Torstai 18.7.2019

Ammattiliittojen asuntojätti pörssiin – KL: Yli puolet osingoista mennyt liitoille verovapaana

Luotu: 
22.5.2018 07:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ammattiliittojen Kojamo-omistus on herättänyt toistuvasti keskustelua. Teollisuusliiton puheenjohtajan ja Kojamon hallituksen puheenjohtajan Riku Aallon mukaan hallituksen kokoonpanon muutoksiin ei liity dramatiikkaa. Arkistokuva.

Pörssilistautumista suunnitteleva asuntoyhtiö Kojamo eli entinen VVO on ollut ammattiliitoille avokätinen osingonmaksaja.

Viidessä vuodessa Kojamo on maksanut osinkoja yhteensä 242,7 miljoonaa euroa. Summasta reilusti yli puolet on mennyt liitoille. Ammattiliittojen tulot ovat verovapaita.

Kojamo ilmoitti maanantaina aikovansa listautua Helsingin pörssiin juhannukseen mennessä. Suunniteltu listautumisanti koostuisi 150 miljoonan euron annista ja sen lisäksi nykyisten pääomistajien – ay-järjestöjen ja eläkeyhtiöiden – osakemyynnistä.

Listautuminen on tuomassa ay-järjestöille noin miljardin euron omaisuuspotin. Yhtiön markkina-arvo voi nousta listautumisen yhteydessä ylimmillään yli 2 miljardiin euroon, Inderesin analyytikko Jesse Kinnunen arvioi eilen Kauppalehdelle.

Kojamon isoja omistajia ovat eläkelaitosten Varman ja Ilmarisen ohella Teollisuusliitto, JHL, Rakennusliitto, Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto PAM sekä OAJ.

Ammattiliittot Pro, PAM ja OAJ ovat viidessä vuodessa saaneet Kojamon osinkopotista kukin yli 18 miljoonan euron tulovirran. Teollisuusliiton osinkopotti Kojamosta on vastavana aikana ollut noin 39,2 miljoonaa euroa, JHL:n 21,2 miljoonaa euroa ja Rakennusliiton 20,2 miljoonaa euroa.

Kojamon osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa tämän viikon perjantaina pidettävälle ylimääräiselle yhtiökokoukselle, että Kojamon nykyhallituksen kokoonpanoa muutetaan.

Lue koko juttu Kauppalehdestä

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Kaskinen

Voitot ovat kasvaneet, kun vuokrat ovat nousseet. Vuokralaiset eivät ole kuitenkaan hyötyneet niistä vuokrissaan.
Samaan aikaan ammattiliitot kuittaavat verovapaat osingot verovaroista tuetun vuokra-asuntoyhtiön vuokratuotoista. AY:llä yli 60 prosentin omistus tulevassa pörssiyhtiössä.
Onhan AY jäsenmaksua maksavat työläiset mukana osinkojuhlissa.

Marko Lilja

Olisi hauska tietää paljonko VVO:n rakennuskannasta on yhteiskunnan subventoimaa. Tätä ei tietenkään tutkita koska Suomi on vähiten korruptoitunut valtio!
Yksityishenkilöihin verratuna tämä säätiöiden ja ay-liikkeiden verovapaus saa farssimaisia piirteitä. Kun yksityishenkilö maksaa lähes 30% osingoista veroa ay-herrat nauttivat verovapaudesta "yleishyödyllisyyden" perusteella.
Miten ainostaa vasemmistolaisia puolueita tukevat järjestöt voivat olla "yleishyödyllisiä".
Verovapaudelle ei ole mitänä perusteita. Me maksamme heidänkin puolestaan verot ja käytännössä tuo on suoraan valtion tukea ay-liikkeille.

Pertti Aaltonen

Soten osalta ollaan huolissaan, että yhteiskunnan maksamat kulut karkaavat osinkoina ulkomaille verottajan ulottamattomiin. Tässä on kyseessä sama tilanne.

Olen sitä mieltä, että yhteiskunnan ei tule maksaa asumistukia sellaisiin vuokra-asuntoihin, joiden vuokraaja on (pörssi)yhtiö. Tietysti tuota tukea ei voi lopettaa kerralla, vaan vähittäin. Eipä taida nykyisten tai tulevien kansanedustajien rohkeus riittää pörssikeinottelun suitsemiseen.

Asuntotukea maksetaan n. 5,5 miljoonaa euroa päivässä. Jostain luin, että Kojamon osuus vuokra-asunnoista on 8 %. Jos asumistuki meneen samassa suhteessa kaikille, niin Kojamon osuus on lähes 0,5 miljoonaa euroa päivässä veronmaksajien kukkarosta.

Risto Salonen

Jos tuo puoli miljoonaa pitää paikkansa, niin 180 miljoonan vuositaso pitää suhteuttaa 242 miljoonan osinkoihin viidessä vuodessa.
Eikö SAK/SDP ole pitänyt älämölöä valtiontukien valumista osinkoihin.
Mitä kun se älämölö valuu kintuille?

Mauri Gardin

Ammattiliitoja hallitsevat SDP ja Vas ovat äänekkäästi vaatineet asumistuen nostamista, vaikka valtion velkaa kaavattamalla. He ovat täysin tietoisia siitä, että asumistukirahoilla ei alenneta pienituloisten vuokria, vaan ne valuvat osinkojen kautta ay-pomojen taskuun. Härskiä peliä pienituloisten vuokralaisten kustannuksella.

Samy Arling

Yleisvahingollisten organisaatioiden verovapaudelle ei ole yhtään järkevää perustetta,asia tulisi muuttaa heti ! Se mitä verotuksen erivapaus kieroutuneille organisaatioille tekee yleiselle moraalille ja markkinataloudelle, on erittäin vahingollista.Järjestäytynyt rikollisuus on selvästi sallittua ja sitä tuetaan päättäjien toimesta.

Juhani Vinberg

ammattiyhdistykset ovat kuitanneet valden rahoja verottomasti, olisiko syytä muuttaa ammattiyhdistystenn statusta niin, että nekin joutuisivat veroja maksamaan, tässä muut bisnreksen tekijät joutuvat eriarvoissen kohtelun vuoksi kärsimään. käykää kannattamasssa kysestä aloitetta kansalaisaloitteissa