Lauantai 20.7.2019

Eduskunnasta kova huuto ay-liikkeen rahasammolle: ”Hyödyllinen vain omistajilleen, ei vuokralaisille”

Luotu: 
5.6.2018 15:00
Päivitetty: 
5.6.2018 15:52
  • Kuva: Martti Mölsä
    Kuva
    Martti Mölsä.
|

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, hallituspuolue Sinisten kansanedustaja Martti Mölsä tuomitsee ay-liikkeen yleishyödyllisyysaseman hyödyntämisen pörssiin listautuvan Kojamo-yhtiön tuotonjaossa. Mölsän mukaan on selvää, että "pörssiyritys tai sellaiseksi aikova yhteisö ei voi olla yleishyödyllinen toimija". Yleishyödyllisyysasemasta ei tosin nautikaan Kojamo vaan sen omistajiin kuuluvat ammattiliitot.

Uusi Suomi kertoi maanantaina, kuinka ammattiliitot tienaavat jopa noin 300 miljoonaa euroa vuokra-asuntoyhtiönsä Kojamon listautuessa pörssiin. Yleishyödyllisyysaseman turvin osakemyyntien voitot ovat liitoille verotonta tuloa.

–Yleishyödyllisenä yhteisönä me emme maksa sijoitustoiminnan tuotoista veroja, Teollisuusliiton sijoituspäällikkö Timo Korpijärvi tiivisti Uudelle Suomelle.

Martti Mölsän tiedotteen mukaan ”Kojamon kyseenalainen aiempi yleishyödyllinen rooli on tuonut sen omistajille huomattavia ylimääräisiä tuloja verovapauksina ja kilpailuetuna”.

– Nyt viimeinenkin verho toiminnan todelliselta luonteelta otetaan pois, kun se listautuu pörssiin. Mikä se sellainen yleishyödyllinen toimija on, joka suunnittelee pörssilistautumista? Ei tietysti minkäänlainen, kansanedustaja sanoo.

Selvennyksenä lisättäköön kansanedustajan puheenvuoroon, että yleishyödyllisuusasemasta nauttivat Kojamon osittain omistavat ammattiliitot, ei Kojamo-yhtiö itse. Kojamon edeltäjä VVO sen sijaan oli alunperin yleishyödyllinen asunto-osuuskunta, mutta muuntautui sittemmin osakeyhtiöksi.

Mölsä uskoo, että listautumisen myötä Kojamon ”oikea karva” paljastuu kaikille.

– Pörssiyrityksenä sentään tulee selväksi se, että Kojamo pyrkii olemaan hyödyllinen vain omistajilleen, ei vuokralaisille. Ay-pomoille listautuminen on hyvinkin hyödyllinen, kun palkkiot tuplaantuvat, Mölsä sanoo.

Kojamon suurimmat osakkeenomistajat ovat eläkevakuuttajat Ilmarinen ja Varma sekä ammattiyhdistykset Metallityöväen Liitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Teollisuusalojen ammattiliitto, Tehy sekä Sato.

Mölsä syyttää myös vasemmistopuolueita näiden yhteydestä liittoihin ja siten Kojamoon. Hänen mukaansa ay-liikkeen Kojamosta nostamat osingot ”valuvat jatkuvina kohoavina vuokrina muun muassa SDP:n ja Vasemmistoliiton vaalikassaan”.

Päivitys klo 15.52: Otsikkoa ja tekstiä muutettu sen korostamiseksi, että yleishyödyllisyysasemasta ei nauti Kojamo vaan sen osin omistavat ammattiliitot.

Lue lisää: Ay-väelle satoja miljoonia Kojamosta – Riku Aallon palkkioksi 60 000 €

LUE MYÖS:

230 000 jäsenen ay-liitto perustelee VVO-miljooniaan: ”Kasvattaa erityisesti työtaisteluvarantoa”

Yle paljasti ay-liikkeen rahakoneen – Arhinmäki: ”Omistajat eivät toimi oikein”

Ay-liikkeen rahakone kuohuttaa – ”Eikö saisi pyrkiä tulokseen?”

VVO:n jättiosinko suututtaa: ”Oho. Siksi asuminen on kallista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Taas yksi talouden nero, ei Kojamo/VVO ole yleishyödyllinen vaan ihan normaali osakeyhtiö. Ollut sitä jo 20 vuotta. Osalla omistajilla on yleishyödyllinen asema ja siksi ne eivät maksa osinkoveroa. Miten voi kansanedustajalla olla näin hutera ymmärrys asioista?

Erkki Martikainen

Olipa kiire päästä lipsauttelemaan , niin kiire ettei kerinny lukemaan koko tekstia.
"Mölsän mukaan on selvää, että "pörssiyritys tai sellaiseksi aikova yhteisö ei voi olla yleishyödyllinen toimija". Yleishyödyllisyysasemasta ei tosin nautikaan Kojamo vaan sen omistajiin kuuluvat ammattiliitot. "
Meilläkin olisi arralle käyttöä perunanvakojen ajossa, ei puutu kuin hevonen.

Jaakko Arra
Vastaus kommenttiin #8

Ymmärsitkö nyt itse ihan mistä oli kysymys. Kansanedustaja siis syyttää Kojamoa ''yleishyödylliseksi pörssihyödylliseksi'' vaikka ei ole mitään syytä kutsua Kojamoa ''yleishyödylliseksi''. Kyse on semanttisesta sekaannuksesta kun tämä Mölsä ei ymmärrä (etkä näköjään sinäkään), ettei ay-liikkeen yleishyödyllisyys tee Kojamosta (jonka osa-omistajana on ay-toimijoita) määritelmällisesti yleishyödyllistä tai ''yleishyödyllistä pörssiyritystä''. Ihan perseestä vedetty johtopäätös. Mene takaisin kouluun.

Pertti Hyppönen

Kepulla on Nuorisosäätiönsä ja AY-liikkeellä Kojamo ym muita "yleishyödyllisiä verovapauksia", kuten ammattiliittojen toiminta. Samat jepet näissä organisaatioissa on päättämässä ja jakamassa julkista rahaa omiin taskuihinsa verovapaasti. Jos tämä ei ole rakenteellista korruptiota, niin mikä sitten? Jos kerran verolakeja säädetään, niin miksi sitten pitää tehdä niin paljon poikkeuksia? Kaikki verokohtelussa samalle viivalle vaan ja aloitetaan kansanedustajien verovapaista kulukorvauksista. Kansanedustajien verovapaat kulukorvaukset vain kuittia vastaan, niin toimii systeemi muilakin kuolevaisilla.

Markku Nieminen

Presiis näin! Korruptio on korruptiota harjoittaa sitä patamusta porvari tai tulipunainen vasemmistolainen! Ei pienintäkään eroa. Molemmat ovat äärimmäisen vahingollisia yhteiskunnalle ja veronmaksajille!

Kojamo sai kerrytettyä omaisuutensa verovapauden turvin. Nyt se rahastaa sillä myymällä osan kansainvälisille sijoittajille ja siirtää siten syyn, kuumaksi puheenaiheeksi nousseen vuokratulojen maksimoinnista, kasvottomille sijoittajille ja pesee siten kätensä kuin Jeesuksen tuomitsija!

Heikki Rosti

Ymmarsit vahan kapeasti.Kaikki me olemme paratiisista poispotkittujen jalkelaisia ja farmiliigassa touhuamme.Osa Ay-vaesta osaa rotostella niinkuin osa kepulaisiakin,niinkuin meidan ylipaallikkommekin eras opetuslapsi.Kristityt presidentit Manu ja Ahtisaari olivat virkakaudellaan jotenkin Ay-liiketta lahella ja kasitykseni mukaan lukivat muutakin kuin Karl Marxia,jos vaitat ,etta nama vain poikkeustapauksia,niin totean kristitty on kosmopoliitti,osaa elaa Valkoisen talon ovaalihuoneessa kuin vaikka Kiinan kommunistipuolueen keskuskomiteassakin silloin kun kasky kay.