Lauantai 20.7.2019

Oppositio grillasi Sipilää sote-notifikaatiosta: ”Rehellisyyden sijaan annetaan harhaanjohtavaa tietoa”

Luotu: 
14.6.2018 17:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oppositio ryöpytti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) eduskunnan kyselytunnilla.
|

Kysymys sote-notifikaatiosta sai torstaina aikaan kiivasta keskustelua eduskunnan kyselytunnilla, kun oppositiopuolueiden edustajat ryöpyttivät hallitusta.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tivasi kyselytunnilla pääministeri Juha Sipilältä (kesk.), puhuiko hän totta viime viikolla.

– Mitä pidemmälle kausi menee, sitä kovemmaksi retoriikka näköjään menee tässä salissa, Sipilä vastasi.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Sipilän eduskunnalle ilmoittama peruste sote-notifikaation tekemättä jättämiselle ei ehkä pidäkään paikkaansa. Sipilä sanoi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus ei tee notifikaatiota sote-uudistuksesta Euroopan komissiolle, koska komissiosta on kerrottu, ettei asiaa oteta käsittelyyn. Helsingin Sanomien komission kilpailuosastolta saaman tiedon mukaan ”komissio tarkastelee kaikki valtiontukinotifikaatiot, jotka se saa jäsenvaltioilta”, mutta on jokaisen jäsenvaltion vastuulla, tekeekö se notifioinnin vai ei.  

Notifioinnilla selvitetään EU:n kanta siihen, annetaanko jollekin toimijalle EU:ssa kiellettyä valtion tukea kilpailluilla markkinoilla.  Lue lisää: ”Voi olla totinen paikka hallitukselle” – HS: Juha Sipilän sote-väite ei ehkä pidäkään paikkaansa 

Sipilä toisti kyselytunnilla useaan otteeseen, että Martti Hetemäki ja Pekka Timonen ovat olleet yhteydessä komissioon ja käyneet epävirallista keskusteluja ja pyrkineet saamaan vastaukseen siihen, pitäisikö asia notifioida vai ei. Sipilän mukaan Hetemäelle oli sanottu, että komission toiveena on, että älkää jättäkö hakemusta. Sipilän mukaan komission toiveena on, että tällaiset kysymykset käsitellään kansallisella tasolla.

– Jos me olisimme niin jääräpäisiä Suomessa, että kaikesta huolimatta jättäisimme virallisen notifikaation, tottakai komissio sen käsittelisi, Sipilä sanoi.

Opposition Li Anderssonin (vas.) totesi, että notifikaatiomenettely ei vain istu hallituksen asettamaan tiukkaan aikatauluun.

– Sen sijaan, että tämä rehellisesti myönnettäisiin eduskunnalle, annetaan harhaanjohtavaa tietoa siitä, että komissio ei ottaisi tätä käsittelyyn tai että jopa näin on suositeltu. Eikö ole näin? Andersson kysyi.

Sipilän mukaan näin ei ole, vaan pitäisi olla perusteltu epäily siitä, että asiaan liittyisi kiellettyä valtion tukea.

– Yhdessäkään opposition kysymyksessä en ole kuullut, mitä olisi se valtion tuki, joka vääristäisi kilpailua, Sipilä vastasi ja toivoi esimerkkejä esitettävän.

Andersson otti haasteen vastaan, ja totesi, että konkurssisuojan muodossa voi sisältyä kiellettyä valtion tukea, kun julkiset toimijat kilpailevat markkinoilla yksityisten kanssa. Sipilä kiitti Anderssonia konkreettisesta esimerkistä. Myös perustuslakivaliokunnan esittämään huoleen asiasta Sipilä lupasi vastauksen hallituksen antamassa vastineessa.

Anna-Maja Henriksson (r.) tiedusteli, miksi hallitus ei lähetä notifikaatiota huomenna komissiolle. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) puolusti hallitusta sanomalla, että esitys ei sisällä asioita, joiden takia se pitäisi notifioida.

– Hallituksen esityksen perusteluissa sanotaan muun muassa, että esitystä ei lähetetä notifioitavaksi, koska komissiolta voi tulla kysymyksiä, joihin ei ole vastauksia. Tämä on todettu myös perustuslakivaliokunnan lausunnossa, Henriksson sanoi.

Saarikko myönsi, että esitys sisältäisi tilanteita, joita ei kyettäisi arvioimaan.

– Kun järjestelmä on olemassa vasta paperilla, sen toimeenpanossa on iso rooli kansallisessa järjestelmässä tulevissa maakunnissa, joten siltä osin vasta valmista järjestelmää olisi mahdollista arvioida, Saarikko vastasi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) sanoi valiokunnalleen annetun haastavan tehtävän.

– Rakennuslupa järjestelmälle kannattaisi hakea heti, jotta ei kävisi niin, että kun talo saadaan valmiiksi, huomataan, että rakennuslupaa ei ollut ja talo joudutaan purkamaan, Kiuru kuvaili tilannetta.

Sipilä vastasi, että hallitus hakee lupaa Suomen eduskunnalta.

– Meidän pitää nyt tässä luottaa itseemme, että me pystymme täällä tämän luvan itsellemme myöntämään, ja eduskunnan päätös on se, joka pätee. Emme löydä tästä sellaista kiellettyä kilpailua vääristävää tukea, joka rikkoisi EU-sääntöjä, joten tehdään se päätös täällä salissa yhdessä ja huolella, Sipilä sanoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lasse Lehtonen

Hallituksen sote-esityksen yhtenä perusajatuksena on julkisen ja yksityisen kilpailu keskenään. Erityisesti sote-keskukset kilpailevat potilaista valinnanvapauden kautta. Hallitus esitti alun perin, että julkisen puolen sote-keskukset tulisi yhtiöittää, mutta perustuslaki estää noin laajan julkisten palvelujen yksityistämisen, koska julkisella vallalla on velvoite turvata riittävät palvelut. Nyt hallitus esittää, että julkiset sote-keskukset olisivat osa maakunnan liikelaitosta. Komissio on aiemmissa Suomea koskevissa ratkaisuissaan katsonut, että liikelaitosmuodossa toimiminen sisältää kiellettyä valtiontukea, kun liikelaitoksilla on rajaton valtiontakaus eli ne eivät voi mennä konkurssiin, vaikka toiminta olisi taloudellisesti kannattamatonta.

Juhani Rossi
Vastaus kommenttiin #12

Älä nyt viitsi naurattaa. Kaikki tietää miten käy kun yksityiset alkaa kilpailemaan hinnoista...vanhusten hoito on siitä hyvä esimerkki. Voittoa tehdään hinnalla millä hyvänsä....jopa vaippojen käytössä.
Jos sote menee hallituksen toiveilla läpi ni suomalainen terveydenhuolto on romutettu.

Mikko Räsänen

Sipilää en puolustele. Ei kuulu idoleihini. Kysyn kuitenkin, että tietääkö joku sellaisen poliitikon, joka ei tietoisesti vääristele totuutta? Nämä totisella naamalla puhuvat veijarit vääntävät faktat ja totuudet sellaiselle mutkalle, että eivät usko edes itse siihen mistä puhuvat. Poliittinen keskustelu ja sen tuominen julkisuuteen on tappanut demokratian. Yksittäiset poliitikot keräävät kielikuva- ja kikkailupisteitä. Tavoitteena on saada "klikkauksia" ja näkyvyyttä millä tahansa räävittömällä letkautuksella. Totuudella ei ole paljon merkitystä.