Maanantai 27.5.2019

Tylyjä arvioita aktiivimallin seuraajasta: ”Hurjat karenssit viuhuvat”

Luotu: 
15.6.2018 18:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Hallitus lähettää esitysluonnoksen aktiivimallin seuraajasta lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen.
|

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö ja perussuomalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri tyrmäävät niin sanotun aktiivimalli 2:n. 

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi torstaina kutsuneensa työelämän keskusjärjestöt mukaan omatoimisen työnhaun mallin valmisteluun. Malli on jatkoa työttömyysturvan aktiivimallille.

Ylen ja Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan työttömän olisi haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa, minkä lisäksi hänen pitäisi tehdä verkossa työllistymissuunnitelma. Suunnitelman etenemisestä pitäisi raportoida kuukausittain.

Ylen ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan mallin tuoreimman esityksen mukaan ensimmäisestä laiminlyönnistä seuraisi varoitus tai huomautus. Toisesta laiminlyönnistä tulisi prosenttiperustainen vähennys tai 30 päivän karenssi, ja kolmas laiminlyönti pidentäisi karenssia kahteen kuukauteen. 

–Hallituksen aktiivimalli 2 uusi isku työttömien kasvoille. Tässä siirtyy työvoimatoimistojen vastuu työttömälle. Hänen on haettava ja raportoitava hakemistaan töistä tai hurjat karenssit viuhuvat. Tuki ja ohjaus puuttuvat. Riski syrjäytymiselle suuri, jos itsetunto ei kunnossa, Ville Niinistö kommentoi Twitterissä.

Hän sanoo, että sekä aktiivimalli 1 että 2 kohdistuvat vaikutuksiltaan pahiten vaikeasti työllistyviin. 

–Heiltä leikataan lähes 5 prosenttia ilman, että he voivat siihen itse vaikuttaa. Nyt heitä uhkaa isot karenssit, jos he eivät löydä usein sopivia töitä haettavaksi. Vaikka tarve olisi ohjaukseen ja apuun.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Leena Meri puolestaan huomauttaa, ettei edellisenkään aktiivimallin ongelmakohtia ei ole vielä korjattu ja nyt suunnitteilla oleva uusi malli tuo niitä hänen mukaansa  lisää.

–Minusta tässä ei ole mitään järkeä, että työnantajien sähköpostit täyttyvät hakemuksista. No, aktivoi se ainakin jokaista potentiaalista työnantajaa, kun vastailee, että kiitos en hae ketään töihin ja jne. Lisää työtä saadaan ehkä valtion hallintoon byrokratian lisääntyessä, kun jotkut lukevat päivät pitkät listoja mitä työtä kukakin on hakenut, Meri kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Aktiivimalli 2 ei Meren mukaan edelleenkään ratkaise ongelmia, joita esimerkiksi vajaatyökykyiset tai haja-asutusalueilla asuvat kohtaavat. 

–Kaikkia työttömiä ei pitäisikään lähestyä yhtenä massana. Myönteistä olisi, jos hankalasti työllistyvät saisivat enemmän tukea ja ohjausta. Nuorille taas yksittäisistä toimista palkkatuki on osoittanut eniten positiivisia vaikutuksia työllistymisen kannalta. Kaipaisin siis enemmän yksilöllistä, positiivista otetta ja kannustinta.

Hallitus lähettää esitysluonnoksen lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2018.

Lue myös: Aktiivimallin seuraaja etenee – Yle ja HS: Työttömän pitäisi hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Heinonen

Minäkin olen käytännössä pitkäaikaistyötön vaikka joku pikkukeikka silloin tällöin tuleekin ihan sattumalta, kuten aina, koskaan en ole saanut niitä työpaikkoja joita olen hakenut ja joista olen ollut kiinnostunut, töitä haen kyllä joka viikko Hangosta Utsjoelle.
Tuossa mallissa hirvittää byrokratian määrä ja se miten osoitan hakeneeni työpaikkoja, miten esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai pujelimitse tehdyt haut todistetaan ja uskaltaako tuon jälkeen yksikään pienempi yritys julkaista avointa hakua.

Pekka Lämsä

Vainoamista tämä jo on. Oikeasti pitäisi selvittää kunkin tilanne ja auttaa löytämään paras ratkaisu. Aataminaikuista tuo Sipilän porukan toimi. Mutta niinhän se ne noissa keskustapiireissä aina on ollut, isännät käskevät ja rengit ja piiat tekevät kuten käsketään. Vaan ei saanut Pekkarisen porukka yritystuista mitään leikattua, on kuulemma niin niin vaikeaa. Sattuneesta syystä. Köyhien määrä Suomessa kasvaa. Yhä suurempi osa tulovirroista siirtyy pääomatulojen piiriin, joka on kevyesti verotettu. Vapaamatkustus lisääntyy ja samalla köyhien määrä.

Tapio Mäkeläinen

Kyllä tämä kääntyy itseään vastaan. Tietokonetta käyttävät selviävät tuosta helposti mutta ne joilta se ei luonaa ovat entistä enemmän jumissa.
Sen sijaan työnantajilla postit täyttyvät. Espoossa tuo tarkoittaisi lähes 50000 hakemusta/kk ja vuodessa 600000 kpl. Ottakaa sinne työryhmään joku laskutaitoinen ja myös oikean yrityksen työhönottaja eikä mitään reppufirman pomoa.
Liekö moista rehellistä hr ammattinimikettä enää edes on. Vuokratyön valitettavan suuri osuus sotkee tätä soppaa entisestään.

Markku Peltola

1. Työttömän ennakonpidätysprosentti on jo muutenkin suurempi kuin palkansaajan, ja nyt pitäisi rangaista työtöntä lisää, kun vähennetään 5% päivärahasta tai määrätään karenssia 60 päivää! - epäkohta nro 1.
Ihmettelen, miten tällaisia rangaistuksia voidaan jakaa oikeuslaitoksen ulkopuolella ja ilman oikeudenkäyntiä? Mistä työttömiä syytetään? Siitäkö, että ovat "huonompilaatuisia" ihmisiä kuin töitä löytäneet? Jos työttömät olisivat samanlainen business kuin pakolaiset, niin hoidettaisiinko työttömiä työttömyyskeskuksissa? Hallitus ei nyt ihan suoranaisesti heti tapa "huonompilaatuisia" ihmisiä ja "ylijäämäkansalaisia", mutta mitä tämä tällainen rankaisumentaliteetti on? Jospa määrättäisiin 30-60 päivää karenssia ministereille, kansanedustajille ja virkamiehille jokaisesta huonosta päätöksestä? En väitä, että ministerin tai kansanedustajan tehtävä on helppo.

2. Kaikilla ei ole yhtä hyvät aivot ja yhtä hyvä muisti ja yhtä hyvä terveys
- epäkohta nro 2.

3. Kaikilla ei ole koulutusta kaikkiin avoinna oleviin tehtäviin - epäkohta nro 3.
4. Pitäisi olla suntoja siellä, missä on töitä - epäkohta nro 4.
5. Töitä pitäisi olla sielläkin, missä on asuntoja - epäkohta nro 5.
6. Koulutuspaikkoja lisää - epäkohta nro 6.
7. Kaikista töistä maksettava sellaista palkkaa, että sillä elää.
8 . Ohjataan kaikki työnhakusähköpostit vaikka pääministerille, niin hän voi päättää, mitä tehdään ;)

...ja noin yleensä lasten etu on otettava huomioon, vanhukset ja sairaat hoidettava ainakin yhtä hyvin kuin vankilassa ja vastaanottokeskuksessa hoidokit, ja vakuutuslääkärit saatava ihmisten puolelle...

Ape Nieminen

Minun kohdalla hallitus leikkasi toisen asteen koulutuksesta. Tuli yt:t ja ulos. Nyt sama hallitus varastaa ansaituista päivärahoista 5%:a. Vielä nyt tämä hullutus jatkuu. Hallituksen pitäisi hyväksyä vapaaehtoistyö aktiivimalliin. Esim itse olen tehnyt omakustantaisesti 15 avustusmatkaa Venäjän Karjalaan. Auttanut satoja ihmisiä siellä kuluneen kevään aikana. Tammi-maaliskuun aikana ehkä 6 vapaapäivää. Jos hallitus haluaa kiitosta niin politiikan on muututtuva ihmisystävällisempään suuntaan. Ei ole oikein sortaa köyhiä, työttömiä eikä muitakaan heikommassa asemassa olevia.