Torstai 27.6.2019

Jan Vapaavuorelta armottomat haukut hallitukselle: ”Edes Sipilä-Orpo-Terho ei voi tätä sivuuttaa”

Luotu: 
17.5.2018 13:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on vastustanut äänekkäästi hallituksen sote- ja maakuntauudistusta. Arkistokuva.
|

Hallitus ei voi sivuuttaa pääkaupunkiseudun yhteistä lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta, katsoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) blogissaan. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten mukaan uudistusta ei tule hyväksyä esitetyssä muodossa.

Jo aiemmin julkistettu lausuntoesitys hyväksyttiin tiistaina pääkaupunkiseudun poikkeuksellisessa yhteiskokouksessa, joka järjestettiin uudistuksen takia.

Vapaavuori kannustaa hallituspuolueita toimimaan ja kaatamaan ”historiallisen huonon uudistuksen”. Hän syyttää hallitusta siitä, ettei se aiemmin ole kuullut kaupungeilta saamaansa toistuvaa kritiikkiä. Esimerkiksi Helsingin kaupunki on antanut yli 20 lausuntoa ja lisäksi kompromissiesityksiä.

–Itse asiassa näihin vakavalla mielellä esitettyihin huoliin ei pääsääntöisesti ole edes pyritty antamaan vastauksia. Samoin on käynyt lukuisien muiden asiantuntijoiden esittämälle kritiikille – kaupunkitutkijoista HUS:iin, suurista kaupungeista Raimo Sailakseen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Helsingin valtuuston, kuuden suurimman kaupungin ja 21 suurimman kaupungin yhteiset kannanotot on ohitettu olankohautuksin, Vapaavuori syyttää Puheenvuoro-blogissaan.

Vapaavuoren mukaan hallitus pyrkii ”vaitiolollaan vaientamaan itselleen kiusallisen keskustelun”.

–Jos keskusteluun on ylipäänsä osallistuttu, silloinkin on arvioitu uudistusta vastustavien motiiveja – rimanalitus, johon syyllistytään yleensä, kun asialliset argumentit loppuvat – tai lauottu perustelemattomia latteuksia ”koko maan edusta” tai että ”uudistusta on yritetty jo 15 vuotta”. Tällainen toiminta ei ole kunniaksi demokratian mallimaaksi julistautuneelle Suomelle.

Vapaavuoren mielestä ”koko pääkaupunkiseutua ei noin vain voi viilata linssiin”, eikä hallituksen mallia voi korjata pienin muutoksin, sillä se on toimintalogiikaltaan ”modernille maailmalle vieras”. Hän muistuttaa, että kyse on historiallisen suuresta hallintoremontista, jota ”hallitus yrittää runnoa läpi erittäin pienellä eduskuntaenemmistöllä, hirvittävällä kiireellä ja korviahuumaavassa hiljaisuudessa, vastoin jyrkkää ja laajaa yhteiskunnallista kritiikkiä”.

–Koko pääkaupunkiseudun 1,2 miljoonaa ihmistä edustavien valtuustojen jymäkkää lausuntoa ei kuitenkaan voi edes Sipilän-Orpon-Terhon hallitus sivuuttaa. Näen kuitenkin jo sieluni silmin, miten hallitus pyrkii tästä pyristelemään irti. En yllättyisi lainkaan, jos hallitus nyt askartelisi Uudellemaalle jonkinlaisia siirtymäaikatarjouksia, valinnanvapauskokeiluihin liittyviä karkkirahoja tai joitain muita näennäisvastaantuloja. Pääkaupunkiseutua ei kuitenkaan voi tällaisilla silmänkääntötempuilla ostaa uudistuksen kelkkaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka-Emil Vanaja

Osallistuminen SOTE:n ja MAKU:n tuhoamiseen on jokaisen kansalaisen velvollisuus omaa kotimaataan ja kansansa tulevia sukupolvia kohtaan. Hämäräperäisten omaisuuttaan piilottelevien lahkolaismiljonäärien salaliittojen edessä emme voi alistua - yhteistä omaisuuttamme, isiemme rakentamaa yhteiskunnan terveydellistä turvaverkkoa raastetaan läpinäkyvin uudistusselityksin ulkomaalaisten sijoittajien omaisuudeksi pelkästä ahneudesta ja syvästä henkilökohtaisesta halveksunnasta kansaa kohtaan.

Kuisma Jussi

Kyllä voivat ,Herra, Vapaavuori ei huomaa kun asia on äänestetty eduskunnassa ja niin kuin Sipilä haluaa ja minkäs sille voi kun eduskunnalla on päätösvalta vieläpä demokraattinen kun äänestäjät ovat sen valineet

Mauri Gardin

Vapaavuorelle tämä on valtapoliittinen asia, jolla ei ole kovinkaan paljon tekemistä ihmisen sosiaali -ja terveyspalvelujen kanssa. Hän voisi keskittyä oman kaupunkinsa asukkaiden arjen parantamiseen: kohtuuhintaisia asuntoja (kaupungilla kaavoitusmonopoli), hiilen polton lopettaminen (Hki on jopa kasvattanut hiilen polttoa), homerakennusten korjaus (Helsingissä eniten terveydelle vaarallisia, käytössä olevia rakennuksia) etc.

Nita Hillner

Tänään Hesarissa oli naiivi pääkirjoitus sote/maakuntauudistuksesta, jossa Hesari peesaa 100 % hallitusta. Helsingin Sanomista on tullut hallituksen puheentorvi. Toimiiko demokratia Suomessa enää ellei mediakenttä toimi vallan vahtikoirana? Onko Hesarin journalistisessa johdossa Keskustan väkeä?

Juha Malmi

Kyllä se Hesari on jaksanut meteliä pitää Sote-vastustajista ja tiistain PKS-tilaisuudesta ihan tarpeeksi. Tänään tuli vähän tasoitusta tasapuolisuuden nimissä. Se on vähän katsojan silmissä että mikä herättää huomiota ja mikä ei.

Juha Malmi

Vapaavuori on sitten tosissaan aloittanut pääministerikampanjansa.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta sitä kannatusta on jatkossa aika vaikea saada, kun ajaa härkäpäisesti vain omaa poliittista etenemistä ja toisaalta ainoastaan pääkaupunkiseudun etua Sotessa. Itse asiassa neljän melko hyvinvoivan kunnan asiaa. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten.

Vapaavuori ajaa niiden kuntien etua, joiden tulevaisuus näyttää kaupungistumisen myötä erittäin lupaavalta. Muu Suomi unohtuu. Muut suomalaiset unohtuvat. Miten tämä herra toimisi pääministerinä? Samalla lailla? Rikkaimpien etua ajaen.

Pääkaupunkiseudulla on aivan varmasti varaa antaa muutamia satoja miljoonia valtionosuusjärjestelmän kautta tasoituksena muille maakunnille ja kunnille, joista monet käyvät jo monet kamppailua elämästä ja kuolemasta. Kuihtuvista palveluista. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon osalta.

Kyse on Suomesta ja koko maan elinolosuhteiden turvaamisesta myös tulevaisuudessa, ei yhden alueen tai yhden poliitikon tulevaisuudesta.

Veikko Hintsanen

Sote ja Maku : Nollasummapeliä ?

Seuraava pääkaupunkiseudun kehittämisprojekti on jo aloitettu vuosia sitten taustalla. Odotetaan vain tämän nykyisen härdellin päätökseen saantia.

Raide ja raskas maantieliikenne tukemaan pääkaupunkiseudun kehittämistä.

Liikenneinfrabudjetit 95% maaliikenteen kehittämisiin, niin että voidaan ylläpitää Suomi on Saari liikennejärjestelmä..

Eli edellä mainitusta syystä suunnittelussa ja media pyörityksissä jo ”ylimääräiset ”raideliikenneinvestoinnit 20-30 miljardia.

Joilla pääsääntöisesti tuetaan pelkästään pääpääkaupunki ja joidenkin rannikkosatamien elinmahdollisuuksia Sisämaan -muun Suomen kustannuksella, lisäämällä EU tavoitteiden vastaisesti maantieliikenne volyymejä (raideliikenne terminaaleissa pääkaupunki seudulla käytännössä tulee tapahtumaan 80% siirto raideleveyksien erilaisuudesta johtuen maantieliikenteeseen-samoin mitä nyt laivoista maanteille)

Vuosaaren sataman valmistumisen n jälkeen (miljardi panostukset ,jossa valtio mukana niin sataman kuin maantie ja raideliikenne rahoituksessa -viimeisen 180 miljonaa euroa Äänekosken sellutehtaan liikennejärjestelyt Helsingin kautta vuosien 2016-2018 budjeteissa) maailmalla satamien liikenne on kasvanut 63% kyseisellä vv 2007-2017 ajanjaksolla.
Suomessa satamien liikenne on vähentynyt 3%
Helsingissä uusien infra ratkaisujen avulla kasvua 12,2% ( Vuosaaren satama ja niihin liittyvien maaliikenne yhteyksien miljardi panostukset)
Raumalla kasvua 46,2 % ( Järvi Suomen alueelta )
Kotkassa liikenne on vähentynyt 14,5% ( transit ja Järvi Suomen liikennettä Helsinkiin - )

Henri Järvi

hallitus kulkee idelogia edellä, niin kuin natsit saksassa, sama tarina uusi aika, kapitalistinen yli-ihminen ja poliittinen puoluerotu lyövät kättä ja sinusta tehdään pääoman orja, ihan laillisesti, sillä täytyyhän kaiken olla laillista, herran jestas, orjuudenkin toki

ideologia edellä kaadetaan kansallisvaltio ja katsotaan sitten paikataanko jotain, pääasia että saadaan jotain aikaiseksi, hihat heilumaan

ideologia edellä

Ari Ojala

Sillä aikaa kun pormestari Vapaavuori keskityy oman uransa ja egonsa näkyvyyden lisäämiseen ja pyrkimiseen kokoomuksen puheenjohtajaksi Helsingillä menee useassa asiassa heikosti.
-Länsimetron budjetti on ylittynyt jo 1000 000 000 € =tuhanella miljoonalla eurolla=miljaardilla. Kustannukset kaatuu Helsingille ja Espoolle. https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005629436.html
-Nuorten asunnottomuus on mittavaa ja alkoi nousta kun Vapaavuori oli asuntoministeri https://yle.fi/uutiset/3-6786371
-Vapaavuori haluaa lisää maahanmuuttajia vaikka nykyisetkään asuntoasiat ei ole hanskassa ja käskee muiden muutaa muualle https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/549499-vapaavuori-haluaa-lisaa...
-Terveysasemat ei toimi https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005683753.html
Näyttäs että pormestari Vapaavuorella olisi ajankohtaisia ja oikeitakin asioita hoidettavana, mutta asiat eivät vaan kiinnosta häntä. Näkyvyys puuttuu ja oma ura ei edisty.

Risto Nikander

Vapaavuori ainakin ajaa räväkästi jonkin etua, itsensä vai Helsingin, on epäselvää. Sopisi pörssiyhtiön toimitusjohtajaksi, jos muut kyvyt riittäisivät.
Kun varsinaisia isänmaallisia henkilöitä politiikasta puuttuu, (ehkä Sauli Niinistöä ja persujen Anssi Joutsenlahtea lukuunottanmatta), niin toivoisinpa Vapaavuorta Suomen itsevaltiaaksi. Varsinkin jos osaisi ottaa myös pienosakkaitten, Suomen kansalaisten, edut ja turvallisuuden huomioon. Lopettaisi ehkä myös veronmaksajien kustannuksella maahan tulon vyöryn, missä Niinistö on vain hiukan huomioinut omien kansalaistensa etua.