Keskiviikko 24.7.2019

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia vaatimuksia Koreasta – naapurimaat kauhuissaan

Luotu: 
14.6.2018 10:05
Päivitetty: 
14.6.2018 10:23
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trumpin ja Kim Jong-unin tapaaminen voi jättää pitkän jäljen Aasian turvallisuuspolitiikkaan.
|

Presidentti Donald Trumpin linjaukset Yhdysvaltain sotilaallisen läsnäolon supistamisesta Koreassa aiheuttavat vakavaa huolta Etelä-Koreassa sekä monissa muissa alueen maissa, raportoivat amerikkalaislehdet sekä Aasia-asiantuntijat.

Kiina sen sijaan on Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin tapaamisen suuri voittaja, ja se hakee sekä vaatii itselleen suurta roolia Pohjois-Korean kehityksessä. Kiinan ensimmäinen tavoite on Pohjois-Korean talouspakotteiden keventäminen, vaikka se on itsekin ollut niitä pystyttämässä.

Talouslehti Wall Street Journal kertoo, että Kiina aikoo olla avainasemassa sekä Pohjois-Korean rauhanneuvotteluissa että mahdollisessa ydinaseriisunnassa ja taloudellisessa avussa. Asiantuntijat arvioivat lehdelle, että Trumpin ja Kimin ydinaseriisuntaa edistävä sitoumus, jota on arvosteltu löyhäksi, antavat tähän Kiinalle loistavan mahdollisuuden.

Kiina odotti tapaamisen tuottavan sille ongelmia, mutta se saikin yllättävän voiton ja aikaa varautua oman vahvan roolinsa lobbaamiseen.

– Tämä antaa Kiinalle aikaa hengittää ja vapauttaa sen huolehtimasta sivuosaan joutumista, sanoo turvallisuuspolitiikan asiantuntija Zhu Feng kiinalaisesta Nanjingin yliopistosta.

Kiina on Pohjois-Korean lähin liittolainen ja suurin kauppakumppani. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoikin keskiviikkona Trumpin kommenttien osoittavan, että Kiinan vaatimukset ovat järkeenkäypiä. Ilouutinen Kiinalle oli myös Trumpin julkinen toteamus, että hän tukee Kiinan osallistumista Pohjois-Korean ja Etelä-Korean rauhanneuvotteluihin.

Pekingiläisen Renminin yliopiston apulaisprofessori Cheng Xiaohe sanoo WSJ:lle, että Kiinan jääminen syrjään neuvotteluista koettaisiin nöyryytykseksi.

Kiinan odotetaan vaativan Yhdysvalloilta täydellisiä turvatakuita Pohjois-Korealle, jos Pohjois-Korea suostuu luopumaan ydinaseistaan. Tämä tarkoittaa myös nykyisen hallintojärjestelmän suojaamista.

– Pohjois-Korean valtio, sen hallitus ja hallitsijaperhe tulee kaikki turvata, sanoo eräs neuvotteluissa mukana oleva kiinalaisasiantuntija WSJ:n mukaan.

Kiina itse ei aio laajentaa ydinasepelotettaan turvaamaan myös Pohjois-Koreaa. Kiinan linjaus on, että ydinaseita voidaan käyttää vain maan itsepuolustukseen.

Kiinalaisasiantuntijoiden mukaan Kiina vaatisi lisäksi, että mahdolliseen Korean rauhansopimukseen sisältyy Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen Etelä-Koreasta. Tämän toteutuminen olisi suuri voitto Pohjois-Korealle ja Kiinalle, sillä Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo Etelä-Koreassa on keskeinen pilari koko alueen turvallisuusjärjestelmässä, amerikkalaiskanava CNBC toteaa. Donald Trump linjasi Kim-tapaamisen jälkeen, että hän itse toivoisi amerikkalaisjoukkojen poisvetoa Koreasta, mutta että asia ei ole ajankohtainen tällä hetkellä.

Lue myös: Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”

Kiina ja Pohjois-Korea saivat kuin hopealautasella toivomansa, kun Trump ilmoitti Yhdysvaltain jäädyttävän yhteiset säännölliset sotaharjoituksensa Etelä-Korean kanssa. Tämä yhdistettynä Trumpin toiveeseen joukkojen poisvetämisestä herättää CNBC:n mukaan välittömiä kysymyksiä Yhdysvaltain Aasian-liittolaisten kyvystä puolustaa itseään. Huolissaan tilanteen muutoksesta ovat muun muassa Japani sekä Taiwan.

Kiina vaatii myös keskeistä roolia ydinaseiden riisunnan valvonnassa Pohjois-Koreassa, jos hanke etenee. Tätä toivoisi myös Pohjois-Korea, kiinalaisasiantuntijat arvioivat WSJ:n mukaan.

Lue myös: 

Donald Trump perustelee ”sanoinkuvaamattomaksi” kuvattua ilmoitustaan: ”Säästämme omaisuuden”

Tutkija: Donald Trump muutti USA:n linjan kertaheitolla – ”Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta”

CNN: Trumpin ja Kimin allekirjoittamassa dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

Me murskaamme Kiinalaisen sosialismin helvetin,vaarin aforismit ei siinä paljon paina.Nyt.U.S demokraattien vaalipropagandasta Suomessa iloitaan.Lyhytaikainen on ilo ,kun Kone Elevatorsia ,Kone Cranesia haetaan konkurssiin.Ja Suursaksan Mercedes,Audi BMW kuilun partaalla.Tätä saa aikaan vain yhden jättiläisvaltion luhistuminen.Tulevaisuus on alkanut.Leppoisaa kesää .

Matti Mork

Ketkä me?kuulut niihin esivaltaihailijoihin,olkoon kiviniemi,katainen,vanhanen,sipilä tekemässä suomelle halllaa ja nostaa hintoja.niin siellä kehutaan konnia,kun on opetettu että"poliitikot" on kiiinnostuneita yhteiskunnasta.Kiina antaa 80% prosenttia usan tarvitsemasta kanantuotannosta ja viljat jne jne ja siinä vieressä toinen jättivaltio.mitä yx eu varavirkaan karannut pikkunallikkka sano kehitysmaaksi.ottakaa nyt selvää,luonnonvarat,keksinnöt,viljavarastot,avaruustekniikka,kirurgia,neurokirurgia,sydänkirurgia,siltatekniikka,metrot jne ja sitten sen jälkeen tällaset kataiset voi kertoa onko hänkään tietonen juuri mistää..helppoheikkoja hassupekkoja maa täys.olkiluoto,länsimetron nysä siin on hyviä esimerkkejä,mitä saa aikasex ja Pääministerin talvivaara kähmintä.

Timo-Pekka Mustakallio

Amerikkalaiset julistivat 1990-luvun alussa pelin päättyneen, USA:n voittaneen, ja jopa historian loppuneen. Noh, ajanlasku ei pysähtynytkään, ja Jenkkilän paistatellessa päivää "voittonsa" lumossa muutos nakersi sen johtoaasemaa nousevien mahtien kuten Kiinan kiriessä rinnalle, nyt talousmahtina jo ohitse. Muutos muuttuu, USA:n iltarusko kääntyy kohti yötä, ja sen täytyy supistaa tuhlaavaista sotasektoriaan, karsia läsnäoloaan maailman eri kolkilla... eihän tässä sen kummempaa.

Olisikohan Suomen amerikkauskovaisen fraktion, erityisesti ikinatottajien, vihoviimein herättävä todellisuuteen? USA ei enää ole entisensä voimanpesä, vaan valtiontaloutta on iloisesti kupattu ylivelkaiseksi - jopa siihen pisteeseen, että lisävelkaantuminen lähtee ellei jo ole lähtenytkin hallinnasta. Jos maan syöksy aiotaan loiventaa, sitten pysäyttää, ja kenties yrittää uuteen nousuun, on entisen menon yksinkertaisesti loputtava. Se taas tarkoittaa, että nousevien valtojen kuten Kiina asema joudutaan viimein tunnustamaan.

"Koskaan et muuttua saa"-väki on nyt kauhuissaan... ja muutama aasintuntija-typerys humaltuu vuorostaan nousevan vallan (tässä tapauksessa isänmaansa) menestyksestä: näinhän kukin vuorollaan sokaistuu, sillä Kiinan äkkirikastumisessa on ongelmansa, ja senkin väestön ikärakenne kääntyy, väki alkaa harmaantua. Muu Aasia, Intia, menevät aikanaan vuorostaan sen ohi... joskin ainakin itse pusken silloin jo päivänkakkaroita.

Tämäkin tapaus kuitenkin alleviivaa, että "NATO-laivat eivät tule", eli että Jenkkilä joutuu säästösyistä valitsemaan ystävänsä tarkemmin. Eurooppa yleisesti on selvästi menettänyt kiinnostavuutensa amerikkalaisissa silmissä, ja läntinen (pian entinen) suurvalta alkaa epäilemättä valikoida eurooppalaiset partnerinsa tarkemmin: Iso-Britannian lisäksi siihen veneeseen tuskin mahtuu kovin montaa muuta maata. Trendi on ollut havaittavissa jo vuosia... tosin meidän natottajamme eivät ole halunneet nähdä sitä.

Olemme historiallisessa murrosvaiheessa, johtavan maailmanvallan valtikka siirtyy toisiin käsiin, ja uusien isäntien, toki kaikkien muidenkin kanssa pitäisi tulla toimeen.

Markku Lehto

Ehkä Venäjä pysyttelee toistaiseksi taustalla, jotta ei astuisi tässä pelissä vahingossa Kiinan varpaille.

Venäjällä on varmasti ymmärretty kuinka tärkeää on säilyttää hintaa mihin hyvänsä hyvät suhteet taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvaan sekä väestöltään yli kymmenkertaiseen naapuriinsa, joka sijaitsee väkimäärältään vähäisen, mutta luonnonvaroiltaan rikkaan Siperian kaakkoisrajan takana.

Markku Lehto

"Tämän toteutuminen olisi suuri voitto Pohjois-Korealle ja Kiinalle, sillä Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo Etelä-Koreassa on keskeinen pilari koko alueen turvallisuusjärjestelmässä, amerikkalaiskanava CNBC toteaa."

Toki Kiinan intressissä on saada USA:n sotilaallinen voima vähenemään alueella. Silloin nämä eivät voisi uhata Kiinan laajentumispolitiikkaa Etelä-Kiinan merellä. Siitähän on mm. Vietnam ollut niin huolissaan, että on jo tukea hakeakseen lähestynyt entistä Vietnamin sodan aikaista vihollistaan.

Timo-Pekka Mustakallio

Kimin ja Trumpin allekirjoittama julistus ei toistaiseksi ole minkäänlainen sopimus, eli hysterisoit nyt asioita aivan turhaan. Jenkkilä ei millään tavoin ole esittänyt aikeita luopua tukikohdistaan tai läsnäolostaan Etelä-Koreassa, vaan ainoastaan väläyttänyt kenties lopettavansa sotilaalliset harjoitukset - lue: pullistelunsa - Pohjois-Korean suunnalla.

Kim-dynastian "track record" sopimustensa noudattamisesta on aika kehno, eli ensin odotetaan diiliä aikatauluineen tai askelmineen, ja sitten de-eskaloidaan vuoron perään pienin askelin. Pelkkä sotaleikkien pois jättäminen säästää Jenkkilän veronmaksajilta Trumpin sanoin miljoonamäärin taaloja... joita USA:n p.a.-valtiontaloudella ei ollut ensinkään, joten missä ongelma?

tom brunila

Lapsellista! Kiina pelkää, että Pohjois-Korea lipeää sen otteesta kun se saa suhteet kuntoon Etelä-Koreaan, USA:aan ja länsimaihin! Näillä on tarjottavanaan Pohjois-Korealle paljon enemmän kuin Kiinalla! Pohjois-Korea on ollut täysin riippuvainen Kiinan tuesta ja hyväntahtoisuudesta! Nyt tuo riippuvuus uhkaa loppua.
Ja täytyy muistaa, että Kiina ei ole kovinkaan suosittu naapurimaidensa keskuudessa historiallista syistä. Kiina on vuosisatojen ajan kurittanut pienempiä naapureitaan varsin armottomasti. Myös Koreaa ennen kuin maa jakautui.

Pekka Kohonen

EU:ssa vain Ranskalla on Brittien lähdön jälkeen omia ydinaseita (NATO:n aseita on sijoitettu muutamiin muihin maihin). Pitäisikö nyt EU:n yhteisöllisesti tai muutaman muun maan hankkia näitä, nyt kun ne tuntuvat olevan ainoa asia, jota Trump (ja muut diktaattorit tai autoritääriset) uskovat? Esimerkiksi Italia ja Espanja voisivat olla hyviä kandidaatteja.

MattiusO Karvinen

Presidentti Trump pääsikin vihdoin "diiliin" maailman suurimman toimijan eli Kiinan kanssa? Alku näyttää realistiselta. Kinkittely, jenkittely ja ryssittely ei vain sovi nykyiseen maailmanaikaan, vaikka kuinka tervapäreen valossa kirjoittelisi mielipiteitään kotoisassa kotimökissään?

Heikki Rosti

Näillä palstoilla kommunistisen Kiinan uskovaiset ovat aatoksistaan yhtä ylpeitä kuin Nliiton uskovaiset 1980 luvulla Suomenniemellä.Silloin jo ensimmäiset näkijät kertoivat Nliiton romahtamisesta 1990 luvulla.Nyt kun kerromme Kiinan talousromahduksesta 2020 luvulla ,niin ainoa varma asia on Kiinan vakoilun räjähdysmäinen lisääntyminen.Tuttua jo meille 1980 Nliiton ajoilta.Leppoisaa kesää varsinkin hybridisodan ammattilaisille.Työtä vuorotta on luvassa pitkälle 2020 luvulle.