Maanantai 20.5.2019

HS: Kojamon vuokralupaus epäilyttää – asiantuntija ennustaa vuokrankorotuksia

Luotu: 
5.6.2018 18:54
Päivitetty: 
5.6.2018 19:00
  • Kuva: Outi-Kaisa Ollikainen / Nasdaq
    Kuva
    Kojamon toimitusjohtaja Jari Nieminen on vakuuttanut, että pörssiin listautuminen ei vaikuta yhtiön vuokratasoon.
|

Salkunhoitaja Hannu Angervuo ei usko pörssiin listautuvan kiinteistösijoitus- ja vuokrayhtiö Kojamon vakuuttelua siitä, että listautuminen ei vaikuttaisi yhtiön vuokratasoon. Varainhoitoyhtiö eQ:ta edustava Angervuo kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Kojamon omistavat eläkevakuutusyhtiöt sekä ammattiliitot. Erityisesti se, että liitot saavat yleishyödyllisinä toimijoina Kojamon osakemyynneistä kertyvät voittonsa verovapaina, on puhuttanut tällä viikolla.

Helsingin Sanomien mukaan Kojamon toimitusjohtaja Jari Nieminen vakuutti toukokuussa, ettei listautuminen vaikuttaisi yhtiön vuokriin mitenkään. Myös hallituksen puheenjohtajan Riku Aallon mukaan yhtiö on kertonut sijoittajille, ettei sen strategiaan sisälly uusia vuokrankorotuksia, HS kertoo.

Angervuo uskoo, että vuokrankorotuspaineita on tulossa – etenkin ulkomaisilta sijoittajilta.

– Ei sijoittaja osta Kojamoa kolmen prosentin osinkotuotolla. Sijoittaja odottaa, että osinkotuotto tulee nousemaan, ja se lepää myös tulevien vuokratuottojen nousun varassa, hän sanoo Helsingin Sanomille.

– Uskon, että sieltä tulee painetta yhtiön johdon niskaan, että osake tuottaisi entistä paremmin. Ja sitä kautta syntyy painetta siihen, että pitäisikö vuokria nostaa reaalisesti vähän vauhdikkaammin. Eivät ulkomaiset pörssisijoittajat ole hyväntekijöitä, kyllä se mentaliteetti on tulos tai ulos.

Lue lisää aiheesta:

Ay-väelle satoja miljoonia Kojamosta – Riku Aallon palkkioksi 60 000 €

Eduskunnasta kova huuto ay-liikkeen rahasammolle: ”Hyödyllinen vain omistajilleen, ei vuokralaisille”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Järvi

Kapitalistin elämä on rahan ympärillä pyörimistä, vailla sen syvempää ymmärrystä elämän merkityksestä. Mikähän merkitys kaikella rahalla voi enää olla kun on jo kaikkea yllin kyllin? Rahasta ja sen hamuamisesta on tullut itse itseään ruokkiva kehä joka tuottaa lopuksi vain tyhjyyden tunteen. Kuinka monta miljoonaa vau, how manny miljons wau. Siinä sitä onkin elämän sisältöä kerrakseen.

Kapitalisti jää pyörimään kehäänsä ja hänestä itsestään on tullut elämänsä tarkoitus. Hän on itse itsensä jumala ja raha hänen vapahtajansa, ja sitä hän hamuaa lisää, kierteessä kun on. Hän on kuin narkomaani joka tarvitsee aina vähän suuremman annoksensa ja joka vasta viimeiseksi jäävän annoksensa jälkeen vapautuu riippuvuudestaan. Kapitalistilla ei ole edes tuota mahdollisuutta, hän on tuomittu finanssihelvettiinsä. Pelkoon identiteettinsä sulamisesta pörssissä.

Sairauden luonteeseen kuuluu paitsi itse itsensä jumalaksi asettaminen, sekä myös kaikkien ns tavallisten eli normaalien ihmisten yläpuolelle asettuminen. Hän pitää vain itseään tai kaltaisiaan, jotka ovat perinneet rahaa tai olleet oikeaan aikaan haaskalla ja onnistuneet käärimään hihoihini pienen omaisuuden, kykenevinä sanomaan miten asiat yhteiskunnassa pitää järjestää. Muilla tuota kompetenssia ei ole. Sairauden luonteeseen kuuluu myös liikenteessä oma ajotapansa jossa pinna on lyhyt. Ruuhkassa ajellaan pitkin jalkakäytäviä katumaastureilla tai bussikaistoja Porschella huimalla ylinopeudella, päihtyneenä kovaa kulkevasta lelustaan, sillä odotteluhan ei kuulu hänen hyveisiinsä. Jos hän joutuu poliisin haaviin niin selitys usein kuuluu että nopeusrajoitus on tarpeeton.

Kapitalistimme tietenkään alistu siihen mihin ns tavallisen kuolevaisen olisi heistä syytä asettua ja heillä onkin heidän oman egonsa rakentama moraali jonka he itse luovat päivittäisten oikkujensa mukaan.

Mikko Toivonen

On puhtaan loogista, että listautumisen jälkeen yritys alkaa voittonsa maksimimisen ja mitenkä muuten se parhaiten kävisi kuin yksinkertaisesti nostamalla tuotteen, tässä tapauksessa vuokrien, hintoja.

Tällä hetkellä on lisäksi hallitus jonka päämäärä on yhtä loogisesti siirtää kansalaisen varoja kaikenlaisille yritys ja hallintotekeleille vastikkeetta.

Vastuullinen hallitus ei kioskaan olisi sallinut tällaisia vastuuttomia varainsiirtoja mihin on tähdätty soten vapaavalinnalla, siirtoverkkojen yksityistämisellä ja vuokra-sekä muun asumisen kuluissa keinotekoisilla hintojen lisäämismahdollisuuksilla