Torstai 23.5.2019

Näkökulma: Viimeistään tähän loppui Sipilän ja Orpon kiva

Luotu: 
11.6.2018 18:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituksen sote-uudistus jatkaa pyörimistään eduskunnan koneistossa viime viikonlopun puoluekokousten jälkeen.
|

Keskustalainen pääministeri Juha Sipilä ruuvaili omiensa parissa apilakakkaraansa ja kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo tapututti fanejaan Turussa. Hymyt olivat kesäisen viikonlopun ajan herkässä, mutta nyt on arki alkanut, ja hallituksen sote-uudistus jatkaa pyörimistään eduskunnan koneistossa.

Tylyin muistutus hallitusta piinaavasta sote-ongelmasta oli luettavissa tänään Kauppalehdestä, jossa oikeustieteen tohtori Janne Juusela kirjoitti soten ajautumisesta solmuun.

Perustuslakivaliokuntaa ennenkin jyrkästi kritisoineenJuuselan viesti oli tiivistettynä, että sote-lakiesitystä joko muutetaan eduskuntakäsittelyssä niin, että järjestelmälle saisi ei-taloudellisen toiminnan statuksen tai hallitus päättää aloittaa vuosikausien EU-notifiointiprosessin.

Jälkimmäinen on sula mahdottomuus, mutta myös ensimmäinen tie voisi Juuselan mukaan onnistuessaankin johtaa asetelmaan, jossa hallituksen olisi käytännössä luovuttava valinnanvapauden piirissä olevien sote-palvelujen avaamisesta avoimelle kilpailulle.

Tätä huomiota en muista aiemmin lukeneeni. Mitähän se tarkoittaisi mahdollisimman laajaa valinnanvapautta tavoitelleen kokoomuksen näkökulmasta?

Aivan toinen asia on, saisiko Suomen kaavailemalle järjestelmälle ylipäätään tuota ei-taloudellista statusta. Siitä on esimerkki Slovakiasta, joka sai omalle hankkeelleen EU-tuomioistuimelta hylkytuomion, kuten Uusi Suomi raportoi. EU-komissio on valittanut tuomioistuimen Slovakia-päätöksestä.

Eipä ihme, että Juuselan mielestä sote-uudistus on ajautunut eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäljiltä ”täydelliseen umpisolmuun”. Hän kirjoittaa, että ”valiokunnan mukaan käytännössä ainoa ratkaisu ongelmaan on se, että valinnanvapausmallista luovutaan”.

Siis kerran vielä tuo näkemys: ainoa ratkaisu ongelmaan on, että valinnanvapausmallista luovutaan.

Kaikkihan me tiedämme, mitä se tarkoittaisi. Vai tiedämmekö?

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laakso

Tuo avoin kilpailu sana ei enää sovi nykyiseen sotemalliin. Pitkälti perustuslain vanhakantaisuuden takia uusin valinnanvapausmalli vain luovuttaa järjestämisvastuuta käytännössä kahdelle suurimmalle toimijalle, joten kilpailu varsinkin hinnan osalta jää olemattomaksi. Samalla tuo vain vahingoittaa kilpailua niin yksityisellä terveydenhoito kuin työterveydenkin puolella. Jos Kokoomus haluaa hiukankaan pitää markkinatalouteen perustuvista aatteistaan kiinni, se sanoo hyvästit koko soteuudistukselle tässä muodossa.

Rauno Ruusunen

Kunnat myy kiinteistöjään ja siirtää esim. vanhusten hoidon yksityisille virmoille.Näin ryöstetään vanhusten varat nopeasti.Kunnille tullee myöhemmin maksettavaa runsaasti.
Perustuslaki narisee ja joustaa sopivasti,sijoittajien eduksi.Onneksi tullee vaalit.

Eero Pekonen

Maakuntamallilla johdettu julkinen sote-palvelu ei mitenkään voi pärjätä yksityisen sektoirin yhtiöille, varsinkaan pörssiyhtiöille. Maakutaa johtamaan valitaan poliitikkoja, joilla harvoin on mitään oikeata osaamista. Virkamiehet valitaan pitkälti puoluepoliittisin perustein, jolloin pätevyys ja osaaminen sivuutetaan (esim. Päivi Nerg). Pörssiyhtiön hallitus nimitetään siten, että siellä on oltava monipuolista osaamista, joka turvaa yhtiön menestyksen. Yhtiön työntekijät valitaan myös osaamisen (ja myös ahneuden) perusteella. Maakunnilla ei tule olemaan mitään jakoa tässä kisassa.

Mikko Pitkänen

Luulis, et terveyspalvelujen laajan yksityistäminen lopulta nostaa palvelujen hintaa reippaasti, jios vaikkapa palkat nousee reilusti enemmän mitä kunnallinen järjestelmä on tähän asti pystynyt henkilöstölleen maksamaan. Kuinka käy pienintuloisten ja eläkeläisten nykyisin saamille sote-palveluille, jos
ei omat rahat enää riitäkkään. Jenkkilässähän ymmärtääkseni asia hoituu erillisten kalliiden vaakuutuksien kautta, joihin niihinkään kaikilla ei ole varaa. Veikkaan, et vähä väkisten pikkukuntien sote-tarjontan kutistuu entisestään ja ihmiset saavat vapaasti valita kaukana kasvukeskuksissa olevista palveluista omalla rahapussillaan kunnallisten palvelujen näivettymisen jälkeen.

Juha Hämäläinen

Kyllä me tiedämme missä soten heikoin kohta on. Valinnanvapaus ei se ole vaan potilaalle maksettaviksi tulevien kustannusten nousu. Se on merkittävin vika uudistuksessa. Yksittisen sektorin saadessa yhä suuremman siivun hoidoista, katoaa myös kustannusten hallinta. Millään lailla ei tätä voi estää markkinataloudessa.

Sellaista ratkaisua ei ole, jossa saa parasta hoitoa valitsemaltaan lääkäriltä halvimmalla ja viiveettä. Eli se siitä valinnanvapaudesta, joka on vain hyvin varakkailla.

Risto Nikander

Juha Hämäläinen kirjoittaa nappiin. Valinnanvapaus on jo olemassa, tosin KELAn maksama korvaus on pieni. Itsekin käytän 90% valinnanvapautta, vaikka en rikas olekaan.
Kokoomuksen ainoa tavoite on, että verovaroja siirretään enemmän ja enemmän suursijoittajien tileille, jotka kaiken lisäksi ovat usein veroparatiiseissa.

Teijo Myllylä

Sipilä ja opropoika ovat sotkeneet terveydenhuollon työvoimarekrytoinnin. Kiinteistöjöä ostetaan vimmalla ja valmistaudutaan kahmimaan veroeurot caymansaarille. Näin etenee sote ja pm virnistelee hölmönä. Hyvin menee. Potilas seuraa suu auki vierestä.

Teijo Myllylä

Sipilä ja opropoika ovat sotkeneet terveydenhuollon työvoimarekrytoinnin. Kiinteistöjöä ostetaan vimmalla ja valmistaudutaan kahmimaan veroeurot caymansaarille. Näin etenee sote ja pm virnistelee hölmönä. Hyvin menee. Potilas seuraa suu auki vierestä.