Torstai 20.6.2019

Susanna Koskeen pettynyt Orpo Ylellä: Kokoomuksella valmius vetäytyä sotesta, ”jos yhtälö ei toimi”

Luotu: 
26.5.2018 10:59
Päivitetty: 
26.5.2018 11:18
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi kysymyksiin viime päivien sote-kuohunnasta. Arkistokuva.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi Ylen Ykkösaamussa viime päivien sote-kuohuntaa. Hän vakuutti, että kokoomus ei jarruta sotea. Hän kuitenkin sanoi puolueen olevan valmis tarvittaessa vetäytymään uudistuksesta.

Kokoomuksen Susanna Koski ilmoitti eilen perjantaina äänestävänsä sote-uudistusta vastaan eduskunnassa, mikä oli siinä mielessä suuri isku hallitukselle, että enää kaksi lipeäjää rivistä riittäisi kaatamaan sen äänestyksessä, jos kaikki kansanedustajat ovat paikalla. Lue tarkemmin: Karmea uutinen hallitukselle, nyt menee tiukaksi – Ilkka: Susanna Koski äänestää sotea vastaan

Perjantaina kuohui myös perustuslakivaliokunnassa, joka teki poikkeuksellisen päätöksen ja tiukensi käytäntöjään sote-tietovuodon takia. Ilta-Sanomat kertoi haltuunsa saaman lausuntoluonnoksen pohjalta, että valinnanvapaus ei toteudu hallituksen aikataulussa. Lisäksi Iltalehti kertoi valiokuntalähteisiinsä vedoten, että kokoomus jarruttaa sote-käsittelyä rajusti Ben Zyskowiczin johdolla. Lue lisää: Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Ykkösaamussa Orpolta kysyttiin Zyskowiczin toiminnasta.

–Ensinnäkään kokoomus ei jarruta sotea, Orpo vastasi Ykkösaamussa.

–Ben Zyskowicz ei jarruta yhtään mitään. Hän tekee kansanedustajan työtä, lainsäädäntötyötä.

Sotea vastaan on ilmoittanut äänestävänsä kokoomuksesta myös Elina Lepomäki ja erittäin kärjekästä kritiikkiä on antanut myös Harry Harkimo, joka ei kuitenkaan ole vielä kertonut lopullista sote-kantaansa. Lisäksi eduskuntaan kesäkuussa palaava Paavo Väyrynen äänestää sotea vastaan ja syrjäyttää keskustan Mikko Kärnän, joka todennäköisesti äänestäisi hallituksen esityksen puolesta.

Orpon mukaan kokoomuksessa ei ole ”niin kauhean monta” niin sanottua sote-kapinallista, vain 2–3.

–Meillä saa olla kriittinen, Orpo sanoi.

Orpo on kuitenkin selvästi pettynyt Susanna Kosken ratkaisuun, jota hän kritisoi.

–Olisin toivonut, että hän olisi malttanut ja odottanut, että kun eduskunta nyt käsittelee tätä pakettia, niin olisi katsonut sen, mikä se lopputulema on, koska on selvää, että jotakin muutoksia pitää tehdä, Orpo sanoi.

–Minusta vastuullinen kansanedustaja katsoo loppuun asti ja sen jälkeen tekee päätöksensä, miten aikoo äänestää.

Orpo korosti, että kokoomus on muutoin hyvin yhtenäinen sote-kannassaan ja tehnyt yksimielisiä päätöksiä. Hän kertoi puhuneensa jokaisen eduskuntaryhmän jäsenen kanssa. Hän sanoi lähtevänsä siitä, että sote-kapinallisia ei tule enempää.

Orpon mukaan nyt on oleellista se, että valiokunnat käsittelevät lakeja parhaillaan ja vasta, kun muutokset ovat tiedossa, hallitus arvioi, onko uudistus vielä läpivietävissä. Jo aiemmin Orpo on sanonut, että esitykseen tullee muutoksia. Lue tarkemmin: Petteri Orpo kohun jälkeen: Soteen tullee korjauksia mutta paketti viedään maaliin

–Se ratkaisee, se sisältö.

–Me haluamme nähdä, mitä ne muutokset ovat.

Orpolta kysyttiin myös, onko kokoomus tarpeen tullen valmis vetäytymään uudistuksesta. Hän vastasi myöntävästi, jos eduskuntaryhmä tulee ”tulokseen, että tämä ei vastaa tavoitteita, jotka olemme asettaneet uudistukselle”. Orpo luetteli tavoitteiksi sote-palvelujen uudistamisen ja paremmat palvelut, säästöpotentiaalin ja valinnanvapauden.

–Jos tämä yhtälö ei toimi, silloin meillä ei ole syytä tätä tukea, Orpo sanoi.

Aiemmin sekä keskustasta että kokoomuksesta on korostettu, että sote on paketti, joka viedään kokonaisuutena maaliin. Aiemmin hallitus sopi kompromissista, jossa keskusta saa maakuntamallin ja kokoomus valinnanvapauden. Eduskunnan käsittelyssä valinnanvapaus on törmännyt ongelmiin ja sitä korjattiin perustuslakivaliokunnan viime kesän lausunnon jälkeen. Nyt odotetaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa korjatusta valinnanvapausesityksestä. Maakuntamalli puolestaan olisi jo etenemässä ongelmitta.

Lue myös:

Johtaako tietovuoto asiakirjojen salaamiseen? Paula Risikko: ”Äärimmäisen vakavaa”

Tympääntynyt Antti Kaikkonen vuotajasta: ”Pitää tonkia ja kääntää joka kivi”

Nyt tuli jyrkkä päätös – tietovuotoa pidetään erittäin vakavana: ”Ensimmäinen kerta 110 vuodessa”

Ben Zyskowiczin toiminta hämmentää – IL: Kokoomus aloitti rajun sote-jarrutuksen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Lähteelä

Maakunta hallinnon uudistus on tarpeeton.
Tosin valtion hallinto toimi erinomaisesti entisten maakuntaläänien aikaan.
Nykyinen kunnallinen terveyskeskusten järjestelmä on kaiketi toimiva.
Lisää sinne resursseja opetustyöhön.
Hallintoa ja puliveivaudta vähennetään.
Siinä on kansalaisten castina Sote uudistus.

Pentti Westerholm

Jaha,on siirrytty nykyaikaan .Ryhmäkuri on heitetty roskakoriin.Huolestuttava juttu demokratian kannalta.Päätöksien tekeminen tulee entistä hankalammaksi kun soivitusta voi poiketa jos huvittaa.Mitä tekee tuollaisella eduskunnalla kun ei saada isoja päätöksiä aikaiseksi.Sotea on jauhettu 10 vuotta ja vielä ollaan alkumetreillä.Oppositio mukaan vielä liian hätäisiä.

Juhani Rossi

Orpo...se on nyt vaan sillein että kokoomuksessa heränny pelko ettei seuraavissa eduskuntavaaleissa pääse jatkoon....sinunki kannattais miettiä asiaa? Tosin se varmaan riippuu sun mahdollisen tulevan...isonman hillotolpan koosta?

Kaarlo Erjala

Tämän päivän Helsingin Sanomissa Timo Suokas Hyvinkäältä kirjoittaa otsikolla "Maakuntavaaleja ei tarvita", miten kunnanvaltuustot voisivat valita edustajat maakuntavaltuustoon. Kunnan kiintiö määrättäisiin kunnan asukasluvun mukaan siten, että jokaisella kunnalla on vähintään yksi edustaja maakuntavaltuustossa. Ehdotus vaikuttaa äkkiseltään järkevältä, vaikka ei poistaisikaan pääkaupunkiseudun ongelmia eikä pelkoja.

veli leppäjuuri

Valitettavasti Orpo kuin hyvin monet muutkin kokoomuksen kansanedustajat ajavat ensisijaisesti PUOLUEEN tai henkilökohtaista agendaa, eivätkä niinkään kansalaisten etua. Tästä hyvänä esimerkkinä Katainen ja Stub. Kun sotea rakennetaan maakuntauudistusten varjolla, on tuloksena vieläkin kalliimpi Suomi tavallisille veronmaksajille.

Matti Hakala

Miten voi olla mahdollista että vasta nyt kokoomus havaitsee ja tajuaa ettei yhtälö ole alun alkaenkaan toiminut. Nyt yritetään vetäytyä pois sotesta jotta säästyttäisiin suuremmalta kasvojen menetykseltä. Voi Orpo raukka, olet kyllä hidas järkisin valtionvarainministeri varmaan koko itsenäisyytemme ajalta. Toinen hyväkäs eli kepulaiset eivät tajua paljonko on 6kk tai puolivuotta . On meillä kyllä varsinaisten valopäitten hallitus kasassa.

Matti Hakala

Miten voi olla mahdollista että vasta nyt kokoomus havaitsee ja tajuaa ettei yhtälö ole alun alkaenkaan toiminut. Nyt yritetään vetäytyä pois sotesta jotta säästyttäisiin suuremmalta kasvojen menetykseltä. Voi Orpo raukka, olet kyllä hidas järkisin valtionvarainministeri varmaan koko itsenäisyytemme ajalta. Toinen hyväkäs eli kepulaiset eivät tajua paljonko on 6kk tai puolivuotta . On meillä kyllä varsinaisten valopäitten hallitus kasassa.