Torstai 23.5.2019

Torstaina saattaa tulla tärkeä viesti asuntovelallisille: ”Korkojen nousu lyö Suomessa läpi muita maita nopeammin”

Luotu: 
12.6.2018 17:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    EKP:n pääjohtajan Mario Draghin odotetaan torstaina kertovan velkakirjaosto-ohjelman alasajosta. Päätöksellä on vaikutusta myös Suomeen ja suomalaisiin.
|

Euroopan keskuspankin EKP:n ensi torstain korkokokoukseen kohdistuu poikkeuksellisen suuri mielenkiinto. Nordean päästrategin Jan von Gerichin mukaan myös Suomen kannattaa olla varuillaan.

EKP:lta odotetaan torstaina päätöstä velkakirjaosto-ohjelman alasajosta.

–Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että netto-ostot lopetetaan askelittain vuoden loppuun mennessä.

Kokonaan ostot eivät lopu vielä tämän vuoden jälkeenkään, sillä EKP aikoo jälleensijoittaa erääntyvien velkakirjojen takaisinmaksut vielä pitkään. Nettomääräisesti EKP ei kuitenkaan enää ostaisi uusia velkakirjoja enää tämän vuoden jälkeen, von Gerich kommentoi blogissaan.

Velkakirjaostojen lopettaminen muun muassa tukee korkojen nousua ja korkoerojen leventymistä. 

–Suomikaan ei ole suojassa. EKP omistaa lähes neljänneksen Suomen julkisen sektorin velasta, mikä on kärkipäässä euromaiden joukossa. Toisaalta Suomen valtionlainojen korot eivät ole laskeneet osto-ohjelman aikana poikkeuksellisen paljon, joten kääntäen korot tuskin nousevatkaan muita maita nopeammin. Joka tapauksessa Suomenkin pitää löytää jälleen uusia ostajia valtionvelalleen, von Gerich toteaa. 

Hän huomauttaa, että Suomen herkkyys kasvaa entisestään, kun EKP siirtyy velkakirjaostojen alasajosta koronnostoihin. 

–Suomessa vaihtuvakorkoisten lainojen osuus asuntolainoissa on euroalueen kärjessä, joten korkojen nousu lyö Suomessa läpi muita maita nopeammin. Lisäksi Suomen herkkyyttä lisää talouden avoimuus: euroalueen kasvunäkymien heikentyminen esimerkiksi Italiasta johtuvan epävarmuuden takia löisi Suomeen kovaa vientisektorin kautta, von Gerich varoittaa.

EKP:n odotetaan siirtyvän koronnostoihin hitaasti, käytännössä jossakin vaiheessa ensi vuoden aikana. Markkinoiden odotukset nostanevat kuitenkin euribor-korkoja aikaisemmin. Suomessa yleisimmin käytetty asuntolainojen viitekorko on 12 kuukauden euribor.

–Asuntolainojen korkomuutosten kannalta on olennaista, että ne ovat pääosin sidottu 12 kuukauden euriborin kehitykseen. Lyhyiden markkinakorkojen arvioidaan nousevan vasta reilun vuoden kuluttua, mutta 12 kuukauden euribor alkanee nousta jo aiemmin. Tällä hetkellä se on noin -0,2 prosenttia, joten vielä 100 korkopisteen nousun jälkeenkin viitekorko on alle yhden prosentin, eläkkeellä oleva Suomen Pankin ekonomisti Pentti Forsman totesi kolumnissaan aikaisemmin tiistaina.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on aikaisemmin linjannut, ettei keskuspankki siirry koronnostoihin ennen kuin velkakirjojen osto-ohjelma on ajettu alas.

Bloombergin kokoaman ennusteen mukaan ekonomistit odottavat, että EKP nostaa talletuskorkoaan ensi vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa ja muita ohjauskorkoja kolmannella vuosineljänneksellä eli heinä-syyskuussa. Saksan keskuspankin pääjohtaja Jens Weidmann ja Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau ovat kommentoineet ennusteen olevan realistinen.

–Ennätyskevyen rahapolitiikan aika alkaa olla ohi myös euroalueella. Vaikka muutokset ovat näillä näkymin hyvin hitaita, vieroitusoireilta ei voida välttyä. Euroalueen kriisiherkkyys lisääntyy jälleen, Jan von Gerich kommentoi.

Lue myös:

Suomen Pankki varoittaa: Kotitalouksien velka voi luoda noidankehän

Erkki Liikaselta neuvo suomalaisille Ylellä: ”Pitää ottaa huomioon se, että korot tulevat nousemaan”

”Ensi vuonna asuntovelallinen maksaa jo vähän korkoakin” – Ekonomisti laski, mitä 200 000 €:n lainan korolle tapahtuu

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Koponen

Joo, mutta niitä velkoja ei yleensä oteta vuosikymmenien maksuun ja niissä on sitä koronpaskaa muutenkin niin että homma täysjärkisellä rajoittuu välttämättömimpään velanottoon.

Mut jos on kolkytvuotinen kontrahti pankin kanssa, niin kuin monella on ja asuntolainan korko nousee vaikka sille tasolle mitä on kaljassa prosentit, niin jo on huutokauppakamarilla kohteita tarjolla.

Tapio Mäkeläinen
Vastaus kommenttiin #6

Tätä on kuultu 11 vuotta mutta ainakaan etelässä ei ole näin.
On sitä maksettu markka-aikaan hurjiakin korkoja. Mulla oli puolikas prokura ja naapurihuoneen kundilla toinen. Fimalla oli kovat vientitulot ja yliyön korot oli hurjia. Kasööri tais olla paras tulosyksikkö. Siitä on jo liki 30 v. Toivottavasti ei i k i n ä palata siihen turhaseen markkaan jota joku yksittäinen keinottelija veisi kuin litran mittaa.

Petri Heiniemi
Vastaus kommenttiin #6

Turha odotella mitään suurempaa katastrofia asuntomarkkinoille. Keskuspankit muuttavat ohjauskorkoaan yleensä hitaasti ja ohjauskorkojen nousu taas ajanee keskenään kilpailevat pankit laskemaan marginaalejaan. Veikkaan, että vielä kymmenen tai jopa kahdenkinkymmenen vuoden päästä, asuntolainojen korot pyörivät 1,5:n - 2,5:n prosentin välillä. EKP:lla kun ei ole mitään intressiä toteuttaa likaisia fantasioita asuntolainakriisistä, joka mahdollistaisi toisten kurjuudella tienaamisen.

Erkki Myllylä

Nyt kun ollaan lähellä sitä tilannetta että lainakorot tulee nousemaan, jopa aika merkittävästi. Pitäisi Suomessa lopettaa ensimmäisessä vakituisessa asumiskäytössä olevasta omistusasunnosta lopettaa kiinteistöveron periminen, vielä kun korkovähennysoikeus on poistumassa lopullisesti.
On hävitöntä että kiinteistöveroa kerätään omistusasunnosta,kun samanaikaisesti maksetaan asumistukea 2 miljardia vuodessa vuokralla asumisesta.