Tiistai 25.6.2019

Konsultin huomio aktiivimallista: ”Ajatellaanpa sitä hetkeä, kun pääministeriltä loppuvat hommat ja hän ilmoittautuu työvoimatoimistoon”

Luotu: 
16.6.2018 09:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Konsultti Pasi Sillanpää arvioi, että on kansantaloudellinen ongelma Suomessa, jos koulutettujen ihmisten työpanosta ei hyödynnetä tehokkaasti.
|

Johtamisen ja viestinnän konsultti Pasi Sillanpää arvioi, että on kansantaloudellinen ongelma Suomessa, jos koulutettujen ihmisten työpanosta ei hyödynnetä tehokkaasti.

–Kyllä se on yhteiskunnallinenkin ongelma, jos fiksun ihmisen työpanosta ei hyödynnetä tehokkaasti. Se on ongelma suomalaiselle kansantaloudelle. Kalliilla hankittu koulutus ja vuosien kokemus heitetään vain roskakoppaan. Sitten siinä on sekin puoli, että ihminen, jonka motivaatio työntekoon on tavallista alhaisempi, jää myös tavallista aiemmin eläkkeelle, Sillanpää toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän esittää vertauksen maan hallituksesta.

–Ajatellaanpa sitä hetkeä, kun pääministeriltä loppuvat hommat ja hän joutuu ilmoittautumaan työvoimatoimistoon. Avulias virkailija antaa hänelle heti listan yrityksistä, joihin pääministerin osaaminen riittäisi. Mutta useamman kuukauden yrittämisen jälkeen töitä ei löydy. Pääministeri joutuu miettimään mitä tehdä. Ehkä pitää ryhtyä siivoojaksi? Aivan absurdi juttu, eikö niin? Aivan absurdi ajatus, että tuolla kokemuksella lähdettäisiin tekemään siivoojan työtä, Sillanpää kirjoittaa. 

Hän sanoo, että politiikan päätöksenteossa absurdi esimerkki tuntuu täysin loogiselta vaihtoehdolta.

–Koulutuksesta riippumatta ihmisen tulisi ottaa mitä tahansa työtä vastaan. Kuulemma työntekö pitää ihmisen työkykyisenä ja antaa mahdollisuuden löytää sitten joskus sitä oman alankin hommaa, kun sitä tulee vastaan. Kuulostaako järkevältä, hän kysyy.

Sillanpää huomauttaa, että kun hyvin koulutettu joutuu tekemään reippaasti alle koulutuksensa olevaa työtä, hän on suuressa riskissä jäädä loppuelämän ajaksi ilman kunnollista työtä. 

–Nuoremmalle se ei niinkään ole peruuttamaton ongelma. Kolmekymppisellä on vielä hyvät saumat päästä työnsyrjään kiinni. Mutta vaikkapa viisikymppiselle parin vuoden sivupolku voi olla jo fataali.

Hän viittaa uutisiin, joiden mukaan on jo useampia tapauksia, joissa ihmiset hakevat aktiivimallin seurauksena työkyvyttömyyseläkettä, vaikka eivät välttämättä ole edes sairaita.

Sillanpää kertoo tehneensä aiheesta kyselyn myös Twitter-tilillään. 

–110 vastaajasta 41 % ajatteli tekevänsä töitä yli 70 -vuotiaaksi, jos terveys ja työn mielekkyys vain ovat kohdallaan. Mutta siis vain silloin, jos siinä hommassa on jotakin mieltä, hän kertoo.

–Ajatus siitä, että mikä tahansa työ on parempi kuin työttömyys, on täysin älyvapaana syntynyt ajatus, mutta sitä on vain niin ihanan mukava hokea, kun se ei kosketa itseä. Parempi hokema olisi vaikka se, että ihan mikä tahansa keino pitää korkeaa osaamista omaavien ammattitaitoa yllä tai auttaa heitä kouluttautumaan uudelleen vielä +50 vuotiainakin, olisi paljon fiksumpaa, Sillanpää jatkaa.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi torstaina kutsuneensa työelämän keskusjärjestöt mukaan omatoimisen työnhaun mallin valmisteluun. Malli on jatkoa työttömyysturvan aktiivimallille.

Lue lisää:

Tylyjä arvioita aktiivimallin seuraajasta: ”Hurjat karenssit viuhuvat”

Aktiivimallin seuraaja etenee – Yle ja HS: Työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Grönroos

Siinä lienee ajatuksena, ettei kukaan pystyisi tehtailemaan mahdottomia hakemuksia. Vaikkapa kirvesmies hakee viikoittain kirurgin paikkaa. En tiedä, millainen ongelma ne ovat tällä hetkellä eli tapahtuuko sellaista ylipäätään merkittävässä määrin. Sen sijaan voisin kuvitella, että kirurgi voisi haluta downshiftata ja ryhtyä eräoppaaksi, mutta sekin kiellettäisiin samalla säännöllä.

Harri Tapani

Vuoden alussa:

"Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Puttonen kirjoitti HS-Vieraskynässä, että on aika unohtaa koulutusta vastaavan työn käsite [...]

–Yhteiskunnan rahoilla kouluttautuneen tohtorin tehtävä on etsiä työtä. Jos omaan koulutukseen ­perustuvaa työtä ei ole tarjolla, tohtorin pitää mennä muihin töihin ja..."

Tohtori kysyy:

”Pitääkö muuttaa Oulusta Helsinkiin osa-aikaisen tiskarin työhön?” – Harmistunut tohtori vastaa professori Puttoselle..."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240252-pitaako-muuttaa-oulusta-helsinki...

Teppo Oikari

Tuossahan tuli ilmi se että viisikymppinen on jo tajunnut mikä tämä systeemi on, ja hänen motivaationsa rippeet ovat täysin kadonneet talkoiden tekemiseen. Työtä työn ilosta, vai leivän takia? Ei taida kumpikaan ura aueta politiikan, vaan reaaliolosuhteiden toimesta.

Markku Koivisto

Tämä konsultti puhuu yleensä ottaen pääministeristä, ei Sipilästä.
Toisaalta kyllä vaikkapa tohtoritason kohdalla työvoimaviranomainen on täysin kädetön hänen työllistämisessään osaamistasonsa tehtäviin. Ajatellaan nyt vaikka teologian tai taidehistorian tai musiikkitieteen tai ... tohtoria. Niitäkin on työttömänä.

Jari Koponen

Onks meillä yhtään työttömäksi jäänyttä pääministeriä? Vanhanen meni perheyritysten liittoon. Sosialisti-Lipponen rupesi yrittäjäksi. Jätemäki lähti mepiksi. Katainen on jossakin pankkihommissa ulkomailla. Ei voida mennä niin, että kun on kerran pääministeri niin sitten pitää saada olla sitä aina. Eikä myöskään puhelinasentaja. Mulla on semmoset paperit, eikä internetistä löydä edes moista titteliä mainitun. Silti on töitä piisannut.

Mikko Räsänen

Aika typerää tämä keskustelu työttömyydestä ja työpaikkojen luomisesta. Lähtökohta kaikessa tekemisessä on se, että sille tekemiselle on olemassa tilaus ja merkitys. Tehdyllä työllä pitää olla arvoa sen tilaajalle. Ei ole mitään järkeä "keksiä työtä", jos sille ei oikeasti ole tarvetta. Samalla tavalla yksittäisen ihmisen pitää tehdä sitä työtä, jota hän itse haluaa tehdä. Jos sitä ei ole, täytyy etsiä sitten jotain muuta, jolla leipä tulee pöytään. Keinotyöllistäminen ja nämä työpaikkojen keksimiset ovat tyhjänpäiväistä puutaheinää. Niiden tilalle pitää luoda mahdollisuudet kehittää ja tuottaa tuotteita ja palveluita, joista ihmiset ovat valmiita maksamaan. Työvoimatoimistot ovat tarpeeton keksintö. Niiden sijaan ammattiliittojen tulisi aloittaa aktiivinen työn etsiminen omille jäsenilleen ja markkinoida omaa ammattialaansa. Edelleen ammattiliittojen tulisi huolehtia omien jäsentensä koulutuksesta. Nyt ammattiliitot ovat pelkästään känisijöiden roolissa ja asemoituneet taisteluasentoon sellaista taistelula varten, jossa ei voita sen paremmin duunari kuin "riistäjäkään".

Seppo Tossavainen

Tuossa oli todella järkevä kirjoitus. Eli työttömyyskassat ja ammattiliitot. Mikä on heidän tehtävänsä. Nyt rahoista 95% tulee suoraan verovaroista. Suuret työnantajaliitot ja työntekijäliitot ovat luoneet "hirviön", jossa työttömyydestä toisten rahoilla on tullut oikeus. Siihen tarvitaan ehdottomasti muutos. Työttömyyskorvauksen pitää olla vakuutuksen tyyppinen, samanlainen kuin eläke. Oikeutta työttömyyskorvaukseen kertyisi vähitellen ja vain työtä tekemällä. Ei niin, että työssäolijat maksavat täyden työttömyyskorvauksen vain 10 kuukauden työuran jälkeen. Kymmenessä kuukaudessa voisi kertyä korvausta 20 päiväksi. Vastaavasti useiden vuosien työllä kertyisi maksimikorvaus esim. 3 kuukaudeksi.

Sen jälkeiselle ajalle yhteiskunta järjestäisi "työllistymistä edistävää toimintaa jakoulutusta" tai vastaavaa.

Seppo Tossavainen

Muutan kirjoittajan väitteen kysymykseksi. Nähdään, että väitettä voi testata, eli:

Onko mikä tahansa työ on parempi kuin työttömyys?

Eikö päätelmän teko pitäisi jättää työttömälle itselleen. Jos hän pitää väitettä älyvapaana, niin hän pysyy työttömänä.

Tällöin asettaisin kuitenkin yhden ehdon: Henkilön pitää hankkia rahoitus tähän itse eikä niin, että työssä olevat kustantavat.

Tero Jaskari

Ajatellaampa sitä hetkeä kun tosi fiksu on ollut yhteiskunnan taakkana koko työuransa, kun hänelle sopivaa urapolkua ei ole löytynyt. Onko ongelma olemattomissa töissä vai koulutukseen suuntautumisessa? Minäkin ostaisin ferrarin jos mulla olisi rahaa. Sama viesti kolumnistille. Varmasti palkattaisiin erikoisihminen jos olisi tarvetta ja tarpeeseen rahaa.