Maanantai 17.6.2019

Ay-pomo ärähtää: ”Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa”

Luotu: 
21.4.2018 16:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jarkko Eloranta.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta arvostelee suorin sanoin Juha Sipilän (kesk.) hallitusta jatkuvasta työlainsäädännön heikentämisestä.

–Ei voi kuin ihmetellä määrätietoisuutta, jolla hallitus palkansaajia kurittavaa linjaansa jatkaa, hän toteaa tiedotteessaan.

Elorannan mukaan hallituksen kehysriihessä esittämät työelämän heikennykset tuovat epävarmuutta yli puolen miljoonan palkansaajan elämään. Hallitus ehdotti kehysriihessä alle 20 työntekijän yritysten yksilöperusteisten irtisanomisten helpottamista sekä nuorten palkkaamista nykyistä helpommin määräaikaisiin työsuhteisiin.

Määräaikaisuuden perusteen poistaminen alle 30-vuotiailta uhkaa Elorannan mukaan lisätä silppu- ja pätkätöiden tekemistä ja heikentää nuorten ja erityisesti nuorten naisten toimeentuloa ja tulevaisuuden uskoa.

–Esitetyillä muutoksilla on laajat vaikutukset ja tällä kertaa erityisesti nuoriin. Ei ole mikään ihme, että nuorten luottamus on koetteilla. Tämän tyyppisillä päätöksillä voi olla myös kielteisiä vaikutuksia haluun perustaa perhe.

Eloranta huomauttaa, että yksityisissä ja julkisissa palveluissa käytetään paljon määräaikaisia työsuhteita ja ne ovat naisvaltaisia aloja.

–Kunta-alalla on runsaasti oikeustapauksia, joissa työnantaja on käyttänyt määräaikaisia työsuhteita ilman perusteita. Hallituksen kehysriihen esitysten myötä ketjutuksien määrä uhkaa lisääntyä.

Kehysriihen esitykset ovat Elorannan mukaan jatkumoa pitkässä työ- ja sosiaalilainsäädännön heikennysten sarjassa, joita Sipilän hallitus on tehnyt koko vaalikauden ajan. Hän luettelee, että kolmen vuoden aikana on muun muassa leikattu työttömyysturvaa, pidennetty työntekijöiden koeaikaa, lyhennetty takaisinottovelvoitetta sekä poistettu pitkäaikaistyöttömien määräaikaisuuden perusteet.

–Kaikkia toimia on perusteltu työllisyyden paranemisella, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole saatu näyttöä juuri näiden toimien vaikuttavuudesta. Tuntuu siltä, että hallitus tekee päätöksiä tunnepohjalta ja Suomen Yrittäjien painostuksesta.

Eloranta tähdentää, että irtisanomissuojan ja määräaikaisuuden perusteiden heikentämisessä on myös oikeudellisia ongelmia, jotka on selvitettävä perinpohjin. Hän korostaa, että Suomen kansallinen lainsäädäntö ja EU:n oikeuskäytäntö edellyttävät lähtökohtaisesti työntekijöiden yhdenvertaista kohtelua.

–SAK:n arvion mukaan esitetyt heikennykset ovat ongelmallisia niin perustuslain kuin EU- ja ILO-tason sääntelyn näkökulmasta. Tämä on syytä selvittää tarkoin ennen kuin mahdollisia lakialoitteita viedään eteenpäin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmoitti aikaisemmin lauantaina kutsuneensa muun opposition koolle ensi viikoksi. Rinteen mukaan tavoitteena on jättää välikysymys hallituksen kaavailemista irtisanomissuojan heikennyksistä.

–Haluamme jättää välikysymyksen siitä, miksi nuorten ihmisten tulevaisuuden uskoa halutaan horjuttaa, miksi epävarmuutta ja näköalattomuutta sekä pelkoa tulevaisuuden suhteen halutaan lisätä, miksi Orpo ja Sipilä haluavat edelleen lisätä jännitteitä työmarkkinoilla toimimalla yksipuolisesti työnantajien asiamiehinä, Rinne sanoi puheessaan SDP:n puoluevaltuustossa.

Ay-liike on viime päivinä varoittanut useampaan otteeseen poliittisista lakoista, jos hallituksen aikeet muun muassa irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä toteutuvat.

Lue lisää:

Antti Rinne kutsui opposition koolle: ”Suomalaiset olivat varmoja, ettei enää lisää keppiä ole tulossa - mutta mitä vielä!”

Kokoomuslaisen ulostulo: ”Toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä”

Ay-liikkeestä ärähdys hallitukselle: ”Tulemme selvittämään valmiutta poliittiseen lakkoon”

Hallitukselle varoitus poliittisista lakoista – PAMin Selin Ylelle: Mielenilmaukset väistämättömiä, jos hallitus etenee

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Eikös se lähinnä SAK ole, joka hallitusta painostaa. Kuuluisaan kolmikantaankaan ei yrittäjien järjesöjä aikanaan huolittu, olisiko ollut SAK:n vastutustuksen vuoksi.
Nuorten tulevaisuuden epävarmuus on nyt sitten nostettu keppihevoseksi, kun asiaan todella halutaan muutosta. Kymmenkuntaan vuoteen pysyvän työttömyyden tuoma epävarmuus ei SAK:ta juuri ole kiinnostanut siinä muodossa, että toteuttamiskelpoisia ehdotuksia olisi kuultu, ei kyllä nytkään. Olipa yritys mikä hyvänsä, SAK:n ja SDP:nkin mielestäse on väärin sammutusyritys.
Vaatii suorastaan sairasta mielikuvitusta väittää, että tulos olisi halpatyövoiman työsuhteiden ketjuttaminen kun vakavat yrittäjät etsivät itselleen pysyviä työntekijöitä, mutta pienemmällä irtisanomisriskillä. Ei vaan ole mahdollista maksaa yleisen työehtosopimuksen mukaista palkkaa ihmiselle, joka vain oleilee työpaikallaan sopimuksen määrittelemät tunnit, ja päälle päätteksi sanoo, että saamansa palkka on korvausta menetetystä vapaa-ajasta.

Teijo Myllylä

Haliitus kyykyttää. Kuka palkansaajista diggaa kikyä. Miljonääri sipilä on tyhmä kun luulee että asia unohtuu. Menköön kepuineen kempeleelle. Ei montaa kiinnosta. Saa varmaan rajut kiksit kun muistelee hallintorekisteriä, opiskeljoiden, eläkälisten ja työttömien kyykyttämistä. Harkimon esiintulo on raikas, saa nähdä mitä tuo tullessaan.

Juha Koponen

..on mennyt usko tuohon SAK:n kantoihin. Pääasiassa ollaan SDP:n kannalla, oli kysymys vaikka siitä, että pitkäaikaistyöttömyys saataisiin pienemmäksi kun tehdään mahdottomaksi kotona makoilu ja on pakko mennä ainakin hakemaan töitä!
SAK:n pitää olla työttömyyden lopettamista tukemassa, eikä poliittista peliä pelaamassa siitä kuinka näitä vuosia kotona löhöämässä olleita voidaan käyttää poliittisena pelinappulana...

Simo Tamminen

Yritystuki ja pienyrittäjät ovat toisistaan aivan eri maailmasta. Kyllä sen kaikki, myös Eloranta, ymmärtävät. Eloranta ja myös muut "Antit" kyllä tiedostavat, että pienyrityksille on annettava paremmat mahdollisuudet työllistää. Virkansa puolesta he puhuvat puutaheinäluomaa.

Joni Rikkola

Pienyrittäjät ovatkin useimmiten itse työväestöä. Eli oman firmansa työntekijä. Kyllä menisi pienyrittäjillä hyvin, jos suunnattaisiin sinne samat rahat kuin suuryrityksille verokiekkailuineenm pääomituksineen (talvivaara), yrtystukineen ja infroineen yms . n.20mrd vuosi. Kun katsoo miten pääministeri on kasannut omaisuutensa se avaa silmät .Ja kun seuraa mukulan firmaa joka ei tuota mitään, mutta saa jatkuvasti valtion kautta miljoonia ja muksut siellä jo SOTErahastamassakin jo vastoin lakiakin. Ne kun ei tajua että rahalle pitäisi antaa jotain vastikettakin. Kuin isänsä

Mauno Strandén

Kaikki pikkuyrittät joilla ei ole varaa pitää kirjoillaan omia juristeja on nyky tilanteessa heikoilla jos tekevät väärän rekrytoinnin, koska yrittäjät on kilpailutilanteessa ja huono valinta on liian kallista, jopa tuhoisaa!
Eihän urheilussakaan valita pystymetsästä joukkueeseen, onko pystyvä vai ei!
Uskon, että eniten pelottaa ay liikettä ja vihervasemmistoa, se, että työttömyys pienenee? Sehän olisi katastrofi nykyisen heidän kaakatuksen jälkeen?
Vasemmistotaustainen ay yrittäminen on verovapaata ja jopa miljardi voittoja ei sijoiteta yrittämiseen, vaikka he tuntuu puheissaan olevan maailman parhaita yrittämisen asiantuntijoita? Heidän erittäin suuret firmat meni kanttuvei, vaikka oli maailman parasta asiantuntioita heidän firmat täynnä? Nyt on helpoista olla toisten kukkarolla.

Mauno Strandén

Minä olen tajunnut ihan itse jos työt loppuu on haettava uusi paikka jo töissä ollessa, se on hyvä käyntikortti uuden paikan saamiseen! Ja jos luulee olevansa fiksumpi kuin työnantaja, pistää oman yrityksen pystyyn, silloinhan ei voi muuta kuin onnistua!
Olen senkin tehnyt ja onnistunut! Sen jälkeen taas kaikki halusi töihin, silloin tajusin kupletin juonen ja molemmat oli tyytyväisiä!

Seppo Simonen

Viime hallituskaudella jossa Sosiaalidemokraatella oli vastuu ministeriöt tuli 100000 siis satatuhatta työtöntä lisää.
Tällä hallituskaudella jo kolmessa vuodessa on kiritty työttömyytä pois 90000 Antti Rinne huutaan kurkku suorana että väärin on mennyt.
SDP-n puheenjohtaja Antti Rinteen ohjaama on Jarkko Eloranta SAK puheenjohtaja joka järjestää polittisia lakkoja ja mielenosoituksia maan hallitusta vastaan.
Hallituksen hyvää tarkoittava toimenpide nuorten työllistämiseksi on väärin tehty voi pyhä yksinkertaisuus mitä ajatuksia viritellään punaisilla barrikaadeilla.
Jos palkansaajiin uppoa tämä Antti Rinteen ja Jarkko Elorannan syöttämä vyörytys niin jatko ei hyvältä näytä.

Mauno Strandén

Juuri noin Seppo Simonen! Urpilainen kaakatti 100 000 uudesta työpaikasta ja Rinne vielä lisäsi 100 000 uutta työpaikkaa? Kumpikaan ei toteutut tuli 100 tuhatta uutta työtöntä lisää?
Nyt tämä sama herra on lupaamassa taas vaikka mitä, kuun taivaalta?
Eihän se porukka pystyneet pitämään suuria omia firmojaan 2000 luvun vaihteessa pystyssä, ei edes omaa pankkiaan, jopa vakuutusyhtiö katosi, nytkö he osaisi jotain?
Rinne haluaa mahdollisimman ruuren virkamiesarmaadan maahan ja tietysti valittaisiin jäsenkinjan mukaan!

Pentti Westerholm

"Miksi hallitus kiusaa kaikkein heikompia eli työtömiä yrittämällä kaikin keinoin työllistää heitä?Miksi taas nöyryytetään ihmisparkoja pelottelemalla työhön joutumisella .On jo muutenkin niin vaikeaa"
Näin kirjoitti eräs henkilö paikallislehdessä jospa tässä onkin se suurin ongelma?