Sunnuntai 16.6.2019

300 000 € palkkaa ”bisneksestä ilman riskiä” – Ministeri Niinistö pöyristyi

Luotu: 
30.5.2018 15:44
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) nosti Uuden Suomen haastattelussa esiin Senaatti-kiinteistöjen toimitusjohtajan palkan, jota hän pitää "loukkauksena kansanvallalle". Arkistokuva.
|

Faktakulma

Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on tuottaa tilapalveluja ja niihin välittömästi liittyviä muita palveluja valtion virastoille ja laitoksille, valtion talousarvion ulkopuolisille rahastoille ja muille valtion liikelaitoksille samoin kuin eduskunnalle sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimiville yksiköille sekä huolehtia hallinnassaan olevasta valtion kiinteistövarallisuudesta.

Lähde: Toimintakertomus ja tilinpäätös 2017

Senaatti-kiinteistöjen kanssa sotajalalla oleva puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on löytänyt uutta kritisoitavaa kyseisestä valtion liikelaitoksesta, jolta puolustushallinto ostaa tilapalvelunsa.

Ministeri on kiinnittänyt huomiota Senaatin toimitusjohtajan palkkaan, jonka kiinteä osa oli viime vuonna 244 090 euroa ja jonka päälle on maksettu 54 000 euron muuttuva osa eli bonus. Liikelaitoksen toimitusjohtajana on toiminut vuodesta 2012 Jari Sarjo.

–On aivan kohtuuton lähtökohta, että valtion liikelaitoksessa, ei pelkästään Senaatissa, tienataan tällaisia summia. Pidän sitä suorastaan hävyttömänä ja loukkauksena kansanvallalle, että tällaisia palkkioita kehdataan ylipäätään nostaa. Tämä bonusjärjestelmä on suorastaan pöyristyttävä, ministeri Niinistö sanoo Uudelle Suomelle.

Vuositasolla Senaatin toimitusjohtajan saama korvaus on siis lähes 300 000 euroa ”bisneksestä, jossa ei ole mitään riskiä”, kuten puolustusministeri asian muotoilee. Pätkätöissä oleville maan hallituksen ministereille ei esimerkiksi makseta likimainkaan näin hyvin.

Senaatti-kiinteistöt on ollut viime päivinä enemmänkin Niinistön ärhentelyn kohteena. Hampaankolossa on vuokran määrä, jonka liikelaitos perii. Puolustushallinto maksaa Senaatille vuositasolla 150 miljoonaa euroa vuokria. Armeija on Senaatin suurin asiakas.

Tästä menoerästä Niinistö haluaa eroon irtautumalla Senaatti-kiinteistöistä, minkä seurauksena Puolustusvoimien käyttämät kiinteistöt tulisivat puolustusministeriön alaisuuteen.

Uutta on, että asiaa pohditaan puolustusministeriön sisällä työryhmässä, mutta kuulemma myös muiden ministeriöiden välillä kansliapäällikkötasolla.

–Olemme käynnistäneet hyvässä yhteistyössä sisäministeriön ja oikeusministeriön kanssa selvityksen, jossa muodostettaisiin tällainen turvallisuuskiinteistöt tai mikä se nimi nyt olisi. Siinä olisi puolustushallinnon kiinteistöjen lisäksi ainakin poliisin, rajavartiolaitoksen ja rikosseuraamusviraston ja ehkä tullin kiinteistöt. Nyt käytännössä lapioidaan rahaa valtion budjetista Senaatti-kiinteistöille.

Viime kädessä Niinistö on huolissaan siitä, että rahat ovat pois maanpuolustuskyvystä. Sotilaallisen maanpuolustuksen kuluista 11 prosenttia menee hänen mukaansa kiinteistökuluihin ja ”summa on vaarassa jopa kaksinkertaistua vuosikymmenen kuluessa”.

–Jos muutosta ei saada aikaan, nykyinen malli jossa vuokrat vain kasvavat johtaa siihen, että meidän maanpuolustuskyky heikentyy.

Senaatti-kiinteistöt-liikelaitos teki viime vuonna noin 621 miljoonan euron liikevaihdon ja 157,5 miljoonan euron tuloksen. Voitosta päätettiin tilinpäätöksen mukaan tulouttaa 135 miljoonaa euroa valtiolle.

Faktakulma

Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva valtion liikelaitos. Senaatti-kiinteistöjen tehtävänä on tuottaa tilapalveluja ja niihin välittömästi liittyviä muita palveluja valtion virastoille ja laitoksille, valtion talousarvion ulkopuolisille rahastoille ja muille valtion liikelaitoksille samoin kuin eduskunnalle sekä sen alaisuudessa, valvonnassa ja yhteydessä toimiville yksiköille sekä huolehtia hallinnassaan olevasta valtion kiinteistövarallisuudesta.

Lähde: Toimintakertomus ja tilinpäätös 2017

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veijo Murtomäki

Sama Senaatti-kiinteistöjen mielivalta koskee myös mm. yliopistoja ja vie ison osan niiden rahoituksesta, mikä on törkeää: valtio köyhdyttää siten omiaan ja käytännössä leikkaa näiden instituutioiden rahoitusta tällä keinoin.

Jukka Mattsson

Aika vaikea yhtälö... toisin sanoen liikelaitoksen toimitusjohtaja Jari Sarjo on toimissaan nauttinut suurta palkka- ja bonusetua, saanut niillä nyt syntyneen sotkun aikaiseksi, jonka johdosta Senaatti-kiinteistöistä ollaan siirtämässä yhtiön liikevaihtoa/liikevoittoa puolustusministeriön tileille?

Jos Senaatti-kiinteistöt ovat saaneet aiemmin kiinteistöistä tililleen voittoa, jonka toimitusjohtaja nyt esimerkillään hävittää, olisiko TJ:llä eron paikka?

Sopii tietysti kysyä kuka nuo palkat ja bonarit on aikoinaan hyväksynyt? Normaali yrityksissä yhtiön hallitus nuo hyväksyy tai hylkää mutta miten Valtionyhtiöissä?

Esko Riikonen

Mitä voittoa siinä syntyy, kun valtion liikelaitos vuoraa valtion tiloja eri ministeriöille ja toimijoille. Tämä on hölmöläisten hommaa. Voitto on valtion budjettirahaa. Rahaa taskusta toiseen ja joku saa siitä kovan palkan. Sanoisin, että sairasta touhua.

Kenneth Ainetdin

Tämä toimitusjohtaja Sarjo on metsästänyt itselleen bonuksia. Tämän vuoksi hän on yrittänyt saada valtion firmalle voittoa veloittamalla valtion laitoksia. Eihän hän ole tyhmä voitontavoittelussaan eikä sairas.

Sairas on se henkilö joka hyväksyy tämän bonuskuvion ja maksaa hänelle bonuksia. Tämä on hyvin tyypillistä peitonjatketta vain sillä poikkeuksella, että Sarjo vetää bonuksensa välistä.

Johannes Hissa

Kyllä kyseessä oli Paavo Lipposen älynväläys, sillä Valtion kiinteistölaitos perustettiin rakennushallituksen seuraajaksi 1995 ja siihen siirrettiin sen jälkeen aikoinaan valtion laitosten esim. yliopistojen ja armeijan pääosin itse omistamat tilat. Valtion Kiinteistölaitos muutettiin liikelaitokseksi 1999 eli tästä lähtien sen piti siis tuottaa näennäisesti voittoa ja nykyisen nimensä Senaatti kiinteistöt se sai vuonna 2001. Esim. yliopistoilla jatkuva tilakustannusten nousu on tarkoittanut jatkuvaa käytössä olevien tilojen vähentämistä eli esim. Oulussa tilojen käyttöaste laski niin paljon, että nyt niihin saadaan sijoitettua Oulun ammattikorkeakoulu, jonka osakepääoman enemmistön Oulun yliopisto osti reilulla 5 miljoonalla eurolla.

Erkki Häkkinen

Ei tässä tarvita Sinisten taikka muidenkaan ministereitä toteamaan tosiasiat. Ministeri Niinistö on tässä aivan oikeassa.
Tässä on Senaattikiinteistöjen osalta kehitetty oikea "oravanpyörä; Suomen Valtio antaa budjetissaan varat ministeriöilleen-ministeriöt jakavat varat hallinnollisille yksiköilleen-yksiköt maksavat käyttämistään kiinteistöistä vuokrat Senaattikiinteistölle-Senaattikiinteistöt tilittää Suomen Valtiolle hyvästä tuloksesta "osinkoa", näin se oravanpyörä pyörii. Tässä on vain yksi suuri ongelma, se on se että Senaattikiinteistöt nostavat vuokria jotta taloudellinen tulos olisi hyvä, jopa erinomainen, näinhän se menee yhtiön näkövinkkelistä katsottuna. Mutta mutta, tässä tullaan juuri siihen että kaikista hyvistä tuloksista maksetaan tulospalkioita, miksi? Tässä on se Niinistön esille nostama kysymys.
Ennen Senaattikiinteistöjärjestelmää oli esim Puolustushallinon Rakennuslaitos joka hallinnoi varuskuntien rakennukset. Tämä toimi hyvin ja edullisesti.
Miksi yleensäkin mentiin tällaiseen Senaattikiinteistö nimiseen liikelaitos hirviöön? Kiinteistöistä aiheutuneet kulut olivat varmasti Suomen Valtiolle edullisemmat aikaisemmassa järjestelmässä.
Nykyisellä järjestelmällä vain tietyt henkilöt rahastavat tulospalkkioilla vetämällä välistä? Sitten vielä yksi asia joka on varmasti taloudellisesti "raskas" ja se on rahaliikenteen seuraaminen kaikilla tasoilla=reskontra.
Mielestäni tällainen Senaattikiinteistöt järjestelmä pitää ehdottomasti purkaa. Valtionhallinnosta löytyy varmasti muitakin tämän suuntaisia virastoja jotka pitäisi laittaa suurennuslasin alle.

Pekka Pihlanto

Ei se ollut EU:n ohjeistuksen seurausta, vaan hullutus alkoi Holkerin hallituksen aikaan ja ministerisyyllinen oli Paavo Lipponen. Senaatti yritti ottaa myös eduskuntatalon haltuunsa ja periä siitäkin vuokraa, mutta puhemies Riitta Uosukainen sanoi: "Ei käy!" Kokoomuslainen pääministeri kansallisti pankkeja ja kiinteistöjä. Tähän eivät
Suomen kommunistit kyenneet.

Senaatti pitäisikin lakkauttaa ja kiinteistön palauttaa niiden käyttäjille ja niin puolustusvoimien, yliopistojen, oikeuslaitoksen ja poliisin rahapula olisi ratkottu.

Kaj Bäckman

Näitä eri epäkohtia, politiikkoje, virkamiesten ja valtio yhtiöiden palkoissa, boonuksissa sun muissa on karannut sitten 1990 luvun alun aivan omille teille. Vuokrat ovat aivan markkina tasoa, ja jopa korkempia. Mietin vaan että mitä oikeastaan Suomen kansa on hyötynyt siitä että ollaan siirretty / pilkottu valtion omaisuutta kaiken laisiin yhtiöihin, jotka joo pärjää hyvin, mutta joita sitten epäsuorasti me veron maksajat tuemme eri maksuilla tai vero rahoilla. Ainoat jotka siitä ihan oikeasti hyötyivät on kaikki ne uudet Toimitusjohtaja, hallinto Johtaja y.m. vakanssi joita näitten yhtiöiden yhteydessä on perustettu. Ehdotan että tähän puututaan todella lähiaikoina, ennen kuin kansa suuttuu ihan oikeasti.

Mikko Siuko

Maailman hauskin mies vitsissään kuvasi tilanteen, siinä tosin oli pankki ja valtio, mutta Senaattihan lienee roskapankki arsenalin re-inkarnaatio. Senaatti on pistänyt polvilleen suomen armeijan, suomen yliopistot, VTTn ja monta muuta. Tehnyt tuhansia työttömiä ja vaarantanut suomalaisen puolustuksen, koulutuksen, tieteen ja tutkimuksen. Miten sen on omistaja sallinut, se toivottavasti selvitetään juurta jaksain. Mutta Niinistö on ensimmäinen omistajan edustaja joka asiaa on julkisesti ihmetellyt. Toivottavasti ei tule vaiennetuksi vaan pakottaa asian selväksi ja Suomen alas-ajajat vastuuseen.

Irja Laamanen

Mahtavia bonuksia tuollaisesta rahojen pyörityksestä ei pitäisi maksaa. Veronmaksajat ja velkarahahan on tuonkin pyörityksen ytimessä. Kaikki valtion rahoja pyörittävät yritykset, mukaan lukien veikkaus pitäisi tutkia ja johtajien palkkoja alentaa. Eivät itse tuota mitään, vaan tulo tulee muualta, mutta hyvät bonukset maksetaan. Valtio saa hiukan näytteeksi ikään kuin.

Jukka Mikkola

Puolustusministeri Jussi Niinistö on oikea mies, oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Toivottavasti tähän esille tulleeseen hullutukseen saadaan pikainen muutos. Kukahan ”ruudinkeksijä” sai tämänkin aikanaan aikaan? Itse asiassa valtio toimii samaan aikaan vuokranantajana ja vuokralaisena. Tämän tyyppisen ”ikiliikkujan” keksiminen vaatii jo ”poikkeuksellisia kykyjä.”

Tero Sivula

Vielä yksi pieni huomio, jos senaattikiinteistöjen hallinnoimat ja puolustusvoimien niitä vuokraamat siirretään pulustusvoimien alaisuuteen, kyseistein rakenuksien kiinteistöhuollosta ainakin osittain (vähäpätöisiä töitä) voisi hoitaa siviilipalvelusmiehet, siinä tulisi lisäsäästöjä vielä hallintointikuluihin.

Yllätys tuskin on että tällainen järjestelmä on perustettu, aina siellä hallituksessa on vähintään puolet sellaista joilla ei ole järkeä tai sitten on lahjottavissa.

Ps. Siinäkin mielessä tällainen rahat taskusta toiseen järjestelmä on aivan sairas että esimerkkinä senaattikiinteistöt. Jakaa kyllä rahat osinkoina valtiolle, valtio jakaa rahaa taas eteenpäin. (Osinkojen maksaminen maksaa, tuosta 135 miljoonasta menee luultavasti jonkin yksityisen instanssin kautta maksut joka vetää välistä sen 1-1.65% vähintään (2 miljoonaa), tätä kun alkaisi tutkia, kuka on päättänyt senaattikiinteistöjen valtion diilistä ja mikä yritys X ottaa välistä tuon 2 milliä, joka voi olla enemmänkin. Löytyy myös se poliitikko jolla on kytköksiä jollakin tavalla tähän yritys X.

Harri Tapani

Ei, siellä Kojamossa kun pyörittävät meidän eläkeyhtiöt suurimpina omistajina rahaa minne sattuu, osa kiinteistöistä myytiin jo amerikkalaisille sijoittajille. Myös kunnat ja kaupungit omistavat ko.lafkaa siinä kuin ammattiliitotkin.

Ilari Kivi

Pöyristyttävää on myös etteivät edes ministerit tunne mitä pomoille maksavat palkkaa. Tulee ”yllätyksenä”. Tämä on pöyristyttävää. Toisekseen, sama ”kusetus” senaatilta yliopistoille jne, syöden jo kolmanneksen toimintarahoista. Superpöyristyttävää ettei kukaan pöyristy tästä.

Pauli Smolander

On se kyllä surullista, että puolustus-, koulutus ja tutkimusrahat kupataan tällä tavalla bonuspalkkioiksi harvoille "johtajille". Olen aina ollut sitämieltä, ettei politikkoja saisi päästää päättämään raha-asioista, ei heillä ole siihen kykyä, eikä ainakaan jämäkkyyttä. Ken muistaa sarjan -Kyllä herra ministeri- ymmärtää miksi. Vaikka ministeri tekisi mitä, vääntää virkamiehet sen itselleen ja kavereille eduksi!

Niilo Aikio

Mitä tekikään Senaattikiinteistö Utsjoella olevalle senaattikiinteistön omistamalle tontille jossa oli talo ja mikä ihmeellisintä tähän tilaan joka on ollut Jokivarren asumiseen perustuneella saamelaisella on siihen merkitty patopaikka oikeus sekä kulkutusoikeus. Nämä oikeudet onb siirretty tälle uudelle etelänmiehelle joka lunasti tämän myynnissä olleen tilan. patooikeus ja kulkutusoikeus on kuulunut perinteisesti vain saamelaiselle kuuluvana ooikeutena joka nyt tuola kaupalla on siirretty lainvastaisesti tilanostavalle suomalaiselle. Näin pikkuhiljaa on nakerrettu saamelqasiten jokivarren asukkaiden ikivanhoja oikeuksia. Jopa kansanedustaja Eestilä ilmeisesti sai aikaanb uuteen kalastuslakiin merkinnät, että alle 18v voi kalastaa ilmaiseksi. Yhtäällä syrjii paikkakunnalta työnperässä muuttaneet saamelaisen maa-asiakirjoissa mainitun omistamisen oikeuden eduskunnan siunauksella..

Juhani Vinberg

jari sarjko oli ensin säkkivälineen toimari, siirtyisitten lassila et tikanojalle, jostasai potkut ja nyt taittaa saadfa potkut imyös senaatilta, kun sarjo haluaa t 7% tuoton pääomalle riippumatta siitä, mitensyvältä se kouraisee muifden ministeröiden taskuista. rahan siirtelyyn tazkjuistatoiseen ovat kyllästyneet muut ministeriöt ja eduskunta, vvm on tietenkin senaatin tuloutyuksiin tyytyväinen, ymmärtämättä tilanteen absurdiutta