Maanantai 17.6.2019

Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen pöyristytti – näin kommentoi hallitus

Luotu: 
17.5.2018 17:23
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen nosti kyselytunnilla esiin kuohuttaneen tv-kohtaamisen kokoomusedustajan ja työttömän välillä. Arkistokuva.
|

Viime päivinä kohistu pitkäaikaistyöttömän ja kokoomuslaisen kansanedustajan kohtaaminen nousi esiin eduskunnassa, kun kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) kysyi aiheesta hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla.

Pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen, 55, kohtasi kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) Ylen Kuplat-ohjelmassa maanantaina. Kosken kylmä suhtautuminen monesta sairaudesta kärsivään Tikkaseen on herättänyt huomiota ja suoranaista pöyristymistä. Lue lisää: Kansanedustajan tv-esiintyminen kuohuttaa – Li Andersson: Tämä ajattelutapa ohjaa hallituksen politiikkaa

Vihreän eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Järvinen kysyi heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanteesta.

– Pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen on tällä viikolla antanut kasvot Suomen huono-osaisimmille työttömille - heille, jotka ovat pitkäaikaissairaita ja joilla ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä edes 18 tunniksi. Hallitus on kohdellut juuri näitä työttömiä erityisen kaltoin, Järvinen sanoi.

Järvisen mukaan huono-osaisimpien työttömien asemaa on heikennetty monilla päätöksillä, kuten lääke- ja asiakasmaksujen korotuksilla ja lääkekorvausten heikennyksillä. Järvinen huomautti, että työttömyysturvan kestoa on lyhennetty ja sen tasoa on leikattu.

–Lisäksi hallituksen aktiivimalli toimii leikkurina pahiten juuri heille, joilla ei ole mahdollisuutta työllistyä tai kouluttautua omista ongelmistaan johtuen. Näitä työttömiä on kymmeniä tuhansia.

Järvinen kysyi, mikä on hallituksen viesti Tikkaselle ja muille, joilla ei näy toivoa paremmasta.

– Mikä on hallituksen lupaus Anna-Maija Tikkaselle ja tuhansille muille samassa asemassa oleville työttömille? Järvinen kysyi.

Kysymykseen vastasi työministeri Jari Lindström (sin.), jonka mukaan kehysriihessä on päätetty selvittää työttömyyden rakennetta. Ministerin mukaan on havaittu, että joka alueella työttömien joukossa on ihmisiä, jotka eivät kuulu TE-palveluiden piiriin vaan joidenkin muiden palveluiden piiriin, kuten sosiaalipalvelujen piiriin.

–Tämä täytyy selvittää ensin, jotta voidaan päättää niistä toimenpiteistä, mitä heille sitten tehdään. Tämä työ on käynnistetty, Lindström sanoi.

–Olemme tunnistaneet ongelman ja ilman muut tähän tartutaan.

Järvinen huomautti, että ihmisillä on hätä jo tänään. Lindström muistutti, että pitkäaikaistyöttömyyskin on vähentynyt merkittävästi, yli 120 000 alle 90 000.

–Heitä on vielä liikaa ja olemme tunnistaneet sen, että olemme lähestymässä rakenteellisen työttömyyden rajaa, hän sanoi viitaten siihen, että TE-palvelut eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös sosiaalisia ja muita yksilöllisempiä palveluita.

–Tiedän että tämä ongelma on tässä ja nyt. Siitä huolimatta hallitus on tehnyt toimenpiteitä ja koko ajan seurannut tilannetta ja tekee tarvittaessa myös uusia päätöksiä, jotta voitaisiin vastata esimerkin mukaisen henkilön ongelmiin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Kamal Palani Jafi
Kamal Palani Jafi
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Järvinen

"Lindström muistutti, että pitkäaikaistyöttömyyskin on vähentynyt merkittävästi, yli 120 000 alle 90 000"

Minusta tuntuu että työttömät halutaan vain orjuuttaa .

Orjatyöstä on hyvänä esimerkkinä esimerkiksi kuntouttava työtoiminta, työkokeilu tai työelämäkokeilu ja näiden väärinkäyttö. Esimerkiksi kuntouttavaa työtoimintaa käytetään yleisesti palkattoman työvoiman hankkimiseksi ja säästöjen saamiseksi kunnalle ja nykyään jopa ilmaisen työvoiman saamiseksi yrityksille työelämäkokeilun nimellä .

Vuonna 2010 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 5 000 henkilöä
Vuonna 2013 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 24 200 henkilöä
Vuonna 2016 kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli arviolta 41 700 henkilöä

Uudempaa tilastotietoa ei ole tarjolla mutta jo vuonna 2016 pelkästään kuntouttavan työtoiminnan piirissä oli yli 30 prosenttia kaikista pitkäaikaistyöttömistä .

Vuoden 2015 alusta voimaan astui lakiuudistus, Kieltäytymisestä kuntouttavaan työtoimintaan seuraa kolmen kuukauden karenssi työmarkkinatukeen tai toimeentulotukea voidaan leikata 40 %. Samalla siirrettiin pitkäaikaistyöttömille maksettujen työttömyyskorvausten maksuvastuuta yhä enemmän työttömien kotikunnille ja näin pitkäaikaistyöttömistä luotiin valtava riesa työttömien kotikunnille. Kun työttömän työttömyys on kestänyt yli 300 päivää, kunnan osuus on 50 % työttömälle maksetusta työmarkkinatuesta. Jos työttömyys on kestänyt yli 1000 päivää, kunnan osuus on 70 % työmarkkinatuesta. Kun työtön osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan työkokeiluun tai työelämäkokeiluun , kunta säästyy maksuvelvoitteelta ja työtön tilastoidaan työlliseksi ja näin myös tilastot kaunistuu.

Pitkäaikaistyöttömät pakotetaan karenssin uhalla orjatyöhön nimeltä kuntouttava työtoiminta . Nykyisen hallituksen toimesta koko ajan syntyy lisää orjatyömalleja esimerkiksi työelämäkokeilu joka toteutetaan yrityksissä.

Nämä ihmiset tekevät käytännössä orjatyötä 9 euron kulukorvausta vastaan, mitään säästöjä tästä ei valtiolle synny koska he edelleen saavat täyttä työmarkkinatukea tai toimeentulotukea ja täyttä asumistukeakin. Valtiolle kulut vain kasvavat ja työtön yleensä vain köyhtyy koska 9 euron kulukorvaus ei oikein riitä korvaamaan töissä käymisestä koituvia päivittäisiä kuluja. Työterveyshuoltoa ei ole, eläkettä, lomaa ja lomarahoja ei kerry eikä etenemismahdollisuuksiakaan ole.

Orjatyötä järjestetään kunnissa, yrityksissä, yhdistyksissä ja säätiöissä… esimerkiksi työelämäkokeilun ja usein myös työkokeilun piirissä nämä ihmiset tekevät työtä ilmaiseksi yrityksille ja yritys hyötyy tehdystä työstä sekä vapautuu palkanmaksusta eli yritys saa oikeastaan yritystukea veronmaksajien rahoista työmarkkinatuen ja 9 euron kulukorvauksen verran lisäksi kunnat yleisesti maksavat korvausta em. työtoimintaa jarjestäville yrityksille 10,09 € päivässä työtöntä kohden eli vaikkei mitään järkevää tekemistä olisikaan työttömät tuottavat rahaa yritykselle. Sipilän hallitus on keksinytkin uuden tavan maksaan yritystukia tuki revitäänkin tuttuun tapaan työttömien selkänahasta.

Palkkatyötä korvataan palkattomalla työllä edelleen kiihtyvällä tahdilla . Räikeimmissä tapauksissa ihmiset ovat päätyneet tekemään entistä omaa työtään kuntouttavana työtoimintana. Suomessa onkin nyt oikeastaan vuosisadan parhaat orjamarkkinat.

Hannu Mononen

Pöyristyminen on tunnetusti tänä päivänä suurta muotia, jopa naamioituneina huutelevien trollien keskuudessa.

Ovatko nämä kuvattomat ja vailla mitään profiilitetoja esiintyvät "Antti Harkila" ja "Elias Habana" sama vai eri henkilö? Riittääkö mielikuvitus vielä useampiinkin nimimerkkeihin?

Elias Habana

Kosken arvot edustavat nykypäivän kokoomuksen arvoja. Kokoomus ei virallisesti haluasi tuoda todellisia arvojaan suoraan esille kuten Koski teki. Kokoomus pitäisi arvonsa mielellään piilossa, jotta saisi myös tavallisten ihmisten ääniä vaaleissa.

Seppo Simonen

Tämä koko case oli Ylen asettama ansa Susanna Koskelle. Tässä puhutaan pitkäaikaistyöttömyydestä jolloin on työtön on ilmoittautunut TE toimistoon työnhakijaksi. Työnhakijana jolloin työtön on työkykyinen ja työvoimaviranomaisten käytettävissä.
Olisiko tämä syytä laittaa JSN-oon tutkittavaksi.

Jari-Jukka Annala

Silloin kun sairauspäivärahaoikeus loppuu, mutta ihminen ei sairaudesta huolimatta pääse kuntoutustuen piiriin tai työkyvyttömyyseläkkeelle, on haettava toimeentulon turvaamiseksi työttömyysturvaa. Lääkäri siis toteaa edelleen hakijan sairaaksi ja hän ei ole aktiivisten työllistämistoimien kohteena. Tämä rakenteellinen ongelma on yleinen ja se täytyy jotenkin korjata. Aktiivimalli siis koskee myös näitä "työttömiä".

Heikki Rosti

Maailman murjomista pitkäaikaissairaista lähimmäisistämme asuu %n tuhannesosa kotoisessa euro-onnelassa.Ne 99.9898 % eivät edes näe unta suomalaisesta hoivaparatiisista,jossa kaikki on valmiiksisuunniteltua.Ihmisen mieli vain on hyvin herkkä,kun sielu luhistuu kultalusikalla tarjottu hunajakakku saa luhistuneen raivoamaan ja noitumaan lähimmäistään ja toivottamaan hänelle hoidon järjestäneen organisaation helvetin alimpaan kolkkaan.Poliittinen agitaatio on irvokasta,kun sortunutta ihmistä käytetään arvottoman näytelmän pelinappulana.Therefore be healed dear madame,not to morrow ,but to day.

Jonny Wadd

Kosken "lahjoja" sopii epäillä. Nainenhan ei ole koskaan ollut oikeassa työssä. Jos tämä edustaa kokoomusta, niin varjeltakoon meitä ensi vaaleissa tältä joukolta. Samaan aikaan kokoomus tuottaa maahan jopa lukutaidottomia matuja. Mikähän näiden rooli (sos.turvan saamisen lisäksi) on Kosken ja kokoomuksen visioissa?

Hannu Mononen

Voisiko Uusi Suomi alkaa vihdoinkin käyttää jotakin tietoteknistä sovellusta, jolla nämä tekaistuilla nimimerkeillä ilman tunnistettavaa profiilikuvaa kirjoittavat trollit saataisiin karsituiksi pois sotkemasta omalla nimellä käytäviksi tarkoitettuja keskusteluja?

Rekisteröityminen pankkitunnuksilla olisi hyvä alku.

Tapio Mäkeläinen

Tämä on taas saanut ihan älyttömät mittasuhteet. Kuvastaa käpykylä Suomea.tuleeko kohta välikysymys?
Kuten Simonen sanoo, Koski meni tyhmyyttään ylen ansaan. Koko asetelma oli banaali.
Yle voisi edes yrittää hommata näihin sosiaaliporno studioihinsa tavallisia, työkykyisiä työttömiä. Heitä on täällä rikkaassa Espoossakin yli 10000.
Hyvin on asiat kun tämmöstä asiaa jauhetaan viikko.
Kyseinen työtön ei noilla rajoitteilla ole työmarkkinoiden käytettävissä eli hän oli väärässä ohjelmassa.

Ensio Jauhiainen

Tikkanen on täysin työkyvytön ja vaikeasti monivammainen nii vielä tämä Linsdröm ilkiää väistää kysymystä ja rupee höpöttämään että on saatu työttömiä töihin ja jättää kertomatta kuinka paljon on viimeisen vuoden aikaan potkittu työtätekeviä kilometritehtaalle

Ensio Jauhiainen

Espanjassa asuu vakituisesti yli 2 000 suomalaista eläkeläistä. Suomi maksaa Espanjalle kuukausimaksua heistä jokaisesta – tarvitsi henkilö hoitoa tai ei.
Lämmön, tunnelman ja maisemien lisäksi Espanja houkuttelee suomalaisia eläkeläisiä huokeudellaan.

Yksi merkittävä tekijä on ilmainen terveydenhuolto. Julkisella puolella ja yhteisten sopimusten piirissä olevilla yksityisillä tapahtuva hoito on vakituisesti maassa asuville eläkeläisille maksutonta.

Hintalappu hoidoista osoitetaan kuitenkin Suomeen. Kela maksaa Espanjalle kuukausittain könttäsummaa kaikista suomalaiseläkeläisistä. Kustakin yli 65-vuotiaasta maksu on 301,88 euroa ja 20–64-vuotiaasta 57,16 euroa (2016). Maksua suoritetaan jokaisesta eläkeläisestä, joka täyttää vakituisen asumisen kriteerit – käytti tämä terveydenhuoltopalveluita tai ei.

Esimerkiksi vuonna 2014 Espanja laskutti Suomelta sairaanhoidon kustannuksia eläkkeensaajista ja heidän perheenjäsenistään yhteensä 6,6 miljoonaa euroa, kertoo Kelan tilasto.

Suomi saa vastavuoroisesti maksuja muilta EU-mailta. Taustalla on yleiseurooppalainen käytäntö.

– Jos ihminen päättää muuttaa Suomesta toiseen EU-maahan tai Sveitsiin, tutkitaan, mistä maasta hänelle on kertynyt eläkettä, kertoo etuuspäällikkö Marika Lahtivirta Kelasta.

– Jos eläkemaa on Suomi, lainsäädännön nojalla Suomi myös kustantaa henkilön tarvitseman sairaanhoidon.

Jotta eläkeläinen saa hoidon uudessa asuinvaltiossaan, Kela myöntää hänelle standardoidun EU-lomakkeen S1, jonka hän vie paikalliseen sairauskassaan rekisteröitäväksi. Kun S1-lomake on rekisteröity, henkilön uusi asuinmaa myöntää hänelle paikallisen sairausvakuutuskortin, jolla hän saa tarvitsemansa hoidon paikallisella maksulla – Espanjassa siis nollalla eurolla.

Espanjan kansallisen lainsäädännön mukaan eläkeläisiltä ei pääsääntöisesti peritä asiakasmaksuja. Niinpä suomalaiset eläkeläiset saavat hoidon ilman asiakasmaksua kuten paikallisetkin eläkkeensaajat.

Kiinteä kuukausimaksu on poikkeus
Espanjan perimä kiinteä kuukausimaksu on poikkeus eikä sääntö. Tänä vuonna kiinteää maksua saavat Espanjan lisäksi Irlanti, Espanja, Kypros, Portugali, Ruotsi ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Aiemmin myös Suomi kuittasi muilta mailta kiinteää maksua. Tämän vuoden alusta alkaen Suomi liittyi EU-maiden enemmistön joukkoon ja alkoi saada todellisten kustannusten mukaan määräytyvää suoritusta.

– EU-lainsäädännön pääsääntö on, että toiselta maalta laskutetaan todellisesti aiheutuneet kustannukset. Espanjan kohdalla sovelletaan poikkeusta, jossa maa laskuttaa eläkeläisistä ja heidän perheenjäsenistään kiinteämääräistä kuukausisummaa, joka määräytyy maan terveydenhuoltokustannusten keskiarvon mukaan kuukautta kohden, Lahtivirta selvittää.

Toisin sanoen esimerkiksi 301,88 euroa on hoitokustannusten arvioitu keskimääräinen kustannuserä yhtä yli 65-vuotiasta eläkeläistä kohden kuukaudessa.

Kiinteä summa on EU:n vahvistama. Se laskutetaan maan terveydenhuoltopalvelujen perusteella kaikilta kuukausilta, jotka henkilö asuu maassa virallisesti – riippumatta siitä, onko hän tarvinnut palveluita tuona aikana.

2016 on viimeinen vahvistettu vuosi Espanjan osalta.

Suomi maksaa lähes 2 200 eläkeläisestä
Helmikuun tilaston mukaan Espanjassa asuu hieman alle 2 200 eläkkeensaajaa, joiden sairaanhoidon kustannuksista Suomi vastaa.

Terveydenhuollon kokonaishintalapun laskeminen ei ole mutkatonta. Paitsi että eri-ikäisistä maksetaan eri summaa, he asuvat maassa eripituisia aikoja. Suomi suorittaa maksua kunkin kohdalla niistä kuukausista, jotka tämän katsotaan asuneen Espanjassa vakituisesti.

Vakituisen asumisen raja taas on häilyvä.

– Suomi katsoo, että tilapäisesti ulkomailla voi olla vuoden ennen kuin tippuu sosiaaliturvasta ulos, mutta varsinkin useaan otteeseen Suomen ja ulkomaan välillä matkustelevan kohdalla tulee jossakin vaiheessa arvioitavaksi, missä hänen kiinteä pisteensä todella on, kertoo Marika Lahtivirta.

– Jos maat ovat asiasta eri mieltä, käydään keskustelua ja sovitaan, mikä on oikea tulkinta. Espanjan kansallinen lainsäädäntö katsoo herkästi, että jos henkilö asuu siellä yli puoli vuotta, asuminen on vakituista.

Espanja on Lahtivirran mukaan kaikista maista eläkeläisten kohdalla merkittävin yksittäinen kustannuserä. Sen sijaan kaikki ikä- ja ihmisryhmät huomioivassa laskelmassa ykkönen on Viro.

Taloussanomat kertoi 14. maaliskuuta, että Espanjassa asuvien suomalaisten eläkeläisten verotus saattaa ensi vuoden alussa siirtyä Suomeen. Mahdollinen muutos ei herättänyt paikallisissa riemastusta. Terveydenhuollon maksujärjestelmään eläkeverotuksella ei kuitenkaan ole vaikutusta.
Samuli Launonen
Siirry kommentteihin

Suomi sai Espanjalta alle 20 000 euroa
Suomen Espanjalle maksamat kiinteät terveydenhuoltokulut määräytyvät ikäryhmittäin. Espanjan uusimmat vahvistetut kiinteät summat koskevat vuotta 2016.

Vuodesta 2016 Espanja laskuttaa Suomelta eläkkeensaajien sairaanhoidon kustannuksista kuukausitasolla seuraavia summia:

0–19 vuotta: 41,72 e

20–64 vuotta: 57,16 e

65– vuotta: 301,88 e

Esimerkiksi vuodelta 2014 Espanja laskutti Suomelta sairaanhoidon kustannuksia eläkkeensaajista ja heidän perheenjäsenistään yhteensä 6,6 miljoonaa euroa.

Espanja taas on maksanut Suomessa asuvista espanjalaisista eläkkeensaajista kiinteää summaa viime vuoteen asti. Tästä vuodesta eteenpäin summa lasketaan kokonaiskustannusten mukaan. Suomessa asuu tuoreimman tiedon mukaan alle kymmenen eläkkeensaajaa, joiden sairaanhoidon kustannuksista Espanja vastaa.

Suomen uusimmat vahvistetut kiinteät summat koskevat vuotta 2015. Suomi laskuttaa eläkkeensaajien sairaanhoidon kustannuksista kuukaudessa näin riippuen eläkkeensaajan iästä:

0–19 vuotta: 78,19 e

20–64 vuotta: 127,92 e

65– vuotta: 384,93 e

Esimerkiksi vuodelta 2014 Suomi laskutti Espanjalta sairaanhoidon kustannuksia eläkkeensaajista ja heidän perheenjäsenistään yhteensä noin 19 000 euroa.

Lähde: Kelan suunnittelija Maiju Joutjärvi

Tapio Mäkeläinen

Olen Hannu Monosen kanssa aliaksista ja kuvista samaa mieltä.

Joskus näkee mm IS idästä tulleita trollikirjoituksia joissa Vennäätä tukevia ajatuksia ja 1000 peukutusta klo 05.30 aamulla .

Time lehteen ja vastaaviin pitää laittaa osoitteet ja kaikki.