Tiistai 18.6.2019

Venäjän-bisneksen konkari varoittaa Fortumia: Katsokaa mitä Shellille kävi 2006

Luotu: 
17.4.2018 12:50
Päivitetty: 
17.4.2018 14:50
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Rengasyhtiö Nokian Renkaat laajensi Kim Granin toimitusjohtajakaudella toimintaansa muun muassa Venäjälle. Arkistokuva.
|

Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja, yhtiötä Venäjälle laajentanut vuorineuvos Kim Gran varoittaa energiayhtiö Fortumia öljy-yhtiö Shellin takavuosien kohtalosta. Fortum on joutunut Venäjällä lokakampanjan kohteeksi, ja venäläisessä ryöpytyksessä oli aikoinaan myös Shell.

Gran nosti Shellin tapauksen esiin Twitterissä maanantaina. Hän huomautti, että Venäjä on määritellyt kansalliset strategiset liiketoiminta-alueet, joissa se soveltaa ulkomaisiin omistajiin ”erityissääntöjä”. Öljyntuotanto kuuluu aloihin, joilla ulkomaisten yhtiöiden toimintaa ja omistuksia on rajoitettu. Fortumin mukaan sähkön ja lämmön tuotanto kaasu- ja hiilivoimalaitoksissa ei kuitenkaan kuulu strategisiin aloihin, eikä Fortumilla yhtiön mukaan siis ole strategiseksi luokiteltavaa toimintaa Venäjällä.

– [Venäjä] voi esim. energia-alalla pakottaa ulkomaisen omistajan luopumaan omistuksistaan – näin on myös aiemmin jo käynyt, Gran kirjoittaa.

 

Fortumin tapaus muistutti vuorineuvosta Sahalinin alueen öljy- ja kaasukentistä, jossa Shellillä oli miljardien omistukset. Shell ja sen länsimaiset kumppanit joutuivat vuonna 2006 lopettamaan alkuperäisen Sakhalin Energy -projektinsa ja myymään enemmistöosuuden yhtiöstä Venäjän valtionyhtiö Gazpromille sen jälkeen, kun ulkomaista projektia oli syytetty ympäristörikkomuksista. Kun Gazprom ja Shellin johtama yritysrypäs olivat solmineet omistusmuutoksista sopimuksen, presidentti Vladimir Putin ilmoitti ympäristöongelmien ratkenneen.

Tapauksesta aikanaan kertoneen sanomalehti The New York Timesin mukaan Gazprom sai yhtiön omistukseensa alle markkinahinnan ja käytännössä otti sen haltuunsa. Kim Gran muotoilee asian niin, että Venäjä painosti ympäristörikkomuksiin vedoten Shellin myymään osuutensa öljy- ja kaasukentistä.

– Toivotaan Fortumille parempaa onnea, hän toteaa.

Uuden Suomen tavoittama Kim Gran toteaa, että hän ei halua kommentoida asiaa laajemmin. Fortum omistaa Venäjällä useita voimalaitoksia sekä osuuden energiayhtiö TGK-1:stä.

Venäjän hallituksen virallisessa Rossijskaja Gazeta -lehdessä julkaistiin viime viikolla kirjoitus, jonka mukaan Suomen valtion enemmistöomistamasta Fortumista ”on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”. Jutun kirjoittaja on lehtitietojen mukaan kuulunut presidentti Putinin taloudellisiin neuvonantajiin. Kirjoittaja Mikhail Delyagin kuitenkin lähestyi tiistaina Fortumia kirjeellä, jossa hän kiistää koskaan olleensa presidentin neuvonantaja ja huomauttaa, ettei ole ollut merkittävässä julkisessa virassa vuoden 2003 jälkeen. Hänen mukaan kirjoitus on hänen yksityisajatteluaan.

Fortum on ryhtynyt oikeustoimiin puuttuakseen lokakampanjaan, joka yhtiön mukaan on maksettu mutta ”ei-poliittinen”.

Fortumin vastaiseen kampanjaan on liitetty muun muassa suomalaisyhtiön vireillä oleva yritysosto eli saksalaisen Uniperin osakkeiden hankinta. Kauppa vaatii yhä viranomaishyväksynnät sekä EU:n että Venäjän kilpailuviranomaisilta. Uniper on yksi venäläissaksalaisen Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen rahoittajista, ja sellainen on kaupan myötä tulossa välillisesti myös Fortumista. Saksa ja Suomi suhtautuvat hankkeeseen positiivisesti, mutta etenkin Itä-Euroopan maissa sitä pidetään turvallisuuskysymyksenä, joka lisää Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta.

Päivitys: Jutusta poistettu virheellinen väite, että "energia-ala ja luonnonresurssit" kuuluisivat kokonaisuudessaan strategisiksi luokiteltuihin liiketoiminta-alueisiin Venäjällä.

Lue lisää:

”Venäjällä käynnissä maksettu lokakampanja Fortumia vastaan”

Suomen Nord Stream –päätös huomioitiin Venäjällä – Ministeri: ”Olemme luottavaisia”

Uusi varoitus Nord Streamista - ”Saksan päätös suuri voitto Kremlille”

Professori varoittaa Nord Streamista: ”Jäätävä siirto Vladimir Putinin shakkilaudalla”

Entisen Nato-pomon varoitus "Putinin ansasta" liittyy myös Fortumin jättikauppaan: "Kaasu ei ole ainoa asia, mikä putkien kautta virtaa"

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kallio

Häntä on tässäkin mediassa jo 2010 kuitenkin tituleerattu Venäjän historian uudelleen kirjoittajaksi! Kaikki silloin ymmärtävät mistä on kysymys, ja mitä se mies oikeasti puuhastelee?
Onko suurempaa rikosta kuin vääristellä kokonaisen kansakunnan se suuri tarina!? No on tietysti - esim. yrittää vääristellä naapurimaankin tarina; sitäkin on tapahtunut naapurissa.

Eero Pekonen

Tsuhnilla ei ole tässä kisassa pienintäkään mahdollisuutta pärjätä, Putin kirjoittaa pelin säännöt. Kohta nähdään, onko siellä kovat piipussa vai painostetaanko vain Suomea. Putkimies Paavo voisi mennä konsultoimaan?

Pasi Käyhkö

Venäjän talous on vain Hollannin talouden kokoluokkaa. Joten länsi pystyy laittamaan helpolla Venäjän taloudellisesti polvilleen. Lisäksi maan talous on jo nyt surkeassa kunnossa.
Näinhän juuri Venäjän kaltainen hylkiövaltio toimii.

Hannu Rautomäki

Fortumin Venäjälle meno perustuu väärinkäsitykseen, eli toiveeseen sähkömarkkinoiden vapauttamisesta.
Markkinat eivät vapautuneet, ja valtio määrää puitteet täysin.
Fortumin Venäjälle upottamat kymmenet miljardit ovat todellinen riskisijoitus.
Lähtö voi tulla milloin vain, ellei Fortum tottele ylintä käskijää muun muassa hinnoittelussa.

Kaarle Akkanen

Ajat sitten kirjoitin Fortumin satsauksen vaaroista Venäjällä. Kun ko. laitokset nykyaikaistettiin ja saatiin toimimaan kannattavasti, on haltuunoton aika? Taitaa käydä niin (kuten epäilin), että Fortumin sijoitukset ja tuotto-odotukset ovat pian nolla?

Mikko Raatikainen

Perseestähän tämä on, muttta tällaista se pakote->vastapakote politiikka on.

Pieni Suomi ottaa ne pahimmat iskut vastaan, koska tällainen Venäjän pieni liike tekee isoa hallaa suomelle.
Toisekseen suomen ulkomaankauppa taitaa olla kaikista riippuvaisinta venäjästä verrattuna muihin, joten silläkiin varmistetaan että suomi ottaa ne kovimmat iskut.

Teemu Terava

Suomen maariski ulkomaisten investoijien arvioissa on ilmeisesti melko korkea. Tiettävästi siinä iso osa on Venäjän vaikutusta.
Ulkomaisia investointeja haikaillaan Suomeen, eikä Suomen maariskistä meillä paljon puhuta. Muistetaan vain yhteiskunnan vakaus ja alhainen korruptio.

Jukka Lehti

Myös länsi on iso riski, kupla puhkeaa jossain vaiheessa. Muutenkin Suomen ei pitäisi olla EUssa tulee vielä isoja kipeitä muutoksia Suomeen. Joku kirjoitti viisaista balteista, jep hydyntää EU tuet, 20v olleet EU ja edelleen työtä tehdään n. 3e /h ja EU lakeja tulkitaan hieman löysemmin. Siinä Suomi työntekijöiden aikavaikea kilpailla investoinneista.

Juha-pekka Naukkarinen

Suomen hallitus on totuuden edessä Venäjän suhteen,Nato hakemus pitäisi jättää heti,Venäjä kiristi kaasuputkihankkeella ja Suomen tyhmät poliitikot hyväsyivät sen,todellista nuolemista ryssien suuntaan,mutta Venäjän nälkä on kyltymätön,niin kauan kun Suomella ei ole Naton turvaa sama jatkuu muidenkin yhtiöiden kansallistamis päätöksillä,sitten kun ei ole enään mitään ilmaiseksi annettavaa suosiolla,niin Venäjä valtaa Suomen,sitä ennen muilla EU mailla ja USA:lla on omia ongelmiaan niin paljon,Venäjän taholta,että eivät voi tulla avuksi,kun sopimukset eivät vevoita,viimeinen sammuttaa valot!

Kari Kallio

Uraanipolttoainetta voi ostaa maailmalta monesta maasta mm. Kanadasta. Mutt ok, toki se vaikeuttaa voimalan toimintaan, jos sen valmistaja rupeaa hankalaksi. Itselleen myös kiusaa silloin tekevät. Jos on epäluotettava, ei sellaisen kanssa tehdä enää diilejä. Maine on silloin mennyt ikuisiksi ajoiksi.

Kari Kallio

Mikään ei estänyt Fortumia myymästä verkkoliiketoimintaansa ulkomaalaisille ja kuinkas sitten kävikään!
Luonnollisen monopolin myyminen ulkomaille on jälkikäteen sanottu olleen tyhmintä mitä ihminen keksii. Sellainen totuus kerrotaan jo varmaan kauppakouluissakin.

Juha Koponen

..todellisia virheitä Fortumilta kaikkityyni. Kaasuputkessa ollaan kemialisten aseiden käyttävien henkilöiden rahanhankinnassa mukana. Kansainvälinen tilanne on kiristynyt KGB konstaapeleiden vastuuttomuuksien takia. Suomalaiset ovat siellä nyt tukemassa tätä sairasta rikollisryhmää. Venäläisten ohjusharjoitukset itämerellä ovat totta ja jo sen pitäisi lopettaa 2 putken rakentaminen Saksaan.
Fortum tukee koplaa Venäjällä joka toimii koko ajan vastoin kansainvälisiä lakeja ja omia lakejaan. Lisäksi fortumin omaisuutta ollaan varastamassa koko ajan Venäjällä..