Maanantai 24.6.2019

Ministeri huolestui soten murskaluvuista: ”Olen tietenkin hyvin harmissani”

Luotu: 
9.6.2018 09:07
  • Kuva: Antti Nikkanen
    Kuva
    Annika Saarikko ei lannistu sote-kyselyn tuloksista.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on huolestunut Alma-kyselyn tuloksista, joiden mukaan sote- ja maakuntauudistusta kannattaa vain 18 prosenttia suomalaisista.

Saarikko kommentoi lukuja Uudelle Suomelle keskustan Sotkamon puoluekokouksessa, joka jatkuu aina sunnuntaihin saakka.

-Totta kai niistä pitää olla huolissaan. Ennen kaikkea tämä ja monet muut vastaavanlaiset kyselyt antavat viitettä siitä, että sote pitkittyneenä ja sitä kautta myös mutkistuneena näyttäytyy monimutkaiselta ja epävarmalta. Sen ympärillä on viime kuukausienkin aikana pyörinyt niin monta kohua ja huolta, että kokonaiskäsitys siitä, miksi se tehdään, on ehkä jäänyt turhan vähälle. Tästä olen tietenkin hyvin harmissani, Saarikko sanoo Uudelle Suomelle.

Lue kyselystä tarkemmin: Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

Saarikko korostaa, ettei väitä kyseessä olevan vain viestinnällinen ongelma. Hän toteaa, että tulos vahvistaa hänelle itselleen ennen kaikkea sitä ajatusta, että lait tulisi saada maaliin, jotta voidaan siirtyä puhumaan itse palveluista, joka on ihmisille olennaisin osa sotea. Hän huomauttaa, että kansaa kiinnostaa se, mitä soten sisällä tapahtuu, kuten lastensuojelun kasvaneet tarpeet tai vanhusten kotihoito.

Saarikko ei lannistu kyselyn tuloksista.

-Tämä ei minulle ole viesti siitä, että hankkeen suhteen pitäisi luovuttaa, vaan saada tämä rakenne valmiiksi, jotta siirtyisimme ymmärrettävämpiin asioihin ja sellaisiin, jotka oikeasti ihmiset tunnistavat ja uusissa rakenteissa se on paremmin mahdollista tehdä.

Olivatko nämä luvut yllättäviä?

-No, ne ovat valitettavia.

Viime viikolla perustuslakivaliokunta vaati hallituksen esitykseen soten valinnanvapaudesta lukuisia muutoksia ja täsmennyksiä. 

Saarikko huomauttaa, että samaan aikaan valiokunta katsoi esityksen korjaantuneen oikeaan suuntaan. Hän sanoo, että korjaukset voidaan valiokunnan mukaan tehdä eduskunnassa, eikä uutta valmistelua tarvita, mikä tuo helpotusta aikatauluun ja valmistelupaineeseen.

Saarikon mukaan virkamiehet jäivät työstämään vimmatusti hallituksen vastinetta perustuslakivaliokunnan lausuntoon, jossa on teknisempiä, valmistelulta paljon vaativia, kuten tietosuojakysymykset, ja toisaalta selkeästi poliittisempia kysymyksiä. Hän on jo aiemmin sanonut valinnanvapauden vaiheistuksen sisältävän aiheena ”poliittista ruutia”.

Siitä huolimatta asiassa on hänen mukaansa päästy hyvin eteenpäin. Saarikon mukaan hallituksella on ollut ”hyvin ratkaisuhakuinen ja yhteistyökykyinen neuvotteluviikko”, vaikkakin pitkä ja intensiivinen.

-Minulla on vahva käsitys siitä, että ratkaisu on löydettävissä perustuslakivaliokunnan vastineeseen, sen näihin kaikkiin eri ulottuvuuksiin.

Saarikon mukaan hallituksen vastine on mahdollista saada valmiiksi ensi viikolla. Hän painottaa, että eduskunnalta tarvitaan työsuunnitelma, jotta saadaan käsitys siitä, milloin sote-paketista päästään äänestämään eduskunnassa ja missä sitä kautta mennään voimaantulossa, vaaleissa ja maakuntien aloittamisessa.

Saarikko huomauttaa, että tiedot kiinnostavat erityisen paljon maakuntien sote-valmistelijoita. Hänen mukaansa aika moni parista sadasta tuhannesta sote-ammattilaisesti miettii nyt, miten pitkään sote-epävarmuus jatkuu.

-Siitä olen huolissani.

Saarikon mukaan hallituksen vastineen jälkeen eduskunnalla on mahdollisuus arvioida aikataulua. Äänestyksen on veikkailtu lykkääntyvän syksyyn, vaikka hallitus on halunnut äänestää sote-paketista jo ennen eduskunnan kesätaukoa.

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vakuutti Sotkamossa, että hallitus vie soten maaliin.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolestaan totesi, ettei sote-uudistuksen surkea kansansuosio hämmästytä häntä lainkaan.

Lue lisää:

Petteri Orpo sote-kyselyn murskaluvuista: ”Niin hirveä hässäkkä – en ihmettele yhtään”

Juha Sipilä vakuuttaa vievänsä soten maaliin: ”Näemme vielä monta näytelmää”

Kokoomuksen ryhmyri: Tästä syystä hallitus ei vie sote-notifikaatiota EU:n käsittelyyn

Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo kohtasivat Turussa: ”Minusta tämä on taistelu joka on käytävä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kivioja

Kepu on huolissaan? Huoli kohdistuu siihen ettei maakuntauudistusta saataisikaan. Tämä uudistus betonoi kepun vallan ja luo jättimäisen hallinto organisaation kalliiseen hintaa. Ihmiset muuttavat asutuskeskuksiin mutta hallintoa piisaa maakunnissa. Lisäksi kun rahat kulutettu hallinnossa, vedotaan perustuslakiin että valtio maksaa lisää ja "säästöjä" ei todellakaan synny.

Irja Laamanen

Miksi sotea tehdään? Onko todella näin: kokonaiskäsitys siitä, miksi se tehdään, on ehkä jäänyt turhan vähälle. Kuten kysely toi esille on pieni joukko nykyisiin palveluihin tyytymättömiä tai sote-palvelutta jääneitä. Miksi näihin ei kohdisteta enemmän huomiota rikkomatta nykyistä toimivaa sotepalvelua. Sote, jota suunnitellaan on enemmän poliittinen peli kuin todellinen ratkaisu olemassa oleviin palvelun puutteisiin. Miksi julkisella puolella ainakin lääkäri hoitaa vain yhden ongelman kerrallaan ja kehottaa toiseen ongelmaan tilaamaan uuden ajan. Sote ei tuota ongelmaa ratkaise. Sen ratkaisu on muualla. Poliittinen hässäkkä ei yksittäisiin palvelupuutteisiin tuo ratkaisua.

Jukka Laine

Hallituksen soteprojektin tarkoitus on yksityistäminen. Ja verorahat valuvat ulkomaisille sijoittajille. Herrat saavat sijoituksista osansa. Jos sote kaatuu, herrat joutuvat maksamaan sopimusrikkomuskorvaukset terveysfirmoille. Tai maksattavathan he nekin köyhimmillä.

Kalevi Salonen

Saarikko huomautti, että samaan aikaan valiokunta katsoi esityksen korjaantuneen oikeaan suuntaan. Huomautuksella ei ole suurta painoarvoa, sillä ei paljon auta, jos arvosana nousee nelosesta neljä plussaan.

Harhauttava kielenkäyttö on ollut hallituksen sote-kommentoinnille leimaa antavaa.

Tero Mölsä

Tuurha olla ministeri huolissaan. Uudistuksen aikataulun pitkittyminen on toki vaikuttanut epävarmuuteen, mutta näin suuren uudistuksen kyseenollen se on aika normaalia. Opposition tehtävähän onkin lyödä kapuloita rattaisiin minkä ehtii, eikä siinä muita kunnon perusteluja tarvitse ollakaan. Osa mielenkiinnon ja epävarmuudenkin lisäystä on johtunut " persujen" sekoilusta, mikä johti hallituksen enemmistön merkittävään supistumiseen. Ilman tätä uudistuksen valmistelu eduskunnassa ja sen valiokunnissa olisi sujunut lähes ilman dramatiikkaa. Nyt lepomäet ja harkimot pääsevät veneenkeikutuspuuhiin, mistä etenkin media on ollut innostunut.
Uudistus on laajasti koettu tarpeelliseksi ja siksi se on nyt syytä saada valmiiksi.

Kalevi Salonen

Sanot opposition tehtäväksi lyödä kapuloita rattaisiin niin, ettei siinä kunnon perusteluja tarvitse ollakaan. Vaan asiapa taitaa olla juuri toisin päin. Kunnon perusteluja ei hallitukselta ole tullut. Hetemäkikin on tehnyt itsensä naurettavaksi esittämällä täysin kelvottomia perusteluja, jotka vielä useimmiten tukisivat paremmin nykyistä terveydenhuoltojärjestelmää, jos se olisi valtion rahoittama.

Jos uudistus on koettu tarpeelliseksi, se ei tarkoita, että haluttaisiin hallituksen mallia. Juuri julkaistun mielipidetiedustelun tuloksethan tämän kiistatta osoittivat.

Markku Koivisto

Oppositioasenteella on juuri noin, annetut perusteet eivät kelpaa tai ovat muuten tarkoitushakuisia. Sitä vastoin opposition ei mielestään ole ollenkaan tarpeen perustella, miksi vaikkapa Hetemäen laskelmat ovat kelvottomia. Opposition mielestä ne ovat kelvottomia siksi että ne ovat Hetemäen laskelmia.

Seppo Simonen

Annika hyvä, jostakin syystä Almamedia on paukutellut opposition suulla uutta sote ja maakuntamallia vastaan miltei päivästä toiseen. Mikä on tälläisen muka puolueettoman Alman pelin syynä sitä voi vain arvailla.
Aivan uskomatonta höykytystä vedellään somessa lonkalta valtiovarainministeriön laskelmia vastaan ja muka ollaan viisaampia kuin virkavastuulla tehdyt viralliset näytöt.

Kalevi Salonen

Et ilmeisesti ole juurikaan perillä tietotekniikasta, joten ymmärrän, että saatat luottaa Hetemäen neljän miljardin säästöväitteeseen. Se on kuitenkin niin palturia kuin olla voi. Ensinnäkin summa on täysin spekulatiivinen. Yhtä hyvin se voisi olla kaksi tai kuusi miljardia. Toiseksi, mitä monimutkaisempi sovellusympäristö on, sitä kalliimmaksi tietojärjestelmät tulevat rakentaa ja ylläpitää. Näin ollen, jos hallituksen sote-malli on kaksi kertaa nykyistä monimutkaisempi, sen kustannukset ovat ainakin nelinkertaisia. Toisaalta, jos mentäisiin yksinkertaistamaan järjestelmää, tietotekniikkakulut voitaisiin ainakin puolittaa.

Siis lonkalta vetelijä on valtiovarainministeriö oltakoon siellä sitten virkavastuulla tai ei.

Päivi Hokkanen

Sotessa niinkuin yleensäkin terveyspalveluissa on ongelmana se, että työtä on paljon mutta työmiehiä vähän. Kaikkea on kehitetty ja kehittämiseen palkattu väkeä, mutta resursseja ei ole lisätty kentälle, vaikka moni asia on kiinni siitä paljonko nimenomaan hoitajia on. Esim. kuntoutusosastoilla ja terveyskeskussairaaloissa hoidetaan paljon apua tarvitsevia. Jos vuorossa on neljä raskashoitoista hoidettavaa hoitajaa kohden, tarkoittaa se käytännössä sitä, että wchen avustamiseen on aikaa yksi kerta potilasta kohden, ennen aamupalaa ei ole aikaa käyttää wc:ssä ja suihkuun pääsee kerran viikossa. Jos on vuoteessa niin vaipanvaihdot kolmesti ja istumaan pyörätuoliin 1-2 kertaa päivässä. Jos potilaita on enemmän sitten ei suihkuun kerran viikossa pääse. Hoitajien aikaa menee ruuanjakoon, tavaroiden hakemiseen, lääkitykseen, kirjaamiseen, lääkäriasioihin, omaisten kanssa keskusteluu jne.

Hannu Rautomäki

Kokoomuksen ja Kepun sinnikkäästi yrittämä verovaroin maksettavien yhteiskunnallisien palvelujen yksityistäminen johtaisi katastrofiin joka tapauksessa.
Yksityisyritykset aluksi näytön vuoksi pitäisivät kulut kohtuullisina, mutta myöhemmin kustannukset nousisivat pilviin, ja palvelut vähävaraisilta tavoittamattomiin.
Ei mitään uutta auringon alla.

Markku Koivisto

Juu, niinhän siinä käy, jos valtion ylläpitämä hoito jää niin huonoksi että kaikki tarvitsijat siirtyvät yksityisille. Sitten voidaankin julkinen puoli lopettaa tarpeettomana ja vain yksi yksityinen toimija hoitaa koko homman. Et Sinä paljon julkisen puolen palvelu- ja kustannuskykyyn luota!

Arto Lähteelä

Sote heikentää terveydenhoitoa Suomessa.
Etenkin maaseudun pienempien paikkakuntien työpaikat vähenevät tuntuvasti.
Miksi Keskustapuolua haluaa autioittaa maaseutu?
Keskustasta on tullut hyvin markkina liberaali liike..
Suomen kansan enemmistö on sitä aina vierastamat.