Sunnuntai 21.7.2019

Jussi Halla-aho Orpolle ja Rinteelle: ”Olemme vaalien jälkeenkin halukkaita keskusteluihin kaikkien kanssa”

Luotu: 
23.5.2018 14:57
Päivitetty: 
23.5.2018 16:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hallitukseen pääsy on perussuomalaisten tavoite ensi kevään eduskuntavaaleissa, Jussi Halla-aho kertoo.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää kokoomuksen ja Sdp:n puheenjohtajien ilmoitusta hallitusyhteistyön epätodennäköisyydestä loogisena, mutta ei itse sulje pois mahdollista hallitusyhteistyötä minkään puolueen kanssa.

Gallupjohtaja Sdp:n Antti Rinne ja kakkostilaa viime aikoina pitäneen kokoomuksen Petteri Orpo linjasivat keskiviikkona, että kumpikaan puolue tuskin kykenisi toimimaan samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

– Kokoomus ja demarit tietenkin itse voivat päättää, kenen kanssa ne tekevät tai ovat tekemättä yhteistyötä, Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

– Näitä puolueita on aika vaikea erottaa toisistaan ja se, mitä ne pitävät keskeisinä arvoina, on aika kaukana perussuomalaisten tarjoamasta vaihtoehdosta.

Lue tarkemmin: Tyrmäys Jussi Halla-aholle: Rinne ja Orpo rajaisivat ulos seuraavasta hallituksesta

Keskeisillä arvoilla, joista perussuomalaiset on eri mieltä, Halla-aho kertoo tarkoittavansa maahanmuuttopolitiikan lisäksi liittovaltiokehitystä EU:ssa. Tosin vaikka Sdp ja kokoomus puoltavat EU:n yhteistyön syventämistä, on esimerkiksi Antti Rinne sanonut selvästi ”ei” varsinaiselle EU-liittovaltiolle, toisin kuin hänen edeltäjänsä. Perussuomalaiset vastustaa liittovaltiokehitystä eikä pidä edes EU:n jäsenyyttä ehdottomana, jos unionin kehitys heikentää jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta.

– Kumpikin puolue haluaa työvoiman saatavuusharkinnan lopettamista ja hyvin avokätistä turvapaikkapolitiikkaa. Siinä mielessä pidän loogisena ja ymmärrettävänä sitä [ilmoitusta yhteistyön vaikeudesta], Halla-aho sanoo viitaten myös viime päivien työvoimakeskusteluun.

Entä olisiko perussuomalaiset valmis lähtemään samaan hallitukseen mainittujen puolueiden kanssa?

– Me olemme todenneet, että perussuomalaiset tekee kenen tahansa kanssa yhteistyötä, jos sillä tavoin voimme edistää meille ja äänestäjillemme tärkeitä asioita ja linjauksia, Halla-aho sanoo.

– Me olemme vaalien jälkeenkin halukkaita keskusteluihin kaikkien kanssa.

Jos Sdp ja kokoomus pitävät linjansa, ovat perussuomalaisten hallitusmahdollisuudet kahden asian varassa: puolueen oman kannatuksen pitäisi nousta, samoin pääministeripuolue keskustan. Perussuomalaisten gallupsuosio on viime aikoina liikkunut noin kahdeksassa prosentissa, keskustan 14–16 prosentissa. Halla-ahon mukaan hallitukseen pääsy on kaikesta huolimatta perussuomalaisten vaalitavoite.

– Kyllähän sen pitää aina olla tavoite Suomen kaltaisessa järjestelmässä, jossa on enemmistöhallitukset.

Lue lisää: IL-US-gallup: SDP repäisi kaulan kokoomukseen

Lue myös: Näkökulma: Isojen poikien helppo jättää pienet persut ulos

Halla-ahon mukaan olennaista on palauttaa puoluetta vuonna 2015 äänestäneiden luottamus perussuomalaisiin. Tämä usko romahti puolueen hallitustaipaleen aikana, Halla-aho sanoo. Puheenjohtaja ei usko, että Rinteen ja Orpon linjaus vaikuttaisi perussuomalaisten äänestäjiin karkottavasti.

– Näkisin pikemminkin, että Rinteen ja Orpon rinta rinnan antamat lausunnot tekevät selvemmäksi sen tosiasian, että perussuomalaiset ovat vaihtoehto näille puolueille, kun taas näiden puolueiden välillä ei eroja juuri ole.

Sdp ja kokoomus saattavat viimeaikaisen talouskeskustelun nojalla olla tästä väittämästä eri mieltä.

Lue lisää:

SDP iski heti: ”Mistä kokoomus leikkaisi 780 miljoonaa euroa?”

Kokoomusministeri varoittaa: ”Antti Rinne on aloittanut vaarallisen huutokaupan”

Päivitys klo 16.39: muutettu Halla-ahon sitaattia, joka oli tulkittu nauhalta väärin. Kohta "jos he ovat valmiita edistämään" päivitetty muotoon "jos sillä tavoin voimme edistää."

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

Lupaukset Sari-sairaanhoitajalle osoittautuivat katteettomiksi. Millähän valonkantosäkillä Kokoomus seuraavaksi troolaa kannattajia demareista. Nyt, kun aita on matala, ei varmaan tarvita tujuslaista nerokkuutta, vaan leivänmuruset riittänevät.

Jussi Halla-aho

"Me olemme todenneet, että perussuomalaiset tekee kenen tahansa kanssa yhteistyötä, jos he ovat valmiita edistämään meille ja äänestäjillemme tärkeitä asioita ja linjauksia."

En minä noin sanonut, eikä tuossa mitään järkeä olisikaan. Sanoin näin:

"Me olemme todenneet, että perussuomalaiset tekee kenen tahansa kanssa yhteistyötä, jos voimme sillä tavoin edistää meille ja äänestäjillemme tärkeitä asioita ja linjauksia."

Jukka Mattsson

En voi ymmärtää miten US toimittajat käyttävät yhä vuonna 2018 nauhuria. No US lukijakin kiittää korjauksesta.

Surullisena kuuntelen juuri YLE:n pyöreätä pöytää kun Laura Huhtasaarta opinnäyte työllään lyödään kuin vierasta sikaa. Ei uskoisi että tämänlainen propaganda on suomen kansan omistamassa radiossa mahdollista.

Toivottavasti loanheitto kääntyy propagandakoneistoa itseään vastaan.

Gun-May Arffman

Halla-aho: "Me olemme todenneet, että perussuomalaiset tekee kenen tahansa kanssa yhteistyötä, jos voimme sillä tavoin edistää meille ja äänestäjillemme tärkeitä asioita ja linjauksia."

Kiitos Jussi Halla-aho. On hieno huomata, että on vielä poliitikko joka pysyy linjassaan, kuuntelee äänestäjiään ja kunnioittaa demokratiaa.

Arto Lähteelä

Perussuomalaisten jakautumisen jälkeen olisi ollut paikallaan uudet vaalit..
Keskusta ja Kokoomus junailivat Sinisen hetken oman valtapolitiikan takuuryhmäksi.
Maassa on todellisuudessa vähemmistöallitus, joka on veronmaksajien etujen vastainen.

Mikko Kangasoja

Keskusta ei välttämättä halua hallitukseen poikkeuksellisen matalan kannatuksen takia. Etenkin kokoomuksen kanssa tulisi helttaan kunnolla.

Niinpä enemmistöä ei saisi kuin demarien kanssa ja sehän viime kaudella nähtiin mihin sellainen SixPack pääsee.