Torstai 27.6.2019

Jäätävä suomalaisarvio brexitistä: ”Kaikki levällään, tilanne järjetön, mitään sopimuksia ei ole”

Luotu: 
18.6.2018 10:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen on myös Suomen entinen Lontoon-suurlähettiläs.
|

EU-politiikan veteraani, entinen Britannian-suurlähettiläs ja Lontoon Cityn vapaakansalainen Pertti Salolainen kertoo, että käytännössä kaikki on auki brexitin eli Britannian EU-eron suhteen. Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, tutustui tilanteeseen valiokuntamatkalla Britanniassa.

Talouselämä haastatteli Salolaisen. Ministeri Pertti Salolainen, epäilitte vielä viime vuonna brexitiä. Uskotteko jo, että se toteutuu?

– Tuo on tuhannen punnan kysymys. Me selvitimme sitä juuri ulkoasiainvaliokunnan matkalla ja saimme selville, että peruuntumista ei pidetty täysin mahdottomana, mutta suurin todennäköisyys kuitenkin on, että se toteutuu.

Mikä siinä hiertää?

– Kysymys on aikataulusta. Haastattelimme käytännöllisesti katsoen kaikki keskeiset virkamiehet ja kävimme parlamentissa ulkoasiainvaliokunnan vieraana. Perusviesti oli, että kaikki asiat ovat levällään.

Britannian ja EU:n juridinen suhde kuitenkin muuttuu ensi maaliskuun lopussa, eikö niin?

– Kyllä.

Ja siitä alkaa siirtymäkausi. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

– Emme tiedä. Tärkeimmiltä osiltaan sopimuksia ei ole valmiina. Mikä on se sopimuspohja, jolta kauppaa jatketaan? Eikä ole mitään sopimusta siitä, mitä tapahtuu Pohjois-Irlannille. Se on täydellinen kysymysmerkki. Minä en näe, mikä se ratkaisu voisi olla.

Tuorein ehdotus on ollut, että Pohjois-Irlanti voisi jäädä osaksi UK:ta, mutta liittyä Etaan, mikä pitäisi rajan avoimena. Miten se toimisi?

– Sellaistahan ei ole missään kokeiltu. Se vaikuttaa kyllä äärettömän mahdottomalta noin yhtäkkiä.

Joudutaanko siis Irlannin rajalle rakentamaan tulliasemia ja kameravalvontaa?

– Irlannin tasavaltalaiset ovat sitä mieltä, ettei rajalle saa tulla minkään näköisiä laitteita. On uumoiltu, että jos sinne tulee valvontakameroita tai tarkastuspisteitä, niin Irlannin tasavaltalaisarmeijan vielä hengissä olevat voimat pitävät huolta siitä, että ne tuhotaan. Mutta tämä on kaikki spekulaatiota.

Theresa Mayn hallitus on kaavaillut Irlantiin digitaalista rajaa, jossa tullaus tapahtuisi tavaran lähtöasemilla ja satelliitit valvoisivat liikennettä. Onnistuuko?

– Se on niin ilmassa vielä, että en ole valmis lyömään vetoa tuon systeemin puolesta.

Ettekö usko, että Mayn hallitus löytää ongelmaan luovaa ratkaisua?

– May on Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n vanki, koska hänen hallituksensa enemmistö riippuu heistä. Tilanne on kerta kaikkiaan järjetön. Ja sitten on vielä se, että Skotlanti on ilmoittanut harkitsevansa uutta kansanäänestystä.

UK:n lopullinen tavoite on kattava vapaakauppasopimus EU:n kanssa. Minkälainen siitä tulee?

– Ei sellaista suunnitelmaa ole. Mistään tällaisesta eivät edes puhuneet ne virkamiehet, jotka tätä valmistelevat. He sanovat, että nämä ovat täysin salaisia asioita. Kauppapoliittiset kysymykset ovat täysin auki.

No kai nyt jostain on sovittu, kun hallitus vakuuttaa, että brexit onnistuu?

– Ainoa mistä näyttää olevan yksimielisyys on se, että britit ovat sitoutuneet maksamaan nämä erorahat, noin 40 miljardia euroa.

Mitä ulkoasiainvaliokunnan matkasta jäi päällimmäisenä mieleen?

– Tulin aika pessimistiseksi siitä, että sitä irtoamista saadaan ylipäätään hallitusti hoidettua. Emme tulleet hullua hurskaammiksi, Salolainen sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

EU:n nykyisessä huterassa tilassa sillä ei ole sellaista neuvotteluasemaa jolla Barnier on vienyt asiaa eteenpäin, esittänyt fantasian maailmaan kuuluvia vaatimuksia. Hän on pakottanut britit "hard brexit"-radalle, ja jos se toteutuisi ovat edessä vaikkapa "hard nexit", "hard poxit", järjestelemätön "italeave". Monenko palasen rajun irtoamisen EU kestäisi ennen kuin unionin katsotaan purkautuneen? Noh, Brysselin pyristely maiden irtautumista vastaan - joista Brexit on prototyyppi, sillä haluja on muillakin - kääntyy lopulta sitä itseään vastaan: aika kehno, tuo EU:n hankaloittamis- ja vastustelustrategia, eikö vain?

Tapio Mäkeläinen

No sitten kun noi kaikki ihanuudet ovat tapahtuneet, iloitsevat, vapaat ihmiset voivat pyytää Putinia liittämään meidät lillukanvarret idän vapaiden kansojen mereen. Saatiinhan me pitää markkaa silloinkin. Voiaa muuttaa Karjallaa piiraka ja sultsina tekkoo. Sinnehä jäi meiltkii mylly ja saha. Saha vajjaa ja mylly uuni pankoll.

Toivottavasti tuo päivä on niin kaukana etten sitä tajua. Vieläkin kuvottaa harmaa aika ennen EU: ta.

Markku Lehto

Niin, vieläkään eivät kaikki ymmärrä mitä se tarkoittaisi Suomelle, jos irtautuisimme EU:sta. Sehän tarkoittaisi sitä, että Suomi olisi taas yksin Venäjän kyljessä. Ja siinähän ei menisi pitkääkään aikaa, kun Kremlistä esitettäisiin Suomelle YYA II -sopimusneuvotteluita.

Ne jotka ovat eläneet edellistä YYA -aikakautta voinevat kertoa minkälaista aikaa se oli. Silloinhan ei mm. aina tarvinnut presidenttiä valita vaaleilla, kun eduskunta nimitti virassa olevan presidentin poikkeuslailla jatkoon. Tämä tehtiin siksi, että Suomessa haluttiin varmistaa Moskovalle oikean miehen jatkavan Suomen tasavallan presidenttinä. Kun hallituskokoonpanoja mietittiin, asiaahan "helpotti" että Kremlistä ilmoitettiin ne vaihtoehdot, jotka eivät itänaapurille kelvanneet Suomen hallitukseen.

Harri Tapani

Ei kukan enää jaksa otta noita Venäjällä pelotteluita tosissaan, vielä EY-liittymisen aikaan jotkut ne otti vakavissaan, mutta siitä on jo aikaa ja tietot arkoituksellisesta pelottelustakin levisi jo vuosikausia sitten, siitä oli jopa Helsingin Sanomissa kirja-arvosteluissa hyvä kuvaus, kirjan nimi oli "Lännettymisen lyhyt historia".

Se mikä Suomea oikeasti taustalla pompotti varsinkin Koiviston aikaan oli ihan joku muu maa kuin Venäjä ja siitäkin saa kyllä tietoa ihan valtamedioistakin.

Markku Lehto

Ketkä olivat tuolla valiokuntamatkalla PS-puolueen ja sinisten edustajat? Heillehän on ehdottoman tärkeää ottaa Brexitistä kaikki oppi irti , kun suunnittelevat Fixitiä ja sen prosessin läpi viemistä. Sitä siis, kuinka 5,5 miljoonan asukkaan Suomi käy neuvotteluita 430 miljoonan asukkaan EU:n kanssa.

Edelleen PS-puolueen ja Sinisen puolueen pitää valmistautua siihen, kuinka pieni Suomi alkaa käymään muiden maailman suurien valtioiden ( USA, Kiina, Japani, Etelä-Korea, Venäjä, Brasilia, Intia, EU, Kanada, jne. ) kanssa vapaakauppasopimusneuvotteluita.

Timo Nenonen

Onneksi sentään Britit halusivat irtautua äänestämällä ei sodan avulla. Monet kansakunnat ovat joutuneet verisesti sotimaan päästäkseen itsenäiseksi valtioksi. Brittien halu saada itsenäisyytensä takaisin oli onneksi riittävän vahva sen toteuttamiseksi.

Monia kuitenkin ällistyttää näiden Eu/eurohörhöjen kiima takertua tähän järjettömään, umpikorruptoituun ja täysin epädemokraattiseen vankilaan, jota EU/eurosysteemiksi nimitetään. Sehän ei todellisuudessa ole hyödyttänyt kuin Saksaa, kaikki muut ovat kärsiviä osapuolia.

Eu /euro tulisikin purkaa asap ja ja jäsenvaltioiden palata omiin kansallisiin valuuttoihinsa ja itsenäisiksi kansakunniksi takaisin.

Markku Lehto

Jos meillä olisi taas oma horjuva markka-valuuttamme, niin siinähän sitten velalliset odottelisivat aina seuraavaa "yhden yön D-ihmettä", joka nostaisi täysin varoittamatta velkapääoman devalvaatioprosentin verran.

Nyt kun euro-Suomessa tehtiin KiKy-hengessä sisäinen devalvaatio, niin se ei tullut kenellekään yllätyksenä. Aikaa reagoida ja varautua siihen devalvaatioon oli kuukausia ettei jopa reilu vuosi. Jokaisella oli aikaa laittaa suu säkkiä myöten ja harkita kaksi kertaa ottaako lainaa tai lähteekö ulkomaanlomamatkalle vai ei. Duunarit ja yrittäjät tiesivät mitä tuleman piti , tai heillä oli ainakin mahdollisuus tietää.

Kyllä minusta euron käyttö on joustavaa euro-maissa. Ei tarvitse ottaa huomioon kurssimuutoksia eikä hintojen vertailu esimerkiksi verkkokaupassa ole vaikeaa. EU:n sisällä ei kansalaisen verkko-ostoksissaan tarvitse sählätä tullien kanssa.

Petri Tammelander

Salolaisella lienee aika hyvä kuva Britannian sisäpolitiikasta ja oloista entisenä suurlähettiläänä. Täällä Brexitiä kannattavilla ei liene näkyvyyttä, miten asiaa UK:ssa käsitellään. Muutamaa tuttua kuunneltuani, jotka asuvat siellä, tuli aivan sama käsitys, kuin mitä Salolaisen kommentit olivat. Pahinta oli brexit vaaleissa, että kansalle suorastaan valehdeltiin esim. terveydenhoitokulujen halpenemisesta brexitin jälkeen. Tuo ei uponnut kaupunkien koulutettuun väestöön, mutta maaseudulla, jossa Brexitiä kannatettiin, viesti meni läpi vähemmän kouluja käyneen kansan parissa. Tilanne voi olla UK:ssa todella kaoottinen ensi maaliskuussa esim. lääkehuollon osalta, jollei sopimuksia EU:n ja UK:n välillä saada edes johonkin vaiheeseen.