Torstai 18.7.2019

Radikaali esitys Suomen hävittäjiksi: ”Kaksi konetta”

Luotu: 
27.4.2018 11:06
  • Kuva: Ilmavoimat , Lapin Lennosto
    Kuva
    Suomen 64 Hornet-konetta korvataa uusilla hävittäjillä ensi vuosikymmenellä.
|

Suomen jättimäinen hävittäjähankinta nytkähtää tänään eteenpäin, kun Suomi toimittaa tarjouspyynnön viidelle hävittäjätoimittajalle Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin.

Sotilaalliset asiantuntijat tekevät valinnan, jossa painaa ennen kaikkea lentokoneen suorituskyky, mutta myös kustannusten ja ulkopolitiikan arvioidaan vaikuttavan poliittiseen päätökseen, jonka tekee lopullisesti eduskunta vuonna 2021. Arviolta 7–10 miljardin euron suuruisessa hankinnassa korvataan Suomen Ilmavoimien tällä hetkellä käytössä olevat 64 amerikkalaista Hornet-hävittäjää ensi vuosikymmenen kuluessa.

Tähän mennessä on puhuttu sitä, mihin yhteen hävittäjätyyppiin valinta osuu, mutta tänään Ylen ykkösaamussa nousi esiin myös malli, jossa hankintakokonaisuus jaettaisiin kahden eri hävittäjän kesken.

Kahden hävittäjän ajatuksen nosti esille taisteluvälineisiin erikoistunut asiantuntija Arto Pulkki keskustelussa, jossa oli mukana myös eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

Kisassa on mukana viisi monitoimihävittäjää: Boeing F/A-18 Super Hornet (USA), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia), Lockheed Martin F-35 (USA) sekä Saab Gripen (Ruotsi).

Kaikissa koneissa on hyviä puolia, mutta F-35 on niin sanotuilta häiveominaisuuksiltaan Pulkin mukaan ylivoimainen, eli tutkan on vaikea havaita sitä. Siitä pitää kuitenkin maksaa.

–Jos ajatellaan Suomea, me teemme koneilla pääsääntöisesti valvonta- ja tunnistuslentoja. F-35:llä rauhanaikainen käyttö on ylivoimaisesti kalleinta näistä vaihtoehdoista. Se on sillä tavalla meille huonoin vaihtoehto. Jos ajatellaan, että syntyy sotilaallinen kriisi, siinä ehkä F-35 on ainakin nykyisessä tilanteessa selkeästi ylivertainen näihin muihin, Pulkki arvioi radiossa.

Hänen mukaansa monet maat käyttävät ”F-35:ttä erittäin kehittyneenä sensorijärjestelmänä” ja jotain toista konetyyppiä ”aselavettina”, joka siis kykenee kantamaan raskasta aseistusta. Toisaalta esimerkiksi ruotsalainen Gripen on Pulkin mukaan F-35:n tapaan teknisesti hyvin kehittynyt, vaikka se ei olekaan häivehävittäjä.

Pulkilta löytyy ratkaisu kustannuspuolen ja suorituskyvyn optimointitehtävän ratkaisemiseksi:

–Jos pelkästään suorituskykyä katsotaan ja paljonko rahaa laitetaan, meidän kannattaisi ostaa kaksi konetta.

Salolaisen mukaan tällaista ei ole pohdittu eduskunnassa, mutta kertoo jututtaneensa hankinnan tiimoilta amerikkalaista sotilasasiantuntijaa, joka oli sanonut, ettei ”panisi kaikkia munia samaan koriin”, eli tulisi ottaa huomioon myös miehittämättömät lentoaseet.

Lue myös: Suomen hävittäjähankinta: Kahden koneen mallille tyrmäys – F-35:n kustannukset auki

Jo 1990-luvun alussa Hornet-päätöstä tekemässä ollut kansanedustaja muistuttaa hankinnan poliittisesta ulottuvuudesta.

–On aivan totta, että tällä hankinnalla on myös ulko- ja turvallispoliittinen ulottuvuutensa. Kun aikanaan Suomi hankki Hornetit, sillä on ollut valtava ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys. Se on lähentänyt meitä Yhdysvaltoihin ja se on lähentänyt meitä Nato-harjoituksiin. Korostan sitä, että tässä nyt ei hankita pelkästään konetta. Konehan on pelkkä lavetti, johon sitten sijoitetaan erilaiset asejärjestelmät. Se, että me olemme voineet saada Yhdysvaltain kaikkein hienoimpia asejärjestelmiä meidän Horneteihin, samoja joita Nato voi käyttää, sillä on ollut valtava merkitys, kansanedustaja Salolainen sanoo.

Puolustusministeriö informoi tarjoustilanteesta tänään iltapäivällä puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) johdolla.

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

" ja ulkopolitiikan arvioidaan vaikuttavan poliittiseen päätökseen"

Hauska tapa sanoa toisella tavalla, että rähmällään ollaan ja ostetaan ne kalliit F-35 koneet vaikka ne eivät edes lentäsi. Uuden Suomen kommentoijat taisivat olla aika hyvin kartalla jo 2008 jolloin väittivät että varmasti ostetaan nuo järjettömän kalliit F35 koneet, mitä lie sopimuksia tustalla.

Esa Aaltonen

Toivottavasti Trump on avannut silmät ja tuolla ulkopolitiikalla tarkoitetaan eurooppalaisia kumppaneita. USA:ssa on termi "runover", jota käytetään etulinjamiehistä joiden yli vastustaja juoksee. Sellaiseksi Suomen ei pidä ruveta, vaan palauttaa puolueettomuusstatuksensa ja osoittaa naapureille, ettei se enää suostu muiden valtojen astinlaudaksi venäjää vastaan.
Täällä Sveitsissä on ihmetelty jo pitkään, että miten fiksu kansa jonka valtava enemmistö ymmärtää tämän Nato/USA astinlautariskin ja siksi vastustaa Natoa ja muita sotilaallisia liittoja, antaa Natottaja kentsujen ja heikon itsetunnon omaavien poliitikkojen viedä maataan Natoon. Täällä olisi jo moneen kertaan pistetty pystyyn kansanäänestystä ja potkittu niin poliitikot kuin kenralitkin pihalle!

Heikki Paananen

Pitkän linjan poliitikkoa KE Salolaista kannattaisi ehkä kuunnella enemmänkin. Hänellä on usein ennenkin ollut hyvin viisaita ajatuksia. Tämäkin on sellainen, joka pitäisi ainakin punnita tarjouspyyntöjä muotoiltaessa.

F-18 ja JAS. Ei huono kombinaatio?

Juhani Harjunharja

http://juhaniharjunharja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254489-postia-presiden...

Onnittelut Suomelle, joka viettää tänään 27.4.2018 itsenäisyytensä ajan viimeisen sodan lopetuspäivää; Lapin sota päättyi Suomen ainoana voittoisana sotana 27.4.1945, jolloin Natsi-Saksan joukot ajettiin pois Suomen Lapista. Tämänkin tapahtuman muistoksi Lapista on syytä tehdä demilitarisoitu maakunta. Eläköön RAUHA, YSTÄVYYS ja YHTEISTOIMINTA kaikkien maiden kansojen kesken!

Postia presidentille

Utsjoki 26.04.2018

Suomen tasavallan presidentille, Sauli Niinistö

Asia: Lapista rauhan ja kestävän kehityksen demilitarisoitu maakunta

Herra tasavallan presidentti, pyydän ystävällisesti Teitä huomioimaan oheisen kansalaisaloitteeni ja saattaamaan sen viralliseen käsittelyyn
niissä valtiollisissa elimissä, joille se erityisesti tämän luonteisen päätöksentekoon kuuluu.

Lapista rauhan ja kestävän kehityksen demilitarisoitu maakunta

Kansalaisaloite Suomen tasvallan presidentille, valtiovallalle ja Arktiselle neuvostolle

Viime aikoina on taasen nostettu puheenaiheeksi "suursotaharjoitukset", mitkä syystäkin aiheuttavat monella tapaa mieliharmia ja erilaisia pelkotiloja
Suomen kyvystä säilyttää rauhaa rakastavan ja sotilaallisesti puolueettoman maan mainetta ja taitoa toimia konfliktien ulkopuolella sotkeutumatta
ulkomaailman aggressioihin. Jotta maamme maine ja kyky toimia ristiriitoja ratkovana ja aggressioita vähentävänä voimana, on Suomen syytä nostaa
pitkästä aikaa niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin puheenaiheeksi demilitarisoidut alueet maalmanrauhaa tukevina alueina.

Meillä on Ahvenanmaan maakunta vankkana esimerkkinä siitä, että demilitarisointi on aina mahdollista ja aina myös suotavaa. Ahvenanmaan maakunta
esimerkkinä Suomen on nyt syytä ryhtyä muodostamaan Lapin maakunnasta vastaavaa demilitarisoitua aluetta rauhoittamaan samalla koko Pohjois-Kalottiamilitarismin tyhmyydeltä. Toki tulli ja rajavartiosto voidaan säilyttää, mutta muutoin Suomi voi neuvotella EU-maana olemaan erinomaisena esimerkkinäEU:n rauhantahtoisesta luonteesta; EU:nhan piti olla myös suuri rauhanprojekti. Suomi voi samalla neuvotella asian myös muiden naapurivaltioiden,
Venäjän ja Norjan kanssa. Tästä Lapin demilitarisoinnin toimeenpanosta ja kansainvälisestä tunnustamisesta Suomi voi neuvotella myös USA:n kanssa,
jolloin asia voidaan nostaa helposti myös YK:n agendalle.

Kun Lappi saadaan sitten demilitarisoiduksi alueeksi ihan kansainvälisin säädöksin, Suomen puolustusvoimien rahoitusta voidaan samalla järkevöittää
ja luopua noista yltiöpäisistä ja ylimitoitetuista miljardien sotavälinehankinnoista niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Kun Lapin demilitarisoitu
alue on samalla YK:n kansainvälisessä hoidossa vankoin sopimuksin, voivat naapurivaltiot omien rajojensa sisällä yksissä tuumin huolehtia siitä,
että Suomen Lapin rajoja ei loukata, ei maalta, mereltä kuin ei ilmastakaan.

Esitän tämän aloitteeni Suomen eduskunnalle, hallitukselle ja erityisesti presidentille sekä Arktiselle neuvostolle toimeenpantavaksi hankkeeksi
rauhan ja kestävän kehityksen nimissä.

Jussi Saniola

#6

Hyvä Juhani, oikein mukavaa että sinulla on tuollaisia ajatuksia. Ne tuovat niin mainiosti mieleen Neuvostoliiton ja DDR:n, tulee ihan kaihoisa mieli. Ystävällisiä aseita, ja kun kaikki hyräillään yhteen ääneen niin tulevaisuus on turvattu. Mahtavaa.

Mutta. On hyvä muistaa että Lapissa on puolustettu omaa maata aina. Ja se että sinä ajttelet tuolla tavalla on hyvä merkki siitä että Suomessakin vielä ihmiset saavat vapaasti ilmaista omia (aika erikoisia) mielipiteitään. Tee kansalaisaloite, mutta älä IKINÄ kuvittele ymmärtäväsi miten lappilaiset ihmiset ajattelevat.

Jussi Tuusa

Kun F35:n status on se, että hankinta+elinkaarikustannuksiltaan järkyttävän kalliin järjestelmän suorituskyky on kyseenalainen (varsinkin hävittäjätorjuntaan), voisi harkita seuraavaa konseptia:
1) Hankitaan n. 50 konetta neljän muun ehdokkaan joukosta ja jos valinta ei kohdistu Super-Hornetiin, säästetään lentotunteja 2-3 Hornet-parvelta (8-12 konetta) ja/tai ostetaan kone-/varaosatäydennystä USA:sta sen luopuessa C/D -sarjan Horneteista.
2) Odotetaan 10-15 vuotta ja katsotaan, miten F35:n käy ja sillä aikaa säilytetään Ilmasta-pintaan-vaikutuskyky (JASSM etc) Hornet(em. 2-3 parvea)/Super-Hornet-alustalla. Tehdään tämän jälkeen ratkaisu, täydennetäänkö 60+ -konemäärään kilpailun voittajalla vai hankitaanko ilmasta-maahan/tilannekuvakoneeksi toinen tyyppi, kuten F-35.