Keskiviikko 22.5.2019

Trump riitautui julkisesti Macronin ja Trudeaun kanssa – aikoo jättää G7-kokouksen kesken

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Justin Trudeau ja Donald Trump kiistelevät kauppapolitiikasta. Arkistokuva.
|

Maailman suurimpien kehittyneiden talouksien johtajat tapaavat tänään perjantaina Kanadan Quebecissa. Kauppakiistat varjostavat Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten välejä, Kauppalehti kertoo.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kerrotaan lähtevän kokouksesta kesken ja jättävän lauantain ympäristöasioita ja ilmastosopimusta koskevan osuuden väliin. Se ei välttämättä yllätä, onhan Trump vetänyt Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksen ulkopuolelle.

Tietoa kokouksen ilmasto-osuuden väliin jättämisestä on edeltänyt Twitterin kautta julkiseksi muuttunut kiistely Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ja Kanadan pääministerin Justin Trudeaun kanssa.

G7-kokouksessa Trumpia on vastassa joukko tulistuneita liittolaisia, jotka ovat asettuneet yhdessä vastustamaan Yhdysvaltojen päätöstä ulottaa maaliskuussa asetetut tullit koskemaan myös Euroopasta, Kanadasta ja Meksikosta tuotua terästä ja alumiinia.

Ranskan Macron kannustaa muita maailman johtajia vastustamaan Yhdysvaltojen ”hegemonian” uhkaa, sanomalehti Guardian uutisoi. Macron tviittasi torstaina poikkeuksellisen suoran viestin Trumpille.

– Amerikan presidenttiä ei ehkä haittaa eristäytyminen, mutta meitä ei myöskään haittaa allekirjoittaa tarvittaessa sopimus kuuden maan kesken, Macron twiittasi.

 

Hänen mukaansa nämä kuusi maata (Britannia, Italia, Ranska, Saksa, Kanada, Japani) ja niiden ylläpitämät arvot sekä markkinat edustavat nyt todellista kansainvälistä valtaa.

Trump vastasi Twitterissä Macronille ja Kanadan pääministeri Trudeaulle odottavansa perjantain tapaamista.

– Kertokaa pääministeri Trudeaulle ja presidentti Macronille, että he veloittavat Yhdysvalloilta massiivisia tulleja ja luovat kaupan esteitä, Trump twiittasi.

 

 
 

Kokouksen isäntänä toimiva Kanadan pääministeri Trudeau on luonnehtinut Trumpin tullipäätöstä loukkaavaksi. Euroopan johtajien mukaan tullit ovat epäoikeudenmukaisia ja laittomia. Yhdysvallat perustelee tulleja kansallisella turvallisuudella.

Vastatulleja on jo luvattu asettaa. Euroopan osalta ne ovat näillä näkymin astumassa voimaan heinäkuun alussa. EU on lisäksi ilmoittanut vievänsä tullipäätöksen maailman kauppajärjestö WTO:n riidanratkaisuelimen käsittelyyn.

Jännitteitä lisää myös Trumpin päätös irtisanoa Iranin ydinsopimus ja sen ehdot. Uudet Iran-pakotteet ovat uhkaamassa puolen vuoden viiveellä myös kaikkia yrityksiä, jotka jatkavat kauppaa Iranin kanssa.

Protektionismin ja tullimuurien nouseminen iskisi vakavasti maailmakauppaan ja kasvunäkymiin. Tällä viikolla Maailmapankki arvioi, että kauppasodan vaikutus kansainväliselle kaupalle voisi olla vuoden 2008 finanssikriisin kaltainen shokki. Laskelmien mukaan kauppa supistuisi globaalisti noin yhdeksän prosenttia.

Valkoisen talon suhtautuminen uhkakuviin ja liittolaistensa kritiikkiin on ollut väheksyvää. Presidentti Trump on tviitannut, että Yhdysvallat ei voi hävitä kauppasotaa, sillä maan kauppataseen vuotuinen alijäämä on melkein 800 miljardia dollaria.

Trump vetoaa toistuvasti pyrkivänsä Yhdysvaltojen kannalta nykyistä reilumpiin kauppasopimuksiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Millä tavalla samoilla? Venäjähän on vahvistanut suhteita liittolaisiinsa BRICS -maihin, erityisesti Kiinaan. Venäjä on kyennyt ylläpitämään ja luomaan keskustelutväit kaikkiin Lähi-Idän maihin ja Netanjahukin tuli Moskovaan.

Trump taas on saanut Euroopan maiden kamelinselän katkeamaan sillä että kun jo hänen edelätäjänsä kaudella USA kaatui Ukrainan hallinnon, rakensi kriisin kautta Eurooppaamn uuden kylmän sodan eristääseen Kiinan & Venäjän Euroopasta, kaapatakseen siiten TTIP -sopuimuksella Europpan omaan taloudelliseen etupiiriin sopimuksella joka oli niin USA:lle kotiin päin ettei se toteutunut ja sitten vielä käytti pakotteita pakkomyydäkseen nestetettyä maakaasuaan.

Ja eikä siinä vielä kaikki. Sitten revittiin ilmastosopimus, käveltiin Iranin sopimusasiassa Euroopan maiden yli, pakolaisaalto jatkuu tuhotusta Libyasta, Afganistanista, Irakista ja Syyriasta ja sitten vielä lopuksi laitetaan talouspakotteita (tulleja) omille liittolaisille, niin..

..eikä tuossa joku syy miksi nyt oli hiihtimet ristissä G7 -kokouksessa?

Richard Salomaa

Hyvin todennäköisesti Trumpille ei riitä mikään. Tulee taas uusi kierros neuvotteluja, sopimuksia tultaisiin purkamaan jatkuvasti. Seurauksena voi myös olla oikeudenkäyntien sarja milloin mistäkin sopimuksesta. Vaikka Trump saisikin solmittua parempia sopimuksia jenkeille, se ei kuitenkaan estäisi työpaikkojen pakoa halvemman tuotantokustannusten maihin. Pääomasijoittajat rahastavat yritykset niin paljon ettei näillä ole varaa satsata tuotannon kehittämiseen. Rakennus- ja tieinfra on rapautumassa, maassa on korjausvelkaa vaikka kuinka paljon, mihinkään ei haluttaisi satsata, jos siitä ei saa IT-alan tuottoja. Lisäksi maata vaivaa veronkannon ja puuttuvan ay-liikkeen ongelma. Maahan tulee pimeää työvoimaa niitä halavajille työnantajille.
Eurooppalaisia haukkumalla saadaan huomio pois amerikkalaisten kotoperäisistä ongelmista.

Jorma Sepponen

Ihmetyttää USA, n vaalitapaa missä valitsiamiehet lopulta päättää Kenestä tulee presidentti.H.Clinton sai liki 3 Miljoona enemmän ääniä Ja oli sekä johto kaikissa tärkeimissä vaa,ankieli valtiossa. Näköjään valitsiamiehiäkin saa ostettua rahalla (yllätys, yllätys) Sekaisin Trump on ollut varmaan aina, Ja kiero , kiemurteli itsensä irti kutsunnoissa 5 krt. rahalla.. Ja hän viis välittää 1 lisäyksestä,haukuu Mexikolaisia, tummaihoisia, muslimeja, kaikkea mikä ei mielytä eläimiksi tai saastaksi.Nyt napin vastakkain USA, n liittolaisten kanssa. Ihme että on vielä hengissä, valehteleva xenophobi,valheita on washington postin mukaan toista tuhatta, Että semmoinen kullanmuru.

Harri Tapani

Myös Bush nuorempi sai vähemmän ääniä kuin kilpailijansa ja voitti vaalit. Trumppia vastaan Cinton pelasi itsensä ulos jo hyökkäämällä Bernie Sandersin kimppuun melko härskisti, Sandersin vasemmalle kallistuneet kannattajat eivät sen jälkeen suostuneet Clintonia äänestämään edes Sandersin pyynnöstä, vaan mielummin vaikka Trumppia...

Harri Tapani

"uuden kylmän sodan "

Kyllä tuo on ollut käynnissä jo taustalla jokusen vuosikkymmeen, hiukka vain hiljaisempana.

"kaapatakseen siiten TTIP -sopimuksella Europpan omaan taloudelliseen etupiiriin sopimuksella "

Ei tuokaan uutta ole, aiemmin ko. sopimuksen nimi oli MAI-sopimus, vain nimi vaihtui kun laajalti inhottu ja vastustettu sekä monien mielestä kovasti demokratian vastainen MAI-sopimus kaatui mellakoihin ja lopulta Ranskan vastustukseen.

PNAC-papereissa kerrottiin, että Saksa, Kiina, Venäjä jne. ovat "kurissapidettäviä", huolta hieman esitettiin EU:sta, mutta eiköhän tuokin mene kurissapidettävien listalle...