Sunnuntai 26.5.2019

Tutkija ihmettelee eduskunnan sote-riitaa: ”Mitä siellä oikein tapahtuu? – Jäitä hattuun”

Luotu: 
22.6.2018 12:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskusta ja muut hallituspuolueet haluaisivat saada eduskunnan sote-valiokunnan mietinnön valmiiksi jo heinäkuussa.
|

 Viikolla puhjennut raju riita sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn aikataulusta jatkuu. Riitaa on ihmetellyt muun muassa Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund.

– Mitä eduskunnassa oikein tapahtuu? Kyseessä on maakuntauudistus, ei mikään poikkeustoimia vaativa kiireellinen kohtalonkysymys. Jäitä hattuun, hän kommentoi Twitterissä.

Keskusta varoittaa usean edustajansa suulla soten lykkääntymisen seurauksista.

Keskusta ja muut hallituspuolueet haluaisivat saada eduskunnan sote-valiokunnan mietinnön valmiiksi jo heinäkuussa. Valiokunta ei kuitenkaan saanut torstaina päätettyä työskentelynsä venyttämisestä heinäkuun eli eduskunnan kesätauon alun päälle. Lisäksi valiokunta saattaisi joutua keskeyttämään lomansa 2-3 päiväksi elokuussa. 

Kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mukaan hallitusryhmillä on yksimielisyys sosiaali- ja terveysvaliokunnissa jatkaa töiden tekemistä heinäkuun ensimmäinen viikko.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Heikkinen kuitenkin vastaa Sarkomaalle, että yksimielisyys puuttuu siitä, milloin työtä jatketaan kesätauon jälkeen. 

–Jos jatketaan vasta 4.9., tarkoittaa se suoraan, että uudistuksen voimaantulo lykkääntyy vuoteen 2021. Yllättävää oli, kuinka suosittu ajatus tämä 4.9. paluu oli, hän sanoo.

 

 

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen varoittaa soten lykkääntymisen seurauksista.

–Jos uudistus lykkääntyy siksi, ettei valiokunta voi keskeyttää lomaansa kahdeksi päiväksi, mittasuhteet ovat pahasti pielessä. Lykkääntyminen tekisi nykyjärjestelmästä hallitsemattoman markkinamallin. Luulin opposition vastustavan sitä. Niin sitä ihminen erehtyy, hän kommentoi Twitterissä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että soten lykkääntyminen vuodella tarkoittisi ”vähintään kymmenien miljoonien eurojen” lisälaskua.

–Jos sote-uudistus lykkääntyy jälleen vuodella, hintalappu veronmaksajille on vähintäänkin kymmenien miljoonien eurojen luokkaa, todennäköisesti enemmänkin. Kyllä tämä olisi jo pikkuhiljaa kovin järkevää saada maaliin, hän tviittasi.

Uuden Suomen tietojen mukaan kesäkäsittelyä vaikeuttaa ainakin virkaohjeistus, joka rajoittaa kansanedustajien mahdollisuuksia työllistää eduskunnan virkahenkilöstöä kesällä.

 

 

 

Lue lisää: 

”Keskustan härski iltalypsy aiheutti umpikujan” – Eduskunta ilmiriidassa Sipilän vaatimuksesta ja aikataulusta

Ihmetys eduskunnassa: ”Nyt tulee rauhoittua – myös keskustan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Yleensä näin juhannusaattopäivänä puoliltapäivin Suomalaiset on herenneet jo juhannuksen viettoon ja saunavastan tekoon ja koivujen tuomisen ulkoportaiden viereen. Saunan lämmityskin on pyhäasia, myöhemmällä sanotaan ja nautitaan erilaisia virvoikkeita. Neidit tekee taikoja nähdäksee tulevan sulhonsa ja mikä vielä parasta kokon poltto järven rannalla.
Nyt voisimme jättää soten muhimaan juhannuksen yli ja se on jotenkin epäpyhää vääntää nyt sotevaihdetta päälle.

Hyvää juhannusta kaikille.

Mauno Strandén

Entäs jos siitä tulee susi, kuin Kreikan tukipaketeista, joka Kataisen mielestä oli hyvää bisnestä? Tekijöille omavastuuta mukaan, jos siitä tulee kalliimpi kuin nykyinen, tekijöille ei mitään virkaa millekään alalle mistään eikä koskaan!

Raimo Tulkki

Tälle tutkijalle sanoisin että mene ja kysy mulkku sipilöijältä mistä johtuu koko tämä episodi.
Kun tämä keskuskusiporukka yrittää runnoa keskeneräistä asiaa läpi ja samoin kokoomusta porukka huutaa ns. valinnan vapautta mutta kun ei ne tiedä itekkään että mitä vapautta.
Kun yhteen ääneen huudetaan että nyt ei ihmiset pääse hoitoon niin tulee mieleen kysyä että mistä se johtuu.
Voisin itse vastata tuohon kysymykseen että nämä vatuloijat menisivät vanhan kliseen mukaan peilineteen ja kysyä sieltä mistä se johtuu.
Sanoisin että suurin syy siihen on hallitus joka kokoajan vähentää kuntien määrä rahoja. Eli vika on JOHDOSSA.
Näillä arkumenteilla ei raha riitä näille maakunnille sen paremmin. HÖLMÖLÄISTEN HOMMAA. Mutta ei tarvitse ihmetellä kun on nyt n.4v kuunnellut ja katsellut tuota porukkaa joka istuu arkadianmäellä, tyhjiä ämpäripäitä kaikki tyyni.

Arvo Tammela

Olipas Tulkki todellisena tulkkina näille somessa esiintyville sipilöijien "ylistäjille". Tämän Tulkin täytyy ehdottomasti päästä kansanedustajaksi ja sitä kautta pääministeriksi. Kyllä meillä sitten olisi todella pätevä pääministeri ratkaisemaan jo yli 10 vuotta kestänyt vatulointi niin somessa kuin kuntien rahoituksessakin.

Kalevi Salonen

Kaikkonen tietää, että soten viivästymisestä tulee kymmenien miljoonien eurojen” lisälasku. Hänhän sen tietää, miten sote-uudistuksessa on rahaa tärvätty. Jo noin puoli miljardia, jolla jonot olisi jo poistettu on mennyt hukkaan. Kaiken kukkuraksi hallituksen sote-uudistusta on jo pitkään toteutettu, vaikka päätös asiasta puuttuu. Voiko enää hölmömmin menetellä? Näin menettelevät tavalliset kansalaiset olisi jo tuomittu oikeudessa.

Juha Salmi

Kunnilla on oikeus toimia itsenäisesti, sillä jokainen kunta saa itse päättää onko mukana suunnittelemassa alueellaan yhteistoimintaa muiden kuntien kanssa vaiko ei.
Olet vaatimassa kuntien päättäjiä oikeuteen, ja peruste on se että he suunnittelevat muiden kanssa yhteistä sotea mihin niillä on lain mukaan täysi oikeus. Maakunnissa on sote uudistusta tehty jo paras-laista asti, joten sotea on tehty erittäin kauan eikä siitä ennen kukaan ole oikeuteen tekijöitä vaatinut.

Markku Koivisto
Vastaus kommenttiin #9

Olihan siinä sitä koordinointiyritystä ja osin onnistumisiakin kuntien yhdistyessä, vapaaehtoisesti kuitenkin. Joukko kuntia ei halunnut yhdistyä naapuriinsa vedoten kunnalliseen itsemääräämisoikeuteensa, kunnalliseen itsehallintoon. Sen yli silloinen hallitus ei kyennyt kävelemään.
Nytkään ei kunnilla ole mitään pakkoa valmistautua sote-uudistukseen. Oman etunsa nimissä sitä tekevät jos hyödylliseksi arvioivat.

Matti Auer

Jos sote otettaisiin heti käyttöön, niin vuoden aikana tulisi luultavasti 50 -kertainen lisälasku euroissa sen toteutumisesta. Kaikkonen puhuu aivan höpöjä ja älkää uskoko hyvät lajikumppanit kaikkea tätä mitä puhutaan.

Mikael Nygård

Nyt käynnistyi ”salami-taktiikan” toinen vaihe: ”Ei voi lopettaa kun on jo niin paljon satsattu”.

Sen perustelu on ymmärrettävää mutta aivan väärin. Joku on päätänyt käyttää rahaa ja nyt siltä joltain pitää penätä rahat takaisin.