Lauantai 25.5.2019

Saksalaisarvio: Maailma siirtyi juuri uuteen poliittiseen aikakauteen – Trump tuhosi ”vanhan maailman”

Luotu: 
18.6.2018 11:43
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Saksan entinen ulkoministeri ja varaliittokansleri, sosiaalidemokraatti Sigmar Gabriel katsoo vanhan maailmanjärjestyksen kuolleen.
|

Maailma on siirtynyt uuteen poliittiseen ”epookkiin” eli aikakauteen, katsoo Saksan entinen ulko- ja talousministeri ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel. Hänen mukaansa vanhan maailmanjärjestyksen kuolemasta kertoo kolme tuoretta tapahtumaa, joista kahdessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on suuri rooli.

Gabriel kirjoittaa näkemyksestään Handelsblattissa. Hänen mukaansa ensimmäinen viime viikkojen kolmesta merkittävästä tapahtumasta on länsivaltojen G7-ryhmän hajoaminen. Gabriel katsoo, että teollisuusmahtien yhteenliittymä näyttää kaatuneen samaan asiaan, jota se aikanaan koottiin ratkaisemaan: maailmankaupan säännöistä sopimiseen. Donald Trump lähti kokouksesta etuajassa, irtautui yhteislausunnosta ja haukkui liittolaismaiden kauppapolitiikan.

– Yhteiset arvot eivät enää yhdistä länsimaita, vaan taloudelliset edut jakavat niitä. Donald Trump oli vain johdonmukainen vaatiessaan Venäjää takaisin ryhmään. Jos arvoilla ei ole väliä G7:ssä, miksi Venäjä suljettaisiin ulos? Gabriel kysyy.

Samaan aikaan kun G7-maat riitelivät kokouksessaan, oli koolla toinenkin ryhmä: euraasialainen Shanghai Group.

– Samanaikaisuus ei ole mikään sattuma. Shanghai Group eli lännen autoritaariset viholliset osoittivat yhteisen halun muokata maailman ”lännenjälkeistä” arkkitehtuuria, Gabriel kirjoittaa.

Shanghai-ryhmään kuuluvat Venäjän ja Kiinan lisäksi Kazakstan, Kirgisia, Tadjikistan sekä Uzbekistan. Ryhmä muodostaa noin 40 prosenttia maailman väestöstä ja 20 prosenttia maailmankaupasta. G7 kattaa väestöstä vain noin 10 prosenttia, mutta maailmankaupasta peräti 50 prosenttia.

Kolmas tapahtuma oli Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin huipputapaaminen. Gabriel väittää, että kokouksen tulos ennakoi uuden ydinasevarustelun ajan alkua, vaikka siellä nimellisesti sitouduttiinkin Korean ydinaseriisuntaan.

– Selkeästi vain valtiot, joilla on ydinaseita, otetaan tässä maailmassa vakavasti ja neuvottelupöytään. Hallinnon vaihtamisen politiikasta luopuminen on se, mitä Donald Trump tarjoaa Kim Jong-unille, Gabriel analysoi.

Trumpin ja Kimin tapaamisessa sitouduttiin edistämään Korean niemimaan ydinaseriisuntaa. Löyhän sitoumuksen vastineeksi USA lupaili Pohjois-Korealle turvatakuita, joiden ainakin Kiina ja Pohjois-Korea vaativat koskevan myös Pohjois-Korean hallitsijaperhettä.

Gabrielin mukaan Iranin johtajat katsonevat Pohjois-Korean tilannetta katuen sitä, että suostuivat Euroopan vaatimuksiin ydinaseen tavoittelusta luopumisesta.

– Maailman diktaattorit oppivat tästä – hankkikaa ydinaseita jos voitte. Korean niemimaalla jopa mahtava Amerikka joutui siksi luopumaan ideastaan vaihtaa hallintoa.

Gabriel johtopäätös Trumpin kaudesta on sama kuin monilla muilla Euroopan johtajilla. Eurooppa ei voi luottaa enää Yhdysvaltoihin, ei kaupassa eikä puolustuksessa, ei tämän presidentin aikana eikä ehkä seuraavankaan. Kaupan suhteen liittolaisuudet on jo mullistettu, samoin Iranin, ja seuraavaksi voi olla puolustusliitto Naton vuoro, Gabriel arvioi.

– Vanhat säännöt eivät päde.

Hänen mukaansa Euroopan täytyy ryhtyä toimimaan itsenäisesti varautuen pahimpaan, kuin Yhdysvaltoja ei olisi, mutta silti tehden parhaansa suhteen eteen. Yhdeksi ratkaisuksi hän ehdottaa tulevaisuuden suhteiden luomista investoimalla Amerikan ja Euroopan välisiin opiskelijavaihto-ohjelmiin, koska opiskeijoiden joukossa ovat tulevat Amerikankin johtajat. Lisäksi Euroopan yhtenäisyyteen täytyy panostaa, Gabriel katsoo.

Lue myös:

Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia vaatimuksia Koreasta – naapurimaat kauhuissaan

Tutkija: Donald Trump muutti USA:n linjan kertaheitolla – ”Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta”

Martti Ahtisaari: ”Suurvaltojen välisen väkivallan uhka on palannut”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"luopumaan ideastaan vaihtaa hallintoa...

– Vanhat säännöt eivät päde... Euroopan täytyy ryhtyä toimimaan itsenäisesti"

Aikooko EU siis jatkaa Yhdysvaltojen linjoilla ja vaihdella muiden maiden hallituksia mielensä mukaan jos ne eivät satu EU:n johtajia mielyttämään? se on mielenkiintoinen näkökulma ja asenne ns. demokratiaan jonka vajeesta EU itse on kuuluisa jopa niin, että se on mainittu joissain kirjoissakin.

Harri Tapani

Tuossa kirjoitin edellä monikossa hallituksista, demokratiasta ja kansojen itsemääräämisoikeudesta jne. Mutta eihän nämä mitälie EU-trollit osaa kuin kommentoida koomisia mielikuvitusjuttuja putinisteista, älyllistä asiaa sieltä suunnalta näyttäisi olevan turha odottaa, tai edes faktoja argumentointivirheitä aina henkilöön menemisestä lähtien. Tuosta Saarelan kommentista ei arvosananaksi voisi antaa kuin; säälittävä.

Harri Tapani

Aikokookohan Trump vaihtaa Saksan hallituksen, näyttää ainakin puuttuvan Saksan politiikaan ja sisäisin asioihin tavalla jota saksalaiset pitävät kuten uutiset kertovat:

" Donald Trump puuttui maanantaina Saksan sisäpolitiikkaan tavalla, jota pidetään Saksassa poikkeuksellisena ja epäkohteliaana."

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/251590-donald-trump-puuttui-saksan-tur...

Aikoinan ranskalaiset suuttuivat melkoisesti kun Yhdysvallat puuttui ranskalaisten sisäpolitiikkaan.

Jaakko Aalto

Meniköhän Gabrielilla ylisanailun puolelle. Maailmanpolitiikassa muutos on jatkuvaa. Jos halutaan nimetä tekijä, jonka tuloksena maailma on siirtynyt uuteen poliittiseen aikakauteen, niin se muutostekijä on Kiina ja henkilö Xi Jinping.

Petri Hämäläinen

Nimenomaan !!

Muistetaan myös kehua yhä Saksaa ja sen jumalaista erehtymätöntä Merkeliä kaikesta.

Ja ollaan ylpeitä että saksalaisten yrityksien intressien mukaisesti Euroopasta on tehty sääntö-helvetti, jossa suomalaisen päiväkodin hiekka tulee Saksasta.

Harri Tapani

" jossa suomalaisen päiväkodin hiekka tulee Saksasta."

Heh, se on "turvahiekkaa" jonka raekoon EU on määritellyt, max 2mm muistaakseni (uskomatonta mutta totta), siitä taidettiin aikoinaan puha "leikkikenttädirektiivinä".

Se on myös syy, miksi monet kunnat poistavat vanhoja leikkikenttävälineitään leikkikentiltä (samalla myös säästösyistä leikkikenttiä lopettaen), vanhat suomalaiset leikkivälineet kun eivät ollet EU direktiivien mukaisia, ne olisi pitänyt "katsastaa" kalliilla hinnalla. Samallahan direktiivillä laitettiin ne kuuluisat kyläkeinut lukkoon Suomessa, olivat EU:n mukaan liian vaarallisia ilman valvontaa. Youtubessa ja joissain tv:n huumorivideoissakin toki niitä vielä näkee muissa maissa, sellaisissa jotka eivät kuulu EU:hun.

Kyse siis on bisneksestä ja kaiken muuttamisesta bisnekseksi...ja se taas on EU-asia kuten lähes kaikki muukin asiat joiden ei normijärjen mukana pitänyt olla EU-asioita, mutta niistä tuli ja tulee EU-asioita kun niistä tehdään bisnestä noin yksinkertaistaen.

Markku Lehto

"Hänen mukaansa Euroopan täytyy ryhtyä toimimaan itsenäisesti varautuen pahimpaan, kuin Yhdysvaltoja ei olisi, mutta silti tehden parhaansa suhteen eteen. Yhdeksi ratkaisuksi hän ehdottaa tulevaisuuden suhteiden luomista investoimalla Amerikan ja Euroopan välisiin opiskelijavaihto-ohjelmiin, koska opiskeijoiden joukossa ovat tulevat Amerikankin johtajat. Lisäksi Euroopan yhtenäisyyteen täytyy panostaa, Gabriel katsoo."

Tämän Gabrielin vision voin hyvin allekirjoittaa. EU:n on viimeistään nyt otettava ohjat omiin käsiin, niin kauppapolitiikassa, yleisessä hallinnossa kuin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassaan.

Tapio Mäkeläinen

Trump ei ole ikuinen. Hänellä on sukurasite altzheimeriin ja joidenkin mielestä se näkyy jo. En tiedä mutta hänen kielellinen ilmaisunsa on lähinnä metsäläistä.

Siellä maassa asuu ihan järkeviäkin ihmisiä. Samoin UK brexit-kusetuksen junailleet ovat hävinneet kuvioista.
Kyllä kansa tietää! Se on nähty taas kerran. Luotan siihen että USA sisäiset ongelmat nousevat näiden Kim pinpong mainosten ohi.

Timo-Pekka Mustakallio

Paradigman muljahdus on näemmä vaikeasti Euroopan ja Suomen veteraanipoliitikkojen tajuttavissa?! Vastaukseksi ajan haasteisiin ei kelpaa vanhan tutun levyn laittaminen grammariin soimaan - paha Venäjä ja kauh'hia Kiina - ja tuttu eurofiilareiden jargon. Maailma muuttui nopeasti ja aika rajusti, eikä tässä vielä ole soitettu kuin vasta ensi tahdit. Ilmeistä on, kun uusi aikakausi on koittamassa, että tarvitaan uusia ennakkoluulottomia ja pragmaattisia ihmisiä ohjaimiin.

Trump ei ole paha (tosin, hmm, erikoinen) vaan hän on päätellyt, ettei EU:sta ole mihinkään, ja että se on yhtä tunarikulttuuria... jolle sietää TV:stä tutulla tavalla antaa fudut. EU on vaan niin kaiken korjauskelpoisuuden tuolla puolen, ettei USA voi enää haaskata siihen aikaansa. Julmaa, mutta ihan oikeassahan Trump on, ja Brysselin hovin juhlat sen myötä päättyneet. Tämä on eurofiilareiden mielestä vääryyttä ja heidän talenttiensa aliarviointia... mutta "that's how the kookie krumbels".

Miten pakin saanut Eurooppa aikoo reagoida? Jenkkilän kokonaistilanne lie paklatumpi kuin Aleksis Kiven kadulla muinoin päivystäneen Ljudmilan kasvot: kannattaakohan tuon seuraan ängetä kovinkaan epätoivoisesti? Entä jos EU ryhtyisi oikeasti korjaamaan itseään (alati syvenevä unioni? BLEEP, väärä vastaus!), muuttaisi suuntaansa kerralla kunnolla niin, että kansalaiset saataisiin taas yhteisön taakse? Entä itäiset kavaljeerit? Ehkäpä ne tykkäävät vähän vanhemmasta ja rupdahtaneesta Europasta? :)

tom brunila

Pohjois-Koreaa on yritetty saamaan luopumaan ydinaseista jo pitkään ja juuri neuvottelemalla maan kanssa! Nämä neuvottelut ovat myös osiottaneet, että Pohjois-Korean hallitus on ollut vakavasti otettava tekijä. Muutenhan sen kanssa ei olisi neuvoteltu! Entä minkä viestin Iranin kanssa solmittu ydintutkimusta rajoittava sopimus lähetti?
Sopimushan päättyy viimeistään vuonna 2030 jonka jälkeen Iran voi tehdä aivan mitä haluaa.

Juha-pekka Naukkarinen

Suomenkin pitäisi hankkia ydinaseita,sitten meitä kuunneltaisiin,eikä olisi Venäjän pelkoa,oma puolustus toimisi varmasti ja tietotaito riittäisi ydinohjusten kehittämiseen,ehkä Ruotsi lähtisi hankkeeseen mukaan! Suomi olisi paljon luotettavampi ydinase valtio,kuin Pohjois-Korea!