Maanantai 17.6.2019

Kauppalehti: Paavo Väyrysen firmasta 145 700 euron osingot – vero vain 7,5 %

Luotu: 
14.6.2018 18:21
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrynen tekee politiikkaa ja bisnestä.
|

Kotimaanpolitiikkaan palannut, riitaisan Kansalaispuolueen edustajaksi ilmoittautunut Paavo Väyrynen tekee politiikan ohella bisnestä muun muassa sote-palveluissa ja vapaa-ajan saralla. Veroasiatkin ovat konkaripoliitikolla hallussa, kertoo Kauppalehti

Yritys nimeltä Pohjanranta Oy pyörittää kylpylähotellia, jonka ohessa ovat myös viinitila, kesäteatteri ja tanssikeskus. Kesäteatterin ohjelmistossa on ollut Väyrysen käsikirjoittamia ja ohjaamia näytelmiä, joissa hän on itse näytellyt pääosan.

Tuoreimman tilinpäätöksen perusteella Pohjanranta Oy:llä oli viime tilikaudella takkuista. Yrityksen liikevaihto laski vuodentakaisesta 15 prosenttia ja oli 761 000 euroa. Liiketulos oli 454 000 euroa miinuksella.

Tappiot yritys paikkasi konserniavustuksella, mikä mahdollisti myös osingon maksamisen. Konserniavustusta lähti tytäryrityksestä yhteensä reilut 1,2 miljoonaa euroa. Konserniavustuksen ja verojen jälkeinen tulos oli liki 706 000 euroa plussan puolella.

Viime vuoden tuloksesta osinkoehdotus on 145 700 euroa. Edellisen vuoden tuloksesta yritys maksoi osinkoa 97 000 euroa. Vuosien varrella osinkoja on ropissut muutenkin reippaasti omistajien pankkitileille, sillä viiden edellisen vuoden osinkojen yhteissumma on 425 100 euroa.

Väyrynen on tarkka myös veroasioissa. Yrityksestä nostettiin osinkoa matalan verotuksen mahdollistama maksimimäärä eli kahdeksan prosenttia nettovarallisuudesta. Näin osingoista joutuu maksamaan vain 7,5 prosenttia veroja.

Sote-palveluyrityksistä Pohjankodit Oy:ksi huhtikuussa nimensä muuttanut Saava Oy pyörittää Keminmaan nuorisokotia ja Kuntoutuskoti Sateenkaarta. Sen liikevaihto viime tilikaudella oli kaksi miljoonaa euroa ja liiketulosta syntyi 598 000 euroa. Liiketulosmarginaali oli siis erinomainen, liki 30 prosenttia. Yrityksestä siirrettiin konserniavustuksena Pohjanranta Oy:lle 591 000 euroa.

Pohjankodit Oy:n tytäryhtiö Temakodit Oy hoitaa Lastenkoti Veeraa sekä Perhekoti Veeralaa. Yrityksen liikevaihto viime tilikaudella oli reilut 2,5 miljoonaa euroa ja tulos oli 413 600 euroa, joka siirrettiin konserniavustuksena Pohjanranta Oy:lle, kuten myös Temakotien kiinteistöjen hallintaa ja vuokrausta harjoittavan tytäryhtiön Suoharjun 202 100 euron tulos. Suoharju teki 319 000 euron liikevaihdon.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

Hyvä Paavo ,huippuammattilainen osaa tehdä verosuunnittelua.Minulla aina vero-osuus yli 20%.Tyhmästä päästä kärsii koko jne.Huonoa suunnittelua olen kompensoinut auttamalla köyhiä.Köyhän auttamisesta saa 10000 % koron.Joten jatkamme köyhien auttamista.

Henri Hirn

ja paavon frendit huostaan ottaa lapsia aina silloin ku pienikin zäänssi on, niiku olikos se siellå oulussa missä väkisin repivät pikku pojan autoon. kieroja koruptoituneita kusipäitä koko virkakoneisto ja niiden esimiehet(politiikot)

Harri Tapani

" joista hän saa 60-90t€ per sijoitettu nuori per vuosi."

Ylikansalliset hoiva/palveluyritykset ovat olleet jo vuosia sitten kiinnostuneita tuosta myös ns. "huostabisnekseksikin" sanotusta liiketoiminnasta, se on siitä päätellen tuottavaa ja ilmeisesti ne hinnatkin on kohdillaan...verovaroistahan ne isolta osalta on, taitaa lähennellä jo miljardia vuodessa tuo summa tuossa toiminnassa maanlaajuisesti.

Harri Tapani

Eiköhän se ole melkoisen iso sirkus koko EU-Bryssel ja se show siellä, luulisi aiheita riittävän useammallekin näytelmien rustaajalle ja poliittisten huumoriohjelmien tekijöille pilapiirtäjistä puhumattakaan. Tosin siellä kuten Suomessakin on ilmeisesti paljon sellaisia herkästi mielensä pahoittavia, eli tarkkana pitää olla huumorissakin nykymaailman aikaan, hieman kuin Neuvostoliitossa ennen vanhaan.

Juha Lehtonen

Se mitä uutisessa ei mainita on, että firma maksaa tuloksestaan tällä hetkellä tuloveroa 20 %. Muutamaa vuotta sitten prosentti oli lähempänä 30 ja taisi jossain kohdassa olla myös yli sen. Eli verottaja vei vähintään 27,5 %, jos vapaa oma pääoma on kertynyt aiemmin, niin prosentti lähempänä neljääkymmentä.

Risto Salonen

Kuinka sen ottaa. Minä maksan esim UPM:n maksamasta osingosta 25.5%. Samalla tavalla minulla on rahat kiinni riskissä kuin Väyrylläkin. Väyry vain pääsee 18%-yksikköä pienemmillä veroilla. Minullekin kelpaisi 7.5%:n vero. Väyry todennäköisesti vielä ottaa yhtiöistään vain osinkoja eikä maksa itselleen palkkaa/palkkiota välttääkseen ansiotuloveroja.
Yhtiöveron hyvitysjärjestelmä oli aikoinaan enemmän tasapuolinen kaikille edes pääomatulon osalta.