Sunnuntai 26.5.2019

Mauri Pekkarinen haukkuu aktiivimallin: ”Idea ei kerta kaikkiaan toimi”

Luotu: 
9.6.2018 16:27
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Konkaripoliitikko Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää työttömyysturvan aktiivimallia hallitukselta virheenä. Arkistokuva.
|

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) haukkuu työttömyysturvan aktiivimallin. Uusi Suomi kysyi Pekkariselta mallista Sotkamon puoluekokouksessa.

Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli on haukuttu laajasti ja oppositio on nähnyt sen epäoikeudenmukaisena muun muassa, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta täyttää aktiivimallin ehtoja jo sen takia, että palveluiden saatavuus vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea. Aktiivimalli laskee työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työvoimapalveluissa.

Pekkarinen korostaa, että kaikille tulee virheitä ja myöntää itsekin istuneensa hallituksissa, jotka ovat sellaisia tehneet. Aktiivimalli on vain yksi nykyhallituksen virheistä, joita on hänen mukaansa muitakin. Kun häntä pyydetään nimeämään joku nykyhallituksen kömmähdys, aktiivimalli tulee esimerkkinä mieleen.

-Se totisesti sitä on, Pekkarinen sanoo aktiivimallista hallituksen virheeseen viitaten.

Pekkarinen puhuu samasta asiasta kuin oppositio: TE-palveluja ei ole saatavissa samaan tapaan Suomen joka kolkassa. Sen takia aktiivimalli ei hänen mielestään toimi.

-Tuo idea ei toimi kerta kaikkiaan. Ei sieltä Pihtiputaalta pääse niihin aktiviteetteihin, jotka johtaisivat turvan piirissä olemiseen ja niin poispäin, Pekkarinen sanoo Uudelle Suomelle.

Pekkarisen mukaan aktiivimalli on inhimillisesti iso asia niille, joihin se iskee, mutta Suomen talouden koko kuvassa kyse on ”pikku tahrasta”. Hänen mielestään selvää kuitenkin on, että aktiivimalli olisi ”totta kai” kannattanut jättää tekemättä muodossa, jossa se tuli voimaan.

Pekkarinen kuvailee esimerkkinä yksinhuoltajaäitiä Kinnulan kylällä. Äidin pitää voida osoittaa aktiivisuutensa, jotta leikkuri ei iske, mutta Kinnulan kylällä ei ole koneistoa, joka tarjoaisi äidille tämän mahdollisuuden.  Ajatus siitä, että äiti kävisi päivittäin Äänekoskella vaikkapa kuntouttavassa työtoiminnassa, ei ole Pekkarisen mielestä kestävä.

-Se (ajatus) ei ole tästä maailmasta ollenkaan.

-Hallitus antoi oppositioryhmille aivan pienessä kokonaisuudessa sellaisen aseen, jota he ovat osanneet takoa kaiken aikaa puoli vuotta. Tällaisia ei pitäisi (antaa).

Pekkarinen kuitenkin painottaa, että kokonaiskuva hallituksen toiminnasta on positiivinen. Hänen mielestään hallitus tekee tässäkin asiassa nyt ”kohtuullisen oikein” eli yrittää löytää toimia, joilla työtön saa palveluita, joiden avulla hän voi osoittaa aktiivisuutensa. Lue tarkemmin hallituksen korjaavista linjauksista: Näin hallitus linjasi aktiivimallista

Tässä vaiheessa mallia ei Pekkarisen mielestä kannata perua ja sitä voidaan korjata ”ainakin paremmaksi”. Hän vaikuttaa silti skeptiseltä.

-Sanotaan nyt, että en usko, että tämä laki on maailman tappiin voimassa, Pekkarinen sanoo Uudelle Suomelle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Niin! Kyllä niitä virheitä on tehty, mutta virheiden myöntäminen ja niiden korjaaminen on toinen juttu; risupaketti, tuulivomalatuet, kaivosvero, hiilivoiman kielto, turpeen polttaminen, Carunan kauppa ja sähkön siirtomaksut, Digita ym... Mutta kun pitäisi päästä omaa nokkaa kostuttaman! Häpeisit vähän.

Pertti Ikonen

"-Tuo idea ei toimi kerta kaikkiaan. Ei sieltä Pihtiputaalta pääse niihin aktiviteetteihin, jotka johtaisivat turvan piirissä olemiseen ja niin poispäin, Pekkarinen sanoo Uudelle Suomelle."

Onko Pekkarisen mielestä maaseudun ihmiset niitä jotka ainoastaan kärsivat aktiivimallista. Että kaupungeissa on mielin määrin töitä ja kursseja tarjolla välttääkseen 4,65% työttömyysturvasakon.

Pertti Ikonen

Ei kompensoi toimeentulotuki niille joilla on esim. pari tonnia pankkitilillä säästössä rahaa tai omistaa rahaksi muutettavaa varallisuutta. On kulutettava vähät säästöt pois ennen kuin toimeentulotuki tulee korjaamaan 4,65% menetystä työttömyysturvasta.

Hannu Rautomäki

Ei pidä paikkaansa.
Aktiivimalli koskee valtion työttömyysperuspäivärahaa saavia, vaan ei liittojen maksamaa ansiosidonnaista päivärahaa.
Toimeentulotukea on turha anoakaan sellaisien, joilla on säästöjä tai mitään kiinteää omaisuutta. Ne pitäisi ensin tärvätä pois, ja sen jälkeen voi anoa.

Tuija Miettinen

Eihän tähän aktiivimalliin tarjottavaa palvelua riitä, halukkaille ja tarvitseville, edes pääkaupunkiseudulla. Miten se sitten olisi mahdollista pienillä paikkakunnilla, pienin resurssein ja onnettomilla kulkuyhteyksillä? Päättäjien suhteellisuudentaju ja ymmärrys ovat täysin hakoteillä.

Jarkko Kainulainen

Olisivat kerrankin miehiä eivätkä akkoja ja peruisivat koko mallin kun kerran myöntävät virheensäkin mutta kysehän onkin oikeasti rahasta jota ei haluta antaa työttömälle takaisin akkalauma koko hallitus sanon minä omia palkkoja ja palkkioita kyllä korotetaan kysymättä keneltäkään.

Tuomo Oivanen

Aktiivimallin ”työksi” tulisi hyväksyä palavereihin ja koulutustapahtumiin osallistuminen etänä kotoa käsin. Työttömän tulisi antaa sähköisessä muodossa palaute kaikista niistä tilaisuuksista, mihin hän on osallistunut. Eduskunnan kyselytunti tulisi ottaa mukaan hyväksyttyyn ”aktiivisuuteen”. Em tapahtumat ovat niihin virkansa puolesta osallistuville eläkkeeseen oikeuttavaa palkallista työaikaa. Jossakin virastossa oli viime vuonna ollut miljoona palaveritapahtumaa.

Seppo Kurvinen

Niin kauan kun tuollaiset siniset pellehermannit on halletuksessa niin kyllä virheitä tehdään. Entine työtön joka on työministerinä ja jolle k-- noussut päähän, ei mitään koulutusta mitä siitä on seurannut. Samallaista hommaa kun kommunistit nostivivat sodan jälkeen tyhmiä koulunkäymmätömiä ihmisiä minitereiksi ja mitä siitä seurasi? Lukekaa historiaa.

Matti Kurki

Mauri Pekkarinen on myöntänyt kerran melkein tehneensä virheen. Oli menossa vahingossa Jyväskylän lentoasemalla naisten vessaan, mutta huomasi ovella erheensä ja kääntyi ympäri. Ne todelliset tämän mikkihiiren tekemistä virheistä ei mahdu näille sivuille. Yhtenä tärkeimpänä Sirkka-Liisa Anttilan kanssa junailtu Kemiran myynti. Kepu pettää aina ja Juha Sipilästä ei tulee enää pääministeriä. Kaikki hyvin näin ollen.

Kati Mäkinen

Maurikaan ei taida tietää tätä äärimmäisyyttä: Sairauslomalla olevia työttömiäkin on jo rangaistu huhtikuun alusta asti. Tulot jäävät alle 500 verojen jälkeen. Hallitus on vielä sairaampi kuin tuo kyseinen vuodepotilas!

Johan Lapje

Ne laiskat jotka makaavat sohvalla päivät TV edessä veronmaksajien kustannuksella pitää saada jotain tekemään. Jos teet kuukaudessa 40 tuntia hyödytöntä hommaa sossun rahan eteen niin ehkä todellinen työkin alkaa kiinnostamaan.

Tanja Haapasalo

Kyllä aktiivimalli koskee muitakin kuin kelan rahoilla olevia. Ytk:n jäsenenä on jo kertaalleen napattu ja kohta menee toinen. Sitten olen tt-tuen asiakas,näin tuo helvetin hieno ja pätevä Sipilä hoitaa asiat! Nuoremmille löytyy helpommin töitä, olen töitä hakenut, saamatta niitä! Miksei tää paska koske vain niitä jotka kieltäytyvät töistä. Vaikea hakea niitä kun ei ole tarjontaa!!!