Torstai 27.6.2019

Kansanedustaja ihmettelee uusien vaalien demokratiavajetta: ”Onko tässä tapahtunut laskuvirhe?”

Luotu: 
17.5.2018 19:15
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
    Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) joutui vastaamaan demokratiahuoleen kyselytunnilla. Arkistokuva.
|

Huoli sote- ja maakuntauudistuksen aiheuttamasta demokratiavajeesta nousi tänään esille eduskunnan kyselytunnilla. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) joutui vastaamaan huoliin.

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r.) arvosteli uudistuksen nopeaa toimeenpanoa ja sitä, että muun muassa kaupunkien antamaa kritiikkiä ole otettu huomioon. Hän nosti esiin myös demokratiahuolen, josta on aiemmin puhunut muun muassa Nurmijärven kunnanjohtaja ja ex-kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.). Lue tarkemmin: Kokoomuslainen kunnanjohtaja huolestui uusista sote-tiedoista: ”Kustannukset lienevät rajut”

Uusi Suomi on kertonut aiemmin laskelmista, joissa ennakoidaan paikkojen jakautumista maakuntavaaleissa, jotka on määrä järjestää ensimmäistä kertaa lokakuussa. Lue lisää: Näin valta keskittyy Helsinkiin, jos Sipilän suunnitelma onnistuu

Maakuntavaaleissa koko Uusimaa on yhtä vaalipiiriä, kun eduskuntavaaleissa on Helsingin vaalipiiri ja Uudenmaan vaalipiiri.

–Uudenmaan demokratiavaje tulee olemaan huomattava. Yksi maakuntavaltuutettu tulee Uudellamaalla edustamaan 17 000 asukasta, kun esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vain vähän yli tuhatta asukasta, Rehn-Kivi sanoi kyselytunnilla.

–Onko tässä tapahtunut laskuvirhe vai mikä on tämän tarkoitus?

Ministeri Vehviläinen myönsi itsekin pohtineensa asiaa.

–Voin sanoa edustajalle, että olen sitä paljon myös itse miettinyt koko Uudenmaan osalta. Tämä on todella iso maakunta kaiken kaikkiaan.

Vehviläinen totesi, että välillä on väläytelty maakunnan vaalipiirien kahtiajakoa. Esimerkiksi Outi Mäkelä toivoo, että Uudenmaan maakuntavaalipiirejä olisi vähintään kaksi. Vehviläinen huomauttaa, että silloin vaalipiirien edustajat olisivat oman vaalipiirinsä asialla, vaikka maakunnalla on yhteinen järjestämisvastuu.

–Sen takia on parempi minun mielestäni, että maakuntapäättäjät edustavat koko maakuntaa ja huolehtivat koko maakunnan palveluista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kyösti Tomperi

Aiheellinen kysymys.

Jos oikein veikkaan, niin esimerkiksi Keski-Suomen kunnista puolet jää pois maakuntavaltuustopaikasta (Jyväskylä vie ainakin puolet).

Ja tätä kannattavat myös syrjäkylien edustajat. Ei kovin hyvä skenaario.

Jarkko Palmgren

Viimevuonna HS teki simulaation maakuntavaalien paikkajaosta. Tuo aukeaa vain tilaajille.
https://www.hs.fi/blogi/datablogi/art-2000005198831.html

Uudenmaan alueelta ei monestakaan kunnasta pääse maakuntavaltuustoon edustajaa. Semmoinen tulee laskemaan äänestysprosenttia edelleen. Toimimaton demokratia johtaa kansalaisten alisteiseen rooliin, siten ,että palvelut on jatkossa kauempana ja suremmissa yksiköissä kuin ennen. Tuossa maakunta- ja sote-uudistuksessa on kannattajilla ja vastustajilla pakosti näkemyksiä joita ei sanota ääneen. On vedonlyönti olettamuksia ,että mitenkä käy? Jos KEPU:n oletus on ,että kaikki reunakuntien äänestäjät alkavat äänestämään KEPU:a ,niin se on kyllä väärä olettamus. En usko, että lisää KEPU:n valtaa ,pikemmin hajottaa viimeisetkin.

Päivän paperisessa Iltalehdessä KEPU:n Ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen laukoo faktat pöytään. Kannattaa lukea. Nyt en ole kyllä mitenkään vakuuttunut Sipilän toiminnasta. Otti maahamme riesaksi kymmenet tuhannet irakilaisjätkät jne, Bernerin Taksi- uudistus lisää pimeiden ulkomaalisten laittomien ja laillisten raiskaajataksikuskien määrää. Taksin hinnat arvotaan , ja yksinäinen nainen saa 200 euron laskun ,mutta selviää siitä seksillä... jne. Jotenkin vaikuttaa ,että Sipilän porukat afrikkalaistavat Suomea ja pilaavat maamme kulttuuria liberalismin ihanuuden varjolla. Toki kaiken maailman " Enbuskeja " ja "Veitoloita" on mediat pullollaan. Libearlismilla RKP:kin ajaa Suomea kaupunkikalifaattien ryppääksi.

Voidaankin olettaa että SDP ja vIhreät sekä Kokoomus suorittavat maakunta-uudistuksen seuraavan hallituksen myötä vapaan maahan muutonkautta Se on sitten Ruotsin tekemistä virheistä välittämättä eräänlainen " Kalifaatti -uudistus" .. Rahavirrat ja palvelut menevät lähi-itäläisille, afrikkalaisille jne.

KEPUhan ei mitenkään ole edes kyseenalistanut sisäisesti 2015-2017 toteutunutta maahanmuutopolitikkaa.

Jarkko Palmgren

Jäi laittamatta 2 linkkiä viiteenä näkemyksieni tueksi:
Bernerin ajamasta "suuresta " taksisuudistustuksesta ja Sipilän maahamuuuttopolitiikan toteutumisesta

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005683622.html

Myös Sipilä-Bernerin vauhdikkaasta mopoauto -ja nuorisoautouudistuksesta " tulee tussahdus" : Vaatii EU-maiden yhteisen päätöksen! Siitä linkissä lopussa.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005684086.html

Ei vakuuta nyky KEPU !