Tiistai 18.6.2019

Tämä soppa ei lopu syömällä: Sote pakottaa sittenkin yhtiöittämään, EVA väittää

Luotu: 
24.4.2018 20:15
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Yhtiöittääkö vaiko eikö?
|

Kiistely sote-uudistuksen synnyttämien liikelaitosten yhtiöittämisestä ei ole ohi. Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) mukaan EU-tuomioistuimen Slovakiaa koskeva ennakkoratkaisu pakottaa yhtiöittämiseen, Talouselämä kertoo.

Hallitus ja oppositio ovat kiistelleet asiasta, ja EVA:n julkaisu asettuu opposition linjoille. Liikkeenjohdon neuvonantaja Bo-Erik Ekström, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto ja Borenius Asianajotoimiston asianajaja Asko Lindqvist katsovat Reilun pelin vartija -julkaisussaan, että maakuntien sote-palveluja tuottavat liikelaitokset voidaan sittenkin joutua yhtiöittämään.

Arvio perustuu Slovakian sote-järjestelyä koskevaan EU-tuomioistuimen ratkaisuun. Ekströmin, Haaviston ja Lindqvistin mukaan ratkaisusta seuraa, että maakunnat eivät voi käyttää liikelaitoksia suoran valinnan sote-palveluiden tuottajina ilman merkittävää valtiontukiriskiä. Liikelaitos ei esimerkiksi voi mennä konkurssiin. Kolmikon mukaan tämä muodostaa lainvastaisen valtiontuen.

Esitys valinnanvapauslaiksi ei sisällä yhtiöittämisvelvollisuutta tai yhtiöittämiskieltoa. Perustuslakivaliokunta totesi viime vuonna, että silloisen sote-uudistuksen sisältämä pakkoyhtiöittäminen on ristiriidassa perustuslain kanssa. Esitystä muokattiin siten, että pakkoyhtiöittäminen poistui.

Oppositiopuolueet vaativat taannoin hallitusta lähettämään sote-lait EU:n tarkastettaviksi Slovakia-tuomion vuoksi. Hallitus kieltäytyi ja pääministeri Juha Sipilä ihmetteli, että samat tahot, jotka esittivät suurta kritiikkiä ensimmäiselle valinnanvapausmallille, jossa oli yhtiöittämisvelvollisuus, ovat kriittisinä myös nyt, kun yhtiöittämisvelvollisuus on poistettu.

– Nyt se yhtiöittäminen on jätetty pois perustuslakivaliokunnan vaatimalla tavalla, ja samaan aikaan on huolehdittu kilpailuneutraliteetista [jota alkuun haettiin yhtiöittämisellä]. Sen takia hallitus ei näe tarpeelliseksi EU-notifikaatiota. Sen notifioinnin lopputulos voisi korkeintaan olla se, että pitäisi yhtiöittää, Sipilä arvioi taannoin.

Hän vaati oppositiopuolueita päättämään, haluavatko nämä, että on yhtiöittämispakko vai että ei ole.

Lue lisää: Suomen sote osui nyt keskelle EU-mylläkkää – Opposition vaatima syynäys käytännössä hyödytön

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

EU itse ei vaadi julkisten terveyspalveluiden yksityistämistä tai yhtiöittämistä, terveydenhuoltopalvelut ja koulutus saivat armon WTO -neuvotteluissa jäädä yksityistämis ja yhtiöittämispakkojen ulkopuolelle valtioden liikelaitoksiksi jotka voivat tuottaa itse palvelunsakin ja saada valtion tukia niin että eivät mene konkurssiin ja näin aivan aivan laillisesti.

Suomen oma, huono ja outo hankintalainsäädäntö vuodelta 2007 sen sijaan on ongelma ja muut EU - maat eivät aivan vastaavaa tehneetkään kuin Englanti ja Suomi. Perustelut silloiselle lainsäädännölle olivat totaalisen absurdeja ja todellisuudelle muutenkin vieraita.