Keskiviikko 17.7.2019

Aktiivimallin seuraaja etenee – Yle ja HS: Työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa

Luotu: 
14.6.2018 19:06
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
|

Työministeri Jari Lindström (sin.) on kutsunut työelämän keskusjärjestöt mukaan omatoimisen työnhaun mallin valmisteluun. Malli on jatkoa työttömyysturvan aktiivimallille.

Hallitus esittää työttömyysturvan karensseihin maakunta- ja kasvupalvelu-uudistukseen liittyviä muutoksia. Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi vastedes omatoimista työnhakua, ja samalla muut työttömyysetuuden saamiseen liittyvät velvollisuudet vähenisivät.

– Hallitus on huomioinut omatoimisen työnhaun mallin valmistelussa aiemmin saamansa palautteen. Keskustelut työelämän keskusjärjestöjen kanssa jatkuvat tällä ja ensi viikolla. Tämän jälkeen voin kertoa enemmän mallin sisällöstä, Lindström sanoo tiedotteessa.

Ylen ja Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan työttömän olisi haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, minkä lisäksi hänen pitäisi tehdä verkossa työllistymissuunnitelma. Suunnitelman etenemisestä pitäisi raportoida kuukausittain.

Yle kertoo, että malliin liittyviä sanktiota olisi lievennetty aiemmista suunnitelmista, joiden mukaan työnhaun laiminlyönti ilman pätevää syytä olisi johtanut työttömyysetuuden menettämiseen kahdeksi kuukaudeksi.

Ylen ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan mallin tuoreimman esityksen mukaan ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraisi varoitus tai huomautus. Toisesta laiminlyönnistä tulisi prosenttiperustainen vähennys tai 30 päivän karenssi, ja kolmas laiminlyönti pidentäisi karenssia kahteen kuukauteen. Helsingin Sanomien mukaan neljännestä rikkeestä voisi seurata nykyisen kaltainen työssäoloehto. Tämä tarkoittaisi siis sitä, että olisi oikeutettu työttömyysetuuteen vasta 12 viikon työskentelyn, palveluihin osallistumisen tai opiskelun jälkeen.

Hallitus lähettää esitysluonnoksen lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen. Lausuntokierrokselta saatu palaute käydään läpi ja arvioidaan mahdolliset muutostarpeet. Tiedotteen mukaan hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2018. 

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

"Hallitus esittää työttömyysturvan karensseihin maakunta- ja kasvupalvelu-uudistukseen liittyviä muutoksia. Työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi vastedes omatoimista työnhakua, ja samalla muut työttömyysetuuden saamiseen liittyvät velvollisuudet vähenisivät."

Kenenkä ajattelua tai päätelmää on että, nykyisin työttömän ei tarvitsisi hakea työtä omatoimisesti. Onko ajatuksen ulostanut tosiaan sitä mieltä, että työtön nykyiain ei hae itse työpaikaa vaan työpaikat työnnetään TE-toimistosta nenän alle.

Markku Koivisto

Työpaikkojen luominenhan hallituksen tavoitteena on ollut ja osin onnistunutkin. Viennin kilpailukykyä parantamalla tilanne varmaan kohentuisikin vielä, mutta kun se edellyttää joustojen lisäämistä työmarkkinoilla. Sitä taas "tietyt tahot" vastustavat henkeen ja vereen kaikenlaisella lakkoilulla ja yleislakon uhalla.Tässä sitä sitten ollaan työttömiemme kanssa.
Pitkäaikainen työttömyys varmaankin on osasyy siihen, että tarjolla oleviin työpaikkoihinkaan ei enää löydykään kykenevää työvoimaa kun pitkään jouten olleiden osaamista vastaavia tehtäviä ei enää ole.

keijo wuokko

On aivan käsittämätöntä, että Suomen hallituksessa istuvat ministerit voivat olla näin ulkona asioista. Se on surullista ja vie uskon koko systeemistä ja vallankahvassa olevilta. Typerimmänkin tallaajan uskoisi ymmärtävän, että töitä voi hakea vain, jos niitä on haettavaksi...ja toki hakea sellaisiakin, joihin ei ole mitään valmiuksia. Eiväthän tällaiset karenssit ja tukileikkaukset vaikuta mihinkään, kun koko yhtälö on jo lähtökohtaisesti aivan mahdoton! Ehdotan, että tällaisiin idioottimaisiin byrokratiahimmeleiden suunnitteluun työaikaansa kuluttaville ministereille ja virkamiehille langetetaan sanktiona esim. kolmen kuukauden palkaton työrupeama, jonka aikana heidän kaikki pankkiasiointinsa blokataan - eli saisivat hieman kaytännön makua oikeasta elämästä, jossa moni työtön joutuu vastoin tahtoaan sinnitellä ja taiteilla parhaan kykynsä mukaan. Tämän lisäksi heidän olisi noudatettava keksimiään kommervenkkejään ihan samoin kuin työtönkin...vaikka sitten ns. virtuaalimaailmassa. Eli, rautalankamalli esiin heille, jotka eivät valamistelemiaan absurdeja asioita muuten ymmärrä. Toivottavasti ammattiyhdistysliike alkaisi ihan oikeasti vähän suoristamaan selkäänsä, eikä istua takamuksillaan ja louskuttaa joutavia. Olisi aika ottaa se valta, joka nyt on liian pitkään jo valunut näille joutaville poliitikkosätkynukeille, lässyttäjille ja pohjattoman ahneuden rappeuttamalle työnantajapuolelle. Eivät asiat ihan noin voi mennä, muuten paha perii. Tällainen ei voi olla sivistyneen ja demokraattisen valtion edesottamusta. Mutta, tokihan tässä tulee tyhmemmällekin selväksi, että keitä EI AINAKAAN KANNATA VASTAISUUDESSA ÄÄNESTÄÄ! Metsään menee....

Tuula Saarinen

Tähänkin asti on itse haettu työpaikka ja tehty hakemukset, vaan eipä oo auttanut työllistymiseen, pätkätöihin kyllä. Meinaako hallitus et työttömiltä kun viedään etuudet niin suomen talous kasvaa. Meinaako Lindström ja kumppanit laittaa kaikki työttömät sosiaaliluukulle ja tehdä luokkaeroja. Monelle työttömälle on iso rangaistus olla työtön täytyykö rangaista lisää. Onko huomioitu maaseudulla asuvat työttömät jolla on huonot kulkuyhteydet ja ei oo ajokorttia esim. nuoret. Toinen huonosti työllistyvä ryhmä on yli 50 vuotiaat. Lindström otappa asioista selvää ennen uusia päätöksiä. Kokemuksen ääni puhuu.