Keskiviikko 26.6.2019

Syyttäjä: Johan Bäckman vainosi Ylen toimittajaa poikkeuksellisesti – tuomittava vankeuteen

Luotu: 
13.6.2018 14:55
  • Kuva: Iltalehti / Maarit Pohjanpalo
    Kuva
    Johan Bäckmanille (takana vasemmalla) ja Ilja Janitskinille (edessä oikealla) luettiin syytteet Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.
|

Helsingin käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona Johan Bäckmanille syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta, Aamulehti kertoo. Tekojen kohteena on ollut Yleisradion toimittaja Jessikka Aro.

Syyttäjän mukaan Bäckman on toistuvasti ja oikeudettomasti uhkaamalla, ottamalla yhteyttä ja muilla näihin rinnastettavilla tavoilla vainonnut Aroa. Bäckmanin toiminta on aiheuttanut Arolle pelkoa ja ahdistusta.

Teonkuvauksen mukaan vainoaminen tapahtui 26. huhtikuuta 2015 - 23. helmikuuta 2016 Helsingissä. Tuolloin Bäckman julkaisi Twitterissä erittäin suuren määrän toimittajaan liittyviä viestejä.

Syyttäjän mukaan Bäckman käytti Arosta halventavia nimityksiä. Kyse on siitä, että Bäckman kyseenalaisti Aron ammattitaitoa toimittajana, kommentoi hänen ulkonäköään alentavasti ja jakoi hänestä halventavaa ja sisällöltään vääristeltyä aineistoa. Bäckman levitti eteenpäin myös tietoa Aron nuoruudessaan saamasta sakkotuomiosta.

Lisäksi Bäckman on toimittanut erään toisen henkilön välityksellä Arolle kipsijäljennöksen Virossa sijaitsevasta pronssisoturipatsaasta, mihin liittyvä symboliikka huomioon ottaen toimittaja Aro on kokenut patsaan lähettämisen uhkaavana ja ahdistavana.

Syyttäjä katsoo, että Bäckmanin yksittäiset teot muodostavat yhtenäiseen motivaatioperustaan perustuvan kokonaisuuden. Toiminta on ollut pitkäkestoista ja laaja-alaista ja se on aiheuttanut kohteessa pelkoa ja ahdistusta.

Bäckmanille luettiin lisäksi syyte törkeästä kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkaussyytteessä on kyse siitä, että Bäckman on kirjoittanut Aron sakkotuomiosta artikkelin, joka on julkaistu MV-lehdessä ja Uberuutiset-verkkosivulla. Haastehakemuksen mukaan Bäckmanin kirjoitukset on saatettu joukkotiedotusvälineitä käyttäen laajan yleisön saataville. Teko on tämän vuoksi sekä tiedotusvälineen edustajaan kohdistuvana kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Teon ilmeisenä tarkoituksena on ollut vaikuttaa toimittajan työn sisältöön.

Syyttäjä vaatii Bäckmanille kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena.

Bäckman on kiistänyt kaikki syytteet. Asiassa annetaan tuomio myöhemmin.

Samoilla käräjillä on syytettynä myös MV-lehden perustaja, sittemmin julkaisun jättänyt Ilja Janitskin. Syyttäjä vaatii Janitskille ehdotonta vankeutta vyyhdistä, johon kuuluu syytteitä muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue lisää: MV-lehden Ilja Janitskinille iso kasa syytteitä – epäillään mm. solvauksista rodun perusteella

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Nieminen

" Kyse on siitä, että Bäckman kyseenalaisti Aron ammattitaitoa toimittajana, kommentoi hänen ulkonäköään alentavasti ja jakoi hänestä halventavaa ja sisällöltään vääristeltyä aineistoa. Bäckman levitti eteenpäin myös tietoa Aron nuoruudessaan saamasta sakkotuomiosta."

Niinpä ja Perussuomalaisista kirjoitetaan myös näin lähes päivittäin. Jopa YLE,llä ja muissa valtavalemedioissa, somesta puhumattakaan, tällainen kirjoittelu Perussuomalaisista on arkipäivää!

Ai niin, mutta Perussuomalaisethan eivät ole ihmisiä. Heistä saa ja pitää kirjoittaa halventavasti. Jopa presidentti saa vaatia tehokasta katumista vanhoista sakoista. Mutta, YLE ja sen toimittajat ovat kuin islam, mitään kritiikkiin viittaavaakaan ei sallita! Tuomitsematta.

Joni Rikkola

Koko oikeudenkäynti on tekemällä rakennettu ja kaiveltu kaikkea että saataisiin syytteitä. tarkoitus on vain yksi - Tuomita syytetyt vankeuteen. Kyseessä on tilanne, jossa punnitaan sananvapaus, jota käytetään hallituksen vastaiseen uutisointiin ja hallituksen valta oikeudessa. Muuten en usko että yksikään syyttäjä olisi vaivautunut moiseen kokoelmaan syytteitä.
Olkoon se sitten yhtä kieroa kuin Iltalehdelläkin, mutta kumminkin. Tällaiselle halutaan stoppi ja se tehdään heti rajuimmalla mahollisella tuomiolla varoitukseksi muille. En usko mihinkään muuhun. Poliitisia mielipidevankeja ja toimittajiahan ei ole suomessa vielä vankilassa, mutta eliitin retostelu on edennyt niin räikeäksi että eiköhän sekin aika ole ovella, koska sikailun peittely on lakannut.
Me emme suinkaan lähesty demokratiaa tai länttä vaan olemme jo moninverroin pahempi kuin vanha neuvostoliitto: Missään maassa ei ole näin tarkkaa kontrollia lupineen ihmisen elämästä ja liikkeistä ja tekemisistä. Kiina yrittää perässä edes kansalaisvalvonnassa. Meillä sitä kutsutaan ''positiivisiksi rekistereiksi ja turvaamiseksi''.

Dimitri Siltala

Voi ei !! Arohan se jaksaa jauhaa ja jauhaa niistä Ruplista ja Trolleista!!
Jos ne nyt niin säätämän taitavia on siellä Pietarissa,niin miten joku Aro olisi edes löytänyt sen koko paikan?

Ja vaikka olisikin löytänyt ,niin mistä se päättelee mitä sisällä tapahtuu ??
Ja itse harrastaa rahankeruurikosta koko ajan,eikä tajua esim.YouTube säännöksistä yhtään mitään.
Vastaa vaan: 'Ahdas,mielenkiintoista. NO ON VARMASTI.

Timo Orava

Olihan tuo näytös. Ylen toimittelija, joka on profiloitunut russofoobikkona NATO-haukkana ja joka jakaa putinistileimoja vasemmalle ja oikealle on muka syvästi järkyttynyt kun häntä syystä kutsutaan NATOpissikseksi. Anna mun kaikki kestää. Sitten käy valittamaan kun hänen menneisyyttään kaivellaan vaikka itse aloitti Iljan menneisyyden kaivelemisen. Nyt yrittää väittää, että häntä kuuluu kohdella yksityishenkilönä, vaikka oma toiminta on puhunut aivan muusta. Pitäisi hänellä olla selkärankaa pelata loppuun se peli jonka itse aloitti.

Joni Rikkola

Jessika itse on omalla henkilkohtaisella tilillään hyökännyt Suomen kuvaehteä ja sen toimittajaa vastaan ja haukkunut roskauutisoijaksi jne.

Lisäksi pimu on kovasti Sipilän äänetorvena sellaisenaan, kriittisyydestä, journalismista ja totuudesta viis. Silmiin pistää tamä suomen kuvalehden tapaus ja into puolustaa pääministeriä vailla mitää vastatodisteita ja siirtyen loanheittoon, josta kumminkin syyttää muita. (taas kerran)

Muuhun en ota kantaa, kuin mitä olen itse lukenut hänen kirjoittaneen.
Lisäksi pimatsu on mielenterveysongelmainen huumeidenkäyttäjä, joka on vainottu hyvin monelta suunnalta ...omien luulojensa mukaan. Mielestäni uskottavuus on vähintääkin arveluttava.
Tämä ei ole kannanotto Iljan 'totuuksien ' puolesta.
Suo siellä vetelä täällä.
Mutta sen voi sanoa että Ilalehti, Yle, jne jne eivät ole sen totuudenmukaisempi kuin MV lehtikään. Mielipidevaikuttaminen, asioista vaikeneminen, jopa väärä informaatio jne ovat niin läpinäkyviä. Totuuden jälkeinen aika. Täällä vaan ei päämisteristä ole tehty Jumalaa kuten Kimi koreassa, mutta samoissa naruissa media on. Vai uskooko joku että uutislehti julkaisisi päivästä toiseen omistajiensa vastaisia totuuksia?
Jokaiselle voimalle on vastavoima.... puolueelliselle uutisoinnillekin.

Petri Rissanen

Kunnianloukkaus tapahtuu silloin, kun levitetään henkilöstä valheellista & loukkaavaa tietoa. Onko nyt tehty näin?

"Lisäksi Bäckman on toimittanut erään toisen henkilön välityksellä Arolle kipsijäljennöksen Virossa sijaitsevasta pronssisoturipatsaasta, mihin liittyvä symboliikka huomioon ottaen toimittaja Aro on kokenut patsaan lähettämisen uhkaavana ja ahdistavana."

HA HA! Reps :D

Juha Hämäläinen

Aro on ollut pitkäaikainen narkkari. Sellaisen julkituonti on ok. Narkkarin ei tulisi olla päämedian palveluksessa toimittajana se on selvää. Ammattitaitoon tällä on ilman muuta merkittävää vaikutusta. Onko Aro lopettanut aineiden käytön, siitä en ole nähnyt mainintaa.

Muista kunnianloukkausaiheista en tiedä.