidä tarkastuslausunnossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö puutteita olisi otettu kokonaisarvostelussa huomioon, hän sanoo.

–Kyllä, työssäni on huolimattomuusvirheitä, silti koen, että tämä on ollut minua kohtaan kohtuutonta, Huhtasaari jatkaa.

Lue myös: Jyväskylän yliopisto teki päätöksen Laura Huhtasaaren gradusta – Yle: Plagiointia, mutta vain vähän

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Korpilampi

Kysehän oli siis siitä että Huhtasaaren aikaan lähdeviitteet käskettiin lisätä kappaleen loppuun, kun taas nykyään ne käsketään lisäämään heti lainatun osuuden perään. Huhtasaari teki kuten käskettiin, eikä asiassa ole mitään ihmeellistä. Ei, vaikka ohjeet olivat tosiaan tuohon aikaan hieman oudot: hänen graduaan olisi tuskin hyväksytty, jos hän olisi tehnyt sen vastoin ohjeita ”oikein”.

Huhtasaari on oikeassa. On lähinnä lapsellista alkaa soveltamaan nykyisiä sääntöjä jotta voitaisiin vihjata gradussa olevan jotain hämäräperäistä.