Tiistai 16.7.2019

Nyt se on varmaa: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Luotu: 
25.4.2018 15:32
Päivitetty: 
25.4.2018 15:51
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrynen luopuu asemastaan keskustan kunniapuheenjohtajana ja ehdottaa Keminmaan Keskustaseuran jäsenille yhdistyksen lakkautusta.
|

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen ilmoittaa palaavansa eduskuntaan kesäkuussa. Keskustan jäsenyydestä hän aikoo luopua.

– Olen nyt päättänyt palata eduskuntaan alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti kesäkuun alkupuolella, Väyrynen kommentoi tiedotteessaan ja blogissaan suunnitelmiensa edestakaista muuttumista.

– Muodostan oman eduskuntaryhmän. Toivon, että Kansalaispuolueen tilanne on siihen mennessä selkiytynyt siten, että se voisi olla Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä.

Väyrynen ilmoitti jo aiemmin, että hän ei sittenkään haasta keskustan puheenjohtajaa, pääministeri Juha Sipilää Sotkamon puoluekokouksessa. Väyrysen mukaan hänen viimeinen yrityksensä sovitella tilannetta Juha Sipilän kanssa kariutui viime viikonloppuna, mikä ”jää Suomen poliittiseen historiaan merkittävänä käännekohtana”.

– Ilmeisesti se sinetöi minulle niin rakkaan Keskustan kuihtumisen pienpuolueeksi, hän uskoo.

– Kun en usko Keskustan enää palaavan aatteellisille ja poliittisille juurilleen, luovun asemastani sen kunniapuheenjohtajana ja ehdotan Keminmaan Keskustaseuran jäsenille, että lakkautamme yhdistyksen.

Väyrysen mukaan hänen aiempi päätöksensä paluun lykkäämisestä oli osin kädenojennus keskustan johdolle, "joka oli huolissaan siitä, että paluuni eduskuntaan saattaisi vaikeuttaa sote- ja maakuntauudistusten toteuttamista". Nyt Väyrynen kokee, että hänellä ei enää ole velvollisuutta auttaa hallitusta.

– Minulla ei ole enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä etenkään sen jälkeen kun Keskusta jääräpäisesti jatkaa omaksumallaan uusliberaalilla linjalla. Sen vuoksi uudistus meni alusta pitäen vikaraiteille, eikä sen myöhemmästä korjaamisesta ole takeita, Väyrynen sanoo.

Väyrysen päätös jättää hallituksen enemmistön eduskunnassa aiempaakin pienemmäksi.

Väyrysen paluu eduskuntaan on ilmoitusasia, sillä hänet valittiin eduskuntaan vuonna 2015, mutta hän jatkoi työtään Euroopan parlamentissa. Hänen tieltään eduskunnasta väistyy nyt keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, joka nousi Väyrysen korvaajaksi varakansanedustajan paikalta. Lue lisää: Mikko Kärnälle tulee lähtö eduskunnasta

LUE MYÖS: Paavo Väyrynen: ”Tämän jälkeen on kaikille täysin selvää, kenen on vastuu keskustan vaalitappiosta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Heikkilä

Hallituksen romahtaminen olisi hyvä asia, se ei ole saanut kuin tuhoa aikaan, ja köyhiä ja työttömyyttä, ja valtion yhä kasvavaa velkataakkaa, seuraaville sukupolville. Ei siis mitään hyvää. Venäjä on Suomen naapuri, ja olemme itäinen kansa. Länsi on tuolla kauempana, paljon kauempana.

Reijo Heikkilä

Paavo on isänmaan asialla. Suomijuna on ajettu väärille raiteille, jossa loputtomasti ongelmia. Viereinen raide on idän raide, se mahdollistaa työpaikkojen saannin ja muuta mukavaa tämän länsisotkun sijaan. Nord stream 2 rakennetaan, se tietysti eu,ta harmittaa. Kaasunsaanti on turvattu myös (suurvenäjällä, kauniiseen odessaan) jne.

Nita Hillner

Paavosta saattaa vieläpä tulla Suomen konservatiivien johtaja. Vaikka olen monesta asiasta täysin vastakkaista mieltä Paavon kanssa, niin on häntä pakko kuitenkin ihailla. Hän on sinnikäs ja peräänantamaton ihminen, joka ei luovuta koskaan.

Tapio Mäkeläinen

Taisto on niin oikeassa kuin olla voi. Paavo on ollut sivussa Manun valinnasta asti vaikka yritystä ei ole puuttunut. On sekin saavutus kun häviää kaikki pyrkynsä, mm 4 kertaa pressanvaalit. Toinen itään kumartaja eli Laakso, on pohjilla myös.
Positiivinen juttu on lausuntoautomaatti Kärnän poistuminen.

Rauno Tarkia

Väyrynen on ilmoittanut olevansa oppositiossa sekä hallitusta, että oppositiota vastaan. Hän on lisäksi ilmoittanut olevansa valmis ennakkoluulottomasti(?) yhteistyöhön kaikkien hänen kanssaan samaa mieltä olevien kanssa. Olen näkevinäni tässä ristiriidan ja umpikujan. En jaksa uskoa, että Suomesta löytyy riittävästi kannatusta palaamiseen Kekkosen aikaiseen agraariyhteiskuntaan.

Risto Salonen

Paavo tuntuu olevan oppositiossa kaikkia vastaan.
Jonkinlaista säätelyä tarvittaisiin näihin sinne-tänne pomppimisiin. Jos on valittu parlamenttiin, niin pysyy siellä ja jos Eduskuntaan, niin sitten siellä. Ei voi olla tuuliviirinä molemmissa. Joku aikarajoitus esim 3 kuukautts vaalin jälkeen pitää sitoutua toimimaan jommassakummassa ei molemmissa tilanteen mukaan.
Tällainen Väyrysen tapa ei vaikuta pelkästään Paavoon vaan myös kahteen varamieheen.
Paavo on kuin hemmoteltu perheen ainoa lapsi: kiukuttelee, jos ei saa haluamaansa ja kieltäytyy leikkimästä muiden kanssa, jos muut eivät leiki hänen tavallaan. Narsistit ovat vaarallisia.

Jussi Keskinen

Kaikki kapulat Juha Sipilän rattaisiin on oiken, sillä en ole eläissäni nähnyt noin valheen ja kierouden kyllästämää miestä: Enkä muuten tunne ketään joka pitäisi häntä rehti-miehenä. Ketku mikä ketku ja nyt Kepu saa maksaa siitä hintaa.

Hyvä Paavo.

Risto Mäkinen

Ikävä, että Paavo jatkaa katkerana taistelua Juha Sipilää kohtaan. On selvästi kateellinen kuinka Sipilän johdolla maan talous on saatu kääntymään oikeille raiteille. Sipilän mahtava ominaisuus on se, että hän ei ole galluppien orja eikä anna niiden ohjat hallitus strategiaa, joka sekin on tähdätty pidemmälle kuin yhteen vaalikauteen. Tottakai oppositiota kannattavat kehuvat Paavoa minkä ehtivät hajottaakseen hallitusrintamaa.
Paavo voisi mennä hetkeksi peilin eteen ja miettiä miksi hänen suunnitelmansa eivät koskaan toteudu oli ne sitten huonoja tai vähemmän huonoja

Kari Kallio

#20 "Paavo voisi mennä hetkeksi peilin eteen ja miettiä miksi hänen suunnitelmansa eivät koskaan toteudu oli ne sitten huonoja tai vähemmän huonoja.."
Kuka pysyy enää Paavon perässä, kun mieli muuttuu saman päivän aikana moneen kertaan. Ihme soutaja-huopaaja. Kolina ja pärske on melkoista, mutta vene ei liiku minnekään! Tuohan on silkkaa viihdettä, eikä mitään muuta!
Ennakoitavuus on nolla tai alle sen. Siitä seuraava uskottavuus nolla tai alle sen.

Aulis Piirainen

Tere tulemast Paavo, Soome riigikogu = Suomen eduskuntaan. SINUA tarvitaan nyt SO-TEn kaatamiseen ja kokoomuksen kepittämiseen. Tuo Sipilä on kyllä ja valitettavasti antanut liikaa "löysää ja periksi" kokoomuksen poliittiselle johdolle. No eihän "umpiviheriköltä" ja sanosko "pikku pululta" vois kauhalla vaatiakkaan, kun lusikalla on annettu, ainakin tätä poliittista päätöksentekoa ja sen koneistoa! Muutenkin on pienellä lusikalla mies tj. - tehtävissä Suomi OY/AB:ssä.

Reijo Heikkilä

Suomi ei ole oikealla tiellä. Uskokaa hyvällä. Tämä ei ole oikea tie. Laskin, että monta sukupolvea on helisemässä näitten nykyongelmien takia, joita eu, ja euro aiheutti, ja jatkuvasti aiheuttaa lisää.. En usko, että nykymeno voikaan kestää kauan, eu, ja euro hajoaa 100% varmuudella, halusitte sitä tai ei. Tulen sitten tänne hyppimään pöydälle, kun on se pävä.

Reijo Heikkilä

Sotesta, tulevasta sotesta en muuta tiedä kuin sen, että kaikkein pienituloisin kansa on kärsivänä tahona oikein kunnolla. Hankalaa on, ja lääkäriin pääsy pitkän odotuksen päässä. Siinä se, mitä tiedän, ja uskon. Ei hyvälle näytä.

Timo Virtanen

Miten niin varma ? Paavo ehtii jo muuttamaan mieltään pariinkin kertaan ennen kesäkuuta. Vetää huulesta vaan herkkäuskoisia. Ja sitäpaitsi näyttää siltä, ettei paluu ole lainkaan Väyrysen vallassa. Lakimiehet tuntuvat olevan toista mieltä.

Reijo Heikkilä

Sipilä on saanut paljon tuhoa aikaan. Tietysti olisi ollut mahdollisuus toisilla sanoa, että me emme lähde tuohon touhuun mukaan. Esim, aktiivimalli. Oliko järkevää ajaa tällaista hulluutta. Mikä saa päättäjät tällaista tekemään.? Minä tiedän, mutta olisihan se mukavaa, jos tähän vastaisi itse nämä jotka tätä aktiivimallin hulluutta ajoivatkin.

Reijo Heikkilä

Sipilä on mies, joka ei ole koskaan puhunut Suomen valtion velkamäärästä, että se on kauhistuttava. Kempele tyhjeni pakolaisista nopeasti, kun Sipilän sukulaistyttö olikin raiskaajan uhri. Kyllä tyhjeni kempele nopeasti pakolaisista. Oman talonsakkin lupasi pakolaisten käyttöön, sekin meni höpön löpöksi, ainoatakaan pakolaista ei siellä ole. Tällainen mies on Sipilä. Yrityksiä suosiva kapitalisti.