Tiistai 18.6.2019

Suomalaistutkija: ”Donald Trumpin voittoon johtaneet tekijät vaikuttavat edelleen - liberaalien toiveet eivät näytä täyttyvän”

Luotu: 
24.6.2018 12:33
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump.
|

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ennakoi, että vuoden 2020 Yhdysvaltain presidentinvaaleista voi tulla äärimmäisen tiukat.

–Presidentti Donald Trumpin voittoon vuonna 2016 johtaneet tekijät vaikuttavat edelleen. Se voisi riittää siihen, että Trump saisi puolelleen polarisoituneen äänestäjäkunnan erittäin rumissa vaaleissa, hän kirjoittaa raportissaan.

Donald Trumpin vaalivoitto vuonna 2016 hämmästytti ja tyrmistytti monia. Aaltolan mukaan monissa piireissä Atlantin molemmin puolin Trumpin valtaannousua pidetään yhä poikkeamana. 

–Seuraavista vaaleista odotetaankin väistämätöntä korjausliikettä. Toivo voi kuitenkin osoittautua turhaksi, sillä liberaalien toiveet ja odotukset eivät tässä maailmassa näytä täyttyvän, hän kommentoi.

Presidentti Trumpin twiittien, tölväysten ja tekojen ympärille syntyneistä kohuista on tullut lähes päivittäinen ilmiö, joka Aaltolan mukaan yllättäen näyttää toimivan Trumpin eduksi. 

Hän arvioi yhden tärkeän syyn olevan se, että äänestäminen on muuttunut itseilmaisuksi. 

–Ihmiset eivät enää äänestä saadakseen aikaan muutoksia yleisen edun nimessä, vaan äänestäminen on tapa ilmaista tukea jollekin poliittiselle ryhmittymälle. Ilmiö muistuttaa urheilujoukkueen kannattamista. Äänestäminen vastaa tarpeeseen kuulua johonkin ja ilmaista yhteenkuuluvuutta oman yhteisön kanssa, Aaltola kuvailee.

Trumpin mahdollisuuksia vuoden 2020 vaaleissa vahvistaa Aaltolan mukaan se, että ylivoimainen enemmistö äänestäjistä on yhä. Voitto voi hänen arvionsa mukaan perustua taktiikkaan, jossa ruokitaan piileviä identiteettiin liittyviä jakolinjoja tai luodaan niitä keinotekoisesti. 

–Toisaalta trumpilaiset teemat saavat myös opposition liikkeelle. Kysymys kuitenkin kuuluu, riittääkö se saamaan vaaliuurnille nekin, jotka eivät ensisijaisesti äänestäisi lainkaan. Trump saattaa laskea sen varaan, että voimakas liikehdintä häntä vastaan voi saada demokraatit valitsemaan liian jyrkkiä ehdokkaita. Se taas korostaisi entisestään niitä samoja identiteettikysymyksiä, jotka ovat olleet Trumpille suotuisia, Aaltola pohtii.

Donald Trumpin kannatus on ollut Yhdysvaltain presidenttien joukossa historiallisen alhaista. Tällä hetkellä se on 43 prosentin tuntumassa. 

Aaltola arvioi, että Trumpin vuoden 2020 uudelleenvalintaan tähtäävästä kampanjasta tulee todennäköisesti puuttumaan vuonna 2016 toteutettu tehokas ja järjestelmällinen vaaleihin sekaantuminen. Tähän on hänen mukaansa useita syitä. 

–On selvää, että amerikkalaiset ovat vihaisia ulkovaltojen sekaantumisesta heidän vaaleihinsa. Tämä tunne yhdistää ihmisiä poliittisesta kannasta riippumatta. Sekaantumistavat myös tunnetaan ja havaitaan aiempaa paremmin. Vihamielinen kampanjointi voi silti tuottaa yhä tulosta. Liberaalit ja edistysmieliset korostavat usein kärkiehdokkaidensa nuhteetonta ja hyveellistä luonnetta, kuten tehtiin Barack Obaman kohdalla vuonna 2008. Liberaaleilla on taipumus ihastua ehdokkaihinsa. Tällainen suhde on helpompi tärvellä kuin Trumpin ja tämän kannattajien välillä vallitseva teflonmainen samaistuminen.

Lue myös: 

Jyrki Kataiselta tiukka vastaus Donald Trumpille: ”Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”

Suomalainen asiantuntija Donald Trumpin uudesta uhkauksesta:”Aikamoinen yhä kalliimmaksi tuleva sotku”

Saksalaisarvio: Maailma siirtyi juuri uuteen poliittiseen aikakauteen – Trump tuhosi ”vanhan maailman”

G7 päättyi sekasortoon: Donald Trumpilta raju purkaus Twitterissä – Angela Merkel jakoi puhuttelevan kuvan

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Mikä ihmeen tutkija on Aaltoila ? Ennustaja pikemminkin...niin kuin sääennustajatkin ovat. Kuka ennustaa mistäkin, toiset sammakonkoivista, toiset taas vetoavat "tieteeseen". Yhtä kaikki ennusteita ovat vaan. Toteutuma voi olla ihan toista . Ei osannut Aaltoila ja hänen veronmaksajien rahoilla toimiva ulkopoliittinen instituuttinsa ennustaa Trumpia voittajaksi. Asenne kun oli näillä "tutkijoilla"Clintonin puolella. YLE:ssäkin ennustajat, toimituskunta mukaan luettuna, hurrasivat Clintonin puolesta, kun äänestykset osavaltioissa olivat menossa. Vain yksi (Turun yliopiston mies) osasi sanoa, että peli ei ole selvä. Hän oli ainoa asiantuntija nähtävästi koko porukoissa. Tunsi äänestäjien tunteet ja mielialat erityisesti ns vaa'ankieliosavaltioissa. Turha on vielä ennustella mitään seuraavista vaaleista.

Jukka Mattsson

"Donald Trumpin vaalivoitto vuonna 2016 hämmästytti ja tyrmistytti monia. " Kyllä, ja tämän ovat kaikki YLE:n uutis- ja asiaohjelmia katsoneet huomanneet.
Eliittimme on kauhuissaan. Miksi? Sotkeeko Donald jotenkin heidän bisnekset tai propagandaviestin kansalle?

Aaltolan asiantuntevuus USA:n presidentistä on Donald Duck tasoa.

Markku Ruotsilan asiantuntevuus tässä asiassa on osunut oikeaan, kun Aaltolalla se näyttää pikiminkin arvailulta.

Erkki Laitinen

Aaltoilan kanssa on vähän niin, että tapahtui maailmassa mitä tahansa, hän toistaa aina samaa jargonia. Ei UPI ole mikään puolueeton tutkimuslaitos. Se on mielipiteen muokkaaja, joka yrittää kirkastaa ennenkaikkea amerikkalaisten kilpeä.

Juha Körhönen

Jos demokraatit vastuttavat vasemmalle menemistä ja korruptiosta luopumista sekä estävät Bernie Sandersin kaltaisten suosittujen poliitikkojen valinnan presidenttikisaan, en ihmettelisi yhtään jos Trump valittaisiin jatkokaudelle.

Heikki Rosti

Aaltoilan analyysissä tervettä on ,että U.S vaaleissa marginaalit äärimmäisen pienet.Näkijät ovat taas nähneet vuoden 2021 tilanteen.Nyt kuitenkin nanosekunnissa tuli Aaltoilan analyysista poliittista perusproosaa.Joten runoilijat pieni runo tässä paikassa olisi paikallaan,proosaan olemme jo kyllästyneet.

Harri Tapani

"Donald Trumpin vaalivoitto vuonna 2016 hämmästytti ja tyrmistytti monia. Aaltolan mukaan monissa piireissä Atlantin molemmin puolin Trumpin valtaannousua pidetään yhä poikkeamana. "

Siinä on se porukka joka ei ole oikein edes tuolloin tajunnut missä mennään tuolal katutasossa ja ovat siksi hämmästyneitä edelleen. Puhutan globalisaattoreista. Heidän olsi kannattunut lukea globalisaatiokriittistä kirjallisuutta jo 1990 ja siitä eteenpäin, siellä kuvataan ja selitetään aivan suoraan mistä on kyse ja miksi noin tapahtuu ja miksi Trumpit nousevat ja berxittiäkin kannatetaan jne.

Tero Mustalahti

USA:n presidentinvaaleissa talous on aina keskeinen tekijä. Trumpin kampanja sai perinnöksi nousevan talouden, jonka hedelmät eivät kuitenkaan tavoittaneet perinteisen teollisuustyön tekijöitä samalla tavalla kuin he toivoivat. Tilanne oli Trumpin retoriikalle otollinen. Jos talous nyt lähtee laskuun ennen vuotta 2021, on Trumpin vaikea syyttää siitä demokraatteja. Hän varmasti yrittää, mutta keskiluokan liikkuvat äänestäjät tuskin nielevät sitä.

Jos taas taloustilsnne pysyy kauppasodasta huolimatta melko hyvänä, niin Trumpilla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi toiselle kaudelle. Demokraattien pelastajaksi voisi silloin nousta riittävän karismaattinen ja nuorehko ehdokas, siis Bill Clintonin tai Obaman kaltainen. Miehellä on paremmat mahdollisuudet kuin naisella, koska liikkuvissa äänestäjissä on yhä niitä, joiden mielestä nainen ei sovi virkaan. Sen sijaan afroamerikkalaisuudesta olisi luultavasti etua, koska se toisi vaaliuurnille paljon mustia äänestäjiä, joiden mielestä Trump vs. Clinton oli jälleen valkoisen vallan sisäpiirin taisto.

tom brunila

Demokraateilla ei ole uskottavaa nuorempaa ehdokasta tarjolla. On melko selvää, että Hillary Clinton vielä elättelee toiveita presidentiksi pääsystä. Ja se estää tehokaasti uusien ehdokkaiden esiintulon. Hillary Clintonilla on varsin tiukka ote puolueesta sekä tehokas koneisto joka eliminoi jokaisen kilpailjian, aivan kuten nähtiin Bernie Sandersin tapauksessa.

Tapio Mäkeläinen

En nyt ymmärrä. Clinton sai enemmän ääniä eli ei Trump mikään ylivoimainen ollut. On sattunut ennenkin Jenkkien systeemi on tyrmäävän huono ml gerrymandering kikotukset ja rekisteröinti. Lisäksi äänestys% mataa.
Se on heidän maansa ja 3,5 % boltsin väestöstä. Tosin suurin osa maailman vangeista on Jenkeissä ja posessa onkin yhtä paljon ukkoja kuin poskettomiin resursseihin nähden suht surkean armeijan leivissä.Tarkoitan, että Korean jälkeen on hommat jääneet kesken tai hävitty.

Seppo Saari

Aaltoilan olisi syytä palata mm. argumenttiensa perusteisiin:

1) "Donald Trumpin kannatus on ollut Yhdysvaltain presidenttien joukossa historiallisen alhaista. Tällä hetkellä se on 43 prosentin tuntumassa."
Ihastuksen kohde Ranskan presidentti Macron nauttii 2018 syyskuussa 25%:n kannatusta ja ylistylaulu jatkuu. Miksi?

2) Yhdysvalloissa "...liberaalien toiveet ja odotukset eivät tässä maailmassa näytä täyttyvän, hän kommentoi."
Miksi liberaalit eivät kykene näkemään todellista maailmaa - "tätä maailmaa" - vaan heidän toiveensa ja odotuksensa näyttävät olevan jostain ns. liberaalien kuvitteellisen maailman puolella.

Nuhteeton ja hyveellinen luonne sopisi myös tutkijan ominaisuuksiin, jotta hän jaksaisi säilyttää kyvyn kriittiseen ajatteluun silloinkin, kun agendajournalismi alati houkuttelee lisätienestien toivossa.
Vaalien 2016 jälkeen povattiin, ettei Trumpin hallinto kestä kuin auunnilleen "100 päivää".
Nyt kun aikaa vaaleista on kulunut reilut 1,5 vuotta kelkka kääntyy ja pahoin pelätään, että äänestäjät äänestävät toista kertaa väärin v. 2020.
Lisääkö umpimähkäinen hakuammunta asiantuntijain tai tutkijain uskottavuutta?